
Halkolaituriin Kruununhaan edustalle Helsingissä pysyvästi kiinnitetty 111-vuotias kuunari Jan Mayen on palvellut viime vuosina kahden kerroksen bilelaivana eri yrittäjien komennossa. Kun sen tiloissa viimeisimpänä toimineen The Old Man and the Sí -baarin vuokrasopimus päättyi, Jan Mayenin omistajat perustivat laivalle oman baarin.
Jatkossa kokonaisuuden nimi on ytimekkäästi Bar Jan Mayen. Kannella on 50 asiakaspaikkaa ja kannen alla toiset 50. Konsepti on helposti lähestyttävä cocktailbaari. Laivan erikoisuus on pöytiintarjoilu.
Jan Mayenin omistavat Leo ja Hugo Stillman sekä Jani Tuomisalo ja kippari Markus Jämsén. Heidän yrityksensä Dynamo Shipping Ltd pyörittää Jan Mayenia ja järjestää lisäksi purjehduksia yli 70-vuotiaalla kuunari Kathrinalla.
”Meillä on töissä yhteensä 10–12 henkeä, molemmilla laivoilla vuorotellen. Henkilökuntaa pitää olla, että saamme pöytiintarjoilun onnistumaan ja tarjoiltua hyviä, ammattitaidolla tehtyjä drinkkejä”, molemmista kuunareista vastaava ravintolapäällikkö Laura Ekström kertoo Avecmedialle.
Ekströmillä on parinkymmenen vuoden työkokemus ravintola-alalta. Hän huolehti pitkään Kanrestan leivissä muun muassa Kansallisoopperan väliaikatarjoilusta ja Suomalaisen klubin salista. Viime vuodet vierähtivät ravintola Penelopén apulaisravintolapäällikkönä.
”Olin aikoinaan fregatilla työharjoittelussa, ja rakastuin puuveneisiin ja merellä olemiseen työskennellessäni siellä koulun ohessa. Nyt halusin jotain uutta, ehkä neljänkympin kriisin takia”, Ekström naurahtaa.
Tapahtumia ja tapaksia
Ekström kuvailee laivaa palapeliksi, jossa pitää olla tilaa kaikelle: tuotteille, työntekijöille ja asiakkaille. Etenkin kylmäsäilytystilat ovat haastavat.
”Kaiken pitäisi olla kylmää, mutta kesä on kuuma. Emme esimerkiksi ottaneet laivalle hanaolutta, koska meillä ei ole paikkoja viilentää kegejä. Samasta syystä päädyimme tilaamaan laivan oluen sijaan laivan viinin – emme olisi saaneet varastoitua koko olutlastia kerralla.”


Ekström nostaa cocktail-listan helmeksi Painkillerin. Jan Mayenilla hellitään merirosvoteemaa, joten ronski rommipohjainen cocktail sopii sinne hyvin. Painkiller sattuu olemaan myös kippari Markus Jämsénin lempicocktail.
”Merellisyys näkyy siinä, että listamme on rommivoittoinen. Painkilleriin tulee tummaa rommia ja sille on omat mukit. Muista cocktaileista Pornstar Martini on edelleen aika kova. Laivan omalla etiketillä myytävä Prosecco, johon päädyimme oluen sijaan, oli vapun hitti ja sopii sisäänheittotuotteeksi”, Ekström kuvailee.
Laivan ruokatarjonta on pientä suolaista tapastyyliin: juustoja, oliiveja, charcuterie. Ekström suosii Rolling Cheesen juustoja ja lupaa kesähelteille myös Tiinan sorbettia.
Aukioloajat laajenevat hiljalleen: toukokuussa juhlitaan viikonloppuisin, kesäkuussa keskiviikosta sunnuntaihin. Kesäkuussa on luvassa sunnuntaisin livemusiikkia tai stand upia. Omistajien visioissa Jan Mayen on paitsi cocktailbaari, myös rento kulttuurikapakka freesillä otteella.
”Tavoitteena on tarjota pääsääntöisesti maksuttomia, kaikille avoimia tapahtumia, joihin sopivat tapakset, viinit ja cocktailit. Saamme Halkolaiturille terassin vielä ennen juhannusta, joten myös siihen voi suunnitella jotain kivaa”, Ekström kertoo.


Kuunarin kesään kuuluu nimikkodrinkin innoittamana myös Black tot day. Ekström kertoo, että juhlapäivä on 31. heinäkuuta, sillä vuonna 1971 kyseisenä päivänä Englannin laivastolle annettiin viimeinen rommiannos.
Jasper Pääkkösen naapurissa
Halkolaituri on tuttu niille, jotka ovat joskus lähteneet siitä purjehdukselle. Moni Laura Ekströmin kaverikin kysyi kuitenkin ensimmäisenä, mikä paikka se on. Hän aprikoi, että haasteita tunnettuudessa on vielä ja tietoisuutta pitäisi lisätä.
Liiketoimintaympäristössä tapahtuu kesällä pienoinen muutos: naapurin Tervasaareen avautuva näyttelijä Jasper Pääkkösen ravintola Tar terasseineen saattaa muodostua kesän hittikohteeksi. Ekström pitääkin Tervasaaren uutta toimijaa mahdollisuutena.
”Jasper Pääkkönen houkuttelee ihmisiä ja uusi paikka lisää volyymia tällä suunnalla. Ihmisillä on syy lähteä Kauppatorilta tänne päin! Ihmiset näkevät meidät mennessään ja tulevat ehkä paluumatkalla drinkeille. On hyvä, että rakennamme molemmat seudun tunnettuutta”, Ekström sanoo.
Sauna keikauttaa tilannetta syksyllä. Jan Mayen palvelee kapteeninhyttiin kesäkauden päätyttyä rakennettavan saunan myötä ympärivuotisesti. Ekström intoilee erityisestä mahdollisuudesta.
”Se on spesiaalia, harva pääsee vuoden 1914 kuunariin saunomaan! Yleensä pitää olla purjehtimassa, jotta pääsee kokemaan sellaista, mutta meidän saunamme myötä se on mahdollista ihan Helsingin ytimessä, vieläpä yhdistettynä avantoon”, Ekström hehkuttaa.
Jan Mayenin taustayhtiön pyörittämällä toisella kuunarilla Kathrinalla on yleisölle avoimia elämyspurjehduksia kaksi kertaa päivässä keskikesällä (28.6.–8.8.) torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin.
Jan Mayen ja Kathrina eroavat palvelultaan toisistaan: Kathrina on joko tilauskäytössä tai tarjoilee elämyspurjehdusten aikaan keittoa tai salaattibuffetia. Baari on Kathrinallakin aina auki.
Laivalla työskentelyn erityispiirteistä Ekström mainitsee sen, että kaikkea pitää miettiä etukäteen ja muistaa täyttää tai tyhjentää ajallaan.
”Ihan perusasioista lähdetään: puhdas vesi loppuu, ellen täytä tankkia. Sähköjen kanssa ollaan jo käyty rajalla. Septitankin tyhjennys on yhtä lailla tärkeää, jotta vessat toimivat”, Ekström luettelee.

