”Meitä on odotettu tänne, ja näillä kulmilla todellakin on tilausta kortteliravintolalle”, toteaa ravintoloitsija Riku Stenros.
Hän avasi tammikuun toisella viikolla yhdessä kumppaneidensa kanssa uuden ravintolan, joka on sen oloinen, että on ollut paikalla aina. Klassikon ainesta siis.
Onnistuminen toissasyksynä Vallilaan avatun Albina & Alexiksen kanssa sai ravintoloitsijat pitämään silmänsä auki uusien tilojen varalta, ja Tehtaankatu 12:n vapautuessa he iskivät kiinni.
”Tämä oli pakko saada, se oli rakkautta ensi silmäyksellä”, Stenros luonnehtii.
Kumppanit Teemu Aura, Antti Paasonen, Janne Ahola ja Maiju Åstedt tukevat tarinaa.
Aura kertoo, että Albinaan vaeltaa paljon väkeä myös kantakaupungista, joten toinen, keskeisempi liikepaikka oli kiikarissa. Mat Distriktin myötä syksyllä 2020 avattu Albina sai sisaren ja Stenrosin Porvooseen vuonna 2016 perustama Meat District kaupunkilaisserkun.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Dry age -kaapillinen arvokasta lihaa
Rosoinen Vallila ja hienostuneempi Ullanlinna ovat kuin toistensa vastakohtia. Miten se vaikutti ravintolan luomiseen? Stenros ja Aura arvioivat olleensa Eirassa rohkeampia ottamaan tarjolle arvokkaampia raaka-aineita, kuten lihaa, jota kypsytetään dry age -kaapissa viikkoja ja kuukausia.
Keittiöpäällikkö Janne Ahola kertookin, että hänellä on jo kypsymässä 400 kiloa selkää, ja toiset 400 kiloa erilaisia ruhonosia on varattuna. Raakakypsytyskaappi tulee Porvoon Meat Distriktin tapaan ruokasalin puolelle, kunhan ehtii maahan.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Mat Distriktin baari on vermuteria
Toinen ravintolalle leimaa-antava tekijä on vermuteria. Sen ideoivat ravintolan sydämeksi juomavastaava Antti Paasonen ja baarimestari Toni Klärck.
”Baarimme keskittyy vermutteihin. Vermutit ovat olleet nousussa jo pitkään, niissä kiehtoo klassisuus ja toisaalta kokeilut ruuan kanssa”, Paasonen kertoo.
Stenros lisää, että vermuteria on juuri sellainen juttu, joka sopii Eiraan.
”Uskalsimme valita tälle alueelle tällaisen makumaailman, joka viehättää kokenutta kuluttajaa. Vermuteria on superklassinen, mutta kuitenkin uutta Suomessa.”
Ennakkoon ravintoloitsijat ajattelivat, että Mat Distriktistä tulee vallilalaista sisartaan hillitympi ja rauhallisempi. Ensimmäisten illallisten puheensorina ei kuitenkaan puhu sen puolesta. Kuuleman mukaan vermuteria on saanut erityisesti ravintolaväen innostumaan – ja baarista on lupa odottaa hyviä cocktaileja, kun siitä vastaa Toni Klärck.
LUE MYÖS: Vermutti toimii sekä sellaisenaan että cocktailissa
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Isoja makuja elegantisti
Teemu Aura kuvailee Mat Distriktille tyypillisiä makuja robusteiksi ja isoiksi. Makumaailmaan vaikuttavat eniten valmistusmenetelmät: keittiössä on hiiligrilli ja kaksi savustinta.
”Smokerylla ja hiiligrillillä haemme makua kaikkiin ruokalajeihin. Haemme robustia savua ja makujen syvyyttä”, Aura kuvailee.
Yhteistä Albinan tyylin kanssa on taululle kirjoitettu menu, josta voi valita ruokia jaettavaksi tai yksin syötäväksi. Tarjolla on klassikoita ja sesongin makuja raikkaasti, esimerkiksi tartaria ja savunieriää sitrus–katkarapusalaatin kera. Väliruuaksi on ehdolla risotto tai keitto – kuten lehdistölle tarjottu klassinen hummerivelouté.
Talon menu koostuu kuudesta ruokalajista ja maksaa 63 euroa. Ehdottomasti joka sentin arvoista. Mat Distrikt on löytänyt hyvän solmukohdan hillityn skandinaavisuuden ja brutaalin bistron rouheuden välimaastosta.