Ravintolat

Muikea Muikku lopetti, tilalle burgereistaan tunnettu Treffi Pub & Bistro – sulkemiseen oli monta syytä, kertoo Kalaravintoloiden pomo

Muikea Muikku sijaitsi asuintalon kivijalassa Verkkosaaren alueella Kalasataman kaupunginosassa. Kuva vuodelta 2020. Treffi Pub & Bistro avaa ovensa toukokuussa. KUVA Sakari Nupponen

Kalasataman kaupunginosassa Helsingissä toiminut olutravintola Muikea Muikku lopetti kaksi viikkoa sitten toimintansa. Sen paikalla aloittaa Treffi Pub & Bistro.

Janoista Lohta, Hilpeää Haukea, Vastarannan Kiiskeä ja muita Kalaravintoloiksi kutsuttuja olutpaikkoja Helsingissä pyörittävä Momentin Restaurants keskittyy Muikean Muikun sulkemisen myötä entistä vahvemmin juomapuoleen. Yritys omistaa kuuden Kalaravintolan lisäksi kolme muuta helsinkiläistä juoma- ja seurusteluravintolaa ja yhden ruokaravintolan, Kauniaisissa sijaitsevan Momsin.

”Teimme loppuvuodesta strategisen linjauksen siitä, että keskitymme tällä hetkellä ydinosaamiseemme eli laadukkaiden juoma -ja seurusteluravintoloiden pyörittämiseen”, emoyhtiö Momentin Groupin toimitusjohtaja Antti Roiha kertoo Avecille.

Vuonna 2020 avatussa Muikeassa Muikussa tarjoiltiin muutaman ensimmäisen vuoden ajan ruokaa, mutta loppukesästä 2023 valikoimaa supistettiin ja keittiötä pidettiin auki enää silloin tällöin.

”Olutravintolamielessä Muikealla Muikulla ei välttämättä edes mennyt huonosti, mutta koska fasiliteetit oli tarkoitettu ruokaravintolalle, niin karkeasti sanottuna puolet niistä jäivät hyödyntämättä”, Roiha toteaa.

Muikun ovet suljettiin viimeistä kertaa 13. huhtikuuta. Viimeisiin aikoihin asti ravintolassa järjestettiin tapahtumia pubivisoista musiikkikeikkoihin ja murhamysteereihin.

”Muikeassa Muikussa oli paljon hyvää, eikä tällaisen päätöksen tekeminen ikinä ole helppoa. Nostan hattua paikan henkilökunnalle, kaikki kivet tuli käännettyä”, Roiha kuvailee.

Remontin keskellä

Ruokapuolen hiipumisen ja sen myötä ravintolan sulkeutumisen syyt eivät olleet yksiselitteisiä, Roiha sanoo.

”Avasimme juuri kun koronapandemia alkoi, eikä alkutaipaleella ollut mitenkään mahdollista päästä sellaiseen lentoon kuin ravintolan toivoisi lähtevän.”

Rakennushenkilökunta oli tuttu näky Muikean Muikun edustalla. KUVA Sakari Nupponen

Kalasataman kaupunginosa on uutta ja kehittyvää aluetta, jossa Muikea Muikku jäi hieman rakennustöiden katveeseen.

”Muun muassa kaupungin tekemät pihakivetystyöt venyivät, ja se ei edesauttanut paikan ja ympäristön houkuttelevuutta. Se ei kuitenkaan ollut päällimmäinen syy ravintolan sulkemiseen, eikä tässä tarvitse syytellä ketään. Tällainen on normaalia uuden alueen rakentamisessa, ja alue on jo tässä vaiheessa attraktiivinen ja potentiaalinen”, Roiha sanoo ja toivottaa menestystä Treffille.

Kalaravintoloilla ja muilla Momentinin ravintoloilla pyyhkii Roihan mukaan hyvin, vaikka ravintola-alalla eletään poikkeuksellisen haastavia aikoja. Inflaatio vaikuttaa ihmisten kulutuspäätöksiin, ja kohonneiden hintojen ja kustannusten puristuksessa moni tulee tinkineeksi baarireissuista.

”Emme ole immuuneja vallitseville oloille, mutta meillä menee markkinaolosuhteet huomioiden ihan hyvin. Esimerkiksi perinteinen Kalakierros järjestettiin juuri viikko sitten, ja sen myynnit olivat merkittävästi edellisvuotta korkeammat”, Roiha viittaa Kalaravintoloiden välillä ihmisiä bussikyydillä liikuttavaan vuosittaiseen baarikierrokseen.

”Tilanne on kokonaisuutena hyvä ja vakaa. Meillä on aina ollut töissä paljon ammattilaisia, jotka ovat tehneet pitkää uraa Kaloissa tai muissa ravintoloissamme. Jatkuvasti tulee lisäksi uutta verta.”

Treffi Pub & Bistro Verkkosaari avataan joskus vapun jälkeen, Treffin toimitusjohtaja Andy Solomon kertoi Helsingin Uutisten haastattelussa torstaina. Verkkosaari on asuinalue Kalasataman kaupunginosan sisällä. Vieressä on meri, ja Treffiin pääsee myös veneellä.

Helsingin kuuluisimpiin lähiöravintoloihin lukeutuvan Herttoniemen Treffin ruokalistalla on muun muassa pelmeneitä, tartaria, siikaa, savustettua naudanrintaa, pihvejä ja kantarellitagliatellea. Kuuluisin tuote on burgeri, joka on keikkunut kärjen tuntumassa HU:n lukijaäänestyksessä Helsingin parhaista hampurilaisista.

Verkkosaaren Treffin ruokatuote tulee Solomonin mukaan olemaan samankaltainen kuin Herttoniemen sisarravintolassa, ja myös Verkkosaareen tuodaan hiiligrilli.

LUE MYÖS: Lappeenrantalaiset tinkivät baarireissuista, ja se näkyy keskustan pubien kassassa – ”Ei tämä valoisalta näytä”

LUE MYÖS: Pubiketju Hemingway’s vaihtaa omistajaa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi