Helsingin Suvilahdessa perjantaina alkavan Flow Festivalin ruokatarjonnasta vastaa yli 40 ravintolaa. Usean yrityksen nimi yllättää, koska ne ovat kadonneet hiljattain Helsingin katukuvasta.
Esimerkiksi etiopialaistyylinen Addis-ketju sulki tänä vuonna ensin Pasilan- ja lopulta Vallilan-ravintolansa, mutta jatkaa nyt toimintaansa festarihumussa. Addisin ruoat, kuten Berbere-linssipata tai tofu-curry-kikhernepata maksavat Flow’ssa 10–13 euroa.
Laajasalon tunnetuimpiin ravintoloihin kuuluva Thai Papaya jätti kauppakeskus Saaren viime vuoden joulukuussa. Talousvaikeuksissa ollut yritys päätti keskittyä vain cateringiin ja festivaaleihin.
”Olemme saaneet festareilta hyvin nostetta. Takana on tänä kesänä 21 tapahtumaa”, kertoo yrittäjä Lennu Viherjuuri Helsingin Uutisille.
Viherjuuri mainitsee kesän kohokohdiksi muun muassa Joensuun Ilosaarirockin ja Helsinki City Festivalin. Pettymyksiäkin on tullut.
”Vegaanisilla festivaaleilla myynti putosi puoleen. Asiakkailla täytyisi olla mahdollisuus itse valita, mitä syövät”, Viherjuuri sanoo.
Monet festivaalit ovat ohjanneet tarjontaa kohti lihattomuutta. Esimerkiksi Flow’ssa ei tarjota punaista lihaa tai siipikarjaa.
Thai Papaya myy Flow’ssa nuudeli- ja curryannosten kasvisversioita, joissa käytetään muun muassa vöneriä, jackfruitia ja tofua. Hinnat vaihtelevat 14–16 euron välillä.
Redin ravintolamaailmasta keväällä lähtenyt Fisu & Ranet uskoo Flow’n ruokasääntöjen olevan heille etu. Ravintola myy friteerattuja turska-annoksia.
”Lihattomuus enemmänkin ajaa asiakkaita fish ’n chipsin pariin. Menuun on lisätty tämän perinteisen annoksen lisäksi vegaanisia vaihtoehtoja, mikä osaltaan laajentaa asiakaskuntaa”, sanoo yrittäjä Jyrki Karumo.
Fisu ja Ranet on perustettu 2013 ja toiminut alusta asti erilaisissa tapahtumissa.
”Tämä kausi on mennyt oikein hyvin. Turskan korkea hinta ja hankala saatavuus on jonkin verran rajoittanut osallistumisia. Tulevaisuuteen mennään avoimin mielin, tapahtumat varmasti pääpainona, mutta ei pieni kivijalkaliikekään ole pois suljettu.”
Fisu ja Ranet -ravintolan annokset maksavat 15–16 euroa.
Flow’ssa nähdään myös toinen Redistä tuttu lähtijä.
Bali Brunchin kauppakeskusravintolan sulkemisen taustalla on alkuvuoden konkurssihakemus. Merihaasta lähtöisin oleva brändi valmistaa indonesialaista ruokaa.
Flow’ssa on tarjolla tempellä ja delikauralla ryyditettyä nuudelisalaattia, kookos-currya ja jättikatkarapuja. Annosten hinnat ovat 14–15 euroa.
Bali Brunch kertoo, että ketju on avannut uuden ravintolan Amsterdamiin.
Lennu Viherjuuri on toiveikas, että Helsinkiin aukeaa vielä uusi Thai Papaya -ravintola. Sellainen on suunnitteilla Helsinkiin jo tulevana syksynä.
Alkuperäisen Thai Papayan perinnettä Laajasalossa on jatkanut samalla paikalla ja konseptilla toimiva Thai Chili -ravintola.
”Taustalla on yksi Thai Papayan entinen työntekijä. Ravintolan nimi on kuitenkin vaihtunut”, Viherjuuri selvittää.
Fafa’s-ravintolat ovat lähes kadonneet Helsingin katukuvasta. Vaikka uusia ravintola-avauksia ei ole kuulunut, ketju luottaa festivaalin vetovoimaan. Viikonloppuna Flow’ssa on myynnissä on erilaisia falafel-annoksia hintaan 12–16 euroa.
Ruoka ja ravintolat, Flow 2024
- Addis Ethiopian Kitchen
- Adzika Georgian Street Kitchen
- Ape Gelato
- Bali Brunch
- Bites Burgers
- Buli Foodtruck
- Bumtsi Buni
- Calamari by Pobre
- Casa Moro
- Crusty Pizza
- Dub Burger
- Fafa’s
- Fiasco?
- Fisu & ranet
- Herkkä Hot Dog
- Huuva
- Inka Paahtimo
- Kamome
- Karppi
- Kimchi Fries
- Kosilkka
- Lavazza Coffee Bar
- Levant
- Loi Loi
- Lopez Tacos
- Magu
- Momo House
- N4KU
- Noodle Story
- Oatly + Kozeen fine-dine pop-up
- Ônam
- Outo
- Pretty Boy
- Pupu
- Sandwich Club
- Satama Bistro
- Seksico Tacos
- Shinobi
- Skiffer
- Slicemonger
- Social Burgerjoint
- Soft Serve & Coffee by Oatly
- Stockfors Coffee
- Sushibar + Wine
- Patisserie Teemu Auran Pullabiili
- Thai Papaya
- Way Bakery