Tapahtuma- ja palvelualat odottavat paljon tuoreen hallitusohjelman kirjaukselta, jolla tavoitellaan palvelutalouden kasvuedellytysten parantamista ja viennin monipuolistamista.
Tapahtumateollisuus toivoo, että hallituksen suunnittelemaan kulttuuripoliittiseen selontekoon sisällytetään tapahtuma-alaa koskevan lainsäädännön päivittämistarpeet, alan koulutuksen kehittäminen ja valtion sitoutuminen merkittävien tapahtumatilojen rakentamiseen.
”Tapahtuma-alan isoja huolia on se, ettei alaa tunnisteta tilastoissa eikä lainsäädännössä elinkeinona. Esimerkiksi korona-aikana täysin toimimattomaksi todistettu tartuntatautilaki on yhä se sama vanha, jolla koko tapahtumaelinkeino suljettiin. Vapaaehtoisten järjestämä kylätapahtuma ja ammattimainen stadionkeikka ovat kokoontumislain näkökulmasta samanlaisia yleisötilaisuuksia”, Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kerman kommentoi.
Monista tapahtuma-alan palveluista maksetaan tällä hetkellä kymmenen prosentin arvonlisäveroa. Hallitus on korottamassa tätä kymmenen prosentin alv-kantaa 14 prosenttiin. Se on tapahtuma- ja palvelualojen näkökulmasta paha takaisku. Alv-kannan korottaminen nostaisi myös junalippujen ja majoituksen hintaa.
Myös palveluvienti kärsisi.
”Suomalaisella osaamisella on nyt kysyntää ulkomailla muun muassa av-alalla. Meidän tulee muokata viennin kannustimiamme sellaisiksi, että ne tukevat suomalaisten alan tuotantojen vientiä ulkomaille, sen sijaan että pyrimme saamaan ulkomaisia tuotantoja Suomeen. Näin toimimalla tulot jäisivät vahvistamaan Suomen taloutta,” Palvelualojen työnantajat Palta ry:n elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki sanoo.
Lisää keskustelua asiasta Suomiareena-tapahtumassa tiistaina 27.6. klo 19 Kaupungintalon lavalla Porissa.
Sitaatit on poimittu Tapahtumateollisuus ry:n ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n yhteisestä tiedotteesta.
LUE MYÖS: Näkökulma: Kasvua ja tukea – pari tapahtuma-alan kannalta merkittävää asiaa hallitusohjelmasta