PRO-palkintojen sarjat

PRO-palkinnot jaetaan vuosittain 16 eri sarjassa. PRO-palkittavien ehdottamisen aika on 7.8.–22.9.2024.

PRO-sarjoissa huomioidaan horeca-alan eri tehtäväalueet, vastuut ja ammattinimikkeet. Palkittavan tärkein ominaisuus on asenne. Etsimme osaavia, energisiä, aurinkoisia ja esimerkillisiä ammattilaisia, joiden kanssa työskentely kiireessäkin on nautinto.

Ehdokkailta edellytetään vähimmäisvaatimuksina riittävästi työkokemusta sekä perus- ja täydennyskoulutusta, joka tukee tehtävässä onnistumista. Vaihtoehtoisesti voi kuvata, miten urapolku on edennyt nykyiseen tehtävään.

Mieti oikea sarja, johon ehdotat upean ammattilaisen. On tärkeää, että hän on ehdolla juuri oikeassa sarjassa ja näin tasaveroisessa asemassa sarjan muiden ehdokkaiden kanssa.

Lue osallistumisen säännöt ennen ehdotuksen tekemistä.

Ammattikeittiön työntekijä

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Keittiöapulaista, ruuan annostelijaa, esivalmistelijaa, tarjoilijaa tai muuta palvelutyöntekijää. Sairaalan, palvelukodin, päiväkodin, oppilaitoksen, henkilöstöravintolan tai muun keittiön palvelupisteen työntekijää tai ostopalveluja myyvän yrityksen työntekijää.

Pienistä palasista rakentuu merkittävä kokonaisuus. Taitava ammattikeittiön työntekijä näkee, tekee ja ennakoi. Hän tarttuu tuumasta toiseen. Ammattikeittiön työntekijä helpottaa omalla osaamisellaan asiakkaan ruokailukokemusta ja luo mahdollisuuden hyvälle ja toimivalle työyhteisölle. Ammattikeittiön työntekijän työnkuvaan kuuluu monipuolinen kirjo erilaisia työtehtäviä, joiden pienimmätkin palaset vaativat hyvää hallintakykyä sekä itsenäistä ongelmanratkaisutaitoa.

PRO-palkinnon arvoinen ammattilainen hahmottaa kokonaiskuvan ja pyrkii työssään rakentamaan ympäristöstään jouhevampaa niin kollegoilleen kuin asiakkaillekin. Hän on sitoutunut työhönsä ja näkee tekemiensä työtehtävien tärkeyden. Hän on sulavasti osa tiimiä ja tarttuu ennakkoluulottomasti toimeen. Hän on omaperäinen, luova ja idearikas tekijä, joka sopeutuu työn muutoksiin ja haasteisiin.

Sarjan sponsorina Saarioinen Food Service

Ammattikeittiön päällikkö

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Ammattikeittiön päällikköä päiväkodissa, sairaalassa, palvelukodissa tai oppilaitoksessa. Henkilöstöravintolan keittiön päällikköä. Ruoka- tai ateriapalvelun päällikköä.

Ammattikeittiön päällikkö on lähellä mutta näkee kauas. PRO-tason päällikköä eivät hätkäytä isot linjat eikä suuri vastuu. Hän voi vastata yhden organisaation ravintolatoiminnasta tai koko ruokapalvelun johtamisesta. Hänellä on timanttinen ongelmanratkaisutaito, kyky piirtää taloudelliset marginaalit ja rakentaa yhtä köyttä vetävä työyhteisö.

Hän tietää, miten valmistetaan herkullista ruokaa tulostavoitteissa pysyen. Palkittavan päällikön pää pysyy kylmänä ja pannu kuumana, vaikka hänen tekemillään ratkaisuilla voi olla kauaskantoisia ravitsemuksellisia, yhteiskunnallisia sekä taloudellisia vaikutuksia. Hän pitää huolta, että liiketoiminta on kannattavaa.

Ammattikeittiön päällikkö on prosessiosaaja, vastuullinen ja rehti esimies, joka luo turvallisen työympäristön. Hän suhtautuu intohimoisesti asemaansa päätöksentekijänä. Palkittavan ammattikeittiön päällikön keittiöissä etusijalla ovat työyhteisön tyytyväisyys, toimiva vuorovaikutus ja leppoisa työilmapiiri.

Sarjan sponsorina Unilever Food Solutions

Ammattikeittiön tuotekehittäjä

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Ammattikeittiössä toimivaa tuotekehittäjää, joka toimii itsenäisesti, osana tiimiä tai vastaa tiimin kehitystyöstä.

Tuotekehittäjä on aktiivinen edelläkävijä, joka tekee ideasta kannattavan tuotteen ja hallitsee prosessiin liittyvät tehtävät taustatutkimuksesta tuotteen käyttöönottoon. Hän räätälöi vastaukset yrityksen sisäiseen täsmäkysyntään tai yksittäisen asiakkaan tarpeisiin. Rohkea visionääri ymmärtää asiakkaan ja toimintaympäristön odotukset. Etsimämme henkilö kehittää itse tuotteita, materiaaleja, menetelmiä, palveluita tai prosesseja tai johtaa tuotekehitystiimiä.

Suunnannäyttäjänä hän kokeilee ennakkoluulottomasti ja keksii, miten asiat tehdään paremmin. Ammattikeittiön tuotekehittäjän työn tuloksena syntyy täysin uusia tuotteita tai merkittäviä parannuksia nykyisiin. Hän katsoo asioita tuorein silmin ja näkee laatikon ulkopuolelle.

Innovatiivinen kehitystyötä eteenpäin luotsaava taituri lähestyy työtään asiakkaiden tarpeiden kautta. Hän tietää, miten käynnistää tuotekehitysprojekti, mitä se vaatii ja miten se etenee. Hän tekee kauaskantoisia ratkaisuja ja ottaa niissä huomioon tuotteiden kilpailukyvyn ja yleisen markkinatilanteen.

Sarjan sponsorina Oatly

Ammattikeittiön kokki

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Sairaalan, palvelukeskuksen, päiväkodin, oppilaitoksen tai henkilöstöravintolan keittiön ammattikokkia.

Makuja ja tunteita, taloudellisesti kannattavia valintoja ja ympäristön ymmärrystä – ammattikeittiön kokki on alan moniosaaja. PRO-palkinnon arvoinen ammattikeittiön kokki osaa improvisoida ja tarttua toimeen. Hän innostuu työstään ja ymmärtää toiminnan taloudellisen puolen ennakoiden, laskien ja hävikkiä välttäen. Tiukan budjetin rajoissa kokkaaminen ajaa ammattikeittiön kokin mitä mielikuvituksellisimpiin ratkaisuihin, ja hän luo vaihtelevia ja ravitsemuksellisesti korkealaatuisia makuelämyksiä.

PRO-patsaan pokkaava ammattikeittiön kokki on toiminut työssään jo vuosien ajan keräten itselleen vankan työkokemuksen ja näkemyksen alasta sekä sen kehityksestä. Hän on luova ja positiivinen, alastaan innostuva visionääri, joka ei pelkää ehdottaa uusia toimintatapoja. Hän tekee monipuolista, arvokasta työtä luoden mieleenpainuvan ja positiivisen kokemuksen.

Sarjan sponsorina Arla Pro

Ravintolan asiakaspalvelija

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Tarjoilijaa, muuta asiakaspalvelijaa, vuokratyöntekijää tai ekstraajaa.

PRO-patsaan arvoinen asiakaspalvelija on hyvä tyyppi ja taitava työssään. Hänellä on kokemusta jo useammasta työpaikasta tai useammalta työvuodelta. Hän on utelias ja kiinnostunut ruoka-alan muutoksista. Hän tuntee asiakkaidensa tarpeet ja haluaa olla läsnä.

Asiakkaan kohtaaminen alkaa ensimmäisestä tervehdyksestä – toisinaan jo puhelimen välityksellä. Taitava asiakaspalvelija on sosiaalinen sanankäyttäjä, jolla on kyky ymmärtää muita ihmisiä. Hän priorisoi, ennakoi ja kuljettaa asiakkaansa sulavasti läpi elämyksellisen ruokailuhetken.

Ammattitaitoinen asiakaspalvelija luo puitteet, joissa asiakas voi rentoutua. Kiitoksen arvoinen ammattilainen tietää, miten kääntää haasteet edukseen. Hän on reipas ja oma-aloitteinen, ympäristöä ja vallitsevia tilanteita ymmärtävä tekijä, joka muistaa positiivisen asenteen merkityksen. Hän on omaperäinen ja erottuva hahmo, jonka luokse palaa hyvillä mielin.

Sarjan sponsorina Paulig Pro

Ravintolapäällikkö

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Kaupallisen ravintolan salin esihenkilöä, joka ohjaa tarjoilijoiden työtä, asiakaspalvelua ja anniskelua. Hovimestarille ja sommelierille on oma sarjansa.

PRO-palkittava ravintolapäällikkö taitaa vuoropuhelun niin yhteistyökumppaneiden kuin työntekijöiden ja asiakkaidenkin kanssa. Hän innostaa ja inspiroi ja saa työyhteisön tarttumaan työntekoon ja pelaamaan yhteen. Hän on ammattitaitoinen ja vastuullinen tekijä, joka vaalii luottamusta ja yhteisymmärrystä. Hän puhuu ja kuuntelee, kirjoittaa ja viestii – aina siellä, missä häntä milloinkin tarvitaan.

PRO-palkinnon arvoinen ravintolapäällikkö tuntee alan onnistumisen mahdollisuudet ja haasteet. Hän kehittää ja kehittyy, uskaltaa katsoa ja kokeilla saaden ihmiset ympärillään mukaan. Hän on luottamuksen arvoinen työystävä, jonka tietämyksen varaan voi aina laskea. Palkinnon saavalla ravintolapäälliköllä on pitkä työkokemus alalta tai vastaavasti näkemystä monista erilaisista paikoista. Hän johtaa salia itsevarmasti ja arvokkaasti kunnioittaen asiakkaita ja työtovereitaan.

Sarjan sponsorina Eezy

Ravintolan kokki

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Kaikille avoimessa kaupallisessa ravintolassa työskentelevää kokkia.

Ravintolan kokki on ympäristöään ymmärtävä taiteilija, joka ei epäröi käyttää myös omaperäisempiä sävyjä. Hän on mielikuvitukseltaan rikas visionääri, oli työpaikka sitten fine diningin tai arkisemman ruokailun puolella. Hän ei pelkää lähestyä ruokailijaa ja pukea sanoiksi annoksensa syvimmän olemuksen. Hän ymmärtää myös liiketoimintaa ja tietää, miten toimia taloudellisesti. Siisteyden, hygienian ja vastuullisuuden ylläpito tulevat häneltä selkärangasta.

PRO-palkinnon arvoinen ravintolan kokki on toiminut työssään vähintään viiden vuoden ajan keräten aineettomaksi pääomakseen suuren määrän tietoa ja makuja, jotka saavat asiakkaan palaamaan yhä uudelleen annosten äärelle. Hän ymmärtää raaka-aineiden arvon sekä tiedostaa valinnat, joilla hävikkiä minimoidaan. Uudet trendit ja raaka-aineet pitävät ravintolan kokin vireessä. Hän tuntee klassikot, mutta rakastaa myös luovaa kokeilua.

Sarjan sponsorina Atria Food Service

Ravintolan keittiöpäällikkö / -mestari

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Kaikille avoimen kaupallisen ravintolan keittiömestaria tai keittiöpäällikköä.

Keittiöpäällikkö tai -mestari on ravintolakeittiön suunnannäyttäjä. Hän johtaa henkilökuntaa ja keittiön toimintaa varmalla otteella tarjoten tekijöille mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa. Keittiöpäällikkö tai -mestari on esikuvallinen suunnannäyttäjä, jolla on kyky keskustella alan vaikuttajien kanssa muutoksista sekä niiden kohtaamisesta.

PRO-palkinnon arvoinen keittiöpäällikkö tai -mestari on kunnianhimoinen ammattilainen, joka vaikuttaa aktiivisesti alan kehittymiseen. Hän tuntee alan läpikotaisin ja innostuu siitä luovasti ja intohimoisesti. Hän herättää kollegoissaan sekä tiimissään arvostusta ja luottamusta.

Keittiöpäällikkö tai -mestari luo puitteet turvalliselle työyhteisölle. Hänellä on jykevä kyky nähdä toiminnan tuloksellisuus ja keinot päästä toivottuihin tavoitteisiin. Hänellä on vähintään viiden vuoden kokemus alan johtotehtävistä sekä kyky käyttää tietoa käytännön toimissa.

Sarjan sponsorina Kalatukku E. Eriksson

Kahvilan työntekijä

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Kahvilan tai kahvila-ravintolan työntekijää tai ekstraajaa, yrityksen, kunnan tai ketjun työntekijää.

PRO-palkinnon arvoinen kahvilan työntekijä ymmärtää monipuolisen, vaihtuvaliikkeisen kahvilaympäristön vaateet ja näkee asiakkaiden erilaiset tarpeet. Hän työskentelee tilanteen mukaan joustaen. Kiireessä vaaditaan näppäryyttä, jotta jono pysyy liikkeessä, kun taas rauhallisia hetkiä vaalitaan hyvillä ajatuksenvaihdoilla. Kahvilan työntekijän ammattitaito näkyy varmana palveluasenteena silloinkin, kun työ käy hektiseksi.

Kahvila-ammattilainen tuntee alansa ja asiakkaansa. Hän kertoo ja kuuntelee, kehittää uutta tai tarttuu klassikkoon. Hän tuntee maidot, kahvit, teet sekä erityisruokavalioiden vaatimukset.

PRO-palkinnon arvoinen ammattilainen seuraa trendejä, tarttuu uudistuksiin ja kehittää itseään koulutuksilla. Hänellä on kokemusta useasta työpaikasta tai useammalta työvuodelta. Hän tietää asenteen ratkaisevan ja on läsnä jokaisessa kohtaamisessa iloisella, hyväntahtoisella asenteellaan, joka tekee kahvihetkestä aina hieman paremman kokemuksen.

Sarjan sponsorina Lantmännen Unibake

Baarimestari

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Kaupallisessa ravintolassa työskentelevää baarimestaria.

PRO-palkinnon arvoinen baarimestari on taitava asiakkaiden kanssa ja pitää trendit hyppysissään. Hän on arvostettu ja luotettu ammattilainen ja muuntautumiskykyinen taitaja, joka pitää yllä omaa osaamistaan pysymällä alituisen kiinnostuneena alansa kehityksestä. Hän tuntee anniskelualan lainsäädännön ja osaa elävöittää omaa ympäristöään uusimpien tyylisuuntausten innoittamana.

Juoma-alan huippuosaaja kehittää uutta ja varioi vanhaa. Hän ymmärtää ja kuuntelee asiakasta ja on inhimillisesti läsnä. Hän on kustannustehokas ammattilainen, joka osaa seurata varaston liikkeitä ja myydä sen mukaisesti. Hän jaksaa hymyillä, keskustella ja nähdä ihmisen edessään.

Sarjan sponsorina Hartwall

Hovimestari / sommelier

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Kaikille avoimen kaupallisen ravintolan perinteikkään palvelukulttuurin taitajaa ja viiniasiantuntijaa.

Sommelier tai hovimestari on perinteikkään palvelukulttuurin taitaja. Ajaton, viisas ja ainutlaatuinen. Asiakaskohtaamisten aatelinen osaa kuunnella, nähdä ja kertoa. Hän osaa lukea tilanteita ja ihmisiä ja tehdä kokemuksista elämyksiä.

Laajan työkokemuksen koulima ammattilainen kulkee sulavasti asiakasryhmästä toiseen ja palvelee jokaista ihmistä yksilöllisenä kertomuksenaan. Hän tarinoi silloin, kun tarinoita kaivataan, ja tiivistää, jos seurue niin toivoo.

PRO-palkinnon arvoinen sommelier ymmärtää hankintojen ja varaston arvon. Hän arvostaa tuotteita ja niiden säilyvyyttä.

Sarjan sponsorina Wihuri Metro-tukku

Opettaja

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Suurkeittiö-, hotelli- ja ravintola-alan oppilaitoksessa opetustyössä toimivaa henkilöä.

Alansa tunteva opettaja jättää oppilaisiin muistijäljen, jonka viisauteen palataan vielä vuosien jälkeen. Hyvä opettaja herättää kipinän ja tiedonjanon. PRO-palkinnon lunastava tekijä on viisas ja reilu esikuva, joka saa hankalatkin aiheet kuulostamaan kiinnostavilta. Hän on tasavertainen ja inhimillinen ja osaa nähdä yksilöiden erilaiset oppimistavat. Hänellä on valistunutta kokemusta ja näkemystä, taitoa kertoa tarinoita ja poimia esiin niitä vahvuuksia, jotka auttavat työllistymisessä.

Palkittava opettaja innostaa oppilaansa kohtaamaan tulevaisuuden haasteet luottavaisesti, oli sitten kyse kestävästä kehityksestä tai muuttuvasta työelämästä. Esimerkillinen opettaja on alastaan kiinnostunut ja itsekin utelias oppimaan uutta. Hän on helposti lähestyttävä ja maltillinen sekä vilpittömästi kiinnostunut löytämään vastaukset vaikeimpiinkin kysymyksiin. Hänen oppinsa jäävät mieleen.

Sarjan sponsorina Staffpoint

Tulokas

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Nuorta kykyä tai varttuneempaa alanvaihtajaa alan mistä tahansa tehtävästä.

PRO-palkinnon arvoinen tulokas on ymmärtänyt nopeasti, miten hieno palveluala on. Hän tunnistaa vahvuutensa ja niihin satsaamalla on näyttänyt kyntensä vain muutamassa vuodessa. Se onnistuu, kun asenne on oikea ja nälkä kova. Tulokas on voinut edetä nopeasti tai niittää mainetta rikkailla ideoillaan ja asenteellaan.

PRO-tulokas on työyhteisössään pidetty kollega tai oman yrityksensä kasvo. Hän voi olla uransa alkuvaiheessa tai horeca-alelle tullut alanvaihtaja. Sarjaan voi asettaa ehdokkaita kaikista alan erilaisista toimipisteistä ja -tehtävistä.

Sarjan sponsorina Reinin Liha

Yrittäjä

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Horeca-alan yrittäjää, kuten raaka-ainetoimittajaa tai ravintoloitsijaa. Hän voi olla yrityksensä ainoa työntekijä tai pyörittää koko ketjua.

PRO-palkinnon pokkaava yrittäjä kehittää kiinnostavaa ja inspiroivaa liiketoimintaa tuoden mukanaan omannäköisensä panoksen koko horeca-alalle. Hän edesauttaa suomalaisen ruokakulttuurin kehitystä ja tarjoaa asiakkailleen kiinnostavia ja kutsuvia mahdollisuuksia.

Voiton arvoinen yrittäjä on reilu, luotettava ja tarkkanäköinen tekijä, joka uskaltaa unelmoida isosti. Hän ymmärtää yhteiskunnallisen vastuunsa ja tuntee pyyteetöntä kiinnostusta alaansa kohtaan. Hän ei pelkää haasteita eikä murru vastoinkäymistenkään äärellä. Voimakastahtoinen yrittäjä analysoi ja osaa suhtautua myös virheiden korjaamiseen. Hän ymmärtää alan liiketoiminnan koukeroita ja pystyy rakentamaan taloudellisesti kannattavaa kokonaisuutta.

saava yrittäjä ymmärtää yhteisön tärkeyden ja panostaa työntekijöidensä työhyvinvointiin ja työkykyyn. Hän on auttavainen ja ihmisläheinen tekijä, joka ei pelkää uudistua. Hän haluaa luoda elämyksiä, suuria tunteita ja tarinoita, joista riittää puhuttavaa pitkäksi aikaa.

Sarjan sponsorina Barona

Innovaatio

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Ideaa, tuotetta tai yritystä, joka on muuttanut toimialan tai yhteisön toimintatapoja tai luo uutta menestystä bisnekseen.

Innovaatio on askel eteenpäin. Se on kykyä nähdä ja uskallusta yrittää. Tässä sarjassa palkitaan toimialaa merkittävästi eteenpäin vievä innovaatio. Innovaatio voi olla uusi toimintatapa, selkeälinjainen uudistus, palvelu, tuote, teknologia tai liikeidea. Se on jotakin uutta ja mullistavaa.

PRO-palkinnon arvoisen innovaation takana on idearikas innovaattori, muutoksen tekijä. Rohkea innovaattori katsoo eteenpäin ja ymmärtää muutoksen hyödyt. Innovaatioiden takana on uudistumiseen myötämielisesti suhtautuva organisaatio, joka haluaa toiminnallaan raivata uusia, ennen kulkemattomia uria. Innovaatio muuttaa alaa, koskettaa tai vaikuttaa, tekee tulevaisuudesta aina aavistuksen verran parempaa.

Sarjan sponsorina Kespro

Vastuullisuus

EHDOTA TÄSSÄ SARJASSA: Ammattikeittiön, ravintolan tai kahvilan toimija, joka edistää vastuullisia työtapoja omalla toimialallaan. Henkilö tai tiimi, joka edistää ekologisuutta, eettisyyttä ja kestävää kehitystä horeca-alalla.

Vastuullisuuspalkinto myönnetään taholle, joka tekee onnistuneesti työtä kestävän kehityksen periaatteiden edistämisessä horeca-alalla. Millaisen maailman me jätämme jälkeemme? Millaisia valintoja meidän kannattaa työssämme tehdä? Vastuullinen ammattilainen näkee työelämän valintojen eettiset ja ekologiset vaikutukset.

Hän ymmärtää kestävän kehityksen ja vastuullisuuden käsitteet laaja-alaisesti ja vie tietonsa myös käytäntöön. Oli kyse sitten luomutuotteiden käytöstä, lähiruuan suosimisesta, tuotantoeläinten olojen kohentamisesta, energiatehokkuuden vaalimisesta tai sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta, vastuullinen tekijä löytää tien toimia oikein.

PRO-palkinnon lunastava taho kykenee näkemään oman toimintansa osana suurempaa kokonaisuutta ja tuntee vahvaa halua vaikuttaa valinnoillaan.

Sarjan sponsorina Valio Aimo

Jaa tämä artikkeli

PRO-gaala >


TILAA LEHTI

Aromi
Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

Tilaa Aromi
Evento
Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

Tilaa Evento
Shaker
Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

Tilaa Shaker