Ravintola-ala

Korona-​aika loi asiakaspulan – vantaalainen ravintoloitsija: ”Nyt ollaan ihan veitsenterällä, kaikki eväät on syöty”

Pikkujouluvarauksia on ravintolayrittäjä Toni Aallon mukaan vain puolet entisestä määrästä. KUVA Leena Koivisto

Jos Toni Aalto ei valmentaisi Atlaksessa naisten käsipallon SM-sarjajoukkuetta ja pelailisi välillä vähän itsekin, Wanda´s Kitchen & Lounge -ravintolalla saattaisi olla jo ovi lopullisesti säpissä. Ravintola sijaitsee Myyrmäen kaupunginosassa Vantaalla.

Korona-ajan jättämä tyhjiö ei ole täyttynyt lainkaan odotetulla tavalla, mutta harrastus on ollut ravintoloitsijalle henkireikä, joka on auttanut jaksamaan pandemian jälkeen kaiken aikaa pahemmaksi käyneessä tilanteessa.

”Joka ikinen vuosi olen ajatellut, että kyllä tämä tästä lähtee ja pian pärjätään paremmin”, Aalto kertoo Vantaan Sanomille.

Toisin on käynyt.

”Viime kesä oli suoraan sanottuna aivan katastrofi ja söi kaiken plussan, mitä tästä loppuvuodesta vielä olisi ollut mahdollista saada.”

Vuonna 2016 perustettu ravintola nousi heti suosituksi ja voitti Vantaan Sanomien järjestämän Vantaan paras ravintola -äänestyksenkin neljä kertaa peräkkäin.

Nyt ei ravintolalle anna aihetta juhlaan edes pikkujouluaika.

”Selkein ongelma ylipäätään on ollut à la carte -illallisasiakkaiden puute, ja nyt on pikkujoulun viettäjiäkin tosi vähän. Tilanne on koko ajan huonontunut, viime vuonna heitä oli vähän enemmän”, Aalto vertaa.

Ravintolan yläkerrassa on erillistä kokous- ja juhlatilaa, jonne mahtuu isojakin seurueita.

”Lokakuun puolivälistä joulukuun puoleenväliin jokainen viikonloppu perjantaista lauantaihin oli aiemmin varattu ja arki-iltoihinkin varauksia tuli runsaasti. Siitä kaikesta on noin puolet pudonnut pois.”

Alalla on yleisestikin eletty hankalia aikoja. Majoitus- ja ravintola-alan järjestön MaRan alkukesästä tekemän kyselyn mukaan peräti kahdella kolmasosalla alan yrityksistä liikevaihto pieneni maalis-toukokuussa verrattuna edelliseen vuoteen 2023.

Etätyön yleistyminen ja kansalaisten ostovoiman heikko kehitys ovat myös vähentäneet käyntikertoja ravintolassa.

Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n lokakuun suhdannebarometrin perusteella matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne pysyi vaimeana alkusyksyllä. Alan suhdanteiden uskotaan jatkavan heikentymistään talven aikana.

Martinlaaksossa asuvat ystävykset Marina Mäenpää ja Uzaer Zafar tulivat Botin ja Dieselin kanssa Myyrmäkeen: Myyrmannissa käymme joskus syömässä fiiliksen mukaan, jos huomataan, että on nälkä, aika harvoin kyllä. Iltaisin ei tule käytyä. Kavereiden kanssa laitamme ruokaa yhdessä. Ravintolassa tulee niin kalliiksi juomineen kaikkineen. Jokainen tuo jotain, siten saa paljon enemmän kuin satasella ravintolassa. KUVA Leena Koivisto

Vaikka Aalto ei ole luonteeltaan helpoimmin stressaantuvaa sorttia, hän myöntää viettäneensä unettomiakin öitä.

Näkemys ensi vuodesta ei ole ruusuinen.

”Ollaan ihan veitsenterällä ja oltiin jo viime vuonnakin, mutta nyt on oikeastaan kaikki eväät ja paukut syöty. Jos kehitys ei käänny parempaan, joudumme varmaan tekemään jotain radikaalia, eli etsimään uuden omistajan tai laittamaan lapun luukulle.”

Arki ravintolassa pyörii pitkälti lounastarjoilun varassa.

”Asiakasmäärä on tasaantunut noin 150:een. Tuotot jäävät kuitenkin vähäisiksi, kun paikka on iso ja vuokra aika kova”, Aalto toteaa.

Lounaan perushinta on alan yleistasoa, ja eläkeläisiä on houkuteltu asiakkaiksi ensin kaksi ja nyt jo kolme euroa halvemmalla hinnalla.

”Olemme yrittäneet vaikka mitä konsteja, ja kun asiakkailta on tullut toiveita vaikkapa brunsseista tai livemusiikista, olemme pyrkineet vastaamaan myös niihin. Sitten ihmiset eivät kuitenkaan ole tulleet.”

Aallon mukaan henkilöstökuluja ja hankintoja on karsittu, remontteja vältetty ja laitteita käytetty mahdollisimman tehokkaasti. Raaka-aineista ei kuitenkaan ole haluttu tinkiä laadun kustannuksella.

Lasse Häggman: Asun Malminkartanossa ja olen syönyt Myyrmäessä lounaspaikoissa, esimerkiksi Myyrmannissa aasialaisissa buffeteissa ja Burger Kingissä. Illanviettomielessä tulee mentyä keskustaan eli Helsinkiin. Pizzaa olen joskus hakenut täältä parista paikasta, ja juuri huomasin, että ravintola Chingussa on lounaasta eläkeläisalennus, pitää mennä joskus. Sapuscassa olen myös käynyt, siellä on hyvä ruoka ja eläkeläisalennus. KUVA Leena Koivisto

Suurin syy aiemmin menestyksellisen ravintolan ahdinkoon on Aallon mukaan sen toimintaympäristön muutos.

”Tuntuu, että ihmisillä ei tänä päivänä ole varaa ravintolapalveluihin, ja korona-aikana ihmisten tarpeet myös jotenkin muuttuivat”, hän tiivistää.

”Ruokaa tilataan nyt kotiin ja pikaruoka on suosittua. Perinteisellä palvelukonseptilla toimivia ravintoloita kohtasi pudotus. Olen kuullut, että muillakin vanhoilla vahvasti toimineilla ravintoloilla eri kaupunginosissa on hankalampaa kuin aikaisemmin.”

Aalto lisää, että korona-aika kasvatti myös hyviä kotikokkeja.

Lilja Muller: Jos käyn ravintolassa syömässä, käyn Helsingissä. Asun Malminkartanossa ja kerran, pari viikossa tulen Myyrmäkeen ostamaan jotain pientä, kun samalla saa hyvän kävelylenkin. Red Onionissa olen käynyt kerran tosi kauan sitten. Muuten en tunne ravintoloita täällä. KUVA Leena Koivisto

Ravintoloitsija toivoo, että korkojen lasku, jonka uskotaan jatkuvan ensi vuonnakin, alkaisi näkyä ihmisten käyttövaroissa.

Koska ravintolan asiakkaat ovat myös hyvin paikallisia, pääosin länsivantaalaisia, hän kaipailee myös erästä ei-aineellista asiaa.

”Somessa nostetaan herkästi esiin vain ongelmia. Jos lapset ovat vaikka vähän rähinöineet, siitä kerrotaan heti kuvien kera. Tämä luo sellaista kuvaa kuin Myyrmäki olisi aivan kauhea paikka. Tietynlainen paikallisylpeys puuttuu”, Aalto kokee.

”Sitä mielestäni oli silloin kun ravintolamme aloitti täällä. Nyt ollaan jotenkin alistuneita.”

Lue myös: Ravintoloita kaatuu yhä hurjempaa tahtia – kysyimme kolmelta alan vaikuttajalta, mitä nyt pitäisi tehdä

Barbro Ahonen: Tulen Malminkartanosta. Käyn kolme, neljä kertaa viikossa Myyrmäessä. En ole käynyt katselemassa ravintoloita muualta täällä, mutta Myyrmannissa käyn joskus kahvila-ravintola Kulmassa. Mieheni kanssa teemme yleensä kotona ruokaa. KUVA Leena Koivisto

Lue myös: Tuottaako lounaspaikka rahaa, jos se noudattaa uusia ravintosuosituksia? Kaksi yrittäjää kertoo, miten niihin kannattaa suhtautua


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi