Ravintolat

Helsingin ravintoloille elintärkeä toiminto saatetaan vielä pelastaa, mutta nyt on kiire – tällainen on pakastamon viimeinen oljenkorsi

Uusi pakastamo rakennettaisiin tämän parkkipaikan kohdalle, näyttää lihatukkuri Asmo Votkin. Vasemmalla näkyy Sörnäisten vankila. KUVA Sakari Nupponen

”Tähän se tulisi. Uusi pakastamo.”

Lihatukkuri Asmo Votkin näyttää puolityhjää parkkipaikkaa Sörnäisten vankilan edustalla Helsingissä. Pohjoispuolella on asuintalo, etelässä vanha pakastevarasto ja itäpuolen alamaastossa avautuu vihannestori.

Hankkeella on polttava kiire. Helsinki on jo päättänyt irtisanoa nykyistä pakastamoa käyttävien sadanviidenkymmenen yrityksen ja niiden neljänkymmenen alivuokralaisen vuokrasopimukset syyskuun lopussa 2024. Pakastamo on Helsingin ravintolayrittäjille tärkeä kompleksi, jossa on vuokrattavissa pakaste-, viileä- ja kuivasäilytystilaa.

Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti jätti kaupungille torstaina ehdotuksensa uuden pakastamon rakentamisesta.

”Kaavoittaja tutkii, onnistuuko. Vastauksia voi odottaa jo ensi viikolla”, arkkitehti Risto Huttunen sanoo Avecille.

”Vanha pakastevarasto voisi jatkaa rakennustyön ajan. Jos hanke käynnistyisi nyt, valmista olisi kahden vuoden päästä.”

Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti tunnetaan muun muassa Helsingin Ruskeasuolla sijaitsevasta Folkhälsanin Gullkronan-talosta, joka sai saksalaisen kansainvälisen arkkitehtuuripalkinnon. Se on taidonnäyte neliömetrien toimivasta sijoittamisesta pienelle tontille.

Mutta mitä sanovat toisella puolella olevan talon asukkaat – peittäisikö uusi pakastamorakennus teurastamoalueelle avautuvan maiseman?

”Ei peity. Tontissa on suuret korkeuserot ja rakennuksen viherkatto jatkuu suoraan puistoalueesta”, Huttunen sanoo. Viheralueen jatke ei hänen mukaansa peitä alimpienkaan kerrosten näkymiä.

Arkkitehtitoimiston suunnitelmissa näkyy, mihin uusi pakastamo rakennettaisiin. KUVA Sakari Nupponen

Tukkutorialueen yrittäjäyhdistys lähetti Helsingin kaupunkitilat oy:n hallitukselle 22.4. kiireellisen vetoomuksen, jotta pakastamon irtisanomiset peruttaisiin. Yrittäjät haluavat pakastamolle 1,5-2 vuoden jatkoajan, jotta uusi tila ehditään saada käyttöön.

Yrittäjäyhdistys muistuttaa, että pakastamon kautta kulkee vuosittain 11,5 miljoonaa kiloa elintarvikkeita ja että pakastamo on kriittisen tärkeä tukkutorialueen yrittäjille sekä erityisesti keskustan ravintoloille ja kahviloille.

Tukkutorin alueella toimii yhteensä 350 yritystä. Niissä on 1500 työpaikkaa ja yli miljardin liikevaihto.

Miksi pakastamo päätettiin lopettaa? Päätöksen syyksi kerrottiin alun perin ammoniakki, joka on ympäristöriski. Helsingin kaupunkiympäristön toimialan yksikönpäällikkö Antti Halm sanoo yrittäjien edustajalle lähettämässään sähköpostissa, että perusteita on sen lisäksi useita:

  • Toiminnan tappiollisuus kaupungille.
  • Merkittävät ja pakottavat korjaustarpeet, joille ei ole rahoitusta.
  • Elintarvikeviranomaisten kannanotot siitä, että nykyiset kulkujärjestelyt eivät vastaa elintarvikemääräyksiä.

Vanhan pakastamon vieressä oleva tontti, joka toimii toistaiseksi pysäköintialueena, on varattu kaavassa pakastamolle. Tukkutorin yrittäjien mukaan uusi rakennus saadaan toteutettua siihen markkinaehtoisesti. Yrittäjillä on valmiina yritys, joka pystyisi heidän mukaansa vastaamaan sekä rakennuttamisesta että liiketoiminnasta.

”Alan logistiikkayritykset ovat kiinnostuneet. Yhden kanssa on käyty vakavia neuvotteluja ja asiaan palataan ensi viikolla. Rakentajien puolella olisi tunkua. Rakennuskonserni Peabilla olisi nopeat valmiudet toteuttaa hanke, koska sillä oli valmiit suunnitelmat jo 2021”, Kalamestan logistiikkajohtaja Juhani Larjos kertoo.

Hän ei usko, että pääomasijoittajistakaan tulee pulaa, jos tontin vuokra-ajaksi saadaan yli 30 vuotta, mieluusti 50.

Pakastamon toiminta päättyy näillä näkymin syyskuun lopussa. KUVA Jaakko Sandqvist

Larjos on omalla asialla, koska Kalamestan toiminta edellyttää tehokkuutta ja joustavuutta.

”Toimimme 24/7. Ala on hyvin syklinen. Tuote on herkästi pilaantuva. Emme voi olla auki vain virastoaikana.”

Tämä koskee hänen mukaansa niin myyntiä kuin sisäänostoa.

”Asiakkaillemme viikonloput ovat tärkeitä. Toisaalta emme voi sanoa kalastajille, että sorry vaan, mutta saalista ei voi nyt ottaa vastaan”, Larjos kuvailee.

Nyt yrittäjät jäävät odottamaan kaupungin ratkaisua.

Tapauksen taustaa

Pakastamon vanha osa avattiin 1953. Sen omistaa Helsingin kaupunki. Pakastevaraston huono kunto on ollut huolenaihe jo 20 vuotta.

Pakastamossa on vuokrattavissa pakaste-, viileä- ja kuivasäilytystilaa. Vuokralla on häkkivarastoja, huoneita ja lavapaikkoja.

Pakastamo on päässyt rapistumaan. KUVA Jaakko Sandqvist

Pakastustunneleissa tuotteiden lämpötila lasketaan -40 asteen tuulitunnelissa -20 asteen säilytyslämpötilaan.

Päävuokralaisia on nyt 150 ja näillä alivuokralaisia 40. Keskivuokra on 15 euroa / neliö / kk. Käyttöaste on lähes sata prosenttia.

Lihatukkuri Veijo Votkin kokosi yli 15 vuotta sitten yrittäjäryhmän, joka olisi rahoittanut uuden pakastamon rakentamisen. Kaupunki ei kuitenkaan halunnut neuvotella tontin pitkäaikaisesta vuokrasopimuksesta.

Suomen Gastronomien Seura, Chaîne des Rôtisseurs Helsinki ja Etelä-Suomen Keittiömestarit vetosivat syyskuussa 2023 pakastamon toiminnan jatkumisen puolesta.

Ravintolakonserni Nohon toimitusjohtaja Aku Vikström kritisoi aiemmin tänä vuonna kaupungin toimintaa ja otti kantaa pienyrittäjien puolesta: ”Tukkutorin pakastamon ainutlaatuinen elintarvikealan ekosysteemi on tärkeä osa Helsingin ravintoloiden toimitusketjuja.”

Lue myös: Muikea Muikku lopetti, tilalle burgereistaan tunnettu Treffi Pub & Bistro – sulkemiseen oli monta syytä, kertoo Kalaravintoloiden pomo


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi