Ravintolat

Mikä on Tampereen paras ravintola? Tässä äänestyksen top 50

Paras tamperelainen ravintola -äänestys veti ennätysmäisesti lähes 7300 äänestäjää. Tampereen paras ravintola on valittu Kaupunkilehti Tamperelaisen järjestämällä lukijaäänestyksellä vuodesta 2013 saakka.

Äänestyksen ennen tätä vuotta neljä kertaa peräkkäin voittanut Napoli ja kestomenestyjä Coussicca päätyivät tasapeliin. Kumpikin sai 611 ääntä eli 8,4 prosenttia äänistä. Äänestyksessä jokainen äänestäjiä sai rastittaa kolme suosikkiravintolaansa.

Paras tamperelainen ravintola -äänestys 2022

1) Coussicca 8,4 %

1) Napoli 8,4 %

3) Pulteri 7 %

4) Huber 6,6 %

5) Plevna 5,9 %

6) 4 vuodenaikaa 4,8 %

7) 2H+K 4,7 %

8) Nanda Devi 4,5 %

9) Kajo 4,2 %

9) Masu 4,2 %

11) Muusa 4,2 %

12) Kumma Bar & Street Kitchen 3,6 %

13) Zarillo (Otavalankatu) 3,3 %

14) Gastropub Tuulensuu 3,2 %

15) Tiiliholvi 3,2 %

16) Aloha Ramen 3,1 %

17) Hoax 3,1 %

18) C 3,1 %

19) Il Posto (Insinöörinkatu) 3,0 %

20) Lie-Mi 3,0 %

21) Apaja 3,0 %

22) Bistro Venla 2,9 %

22) Stefan’s Steakhouse 2,9 %

24) Pyynikin Brewhouse 2,7 %

25) Guru’s Kitchen & Bar 2,7 %

26) Tampella 2,7 %

27) Bertha 2,6 %

28) Näsinneula 2,2 %

28) Pons 2,2 %

30) Heinätori 2,1 %

31) Gastropub Soho 2,1 %

32) LiV 2,0 %

33) Cafe Pispala 2,0 %

34) Onni ja Leo 2,0 %

35) Tampinkoski 1,9 %

36) Bodega Salud 1,9 %

37) Rioni 1,8 %

38) Puisto 1,8 %

38) Viikinkiravintola Harald 1,8 %

40) Maranga 1,7 %

41) Sitko 1,6 %

42) Itsudemo (Hallituskatu) 1,6 %

43) Biáng! 1,6 %

44) Inez 1,5 %

44) Roast 1,5 %

46) Luca 1,5 %

47) Salsallada 1,5 %

48) Manhattan Steakhouse 1,5 %

49) Astor 1,4 %

50) Maka Sushi 1,4 %

Äänestäjiä oli yhteensä 7281. Äänestyksessä sai rastittaa kolme suosikkiravintolaansa. Äänestäjistä 3,0 % ei nimennyt yhtään suosikkiaan tässä sarjassa. Äänestysaika oli 31.10.–20.11. Äänestyksen tekniikasta vastasi IROResearch.

”Asiakkaat haluavat tuttua ja turvallista”

”Asiakkaiden luottamuksen säilymisestä täytyy olla kiitollinen. Onnittelimme toisiamme ja totesimme, että perinteiset yksityisomisteiset ravintolat vetoavat tamperelaisiin”, kiittää Napolin nokkamies Johannes Räsänen.

”Asiakkaat haluavat tuttua ja turvallista”, summaa Coussiccan ravintoloitsija Markus Rajala.

Viime vuoden äänestykseen verrattuna kärkikolmikossa olivat täsmälleen samat ravintolat, sillä kolmannen sijan otti Pispalan Pulteri. Perinteet ja vuosikymmenien näytöt ovat tamperelaisessa ravintolamaailmassa yhä valttia, sillä Coussicca on perustettu vuonna 1970, Napoli vuonna 1978 ja Pulteri vuonna 1968.

Kärkikymmenikön sisällä suurin nousija oli sijalta 9 sijalle 4 noussut Huber.

Top 10 -listalla uusia paikkoja oli viime vuoteen verrattuna kolme. Nousijoita olivat vuonna 2005 Tampereelle perustettu perinteinen intialainen ravintola Nanda Devi, luonnonläheisistä mauista menuja kokoava Rautatienkadun Kajo ja Kirkkokadun aasialainen Masu.

Äänestyksen suurin putoaja oli Pyynikin Brewhouse, joka putosi sijalta 4 sijalle 24. Lisäksi top 10:n ulkopuolelle jäivät nyt niukasti Otavalankadun Zarillo ja Muusa.

Top 20 -listalle tehtiin useampikin komea nousu. Hallituskadulla uudelleen avattu takavuosien menestyjä Kumma nousi listan ulkopuolelta suoraan sijalle 12. Sijoitustaan petrasivat reilusti myös sijoilta 29, 30 ja 32 nousseet Insinöörinkadun Il Posto, Tiiliholvi ja Lie-Mi.

Viime vuoden top 20 -listalta sen ulkopuolelle lipsahtivat nyt Pyynikin Brewhousen lisäksi Bistro Venla, Bodega Salud ja Stefan’s Steakhouse.

Korkeimmalle noussut kokonaan uusi ravintola oli suoraan sijalle 21 ponnistanut Juhannuskylän sisäpiharavintola Apaja.

Tampereen ravintoloiden top 50 -listalla uusia tulokkaita viime vuoteen verrattuna olivat Kumman ja Apajan lisäksi Pons, Tampinkoski, Rioni, Puisto, Maranga, Biang!, Inez ja Luca.

Korkeimmalta top 50 -listan ulkopuolelle putosi viime vuonna sijalla 22 ollut Purebite. Muut 50:n joukosta putoajat olivat Bistro Naapuri, 4 Vuodenaikaa Aleksanterinpuisto, Ohranjyvä, Periscope, Naughty BRGR, Antika, Zeytuun, Hella & Huone ja Borneo.

Paras Tamperelainen Ravintola 2022 -voiton kunniakirjat päätyvät Johannes Räsäsen ja Markus Rajalan mukana Napolin ja Coussiccan seinälle. KUVA Petteri Mäkinen

Coussicca ja Napoli luottavat perinteisiin

Perinteiden ja yksityisomisteisuuden lisäksi Coussiccaa ja Napolia yhdistää se, että kummankin vetovastuu on hiljattain vaihtunut. Tosin Napolin Johannes Räsänen on pitkäaikaisen omistajapariskunnan Kalle ja Birgitta Räsäsen poika, ja elokuussa Coussiccan ravintoloitsijaksi tullut Markus Rajala on kokannut Kalevassa jo 20 vuotta.

Perinteet pysyvät kunniassa. Kumpikin ravintola on toiminut vuosikymmenet vanhoilla paikoillaan Aleksanterinkadulla ja Nyyrikintiellä. Napolin omistajien pitkän tähtäimen hanke toisesta liikepaikasta ei ole edennyt.

”Keväällä kävimme muutamaa paikkaa katsomassa, mutta täydellistä ei löytynyt. Rima on korkealla. Napolin tuotteiden vieminen kauppoihin taas ei ole meidän osaamisaluettamme.”

Toimintalinjakseen ”mieluummin kaksi vuotta jäljessä ruokatrendejä kuin vuosi niiden edellä” tiivistäneessä Coussiccassa ollaan vielä ehdottomampia.

”En pidä ajatuksesta, että pippuripihvi laitetaan laatikkoon ja kuljetetaan asiakkaalle. Se kannattaa tulla nauttimaan ravintolaan”, neuvoo Rajala.

Coussicca on vuonna 2013 ensimmäistä kertaa järjestetyn Paras tamperelainen ravintola -äänestyksen historian neljäs voittaja. Ensimmäiset kolme äänestystä voitti Rautatienkadun Bertha ja vuoden 2017 voittaja oli 2H+K. Nyt tullut jaettu voitto toi Napolille viidennen perättäisen ykkössijan.

LUE MYÖS: Perinteinen ravintola Coussicca Tampereella on myynyt arviolta yli 2 miljoonaa annosta (Aromi-lehdestä vuodelta 2017)

LUE MYÖS: Plevna on olutravintoloiden pioneeri, jossa vannotaan lagerin ja pilsin nimeen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi