Helsinkiläinen Forza palkittiin Euroopan seitsemänneksi parhaana pizzeriana 50 Top Pizza -oppaan tilaisuudessa Barcelonassa tiistaina.
Euroopan parhaaksi valittiin barcelonalainen Sartoria Panatieri. Kööpenhaminan Bæst sijoittui toiseksi.
Toinen helsinkiläispizzeria, Lauttasaaressa sijaitseva Luca oli 31:s. Muista suomalaisista Turun 450°C oli sijalla 35. Helsingin Villa Severino sai kunniamaininnan.
Italialaisen 50 Top Pizzan listauksessa otettiin huomioon kaikki Euroopan maat Italiaa lukuun ottamatta. Jutun lopussa koko 50 pizzerian lista.
LUE MYÖS: Näin roomalainen ja napolilainen pizza eroavat toisistaan
Kuvien alapuolelta alkaa Aromin numerossa 2/2022 julkaistu juttu Forzasta.
Helsingin Punavuoressa tammikuussa 2022 avattu Forza on Luca ja Salla-Maria Platanian taidonnäyte. Paikan tuote, pizza, ei kuitenkaan ole pariskunnalle uusi. Plataniat perustivat ensimmäisen palapizzaa myyvän Pizzariumin Turkuun jo vuonna 2012.
Kymmeneen vuoteen on mahtunut Pizzariumien lisäksi kaksi pizzakirjaa sekä Noho Partnersin kanssa yhteistyössä Suomeen ja Tanskaan avatut kuusi napolilaiseen pizzaan keskittyvää ravintola Lucaa.
Forzassa yhdistyvät Luca Platanian ensirakkaus roomalainen sekä viime vuosien aikana Suomessa kulovalkean tavoin suosiota ahminut napolilainen pizza. Päällimmäinen ero entisiin projekteihin on Forzassa se, että pariskunta ei ole valmis kompromisseihin. Tilaksi ei tällä kertaa esimerkiksi käynyt ostoskeskus.
”Pienyrittäjänä on vaikea noudattaa ostoskeskuksen vaatimia aukioloaikoja”, Salla-Maria Platania sanoo.
Ostoskeskukseen ei saanut myöskään asentaa puu-uunia. Platanioiden vuokranantajalla on sen sijaan kokemusta kuumasta liiketoiminnasta: Forzan kanssa samassa Pursimiehenkadun Merikorttelissa toimii kahvipaahtimo.
Napolilaiselle pizzalle tuotiin Valorianin puu-uuni. Roomalaiselle riittää sähköllä toimiva. Luca painottaa, että puu-uuni ei ole hyvän pizzan tae. Se tuo kuitenkin paikkaan tunnelman ja hyvän tuoksun.
Kaiken taustalla on Lucan rakkaus hyvään taikinaan. Forzassa taikinat kohoavat sekä juuren että hiivan avustuksella kohotushuoneessa. Kompromisseihin Luca ei aio taipua myöskään pizzojen reseptiikassa.
”Olen testannut jokaista reseptiä vuosikaudet. Vaikka asiakas toivoisi tulista salamia kurpitsapizzaan, en sitä tee, sillä maut eivät sovi yhteen. Olemme ylpeitä siitä, että pizzaa ei muokata.”
Kuten Pizzariumin aikoina, Luca tullaan näkemään keittiössä ja Salla-Maria salin puolella kehittämässä palvelukonseptia. Forzassa tilaukset otetaan pöydästä ja lasku maksetaan lähtiessä. Työntekijäkaarti on kansainvälinen.
”Helsinki on erityinen paikka, joten joustimme ehdottomasta suomenkielentaidon vaatimuksesta”, Salla-Maria kertoo.
Suurin osa ravintolan raaka-aineista tulee Italiasta. Se on jälleen yksi linjanveto, jossa Luca on vankka: laadun vuoksi katse on Italiaan. Salla-Maria kuitenkin sanoo, että jos joku alkaa venyttämään mozzarellaa Suomessa, ovat he ehdottoman kiinnostuneita.
”Suomessa on hienoja raaka-aineita, mutta en halua käyttää niitä perinteiseen suomalaiseen tapaan. Minulle on tärkeää kunnioittaa italialaista perinnettä”, sanoo Luca Platania.
Kuumat uunit
Napolilaiseen pizzaan erikoistuneissa pizzerioissa käytetään yleensä alun perin suomalaisen, nykyään italialaisen Metoksen tai niin ikään italialaisen Valorianin uuneja.
Helsingin Herttoniemen Fat Lizard -ravintola luottaa Metoksen Marana Forni -pizzauuniin, jonka lämpötila nousee jopa 1250 asteeseen. Arina on pyörivä, ja korkeus säädettävä. Vetoisuus on yhdeksän pizzaa 29 sentin halkaisijalla.
Valorianin pizzauuneja on valmistettu jo 1890-luvulta lähtien. Kivestä ja tulenkestävistä tiilistä valmistetut uunit lämpenevät vähintään 450 asteeseen joko puilla tai kaasulla sytytetyllä avotulella.
Forzassa napolilaiset pizzat paistuvat pyökkipuulla lämpiävässä Valorianissa. Pyörivällä arinalla varustetun vajaa 2 000 kiloisen uunin vetoisuus on 11 pizzaa 28 sentin halkaisijalla.
50 Top Pizza -oppaan valitsemat Euroopan parhaat pizzeriat
1 Sartoria Panatieri – Barcelona, Espanja
2 Bæst – Kööpenhamina, Tanska
3 50 Kalò – Lontoo, Englanti
4 Via Toledo Enopizzeria – Wien, Itävalta
5 Pizza Zulù – Fürth, Saksa
6 Fratelli Figurato – Madrid, Espanja
7 Forza – Helsinki
8 Napoli on the Road – Lontoo, Englanti
9 nNea – Amsterdam, Alankomaat
10 La Balmesina – Barcelona, Espanja
11 IMperfetto – Puteaux, Ranska
12 La Pizza è Bella Gourmet – Bryssel, Belgia
13 Baldoria – Madrid, Espanja
14 Kytaly – Geneve, Sveitsi
15 La Piola Pizza – Bryssel, Belgia
16 Forno d’Oro – Lissabon, Portugali
17 Demaio – Bilbao, Espanja
18 L’Antica Pizzeria – Lontoo, Englanti
19 Malafemmena – Berliini, Saksa
20 Surt – Kööpenhamina, Tanska
21 Guillaume Grasso – Pariisi, Ranska
22 ‘O Ver – Lontoo, Englanti
23 Pizzeria Luca – Kööpenhamina, Tanska
24 San Gennaro – Zürich, Sveitsi
25 Matto Napoletano – Skopje, Pohjois-Makedonia
26 Belli di Mamma – Budapest, Unkari
27 Little Pyg – Dublin, Irlanti
28 Odori – Ateena, Kreikka
29 Piazza Sorrento – Krefeld, Saksa
30 La Manifattura – Pariisi, Ranska
31 Pizzeria Luca – Helsinki
32 Mr. Pizza – Dortmund, Saksa
33 Majstor I Margarita – Belgrad, Serbia
34 Ostro. – Gdańsk, Puola
35 450°C – Turku
36 Cloud Factory – Esch-sur-Alzette, Luxemburg
37 Animaletto Pizza Bar – Bukarest, Romania
38 Ciao a Tutti – Varsova, Puola
39 Pietra – Belgrad, Serbia
40 Pop’s Pizza – Ljubljana, Slovenia
41 Oro di Napoli – Santa Cruz de Tenerife, Espanja
42 Arte Bianca – Sagres, Portugali
43 Franko’s Pizza & Bar – Zagreb, Kroatia
44 Dalmata – Pariisi, Ranska
45 Infraganti Pizza Bar – Alicante, Espanja
46 Zielona Górka – Pabianice, Puola
47 Sapori Italiani U Taliana – Bratislava, Slovakia
48 PEPPO’S – Pizzeria Contemporanea – Riika, Latvia
49 Pizza Nuova – Praha, Tshekin tasavalta
50 Kaja Pizza Köök – Tallinna, Viro