Kilpailut

Jasmin Kärkkäisen, 19, makumuisto lapsuudesta vie hänet edustamaan Saimaata kansainväliseen kokkikisaan

Savonlinnalainen kokki Jasmin Kärkkäinen lähtee edustamaan Suomea ja Saimaan aluetta kansainväliseen European Young Chef Award -kokkikilpailuun Italiaan marraskuussa.

Sisiliassa 27.–30. marraskuuta järjestettävässä loppukilpailussa Kärkkäinen kohtaa muita nuoria kokkeja European Region of Gastronomy -tittelin saaneilta alueilta Euroopasta. Kisan teemoina ovat alueiden ruokaperinteet ja niihin liittyvä innovointi sekä kestävät arvot. Taustalla on ruokakulttuuriin ja matkailuun keskittyvä kansainvälinen IGCAT-järjestö.

19-vuotias Jasmin Kärkkäinen opiskelee ravintola- ja cateringalaa ammattiopisto Samiedussa. Paikan European Young Chef Award -loppukilpailussa hän lunasti voittamalla kaksi muuta kilpailijaa Saimaan alueen osakilpailussa Joensuussa tiistaina.

Kilpailijat valmistivat päivän aikana perinteisen annoksen ja innovatiivisen muunnoksen annoksesta. Kilpailutyöt esiteltiin teemaan liittyvien kuvien ja tarinoiden avulla viisihenkiselle tuomaristolle, joka koostui Saimaan alueen ravintola-ammattilaista ja median edustajista. 

Kärkkäinen tarjoili perinteisessä annoksessaan lapsuutensa makumuiston, hirvenlihapullia juuressoseella ja sienikastikkeella sekä sokeroituja puolukoita. Annokset tarjoiltiin lautasilta, jotka olivat peräisin Kärkkäisen mummolasta.

Innovatiivisessa muunnoksessa Kärkkäinen toi lautaselle syksyn eri makujen, värien ja rakenteiden muodossa. Pääraaka-aineena siinäkin oli hirvi.

Hirvenmetsästys kuuluu itäsuomalaiseen kulttuuriin, ja annoksen raaka-aineet olivat Saimaan alueelta, sienet ja marjat lähimetsistä ja juurekset lähitiloilta. Annoksen palleroporonjäkälä oli Kärkkäisen itsensä keräämää. 

”Annoksen inspiraatio tuli syksystä vuodenaikana. Ajatus jäkälään tuli Pinterestiä ja muuta somea selaillessa, ja kävimme maanomistajan luvalla keräämässä sen. Jäkälä korosti samalla annoksen ulkonäköä”, Kärkkäinen kertoo Avecille.

”Perinteinen annos on muisto lapsuudesta ja mummolasta. Suvussamme on metsästäjiä, ja perheessämme on aina valmistettu ruokaa hirvestä ja juureksista sekä metsäsienistä.

Samiedun lähettämässä tiedotteessa kisavalmentaja, ravintola- ja cateringalan opettaja Sami Kokkonen kertoo ihailevansa Kärkkäisen kehitystä kokkina ja luettelee tämän valteiksi keskittymisen, paineensietokyvyn ja halun oppia.

”Olen oppinut paljon kausipaikoista, joissa olen ollut töissä, ja sieltä olen saanut myös paineensietokykyä. Kilpailukokemusta on Taitaja-kisoista, joiden semifinaaleissa sijoituimme tammikuussa neljänneksi”, Kärkkäinen itse pohtii avujaan.

”Vielä riittää treenaamista. Tavoitteenani on menestyä tällä alalla ja oppia koko ajan lisää uutta. Haluan parantaa taitojani tasapuolisesti kaikessa. Ja haluan jatkaa isovanhempieni ja vanhempieni perinteitä.”

Lue myös: Melina Rintamäki, Erika Ukkonen ja Jasper Juutinen menestyivät ammattitaidon nuorten MM-kisojen horeca-lajeissa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi