Baarit

Tässä ovat Jyväskylän viisi kiinnostavinta baaria – saimme oppaaksi paikallisen neljännen polven baariammattilaisen

33-vuotias Jesse Barck polveutuu jyväskyläläisten baariammattilaisten suvusta. KUVA Laura Hujanen

Mitkä ovat Jyväskylän parhaat baarit?

Omat suosikkinsa Avecille kertoo paljasjalkainen jyväskyläläinen Jesse Barck, joka on ravintola-alalla harvinaisuus: neljännen polven baariammattilainen. Hänen isoisoisänsä Alfred Johan Barck perusti legendaarisen Hotelli Jyväshovin vuonna 1938. 1940-luvulla hotelli siirtyi Jesse Barckin isoisän Pentti Barckin omistukseen, ja Barckin oma isäkin ehti siellä työskennellä.

”Isä teki nuorena pojankloppina baarihommia ukin apuna.”

Jesse Barck päätyi ravintola-alalle, kun peruskoulun jälkeen lukio ei houkutellut. Pakolliset tetit eli työelämään tutustumiset Barck oli suorittanut ravintoloissa ja kahviloissa, ja siellä oli herännyt ensimmäinen kiinnostus asiakaspalveluun. Perheeltä idea alalle lähtöön ei tullut, mutta tukea hän on saanut päätöksensä myötä. Erityisesti ukki innostui siitä, että Barck työskenteli eräässä yökerhossa, joka sattui sijaitsemaan ukin perustaman hotellin alakerrassa.

Barck kierrätti Avecia lempibaareissaan kotikaupungissaan. Läheeetääs Jyväääskylään!

Voit suurentaa kuvat klikkaamalla. KUVAT Laura Hujanen

La Brava Boqueria – tämän lähemmäs Espanjaa ei näillä leveyspiireillä pääse

Aloitetaan Barckin omalta työpaikalta, La Brava Boqueriasta, joka on rento espanjalaistyylinen seurusteluravintola. Ruokapuoli koostuu kylmistä ja lämpimistä tapaksista. Annoskoko on maltillinen, ja tarkoituksena on tilata useampi tuote pöytäseurueen kesken jaettavaksi.

La Brava Boqueriassa on 45–50 asiakaspaikkaa. Ravintolassa on järjestetty myös tapahtumia, kuten flamenco ja sherry -ilta, johon valmistettiin listan ulkopuolelta jättiläismäinen pannullinen paellaa.

Juomatuote on niin ikään kallellaan Espanjaan, josta tulevat kaikki listan viinit ja oluet. Barck kertoo, että monet asiakkaat yllättyvät positiivisesti viinilistan fokuksesta.

”Listalla ei esimerkiksi ole rieslingiä, minkä ansiosta ihmiset pääsevät tutkailemaan muita viinejä.”

Cocktaileissa kruununjalokivi on luonnollisesti huolella valmistettu sangria, jonka resepti on pysynyt muuttumattomana avauksesta lähtien. Klassisen sangrian rinnalla on kesällä ollut tarjolla myös kupliva versio cava-kuohuviinistä , joka sai lisävivahdetta brandysta ja appelsiinilikööristä. Listaa suunnitellessaan Barck on tutustunut Espanjan cocktailskeneen.

”Siellä tykätään käyttää viiniä juomasekoituksiin ja jatkaa klassikkococktaileja viinillä.”

Drinkkeihin haetaan ideoita kuitenkin ympäri maailmaa tuoreista trendeistä.

Tuotteen lisäksi myös palvelu on La Brava Boqueriassa kohdallaan. Barckin mukaan sitä kehutaan palautteissa ystävälliseksi ja rennoksi, mihin tiimi juuri pyrkiikin.

”Voi palvella kivalla ja rennolla fiiliksellä, mutta asiallisesti.”

La Brava Boqueria

Osoite: Asemakatu 2, 40100 Jyväskylä.
Maista ainakin tämä: Talon sangria, joka saa makunsa passiolikööristä, vaaleasta vermutista ja garnach-punaviinistä.

M/S Musta Magia – maaginen ravintolalaiva timanttisella palvelulla

Matka jatkuu Jyväskylän satamaan Lutakkoon, jonka laiturissa komeilee ravintolalaiva M/S Musta Magia. Barckin mukaan täällä pääsee karkuun kaupungin sykettä ja arjen kiireitä. Kesäisin auki olevassa ravintolassa on kelien salliessa kannella livemusiikkia ja perjantaisin sekä lauantaisin pääsee itse mikin ääreen karaoken merkeissä. Barck kehuu myös palvelua ja tuotteistoa.

”Täällä on kaikille kaikkea.”

Baarimikko Lotta Suutarin mukaan Mustassa Magiassa on töissä timanttinen porukka, jolla on tosi harvoin tylsää tai ikävää, ja se näkyy myös asiakkaille paikan hyvänä fiiliksenä. 

Juomalistalla on oluita niin paikallisilta kuin kansainvälisiltä panimoilta, viinejä ja drinkkejä. Mojiton ja Piña Coladan kaltaisten klassikoiden lisäksi valmistuu talon omia juomasekoituksia, kuten hittidrinkki Makiaa Mansikkaa.

Ruokalistalta baarimikko Lotta Suutari nostaa esiin perinteisen lohikeiton.

”Se on Keski-Suomen paras. Keittiön tatsissa taitaa olla sitä mustaa magiaa.”

Mutta mistä tulee laivan nimi Musta Magia? Suutarin mukaan menneenä kesänä laivaan otti yhteyttä historioitsija, joka halusi selvittää ravintolan historiaa tarkemmin. Nimen tausta on kuitenkin vielä hämärän peitossa.

M/S Musta Magia

Osoite: Jyväskylän satama 40100 Jyväskylä
Maista ainakin tämä: Laivan kannella maistuu esimerkiksi hedelmäinen sour-olut tai paikallisen panimon lager.

Harry’s – peribrittiläinen pubi kaupungin parhaalla paikalla

Seuraavaksi palaamme Jyväskylän keskustaan, sillä vuorossa on rehti englantilainen olutpubi Harry’s. Baaria oli avaamassa aikoinaan jyväskyläläinen rallilegenda Harri Rovanperä. Huhujen mukaan ravintolan nimi Harry’s viittaakin Rovanperään. Barckin mukaan Harry’stä on muodostunut ravintolatyöntekijöiden after work -paikka. Aamuneljään auki olevan pubin kiireisin aika on alkuillasta.

51-vuotias entinen ravintolayrittäjä Sanna Lehtonen nauttii nyt siitä, että voi vain tulla töihin ja keskittyä palveluun.

”Moni baari menee kiinni kahdelta, sen jälkeen ehtii vielä tänne. Täällä on silloin rauhallista.”

Vaikka Barck työkseen sekoittaa cocktaileja, nauttii hän vapaalla mieluiten olutta. Harry’sissä on hänen mukaansa hyvä hanavalikoima, ja siellä pääsee aina maistelemaan uutuuksia, joita henkilökunta suosittelee aktiivisesti. Tiskin takana nyökkäilee 32 vuotta alalla työskennellyt Sanna Lehtonen, joka pyöritti aiemmin omaa baaria.

”Aina kun tulee työvuoroon, pitää tarkistaa mitä uutta on. Viikoittain vaihtuu hanoissa 5–6 kaljaa.”

Henkilökunnan tietämys Harry’sissä on korkealla tasolla ja palvelu on lämmintä. Juttutuokiomme aikana Lehtonen tervehtii lähes jokaista sisään astuvaa asiakasta nimeltä ja hyppää heti palvelemaan, kun huomaa silmäkulmastaan jonkun tulevan tiskille. Hyvän palvelun lisäksi pubissa pääsee nauttimaan livemusiikista perjantaisin ja lauantaisin.

Harry’s

Osoite: Kauppakatu 41, 40100 Jyväskylä
Maista ainakin tämä: tiuhasti vaihtuvan hanavalikoiman uutuudet

Verso Baari & Keittiö – kotimaisia käsityöläismakuja kävelykeskustan sydämessä

Jatketaan sitten syvemmälle kävelykeskustaan, Verso Baari ja Keittiöön. Matkustaessaan Barck käy mielellään laadukkaissa hotellibaareissa, mutta Jyväskylästä sellainen on hänestä aiemmin puuttunut. Versoa hän kiittelee baariksi, johon voi hyvillä mielin poiketa, vaikka ei hotellissa yöpyisikään.

Tarjoilija Kiia Paavola kaataa viiniä baaritiskillä, jonka ääressä voi nauttia myös kahvia ja leivonnaisia tai cocktailin.

Barckilla on Hotelli Versoon myös henkilökohtainen side: juuri tällä paikalla sijaitsi aiemmin hänen ukkinsa pyörittämä Jyväshovi. Aulan seinällä komeileekin valokuvia, joista monessa on Barckin isoisä. Nykyistä hotellia vetää niin ikään perheomisteinen Yöpuu-yhtiö, joka pyörittää myös Hotelli Yöpuuta, Ravintola Pöllöwaaria ja Bistro Kirkkopuistoa. Ravintolapäällikkö Tytti Veidin mukaan nimi Verso valikoitui nimikilpailusta. Yöpuu-yhtiötä leimaa palveluhenki.

”Arvostamme ammattitaitoa keittiössä ja salissa.”

Käsityöläisyyden arvostus näkyy sekä juoma- että ruokatuotteessa. Oluet tulevat kotimaisilta pienpanimoilta, ja myös ginivalikoimassa on vahva suomalaispainotus. Hotellissa on tarjolla suomalainen aamiainen, ja myös lounaan ja illallisen raaka-aineet tulevat läheltä. Uusi keittiömestari on tuonut listalle kuitenkin myös kansainvälisiä vivahteita.

Versossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Syksyllä on luvassa lähiruokaa ja olutta -päivä, johon paikallinen panimo ja keittiömestari ovat yhteistyössä suunnitelleet ruuat. Jazzia ja samppanjaa -tapahtumassa puolestaan paritetaan kuplajuomaa annosten kanssa. Verson kuuluisat visat on puolestaan jouduttu siirtämään yläkerran kokous- ja juhlatiloihin, kun baarin tilat eivät enää riittäneet.

Verso Baari & Keittiö

Osoite: Kauppakatu 35, 40100 Jyväskylä
Maista ainakin tämä: Asiantuntevan henkilökunnan suosittelema viini tai Gin & Tonic kotimaisesta valikoimasta.

DeLorean – innovatiivisia laatucocktaileja kasarihengessä

Saman korttelin toiselta laidalta löytyy kierroksen viimeinen etappi, DeLorean -cocktailbaari. Vappuna uusiin tiloihin muuttanut drinkkipyhättö on toiminut seitsemän vuoden ajan paikallisen yrittäjäkaksikon Sampsa Tukian ja Tomi Hiltusen luotsaamana. Sisään astuessamme tiskin takana odottaa kuitenkin baarimestari Neija Peltovuori, joka on työskennellyt DeLoreanissa vasta muutaman viikon. Kokemusta alalta hänellä on kuitenkin jo 10 vuotta. Peltovuori kertoo baarin rakentuneen 80-luvun teemasta.

Baarimestari Neija Peltovuori on kotoisin Jyväskylästä, mutta on vasta palannut kaupunkiin asuttuaan pitkään ulkomailla.

”Tomi ja Sampsa halusivat tehdä Paluu tulevaisuuteen -elokuvista tutun DeLorean-auton ympärille tämän konseptin.”

Neonvalot, musiikki, retropelit ja sarjakuvan muodossa oleva drinkkilista luovat kasaritunnelman. Baari elää kuitenkin vahvasti nykyajassa moderneilla ja innovatiivisilla juomillaan. Kestävä kehitys ja raaka-aineiden täysipainoinen hyödyntäminen ovat tärkeässä roolissa.

DeLoreanissa on pöytiintarjoilu, ja asiakkaiden kokemukseen panostetaan. Peltovuori kertoo nauttivansa siitä, että asiakkaiden kanssa ehtii jutella rauhassa. Siinä helpottavat itse suunnitellut hanacocktailit, joilla juomat saadaan valmistettua tehokkaasti laadusta tinkimättä. Tarjolla on myös pientä naposteltavaa, kuten tapaksia ja toasteja.

Barckille DeLoreanista on muodostunut oma olohuone kaupungista. Hänen mukaansa siellä on lämmin fiilis ja hyvä asiakaspalvelu.

”Ja vaikka kyseessä on cocktailbaari, ei täällä ole mikään häpeä tilata jotain muuta.”

DeLorean

Osoite: Kauppakatu 35 (Kauppalaispiha), 40100 Jyväskylä
Maista ainakin tämä: Valitse joku listacocktaileista.

Lue myös: 5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista

Lue myös: Tampereen 5 persoonallisinta baaria: teimme kierroksen Mansessa ammattilaisen kanssa

Lue myös: Joensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker