PRO-finalistit 2024

Tässä ovat vuoden 2024 PRO-finalistit. Sarjojen voittajat on merkitty erikseen.

This block is visible on mobile only
This block is visible on mobile only
This block is visible on mobile only
This block is visible on mobile only
Aikaisemmat PRO-voittajat

Ammattikeittiön työntekijä

  • Frank Kwasi Opoku

    Keittiöapulainen, Clarion Hotel Aviapolis, Vantaa

    Frank Kwasi Opoku auttaa kaikessa, missä tarvitaan. Hänen kunnia-asiansa on pitää paikat siistinä ja kollegat hyvällä tuulella. Esimiehen luottamus ilahduttaa: Opoku saa järjestää työnsä itsenäisesti ja kantaa vastuun mielellään. Tulevaisuudessa hänellä on tavoitteena opiskella kokiksi.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, koska olen niin intohimoinen. Minulla on hyvä tilannetaju ja ongelmanratkaisutaito. Olen valopilkku, joka tuo kollegoille iloa ja helpottaa heidän stressiään.”

  • Mika Marttila

    Ruokapalveluvastaava/hävikkilähettiläs, Palvelukeskus Helsinki, Helsinki

    Mika Marttila työskentelee ruokapalveluvastaavana ja hävikkilähettiläänä Helsingin kaupungin päiväkodeissa. Hävikkilähettiläs opastaa Kokki-Kettuna ruokahävikin vähentämisessä niin henkilökuntaa kuin lapsiakin. Tärkeintä Marttilalle on työssään se, että hän voi omalla työpanoksellaan vaikuttaa tärkeisiin asioihin ja näkee tulokset konkreettisesti. Kevään hävikkipilotissa hävikkiä saatiin vähennettyä noin 30 prosenttia.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, koska sitoudun työhöni ja teen aina vähän ekstraa. Vien kestävän kehityksen sanomaa eteenpäin ymmärrettävästi ja ikäryhmätasoisesti. Se ei saa lipsahtaa negatiiviseksi. Saan lapset ymmärtämään, miten he voivat itse vaikuttaa asioihin ja miten yhdessä tehtynä pienilläkin teoilla rakentuu isoja asioita.”
    

  • Eetu Pöllänen

    Ravintolatyöntekijä, Antell Martintalo, Vantaa

    Eetu Pöllänen aloitti ravintola-alalla neljä vuotta sitten. Hän avustaa kokkia keittiössä ja valmistaa muun muassa kaikki salaatit, mutta ehtii paljon muutakin. Hän muistuttaa, että pitää osata pyytää ja antaa apua. Pöllänen on työharjoittelijoiden ohjaaja, ja työilmapiirin ylläpitäminen on hänelle tärkeää. Hän nauttii myös siitä, että ravintola-alan työt eivät seuraa mukana kotiin.

    ”Saan kehuja työmoraalistani ja mukavuudestani. Haluankin aina saada työt tehtyä hyvin, mutta yhtä tärkeänä pidän sitä, että kaikilla on mukavaa työpaikalla. Olen rehellinen, enkä kaunistele sanojani, jos mielestäni jokin asia ei ole kunnossa. Taistelen kiusaamista ja syrjintää vastaan. Minulla on hyviä näkökulmia alaa koskien.”

Ammattikeittiön päällikkö

  • Eliisa Matinmikko

    Ruokapalveluesihenkilö, Viherlaakson koulu ja lukio, Espoo Catering, Espoo

    Eliisa Matinmikolla on vastuullaan paitsi oman koulunsa keittiö, myös 13 muun koulun ja päiväkodin keittiöt Espoossa. Työkaverit valitsivat hänet viime vuonna Espoo Cateringin vuoden esimieheksi. Matinmikko haluaa saada kaiken pyörimään hyvin ja laittaa heti eteenpäin asiat, jotka vaativat huomiota. Henkilöstö voi milloin tahansa kääntyä kokeneen esihenkilönsä puoleen.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi pitkän ja nousujohteisen urani takia. Tuon itsestäni joka päivä parhaat puolet esiin, koska uskon, että se tuo myös työntekijöiden parhaat puolet esiin. Välitän aidosti työntekijöistä ja haluan olla heidän kannustavana tukenaan joka päivä. Myös asiakkaat ovat minulle tärkeitä ja yhteistyö sujuu hyvin.”

  • Maija Kulmala

    Palveluesihenkilö, Pirkanmaan Voimia, Ikaalinen

    Maija Kulmala työskentelee Pirkanmaan Voimialla Ikaalisten Hoivan toimialueella kuuden yksikön palveluesihenkilönä ateria- ja puhtauspalveluissa. Hän saa arjen rullaamaan hyvällä pelisilmällä, kokonaisuudet halliten ja tulevaa ennakoiden. Saumaton yhteistyö oman tiimin ja asiakkaan kanssa on hänelle tärkeää. Avoimuus, rehellisyys ja maalaisjärki kuuluvat Kulmalan työkaluihin.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, koska olen ollut 25 vuoden ajan mukana ruoka-alan valtavassa muutoksessa. Minulla on käytännönläheinen tapa johtaa ja takataskussa aina varasuunnitelma. Minulla on kehittävä työote ja laaja kokemukseni tuo varmuutta alati muuttuviin työtilanteisiin. Oveni on aina auki niin työntekijöille kuin asiakkaillekin.”

  • Tanja Karttunen

    Ravintolapäällikkö, Ravintola Lahden Virastotalo, Compass Group, Lahti

    Tanja Karttunen on ravintolapäällikkö kolmessa ravintolassa. Työpaikkaansa hän pitää vastuunoton suunnannäyttäjänä, joka on myös halutuin ja intohimoisin palvelun ja ruoan tekijä. Vastuullisuus näkyy kaikessa: ruoanvalmistuksessa, raaka-aineissa ja toiminnassa. Ravintola-alaa luonnehtii Karttusen mukaan jatkuva uudistuminen.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, sillä olen rohkea uudistaja ja minulta löytyy uusia näkökulmia ravintoloihin ja niiden toimintaan. Olen työntekijöiden mielestä paras ja lojaali päällikkö.”
    

Ammattikeittiön kokki

  • Salla Haring

    Kokki, Pikante Ravintola Ellipsi, Tampere

    Salla Haring pitää lounasravintolan kokin monipuolisesta työstä, jossa näkee oman kädenjäljen. Hänelle tärkeää työssä on sopiva haasteellisuus, hyvä työyhteisö, huolellisuus ja työssä kehittyminen. Tarvittaessa kokista on myös kassalle tai tilaustarjoilujen tarjoilijaksi. Hän on mukana Pikanten tuotekehitystiimissä, mikä tuo uutta ulottuvuutta työhön ja auttaa pysymään ajan hermolla. Salla on paras kokki, kuuluu paras palaute.

    ”Olen aina halunnut tehdä työni hyvin ja huolellisesti, se on minulle sydämen asia. Rakkaudella tehty ruoka näkyy ja maistuu. Haluan olla hyvä ja huomioiva työkaveri ja tiiminjäsen. Työpaikalla vietetty aika elämässä on suuri, joten töissä täytyy olla hyvä olla jokaisella. Kohtele toisia niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan.”

  • Jarno Rautio

    Kokki/keittiömestari, Ravintola Elo, Arkea, Turku

    Pitkään ravintola-alalla työskennellyt Jarno Rautio kokee, että hänen on aika oppia uutta ravintola-alasta. Hän haluaa siksi kehittää itseään nyt ammattikeittiön kokkina ja esimiehenä opiskelija- ja henkilöstöravintolapuolella. Häntä kannustaa eteenpäin asiakkaiden tyytyväisyys ja iloinen palaute, kuten ohimennen kuultu lause ”En katso enää ruokalistaa, täällä on aina niin hyvää ruokaa, että ei tarvitse.”

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, koska pyrin toiminnallani sekä työpanoksellani luomaan myönteistä me-henkeä työyhteisössä ja kannustan työkavereitani toimimaan yhdessä. Jokaisen työpanos on tärkeä hyvään lopputulokseen ja tavoitteisiin pääsemiseksi. Saan myös hyvää palautetta siitä, miten yrittäjämäisesti tuon ilmi yrityksemme monipuolista toimintaa ja palveluita.”

  • Simo Ketolainen

    Keittiöpäällikkö, Edukoju Tapiola, Compass Group, Espoo

    Simo Ketolaisen työ keskittyy edustustilaisuuksien suunnitteluun ja toteutukseen tarjoiluja myöten. Hän on mukana myös uusissa projekteissa sekä paikkojen avauksissa ja muokkaamisessa. Hänelle on tärkeää tarjota tukea ja mahdollistaa onnistumisia muille ja saada asiat toimimaan laadukkaasti, mielekkäästi ja kustannustehokkaasti. Koko ajan oppii uutta ja saa myös jakaa tietoa muille.

    ”Minulla on paljon kokemusta isoista paikoista ja projekteista ravintola-alalta 25 vuoden ajalta. Olen tuki ja turva, se kuvaa minua aika hyvin. On koskettavaa, kun työkaveri vilpittömästi kiittää avusta ja on iloinen sekä helpottunut saadessaan apua.”

Ravintolapäällikkö

  • Tiina Jokelainen

    Ravintolapäällikkö, Picnic Isokristiina, Lappeenranta

    Tiina Jokelainen johtaa esimerkillä. Hän nauttii, kun saa tehdä tuotteita, joiden takana on helppo seistä. Eniten Jokelaisen sydäntä lämmittänyt palaute tuli nuoren työntekijän äidiltä, joka kiitti hienosta kohtelusta ja hyvästä työkokemuksesta. Pysäyttävin kokemus on ollut ravintolan vakioasiakkaan, yksinäisen vanhuksen käynnistämä ketju, jonka myötä kauppakeskuksessa on nykyisin ystävätoimintaa.

    ”Olen saanut kiitosta siitä, kuinka johdan ja kohtelen tiimiäni. Meille halutaan töihin, koska sana on kiirinyt: meillä on kiva työskennellä. Vaikka vaadin paljon, voin esihenkilönäkin olla tiimilleni ystävä. Rajat ovat rakkautta. Yksin ei voi olla PRO, mutta tällaisessa työyhteisössä, jossa johdollakin on sydän paikallaan, se on helppoa.”

  • Henna Lompolo

    Ravintolapäällikkö/myyntineuvottelija, Ravintola NJK, Noho Partners, Helsinki

    Henna Lompolo vastaa työntekijöiden rekrytoinnista yhteistyössä henkilöstövuokrausyritysten kanssa ja kouluttaa heidät. Tulosvastuullisen ravintolapäällikön päätyö on kuitenkin asiakaspalvelu. Tärkeimmät asiat ravintola-alalla ovat asiakkaat ja työntekijät. Asiakkaat, koska ilman heitä ei olisi ketään, joille toteuttaa elämyksiä, ja työntekijät, koska ilman heitä ei olisi ketään, joka toteuttaisi asiakkaille heidän unohtumattomia hetkiään.

    ”Sopisin PRO-voittajaksi, koska olen ammatillisesti hyvä siinä mitä teen ja haluan koko ajan kehittää itseäni. Minulla on aito kiinnostus alaa, työntekijöiden hyvinvointia sekä asiakastyytyväisyyttä kohtaan. Parasta on pystyä toteuttamaan asiakkaalle kokemus, joka luo positiivisia muistoja, ja vaikka aina kaikki ei mene niin kuin pitäisi, pystyn korjaamaan asian.”

  • Petri Väänänen

    Ravintolanjohtaja, Ravintola Töölö, Kanresta, Helsinki

    Parasta Petri Väänäsen työssä on kiireisten päivien draamankaari ja sen tuoma kihelmöinti. On tärkeää hallita iso ravintolakokonaisuus ja rakentaa tilaisuudet henkilöstön, tapahtumatekijöiden ja ohjelmatoimijoiden kanssa niin, että kaikki palaset loksahtelevat paikoilleen. Hänestä on hienoa nähdä henkilökunnan tekemisen ilo ja ammattiylpeys, ja kaiken lopputulemana onnellinen asiakas.

    ”Voitto olisi kiitos siitä työstä, jota olen tiiminjäsenten, asiakkaiden ja muiden seurassa saanut tehdä. Ottaisin palkinnon vastaan ylpeänä siitä, kuinka olen kantanut vastuuta ihmisten oppimisesta ja kasvusta urapoluillaan. Samalla olen saanut paljon ystäviä ja luotettavia työtovereita. Onnistuneet elämykset asiakkaille ovat luoneet ilon, josta nautin joka päivä työssäni.”

Ravintolan asiakaspalvelija

  • Osman Helez

    Ravintolatyöntekijä, IKEA, Raisio

    Asiakkaan kohtaaminen, huomioiminen ja ilahduttaminen ovat työn arvokkain osuus, Osman Helez arvioi. ärkeintä hänelle on, että asiakas lähtee tyytyväisenä palveluun. Parasta työssä ovat ihmiset ja yhdessä luotu ilmapiiri, josta Helez ei suostuisi luopumaan. Töitä tehdään toisia kannustaen ja auttaen – ilon kautta. Kiittävää palautetta tulee paljon, ja sitä Bosnia ja Hertsegovinasta kotoisin oleva Helez pitää lahjana.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, koska rakastan työtäni. Annan kaikkeni joka päivä ja teen tätä koko sydämelläni. Olen jo voittanut, kun meidän ravintolan tiimi ja koko IKEA on kannustanut ja tukenut minua. Olen sanaton ja onnellinen. Teen työtä, jota rakastan ja saan olla siinä oma itseni.”
    

  • Panagiotis Neskes

    Aamiaisvastaava, St. George Hotel, Helsinki

    Kreikkalaislähtöinen Panagiotis Neskes vastaa hotellin aamupalatarjoilusta. Tavoitteena on tyytyväinen asiakas, joka palaa takaisin. Paitsi asiakastyytyväisyydestä, Neskes huolehtii myös työntekijöiden tyytyväisyydestä. Hän on tilanteeseen tyytyväinen ja kokee olevansa parhaassa työpaikassa ja tekevänsä töitä parhaan tiimin kanssa.

    ”Olen ammattilainen, ja minulle on tärkeää, että kaikki menee alusta loppuun superhyvin. Olen tässä ammatissa, koska rakastan palvella asiakkaita. Minulla on myös erittäin hyvä muisti, muistan asiakkaiden erityistoiveet. Hyvä päivä on sellainen, jolloin henkilökunta lähtee iloisena työn jälkeen. Silloin tiedän, että tein työni oikein.”

  • Moonika Virta

    Apulaisravintolapäällikkö, Ravintola Verkatehdas, Hämeen linna, Hämeenlinnan teatteri, Kanresta, Hämeenlinna

    Moonika Virta on kolmen ravintolan saliesihenkilö. Hänelle on tärkeää huomata ja täyttää asiakkaan tarpeet, onnistua suosittelussa ja saada asiakas tyytyväiseksi. Työyhteisössä on keskeistä hyvän työmeiningin ylläpitäminen. Parasta on tilaisuuksien hoitaminen onnistuneesti, hyvällä fiiliksellä. Hyvä asiakaskokemus syntyy, kun kaikki on mietitty niin, että se olisi mahdollisimman toimivaa ja helppoa sekä asiakkaalle että henkilökunnalle.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, sillä olen ylpeä ravintola-alan moniosaaja. Olen iloinen ja räiskyvä persoona, joka haluaa luoda asiakkaille unohtumattomia hetkiä. Saan tehdä töitä omalla persoonallani ja käyttää luovuuttani. Minulla on työnantajan tuki, saan tuoda ideani käytäntöön, ja se motivoi jaksamaan. Ravintolassa elän jatkuvasti tätä hetkeä.”

Ammattikeittiön tuotekehittäjä

  • Ville Kivinen

    Tuotekehittäjä, Espoo Catering, Espoo

    Ville Kivinen vastaa koko Espoo Cateringin tuotekehityksestä. Hän on omistautunut kouluruoan parantamiselle tavoitteenaan kouluruoka, joka on vertaansa vailla koko Suomessa. Hän ideoi tiiminsä kanssa ratkaisuja, jotka parantavat koko ruokapalvelua. Herkullisten ja ravitsevien aterioiden suunnittelua ohjaa etenkin kasvisruoan kasvava suosio. Kun yhä useammat syövät kasvisruokaa osana ruokavaliota, siltä vaaditaan koko ajan enemmän.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, sillä suhtaudun intohimoisesti ruokaan, olen tuotekehityksen suunnannäyttäjä ja edelläkävijä. Tuotekehittäjänä kehittämäni tuotteet toimivat osana ruokakasvatusta eli vaikutan työlläni kasvavien lasten tulevaisuuteen. Olen tiimipelaaja. Innostun uusista raaka-aineista, tartun mielelläni haasteisiin ja luon uutta.”

  • Pasi Brilli

    Keittiötoimenpäällikkö, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, BSH Bomba, Nurmes

    Pasi Brilli korostaa asiakaslähtöisyyttä. Kun tuotekehitys ja toiminnot ovat kunnossa, on helppo seistä tuotteiden takana. Tuotekehitys tarkoittaa myös sitä, että asia on niin loppuun mietitty, että sen voi toteuttaa ilman vuosikymmenien kokemusta. Brilli toivoo voivansa vaikuttaa tulevaisuudessa koko S-ryhmän ruoan tuotekehitykseen, ja hänen päämääränään on siirtää osaamista tuleville ravintola-alan ammattilaisille.

    ”Uskon, että valintani PRO-voittajaksi voisi kannustaa syrjäseudulla asuvia ihmisiä ajattelemaan asioita boksin ulkopuolelta. Viesti on vahva: oikeanlaisella tekemisellä vain taivas on rajana. Ammattitaito, asioiden tekeminen oikein, kehittäminen ja kehittyminen on läsnä meidän kaikkien ravintola-alan työntekijöiden sydämessä.”

  • Susanne Reiju

    Hankinta- ja tuotekehityspäällikkö, Ylva Palvelut, Helsinki

    Ylvan ravintolaliiketoiminnan hankinnoista ja tuotekehityksestävastaava Susanne Reiju kehittää ravintolatoiminnan tuotteita ja konsepteja Kelan korkeakoulusuositukset täyttävistä lounaista ministeri-illallisiin. Vastuullisuuskriteerit ovat hankinnassa tiukat, ja Reijun ostopäätöksillä on iso merkitys sekä opiskelijoiden päivittäiseen ruokailuun että koko planeettamme tulevaisuuteen.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, koska teen tiimini kanssa merkityksellistä työtä tulevaisuuden
    ruokatottumusten suhteen. Vastuullisuus ohjaa työtäni: meillä on tarjolla myös kaksi vegaanivaihtoehtoa päivittäin. Jotta kaikki ruoalle asetetut kriteerit täytyvät, on toisinaan oltava aikamoinen taikuri.”

Ravintolan kokki

  • Tatu Lähdekorpi

    Vuoromestari, Ravintola Bronda, W Restaurants, Helsinki

    ”Erilaisuuden tuoksu” jokaisessa päivässä pitää Tatu Lähdekorven vireessä. Mikään päivä ei ole samanlainen kuin edellinen. Lisäksi joka päivä oppii uutta, koskaan ei ole valmis. Lähdekorpi saa kiitosta muiden tsemppaamisesta ja positiivisesta asenteesta. Kollegoista on tullut hyviä kavereita, ja työ tuntuukin siltä kuin viettäisi aikaa ystävien kanssa ruokaa tehden.

    ”Olen kehittynyt ammatillisesti vuosien saatossa todella paljon. Tämän ovat huomanneet sekä kollegat että esimiehet, joilta saan usein myönteistä palautetta. Lisäksi minua pidetään supermukavana työkaverina. Kombona nämä tekevät minusta huipputyypin! On helppoa olla hyvällä fiiliksellä, kun jakaa hyvää fiilistä itse ja saa sitä muilta takaisin.”

  • Otto Hietamies

    Vuoromestari, Ravintola Kultá, Lapland Hotels Bulevardi, Helsinki

    Tuore vuoromestari Otto Hietamies vastaa kylmästä keittiöstä ja uusien annosten kehittämisestä. Tärkeintä on se, että vieras nauttii, tuntee olonsa mukavaksi ja saa uusia elämyksiä. Hietamies nauttii kokkina siitä, että pääsee vapaasti toteuttamaan itseään: uuden luominen saa hänet syttymään. Nuorten kokkien kisoissa Hietamies voitti Suomen kilpailun ja sijoittui toiseksi MM-kisoissa. ”Vasta jälkikäteen on tajunnut, että olihan se aika kova veto.”

    ”Olen hyvä esimerkki nuorille ravintola-alan työntekijöille siitä, että kaikki on mahdollista. Mitä vain voi tapahtua jopa lyhyessä ajassa, kunhan on tarpeeksi motivaatiota ja valmis laittamaan itseään likoon.”
    

  • Annika Arolainen

    Kokki, Ravintola Savoy, Financier Group, Helsinki

    Annika Arolainen rakastaa keittiön fiilistä. Keittiön tunnelma sytyttää ja motivoi häntä. Myös luovuus viehättää: saa luoda uusia asioita ja tehdä vanhoista parempia ja samalla kutitella asiakkaiden makumuistoja tai synnyttää uusia elämyksiä. Arolaisen sydän sykkii ruoanlaitolle. Hän elää unelmaansa kokkina. Työssä kiehtoo mahdollisuus kehittyä loputtomasti.

    ”Saan sanoa ylpeydellä olevani kokki. Minunlaistani intohimoista ja suurella sydämellä varustettua kokkia ei hetkeen ole nähty. Olen ainutlaatuisen taitava ja tietotaitoni yllättää monet. Olen tehnyt äärimmäisen paljon töitä sen eteen, että olisin paras tai ainakin parhaiden joukossa. Teen väsymättä työtä rakkaudesta lajiin, ja nälkäni alaa kohtaan on ennennäkemätön.”

Hovimestari/sommelier

  • Pekka Mantela

    Sommelier, Figaro Restaurant, Jyväskylä

    Figarossa sen avauksesta lähtien työskennellyt Pekka Mantela pyrkii tekemään työnsä niin, että asiakas haluaa palata ravintolaan. Parasta työssä on itsensä toteuttaminen ja rajojen rikkominen: Mantela voi vaikka tarjoilla jälkiruokaviiniä menun alkuruoalle. Viini on hänen intohimonsa, ja hän haluaa oppia siitä yhä lisää. Virtaa Mantela saa muun muassa siitä, että näkee hymyn asiakkaan kasvoilla, kun tämä maistaa täydellistä makuparia.

    ”Olen vienyt viinikulttuuria eteenpäin Jyväskylässä useita vuosia. Koskaan en mene siitä mistä aita on matalin. Tulen työpaikalle ensimmäisenä ja lähden viimeisenä melkein joka päivä. Haluan omalla esimerkilläni viitoittaa tietä tuleville sommeliereille: kovalla työnteolla ja intohimolla pääsee pitkälle.”

  • Jyrki Kemppainen

    Hovimestari, Eduskunta, Compass Group Finland, Helsinki

    Jyrki Kemppainen on valmistunut Savoniasta 30 vuotta sitten. Nyt hän vastaa hovimestarina Eduskunnan edustustiloista sekä toimii esimiehenä Eduskunnan kokoustarjoiluissa. Hänelle tärkeintä työssä on sen monipuolisuus ja sopiva vapaus. Parasta työssä ovat työtoverit ja asiakkaat, mutta myös nykyisen työpaikan puitteet miellyttävät. Kemppainen tunteekin olevansa ammatillisella huipulla tällä hetkellä.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, sillä kannan alati vähenevän ammattikuntani lippua aina ylimmällä tasolla ja jaan kaiken tietotaitoni myös nuoremmalle polvelle heidän hyväkseen.”

  • Tuula Juutilainen

    Hovimestari, Palace Restaurant, Financier Group, Helsinki

    Tuula Juutilainen toimii hovimestarina Palacen illallissalissa sekä kabineteissa. Vaihtuvien tapahtumien suola ja pippuri on niiden monipuolisuus. Selkeä perehdytys, fiksu työnjako ja aikataulutus ovat avainroolissa. Fine dining -puolella parasta ovat huiput työkaverit, joiden kanssa homma toimii saumattomasti lähes ajatuksen voimalla. Juutilainen nauttii siitä, että saa keskittyä siihen, mitä rakastaa eli asiakaspalveluun.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, koska olen alan moniottelija. En 16 vuoden kokemuksestani
    huolimatta ylenkatso mitään työtä enkä ketään työkaveria. Olen työtä pelkäämätön, ahkera ja erittäin ratkaisukeskeinen. Rakastan alan ihmisiä, asiakkaita ja asiakaspalvelua.”

    Kannusta finalistia >

Ravintolan keittiöpäällikkö/-mestari

  • Mikko Pakola

    Keittiömestari, Ravintola Smör, Turku

    Mikko Pakolan tavoitteena on jatkuva ammatillinen kehittyminen, ja hän pitää ajatuksesta, että aina on jotain isompaa kiehumassa – next big thing tulossa. Hänellä on kilpailukokemusta ”hyvänä kakkosena”, ja haaveissa siintää uusi yritys Bocuse d’Or -edustajaksi sekä Vuoden kokki -kilpailu. Michelin-tähdistäkin Pakola salaa haaveilee. Työhön vaikuttavat enenevässä määrin kestävän kehityksen edistäminen ja lähiruoan suosiminen.

    ”Olen aina halunnut oppia tekniikoita ja työtapoja ja saavuttanut niiden kautta oman identiteettini kokkina. ”Ihan hyvä” ei riitä, vaan pyrkimyksenäni on ollut oppia parhailta ja tulla yhdeksi heistä. Olen hyvä opettamaan nuorempiani, mutta pystyn myös kuuntelemaan, kunnioittamaan ja oppimaan itseäni kokeneemmilta.”

  • Lari Helenius

    Keittiöpäällikkö, Olo Creative Catering, Helsinki

    Lari Heleniuksen uraa värittävät kokkikilpailut kotimaassa ja ulkomailla, kirkkaimpina helminä Vuoden kokki vuonna 2020 ja Nordic Young Chef of the Year -kilpailu 2019. Hän siirtyi vuodenvaihteessa 2022–2023 ravintolakeittiöstä tapahtumapuolelle vetämään Olo Creative Cateringia. Tapahtuma-alan työn monipuolisuus viehättää kokkia. Helenius on kalamies, joka uskoo kala- ja kasvisvoittoisen ruokavalion kasvuun.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, sillä olen nähnyt valtavasti ja saanut kokemusta ja oppia myös ulkomailta kilpailuiden ja vierailujen myötä. Kaikkea tätä voin hyödyntää nykyisessä työssäni tapahtuma-alalla. Pidän tärkeänä osaamisen jakamista eteenpäin. Tulevaisuuden tähtien ruokkiminen on ruokakulttuurin kehittymisen kannalta tärkeää.”

  • Clarence Lozana

    Head of Pastry / Head Chef, Brasserie Kämp, Helsinki

    Clarence Lozana nauttii tiimityöstä ja siitä, että voi taata työntekijöilleen hyvät työskentelyolosuhteet ja mahdollisuuden ammatilliseen kasvuun. Hän on perehtynyt suomalaiseen ruokakulttuuriin muun muassa osallistumalla poroerotteluun. Siinä vaikutuksen teki paikallisen yhteisön saumaton yhteistyö. Ihmiset ovat hänen mielestään myös vastuullisuuden tärkein osa-alue. Vasta seuraavina tulevat ympäristö- ja taloudellinen vastuu.

    ”Olen jo toista kertaa ehdolla. Se kertoo kovasta työstä, intohimosta ja työetiikasta. Vaikka aloitin alalla myöhään, olen menestynyt ja edennyt urallani, koska minulla on sydän mukana kaikessa tekemisessäni. Rakasta sitä mitä teet, anna kaikkesi ja yritä vielä kovemmin, jos asiat eivät suju. Olisin hyvä lähettiläs ja esimerkki muille!”

Baarimestari

  • Sanna-Mari Sahanen

    Vuoropäällikkö, Apukka Resort, Barona Horeca, Rovaniemi

    Sanna-Mari Sahanen vastaa Apukka Resortissa ravintola Aitan ja sen baarin toiminnasta. Hänelle on tärkeää kaikkien tasa-arvoinen kohtelu ja suomalaisuuden ja lappilaisuuden esiintuominen. Parhaat palautteet ovat sanattomia: palaute, jonka voi lukea asiakkaan olemuksesta tai työkaverin halauksesta pidemmältä vapaalta palatessa. Sahanen ennustaa, että Suomen puhtaus ja turvallisuus tekevät meistä houkuttelevan matkailumaan.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi pitkän ja monipuolisen kokemukseni ansiosta. Haluan tuottaa  elämyksiä asiakkaille ja kehittää koko henkilökunnan osaamista ja toistensa arvostamista niin, että hyvä fiilis välittyy aidosti asiakkaille. Haluan kannustaa työkavereitani hyviin suorituksiin omalla  esimerkilläni. Osaan kuunnella asiakkaita ja löydän heille sopivat juomatuotteet.”

  • Jesse Teerenmaa

    Ravintolapäällikkö, Ravintola 305, Helsinki

    Kymmenisen vuotta Helsingin baareissa vaikuttanut Jesse Teerenmaa on löytänyt The Bull & The Firmistä henkisen kotinsa ja jatkaa nyt sisarravintolan ravintolapäällikkönä. Hän nimeää tärkeimmäksi päämääräkseen pitää nykyiset ja tulevat ravintolat hengissä ja sitä kautta taata työntekijöille työpaikat. Tärkeä työkalu tässä on taloudellisesti kannattava liiketoiminta, joka takaa jokaiselle viihtyisän eikä liian kuormittavan työpaikan.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, sillä vaikka olen suhteellisen pitkään tehnyt baarimestarin hommia, en ole unohtanut tärkeintä eli vieraalle elämyksien luomisen tärkeyttä. Olen 
    kaiketi ollut myös kelpo mentori usealle baarimestarille.”

  • Sampsa Tukia

    Baarimestari/ yrittäjä, DeLorean-cocktailbaari ja Liquid Kitchen, Jyväskylä

    Sampsa Tukia on isä, baarimestari ja yrittäjä. Hänellä on neljä lasta: kahdella on sosiaaliturvatunnus ja kahdella y-tunnus. Hän tuottaa elämyksiä DeLorean cocktailbaarissa, Liquid Kitchen Jyväskylä -juomatehtaalla, cocktail-cateringkeikoilla sekä vastuullisuustyöpajoissa. Kansainvälisestikin kilpailleen Tukian käsialaa on muun muassa kahdesti BCA-gaalassa Best Signature Cocktailina palkittu Toxic Avenger -cocktail.

    ”Uskon, että avoimuus kehittää koko alaa, ja ala kehittyy vain, jos teemme sen yhdessä. Tätä toteutamme vastuullisuustyöpajoissamme, joissa puhumme Kestävästä Kapitalismista ja kerromme omasta filosofiastamme.”

Opettaja

  • Heikki Tuovinen

    Lehtori, Omnia, Espoo

    Heikki Tuovinen on vastuuopettaja, jolla on myös muita opetustehtäviä sekä rooli lajiohjausryhmässä. Yhdessä tekeminen on alan avainasia, ja vuodesta 2012 hän on vuosittain avustanut opiskelijaryhmien kanssa tarjoilua Urheilu-, Emma-, PRO- ja Jussigaaloissa. Mieleen on painunut ilmassa oleva värinä ennen tilaisuutta ja opiskelijoiden onnistumisen ilo tilaisuuden jälkeen. Oivallus kantaa heitä pitkälle tulevaisuuteen.

    ”Työskentelen huomiselle ja meidän kaikkien tulevaisuudelle. Opastan ja autan opiskelijoita kohti huomista. Meidän hetkemme ohjata nuoria kohti toisiamme huomioivaa, arvostavaa sekä kunnioittavaa ravintola-alan tulevaisuutta on nyt. Kanssaihmisen huomioimisen pitäisi olla itseisarvo työmaailmassa.”

  • Jukka Mäkinen

    Lehtori, Länsirannikon koulutus Oy, WinNova, Rauma

    Jukka Mäkinen on omistautunut opetustyölle koko 2000-luvun. Hän on paitsi ruoanvalmistuksen opettaja, tiiviisti mukana myös Taitaja-toiminnassa. Parasta työssä ovat pienet hetket, kun joku hartaasti harjoiteltu asia loksahtaa kohdalleen ja opiskelijoiden silmistä loistaa onnistumisen ylpeys. Myös työyhteisön avoin yhteishenki on tärkeää: keskinäinen arvostus on vahvaa ja aina saa apua.

    ”On ollut etuoikeus kokea ja oppia itse ja toisaalta olla nyt jakamassa omaa pääomaa
    toisille eteenpäin. Olen aito, rehellinen ja avoin. Otan aina huomioon ympärilläni
    olevat ihmiset. Edustan ammattikuntaa ja alaa kirkkaiden valojen ulkopuolella ja toimin osoituksena siitä, että ympäri Suomea tehdään hyvää työtä.”

  • Jouko Mykkänen

    Lehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Helsinki

    Jouko Mykkänen on perehdyttänyt restonomeja viinin maailmaan vuodesta 1995 lähtien. Lisäksi hän on PerhoPron WSET-kurssien vastuullinen vetäjä ja viinikirjoittaja. Mykkänen ennakoi, että tulevaisuudessa ravintolahenkilökunnan vaihtuvuus lisää koulutuksen tarvetta: työssä oppiminen ja lyhytkurssit
    lienevät tulevaisuutta. Toisaalta asiantuntijatiedolle on kysyntää, koska asiakaskunta on yhä tiedostavampaa ja vaativampaa.

    ”Identifioidun ennen kaikkea viiniopettajaksi. Innostuin WSET-kurssien järjestämisestä, jotta saisimme kaikki juomakulttuuritoimijat samalle viivalle ja käyttämään kansainvälisesti hyväksyttyä käsitteistöä. Ylpeydenaiheeni on viiden WSET-opiskelijani saavuttama Master of Wine -titteli. Ei voi olla suurempaa iloa kuin opiskelijan menestyminen maailman vaikeimmassa viinikoulutuksessa.”

Kahvilan työntekijä

  • Noora Pöntinen

    Barista, Kirjalan Paahtimo, Mikkeli

    Noora Pöntinen on tehnyt koko ikänsä ravintola-alan töitä ”kukonlaulusta pikkutunneille”. Hänet pitää vireessä itsensä haastaminen ja kehittäminen monipuolisemmaksi ammattilaiseksi. Vaihdos ravintolan esihenkilötyöstä kahvilan baristaksi vei pois mukavuusalueelta, mutta kannatti. Tulevaisuudessa siintelee osakkuus ja kahvilapäällikkyys. Hän on myös työpaikkansa Tiktok-velho.” Olen hyvin omistautunut työlleni ja minulla on taito luoda mieleenpainuva asiakaskokemus. Olen luonut omanlaiseni ilmapiirin kahvilaan persoonallani. Voitto olisi minulle ja työpaikalleni tunnustus ahkeruudesta ja sitoutumisesta alaani kohtaan. Uravaihdokseni osoittaa, että aina kannattaa hassutella, ei elämä niin vakavaa ole!”

    ”Olen hyvin omistautunut työlleni ja minulla on taito luoda mieleenpainuva asiakaskokemus. Olen luonut omanlaiseni ilmapiirin kahvilaan persoonallani. Voitto olisi minulle ja työpaikalleni tunnustus ahkeruudesta ja sitoutumisesta alaani kohtaan. Uravaihdokseni osoittaa, että aina kannattaa hassutella, ei elämä niin vakavaa ole!”

  • Ekaterina Uvarova

    Kahvilatyöntekijä, TYKS kahvilat, Kaarea, Turku

    Ekaterina Uvarova työskentelee Kaarean TYKSin kahviloissa ja henkilöstöravintoloissa. Uvarovalla on loistava kielitaito ja hän tuo läsnäolollaan iloa työyhteisöön. Hän kohtaa asiakkaan kerrallaan: vaikka olisi kiire, hän on aina läsnä hetkessä. Hänelle tyytyväinen asiakas on polttoainetta, jolla mennään eteenpäin kovassa työtahdissa. Tyytyväinen asiakas on lopputulos, kun ylitetään asiakkaiden toiveet ja odotukset joka ainoa työpäivä.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, koska olen tunnollinen. Osaan toimia joka pisteessä työssä kuin työssä, ja sopeudun tilanteeseen kuin tilanteeseen. Minulla on monen vuoden työkokemus. Päämääräni on oppia joka päivä jotain uutta.”

  • Tarja Glans-Tevilin

    Kahvilatyöntekijä, Cafe Kaneli, Kanresta, Vantaa

    Tarja Glans-Tevilin viihtyy kahvilatyössä tehtyään aiemmin pitkän uran parturikampaajana. Hän huolehtii sairaalakahvion toiminnasta osana huipputiimiä ja kouluttaa uusia työntekijöitä. Haaveissa on edetä esihenkilöksi. Tulevaisuudessa työtä ohjaavat muun muassa ilmastonmuutoksen ohjaamat muutokset kuten lihattomuus, monikulttuurisuuden tuomat haasteet ja toivottavasti lisääntyvä empatia toisiamme kohtaan.

    ”Olen luotettava, empaattinen puurtaja ja haluan olla esimerkkinä niin nuorille kuin vanhemmille alanvaihtajille. Hyvä henki työpaikalla auttaa jaksamaan päivästä toiseen. Aina oppii uusia asioita, jos vain katsoo avoimesti eteenpäin, ja jotain yllättävän hyvää voi tulla vastaan, kuten PRO-ehdokkuus.”

Vastuullisuus

  • Unicafe, Ylva

    Petra Lamminaho, Helsinki

    Unicafen vastuullisuustyön taustalla on koko yrityksen olemassaolon tarkoitus. Yritys on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteeseen, ja strategisena tavoitteena on saavuttaa operatiivinen hiilineutraalius vuoden 2025 loppuun mennessä. Vastuullisuus on organisaation koko toiminnan läpileikkaavaa. Siinä keskitytään hiilijalanjäljen pienentämiseen, vegaaniruoan suhteellisen osuuden lisäämiseen sekä inklusiivisuuden lisäämiseen.

    ”Kutsumme itseämme yritysaktivistiksi ja haluamme viedä koko ravintola-alaa vastuullisempaan suuntaan näyttämällä esimerkkiä. Omistajamme Helsingin yliopiston ylioppilaskunta odottaa meiltä tiedeperustaista vastuullisuustyötä. Kaikki luvut päästöistämme tai teoistamme ovat perusteltavissa tutkitulla tiedolla. Se erottaa meidän tekomme monesta.”

  • Atria 100 nuorta kokkia, Atria Suomi

    Sofia Lind ja Tommi Tuominen, Helsinki

    Atria 100 nuorta kokkia -koulutusohjelma syntyi 20 vuotta sitten halusta varmistaa, että ravintola-alalla riittää huipputekijöitä myös tulevaisuudessa. Se antaa nuorille ammattilaisille eväitä, joita ei kokkikoulusta saa. Tähän mennessä lähes 2 000 ammattilaista on käynyt läpi koulutusohjelman. Alan kärsiessä työvoimapulasta ja tekijöiden hakeutuessa alalta pois koulutusohjelma on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

    ”Koulutusohjelman rehtorina kehitän ohjelmaa jatkuvasti vastaamaan entistäkin paremmin tämän hetken ja tulevaisuuden ammattilaisten tarpeisiin. Sparrauskumppanina minulla on koulutusohjelman johtaja Tommi Tuominen. Tarjoamme eväitä, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Oppeja, jotka auttavat rakentamaan ravintola-alalla pitkän ja antoisan, oman näköisen urapolun.”

  • Ravintola Nokka, Wild & Finnish

    Ari Ruoho, Helsinki

    Nokan toimintaa ohjaa edelläkävijyys kestävässä kehityksessä ja halu tarjota aitoja suomalaisia luonnon makuja ympäristöystävällisesti. Nokan ruoka perustuu kestävästi pyydettyyn villikalaan, riistaan, muihin villeihin makuihin sekä lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin. Työsuhdeasiat hoidetaan täsmällisesti, henkilökuntaa koulutetaan ja heille annetaan mahdollisuus kehittyä. Myös alihankkijoiden kanssa on pitkät ja läheiset suhteet.

    ”Koko henkilökunta on sitoutunut yrityksen arvoihin ja vastuullisuus on merkittävässä
    roolissa kaikissa päivittäisissä toiminnoissa – erityisesti silloin, kun mietitään hankintoja tai luodaan uutta menua. Käymme säännöllisesti tutustumassa pientiloihin ja toimintoihin raaka-aineiden takana, kuten luomupuutarhaan, poroerotukseen, peuranmetsästykseen ja kalastukseen.”

Innovaatio

  • World of Mouth

    Kenneth Nars, Saku Tuominen

    World of Mouth on kansainvälinen, Suomessa perustettu ravintolaopas, joka auttaa löytämään hyviä ravintoloita maailman joka kolkasta. Maailman parhaat ravintolaasiantuntijat suosittelevat paikkoja street foodista fine diningiin ja pizzerioista viinibaareihin. Mukana on yli 500 eksperttiä ja yli 13 000 suositusta yli 2 000 kohteeseen kaikkialla maailmassa. Palvelua käyttää jo lähes 90 000 hyvän ruoan ystävää.

    ”World of Mouth on moderni tapa jakaa suosituksia. Tavoitteemme on olla maailman paras ravintolaopas. Palveluun on tulossa AI-avusteinen concierge, joka auttaa löytämään juuri oikean paikan, riippumatta siitä missä ja mitä etsit. Ominaisuus toimii jo Helsingissä. ”MyTrips” toiminnon avulla voi jatkossa helposti suunnitella tulevien matkojen ravintolakokemukset.”

  • Ainia kiertotalouspalvelu, E. Ahlström

    Petri Nupponen ja Teija Sääksmäki

    Kuluneet posliiniastiat ennallistetaan AINIA®-kiertotalouspalvelussa uudenveroisiksi ja palautetaan käyttöön. Asiakkaiden käyttöikänsä päähän tulleet posliiniastiat kerätään kierrätysjakeena. Ehjät ja järjestelmään sopivat astiat ennallistetaan ja palautetaan käyttöön uudenveroisina, ympäristöystävällisinä
    AINIA®-tuotteina. Idea on lähtöisin Astiakorjaamon yrittäjiltä Pekka Paikkarilta ja Kati Tuominen-Niittylältä.

    ”Ainian tavoite on olla ’uusi normaali’ astioiden hankinnassa. Innovaatiolle on selkeä tarve,
    sillä se ratkaisee monta arjen haastetta ja vastaa samalla ympäristöhaasteisiin. Asiakas pääsee vastuullisesti eroon käyttöikänsä päässä olevista posliiniastioista ja voi pienentää konkreettisesti astiahankintojensa hiilijalanjälkeä.”

  • Scandicin Energiatiimit

    Carolina Mansikkala, Scandic Hotels

    Scandic perusti syksyllä 2022 jokaisessa hotellissaan Energiatiimin. Energiatiimit koostuvat
    tiimiläisistä, jotka haluavat oman työnsä ohella suunnitella ja miettiä energiatekoja. Toiminnan
    kolme fokusta ovat Bring Your Energy, Bring Your Magic ja Scandic in Society. Ensimmäinen kohdentuu henkilöstön hyvinvointiin, toinen koskee hotellivieraille toteutettavia tempauksia ja kolmas yhteiskuntavastuuta.

    ”Osana hyvinvoinnin kehittämistä selvitimme toimintamallejamme. Joissakin hotelleissamme oli
    ollut jo pitkään energiatiimien kaltaista toimintaa, ja niiden vaikutus näkyi sekä henkilöstön tyytyväisyydessä että vieraiden kokemuksessa. Energiatiimien perustamisen myötä olemme nähneet selvän nousun mittarissamme ’sitoutuminen yritykseen’.”

Yrittäjä

  • Anssi ja Marianne Pyysing

    Teerenpeli, Lahti

    Teerenpelin historia ulottuu vuoteen 1994. Lahdessa alkunsa saanut panimo- ja tislaamotoiminta on laajentunut kattamaan Teerenpeli-ravintoloiden franchise-ketjuna Suomen suurimmat kaupungit, ja tavoitteena on laajentua edelleen. Lahdessa toimii lisäksi vierailukeskus, jossa viskin ja oluen ystävät pääsevät juomien alkulähteille. Yrittäjät arvioivat, että perheyrityksen suurin haaste tulevaisuudessa on lokaalin ja globaalin vastakkainasettelu.

    ”Uskollinen asiakas on paras palaute. Toki mieltä lämmittävät myös monet tuotteidemme ja yrityksemme saamat kotimaiset ja kansainväliset palkinnot, kuten esimerkiksi Päijät-Hämeen maakunnan vuoden yrittäjä 2013 tai Worldwide Whiskey Producer of the Year 2020.”

  • Eero Ukkonen ja Noora Hautakangas

    Relove, Helsinki

    Reloven liikeidea toi Suomeen maailmalla yleistyneen hybridimallin: kahvila ja second hand -liike saman katon alla. Tavoitteena on kokonaisvaltainen, yllättävä ja aina uutta luova keidas, jossa kohtaamiset ovat keskiössä. Kahvilatuotteet valmistetaan pääosin omissa keittiöissä, ja tarjolla on myös aamiaista ja lounasta. Tulevaisuudessa kasvis- ja vegaaniruoan kasvava kysyntä ohjaa toimintaa yhä enemmän.

    ”Meille on tärkeää asiakkaiden inspiroiminen ja ohjaaminen vastuullisempaan kuluttamiseen eksklusiivisen asiakaspalvelun siivittämänä. Sisällytämme kehitystyöhömme tulevaisuuden trendejä, kuten joustavuus, teknologian kasvava rooli ja tiedostava kulutuskäyttäytyminen. Elämyksellisyys ja aitojen kohtaamisten merkitys kasvavat yhä.”

  • Henrik Poulsen

    Fort Deli, Vantaa

    Henrik Poulsen tunnetaan keittiömestarina, ravintoloitsijana ja konsulttina. Hänen maahantuontiyrityksensä työllistää 15 henkeä ja on Orklan osittain omistama, joten operatiivisen toiminnan ja tuotekehittelyn lisäksi yrityksellä on paljon yhteistyötä Orklan kanssa. Poulsen kiittää henkilökuntaansa kymmenestä kasvun vuodesta, joiden aikana liikevaihto on noussut 4,5 miljoonasta lähes 30 miljoonaan euroon. Yhdessä onnistumisesta saa polttoainetta jokaiseen päivään.

    ”Rakkain muistoni alalta on ensimmäisen oman ravintolan avaaminen. Käynnistin sen myötä uuden
    aallon ravintolamaailmassa. Vuosi oli 2004 ja ravintola HENRIX. Olin nuori ja villi kokki, joka uskalsi avata useita ravintoloita. Omistin ja operoin 12 ravintolaa Helsingissä, Hangossa, Porvoossa 2004–2014.”

Tulokas

  • Netra Gnawali

    Restaurant General Manager (ravintolapäällikkö) Taco Bell Flamingo, Restel, Vantaa

    Netra Gnawali on henkilöstöjohtamisen rautainen ammattilainen, jonka vahvuuksiin lukeutuu myös liiketoimintaosaaminen. Hän on ratkaisukeskeinen päällikkö, joka on aina tiiminsä tukena ja tarttuu rohkeasti monikulttuurisen tiimin johtamisen haasteisiin. Työn ohessa Gnawali opiskelee astrofysiikkaa Helsingin yliopistossa. Viime vuonna hänet palkittiin ketjun sisällä Taco Bell Finland Best Manager -tittelillä.

    ”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, koska suhtaudun työhöni intohimoisesti, minulla on laaja kokemus, vahva työmoraali ja erinomaiset vuorovaikutustaidot. Olen nopea oppimaan ja hyvä tiimipelaaja. Olen hyvä hyödyntämään työntekijöiden vahvuuksia, ja vahva johtajuus ja ihmissuhdetaidot auttavat luomaan myönteisen työilmapiirin ja kohottamaan työtyytyväisyyttä.”

  • Lotta Kärmeniemi

    Tarjoilija, Grill it! Original Sokos Hotel Tapiola Garden, Espoo

    Tärkeintä Lotta Kärmeniemen työssä on onnistua tekemään arjesta juhlaa. Hän viihtyy työssä, jossa pääsee myös onnellistamaan ihmisiä. Onnellistaminen voi tarkoittaa vaikka persoonallisesti kirjoitettua korttia ja suklaalevyä päivänsankarille. Hänestä on ihanaa nähdä, miten oma hymy tarttuu. Kärmeniemi on ihastunut matkailu- ja ravintola-alaan ja aikoo kouluttautua alalle voidakseen edetä urallaan.

    ”Olisin hyvä valinta tulokas-sarjan PRO-voittajaksi, koska olen edennyt nopeasti aamiaistarjoilusta à la carteen. Olen luonnollinen asiakaspalvelussa ja ala sopii minulle kuin nenä päähän. Saan myös asiakkailta ihanaa palautetta. Rakastan oppia uutta, mikä on asiakaspalvelussa tärkeää, sillä jokainen päivä ja jokainen ihminen on erilainen.”

  • Ha Nguyen

    Vuoropäällikkö, La Torrefazione Kamppi, Helsinki

    Tuore vuoropäällikkö Ha Nguyen tunnetaan hyvän olon tuojana. Asiakaspalvelu on kahvilatyössä kaiken a ja o, ja hän arvioi, että työnantajan vahva tuki työntekijöille on siinä tärkein tekijä. Jokainen saa tukea
    omaan kehitykseensä, ja siinä Ha Nguyenilla on myös roolinsa vuoropäällikkönä. Hän on pidetty työkaveri. Tulevaisuudelta hän toivoo lisää ammatillisia haasteita, jotka vähitellen koulivat hänestä alan yrittäjän.

    ”Monessa suhteessa olen jo voittaja. Stipendi toi minut Suomeen opiskelemaan unelmieni alaa. Myös työ La Torrefazionessa on siunaus: saan olla osa upeaa tiimiä. Valinta ilahduttaisi paitsi itseäni, kollegoitani ja perhettäni ja ystäviäni kaukana.”

Jaa tämä artikkeli

TILAA LEHTI

Evento
Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

Tilaa Evento
Aromi
Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

Tilaa Aromi
Shaker
Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

Tilaa Shaker