Tapahtumatuotanto

Tältä näyttää The Tall Ships Races, joka on Helsingin kaupungille valtava ponnistus

Yllä: Tältä näyttää Tall Ships Races Helsinki 2024. Voit siirtyä videosta ja kuvasta toiseen painamalla ruudun reunaa.

Torstaina käynnistyneen nelipäiväisen The Tall Ships Races Helsinki -tapahtuman purjelaivoja voi seurata Helsingissä esimerkiksi Eteläsatamassa, Kauppatorilla, Katajanokalla, Kanavarannassa ja Pohjoisrannassa. Näyttävin hetki koittaa sunnuntaina puoliltapäivin, kun purjelaivat kokoontuvat Katajanokan ja Katajanokanluodon väliselle alueelle lähteäkseen kaupungista.

Tästä ei tapahtuman järjestäminen kokonaisvaltaisemmaksi muutu, kertoo kaupungin tapahtumatuotannoista vastaavan Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula. Tavallisemman tapahtumaosaamisen lisäksi järjestäjillä täytyy olla ymmärrystä merenkulun käytännöistä.

”Jos kaupungissa on 35 000 yksityisvenettä, niistä 10 000 saattaa olla sunnuntaina vesillä katselemassa purjelaivojen lähtöä Helsingistä. Paikalla pitää olla riittävästi turvaveneitä, ja laivaväylien pitää olla asianmukaisesti suljettu. Meillä on onneksi hyvä tiimi, ja mukana on tekijöitä myös niiltä ajoilta, kun tapahtuma vuonna 2013 edellisen kerran järjestettiin Helsingissä”, Nikula kertoo Avecille.

The Tall Ships Races on maksuton perhetapahtuma, ja järjestäjät odottavat sen tuovan Helsinkiin jopa puoli miljoonaa kävijää.

”Vanhana keikkapromoottorina kun katselen tätä yleisöä, niin täällä on paljon erilaisia kävijöitä lapsista senioreihin, siinä missä esimerkiksi rock-konsertissa kävijäprofiili on yleensä selkeämpi. Ero konsertteihin ja muihin kaupallisiin tapahtumiin verrattuna on myös siinä, että niiden tapahtuma-aika ja -paikka on rajattu tiiviimmin. Konsertti voi kestää muutaman tunnin, jonka aikana intensiteetti on korkea. Tall Ships Races on matalan, mutta pitkän intensiteetin tapahtuma.”

Stuba Nikulalla ja muilla Helsingin kaupungin tapahtuma-ammattilaisilla riittää puuhaa. KUVA Jaakko Sandqvist

Katajanokalle rakennetulla tapahtuma-alueella on ohjelmaa torstaista lauantaihin kello 11–22 sekä sunnuntaina kello 11–16. Lavalla nähdään muun muassa vatsastapuhuja, taikuri, sirkusta, elävää musiikkia sekä puheohjelmaa Itämerestä ja sen suojelusta. Lapsille on disko ja lapsiperheille työpajoja. Kauppatori kojuineen palvelee tapahtumavieraita.

Perjantaina kello 16 käynnistyvä laivojen miehistöjen paraati etenee Aleksanterinkadulta Lasipalatsille, jonka edustalla miehistöjä palkitaan eri kategorioissa.

Esplanadin lavalla järjestetään perjantaina ja lauantaina 5.–6.7. Helsingin Nuorisopalvelujen Myötätuuli-klubi, jossa esiintyvät kaupungin omat artistit. 

Vuosittainen Tall Ships Races -kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi Itämerellä. Tämän kesän isäntäkaupungit ovat Helsinki, Turku, Maarianhamina, Tallinna, Liettuan Klaipeda ja Puolan Szczecin.

”Helsinki on saariston takia haastavampi ympäristö esimerkiksi Klaipedaan verrattuna, jossa laivat pääsevät lähtemään heti rannikolta avomerelle”, Stuba Nikula toteaa.

Katajanokan tapahtuma-alueen lohikeitto on hinnoiteltu 11,90 euroon. Pääsymaksua The Tall Ships Races -tapahtumassa ei ole. KUVA Jaakko Sandqvist

Laivat jatkavat Helsingistä matkaansa sunnuntaina vähitellen kohti Tallinnaa, kuka missäkin poiketen. Helsingin ja Tallinnan välinen matka on siirtymätaival, eikä kilpailuosuus.

Kansainvälisen The Tall Ships Races -tapahtuman pääpaino ei ole kilpailussa vaan nuorisotyössä. Vähintään puolet laivojen miehistöstä on sääntöjen mukaan oltava 15–25-vuotiaita. Helsingin kaupunki on lähettänyt matkaan sata kyseiseen ikäryhmään kuuluvaa nuorta, joista 30 rekrytoitiin kaupungin nuorisotaloilta ja loput avoimen haun kautta.

Alukset ovat erikoistuneet nuorisopurjehdukseen eli Sail Training -menetelmään, jossa purjehduksen ja merenkulkutaitojen oppimisen ohella kartutetaan sosiaalisia taitoja, harjoitellaan työskentelyä ryhmässä, otetaan vastuuta ryhmästä ja kehitetään itsetuntemusta.

Kisa- ja ohjelmajärjestelyihin osallistuu Helsingissä noin 200 vapaaehtoista. Aluksia saapuu 50, ja niissä on miehistöä yhteensä yli 1 200 henkilöä.

108-metrinen puolalainen Dar Mlodziezy -purjelaiva on yksi näyttävimmistä laivoista tapahtumassa. KUVA Emma Toikkanen
Laivoja on eri kokoluokissa. Suomalainen Astrid on noin 24 metriä pitkä. KUVA Emma Toikkanen
Pohjoisrannassa on pienempiä laivoja. KUVA Jaakko Sandqvist

Lue myös: 6 lippakioskia, joilla ruoan ja juoman ystävän kannattaa Helsingissä tänä kesänä käydä


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento