Keskustelu etä- ja hybridityöstä on käynyt jo parin vuoden ajan kiivaana. Osa yrityksistä on tiukentanut etätyöpolitiikkaansa, ja esimerkiksi Amazon on vaatinut työntekijöitä palaamaan toimistoille. Toisaalta monessa yrityksessä tilanne on päinvastainen: niissä uskotaan, että joustava etätyöpolitiikka on kilpailuetu rekrytoinneissa.
Osa yrityksistä näkee työnteon mahdollisuudet vielä vapaammin ja on linjannut omat käytäntönsä workationiin* – töiden tekoon mistä maailmankolkasta tahansa. Tavallista on esimerkiksi sallia, että töitä voi tehdä ulkomailta käsin kuukauden vuodessa. Monelle freelancerille työ matkakohteesta on jo osa normaalia vuoden kulkua.
Juho Toivola on työ- ja organisaatiopsykologiaan erikoistunut yrittäjä, joka työskentelee kahdelle yritykselle. Kolme päivää viikosta menee henkilöarviointeja tekevälle Asselmointi Oy:lle, josta hän omistaa puolet. Loput työviikosta kuluvat oman Digital Minds -yrityksen parissa.
Toivolalle työn tekeminen ulkomailla on ollut arkea jo monen vuoden ajan. Aluksi hän teki tyypillisiä bleisure-matkoja eli venytti työmatkoja omalla lomalla. Viime vuosina matkat ovat olleet enemmän workationeita ja flexcationeita (kts. tarkemmat määritelmät jutun lopussa olevasta infoboksista).
Työläppäri on kulkenut mukana pitkin Etelä-Eurooppaa mutta myös Yhdysvalloissa, Keniassa, Australiassa ja Dubaissa. Kunhan nettiyhteys toimii, työnteko onnistuu käytännössä mistä vain.
”Tärkeintä on, että ilmasto on riittävän lämmin. Olen kesä- ja lämpöihminen. Mieleni on virkeämpi ja mielialani parempi, kun saan olla auringonvalossa eikä tarvitse palella”, Toivola sanoo.
Auringon ja lämmön lisäksi Toivola arvostaa hyviä harrastusmahdollisuuksia. Onneksi golfkenttiä on hänen mukaansa lähes kaikkialla. Myös juoksua ja kuntosalia voi harrastaa melkein missä vaan.
”Ja Portugalissa voi myös suunnistaa”, hän kehuu yhtä lempietätyökohdettaan.
Toivola tekee yleensä muutamien viikkojen etätyöreissuja. Toisinaan myös perhe lähtee mukaan. Tällöin matkan suunnittelu vie enemmän aikaa, koska pitää huomioida myös puolison työt ja lasten koulu.
”On tärkeää löytää majoitus, jossa on hyvä asua, nukkua ja tehdä töitä. Asumme yleensä Airbnb:ssä tai jonkun kaverin asunnossa tai talossa.”
Pidempiaikainen kohteessa olo on myös vastuullisuutta
Toivolan etätyökohteen valintaan vaikuttavat myös asumis- ja elinkustannukset. Eläminen ei saa maksaa kohtuuttoman paljon, ja muutenkin tarjolla pitää olla länsimaiset mukavuudet. Myös matka-ajalla on merkitystä.
”Jos matka-aika on pitkä, kannattaa viihtyä kohteessa pidemmän aikaa. Kun matkustimme Australiaan, olimme siellä kuukauden.”
Ympäristön kannalta onkin parempi matkustaa vuoden aikana 1–2 kohteeseen pidemmäksi aikaa kuin ottaa monta lyhyttä irtiottoa – etenkin, jos liikutaan lentäen. Pidemmän matkan aikana tulee käytettyä enemmän paikallisia palveluita, mikä tekee matkustamisesta astetta vastuullisempaa.
Mutta miksi niin moni suuntaa ulkomaille etätöihin?
Tärkein syy on varmasti ilmasto. Talven kylmyys ja pimeys karkottavat monet lämpimämmille seuduille. Mutta on Toivolalla kertoa muitakin perusteita.
”Etätyö kaukana kotoa luo vapauden tunnetta, joka on ihmisen perustarpeita. Koen huolettomuutta, kun ei tarvitse miettiä arkisia asioita, kuten kotitöitä.”
Toivola kertoo myös saavansa ulkomailla uusia ideoita ja perspektiiviä asioihin.
”Teen paljon ajattelutyötä, ja reissussa ajatukset avautuvat ihan eri tavalla kuin kotona pyykkiä pestessä.“
Näiden lisäksi Toivolalla on pitkän aikavälin tavoite, ja etätyöskentely on tavallaan valmistautumista siihen.
”Haluan asua pidempään ulkomailla sitten, kun lapset ovat vanhempia tai elämäntilanne muuten mahdollistaa sen.”
Vaikuttaako etätyö työn tulokseen?
Etätyöskentelyn hyödyistä väännetään kättä ja sanotaan, että etätyö vähentää luovuutta ja heikentää tiimityötä sekä työntekijöiden elämänlaatua. Yrittäjänä Toivola ei kuitenkaan ole huomannut ainakaan ulkomailla tehdyllä etätyöllä olleen mitään negatiivisia vaikutuksia omaan työntekoon tai liiketoimintaan. Positiivisia vaikutuksia sen sijaan löytyy.
”Vieraissa maissa pärjääminen luo pystyvyyden tunnetta. Kotimaa vaikuttaa tosi helpolta, kun on selvinnyt toisessa kulttuurissa ja saanut kaiken toimimaan siellä. Etätyöreissun jälkeen on aina muutaman viikon kestävä kohonneen itseluottamuksen ja itsevarmuuden jakso, jolloin on helppo kohdata ihmisiä.”
Workationia tai flexcationia viettävien somekuvia katsellessa saa helposti vaikutelman, että elämä auringon alla on yhtä lomailua. Herää kysymys, malttaako uudessa ja inspiroivassa ympäristössä tehdä tylsiä tuttuja töitä.
Toivola kertoo tekevänsä etätyöviikoilla vaihtelevasti töitä. Jos on kiireisiä projekteja käynnissä, niihin pitää panostaa paikasta riippumatta. Toisaalta työn ja lomailun yhdistämisessä on olennaista, että ehtii tekemään muutakin kuin töitä.
”Pyrin järjestämään riittävästi aikaa tehdä muutakin kuin töitä. Jos olen perheen kanssa matkalla, varaan aikaa myös perheelle.”
Marbella asemapaikkana
Alunperin Raisiosta kotoisin oleva Marena Christensen on asunut vakituisesti Espanjan Marbellassa lähes kolme vuotta. Christensen tekee espanjalaiseen tapaan useampaa kuin yhtä työtä. Hän järjestää pohjoismaisille asiakkaille padel-leirityksiä ja liikuntalomia sekä muita tapahtumia aina syntymäpäivistä yritystapahtumiin. Lisäksi hän työskentelee rakennusalalla freelancer-projektipäällikkönä. Asiakkaat ovat usein Pohjoismaista.
Christensenin mukaan Costa del Sol eli Aurinkorannikko tarjoaa loistavat mahdollisuudet verkostoitua espanjalaisten lisäksi myös pohjoismaalaisten kanssa.
”Marbellaan tulee hirveän paljon pohjoismaalaisia etätöihin. Tänne on rakennettu paljon co-working-paikkoja, joissa on yhteisiä aktiviteetteja. Niissä on helppo verkostoitua”, Christensen kertoo.
Christensenin mukaan suhteiden rakentaminen on espanjalaisille tärkeää.
”Täällä kaikki tapahtuu suhteiden kautta. Espanjalaiset ovat perhekeskeisiä, ja he tuntevat paljon porukkaa. Kaikki yhteistyökumppanit ovat jonkun serkkuja tai serkun puolisoita.”
Toisin kuin Suomessa, varataan suhteiden rakentamiseen reilusti aikaa eikä sitä voi kiirehtiä. Pitkät lounaat ja yhteinen harrastaminen esimerkiksi padelin tai jalkapallon parissa ovat yleisiä tapoja verkostoitua.
”Paikalliset yhteisöt ovat tärkeitä, jos haluaa saada töitä tai rakentaa suhteita.”
Arki Aurinkorannikolla on Christensenin mukaan hyvin samanlaista kuin Pohjoismaissakin.
”Arki on sama kaikkialla, mutta työpäivän rytmi on täällä erilainen. Työpäivä alkaa aamulla 9–10 maissa, ja töitä tehdään iltaseitsemään asti. Ja jos työskentelee pohjoismaiselle tiimille, suhteita espanjalaisiin pitää rakentaa työpäivän jälkeen”, Christensen kuvailee.
Suomalaisyhteisö tukena
Jos etätöihin haluaa ottaa mukaan koko perheen, voi aktiivinen suomalaisyhteisö helpottaa sopeutumista uuteen ympäristöön. Etenkin Fuengirola on suomalaisten keskuudessa suosittu etätyökohde, ja sieltä löytyy lähes kaikki tarvittavat palvelut suomen kielellä aina suomalaisesta koulusta kampaamoon ja ruokakaupasta pankkiin.
”Fuengirola on kuin mini-Suomi, jossa paistaa aurinko”, Christensen summaa.
Sekä Christensen että Toivola suosittelevat kokeilemaan ulkomailla työskentelemistä, jos ajatus yhtään kutkuttaa.
”Costa del Soliin tullaan usein haistelemaan, miltä ulkomailla työskenteleminen tuntuu. Tänne on helppo tulla, ja jos ei viihdykään, niin täältä lentää Suomeen neljässä tunnissa”, Christensen sanoo.
Toivola puolestaan nostaa esille, että etätyökokemukset voivat motivoida tekemään töitä aiempaa enemmän. Workationille lähteminen vaatii aina rahaa, mutta se tuo tullessaan hienoja kokemuksia.
”Etätyöt ulkomailla antavat piristysruiskeen elämään.”
Termit tutuiksi
*Workation = work + vacation
Workationista on kyse silloin, kun matkustetaan johonkin kohteeseen tekemään töitä tavalliseen tapaan. Kyse ei siis ole perinteisestä työmatkasta, joka vaatisi matkustamista. Samat asiat voisi hyvin tehdä myös omalta työpisteeltä käsin.
**Bleisure = business + leisure
Bleisure yhdistää työ- ja lomamatkan, jolloin työmatkaa pidennetään omalla lomalla tai tehdään retkiä työmatkan ohessa. Työmatka muuttuu bleisureksi myös silloin, jos mukaan lähtee puoliso, ystäviä tai perhettä.
***Flexcation = flexibility + vacation
Flexcation on etenkin perheellisille mukava tapa reissata loma-aikojen ulkopuolella. Matka ei kuitenkaan ole puhdasta lomailua, vaan sen ohessa tehdään töitä ja käydään koulua. Tämä vaatii sekä työltä että oppilaitoksilta joustavuutta, mihin myös termin etymologia viittaa.
Miten valmistaudut etätöihin ulkomailla?
- Mieti jo ennalta, miten työt hoituvat ja miten perustelet etätyöt työpaikallasi.
- Varmista, miten työnantajan vakuutukset ovat voimassa etätöissä.
- Selvitä, mitä toimialasi lainsäädäntö sanoo työskentelystä ulkomailla. Esimerkiksi joitain sote-palveluita ei saa tarjota kuin Suomesta käsin.
- Tutki, mitä vaikutusta etätyöllä on sosiaaliturvaan. Tähän vaikuttaa etätyön kesto ja missä maassa työskentelet.
- Varmista tietoturvaan liittyvät käytännön seikat.
- Valmistaudu tarvittaessa maksamaan itse puhelin- ja nettiliittymät sekä työpuhelut.
- Sovi yhteiset pelisäännöt työpaikan kanssa esimerkiksi siihen, mihin kellonaikoihin sinun tulee olla tavoitettavissa.
Marena Christensenin vinkit ulkomailla työskentelyyn
- Huomioi verovelvollisuus. Sen kannalta hyvä testiperiodi on enintään kuusi kuukautta.
- Matkusta sesongin ulkopuolella. Silloin on helpompaa löytää vuokra-asunto ja hinnat ovat alhaisemmat.
- Co-working-tila voi olla hyvä idea. Se on hyvä paikka luoda uusia suhteita ja verkostoitua ihmisten kanssa.
- Jos matkustat lasten kanssa, voi olla parempi valita alue, josta löytyy koulu ja lääkäripalvelut omalla äidinkielellä.
- Lähde rohkeasti kokeilemaan! Voit viipyä sinulle sopivan ajan, ja lyhytkin visiitti voi opettaa paljon.