Ammattikeittiö

Vuoden Ammattikeittiö -palkinto Siilinjärvelle

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluiden Vanhan Pappilan keskuskeittiö on Vuoden ammattikeittiö. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn Vuoden Ammattikeittiö -kilpailun voittaja julkistettiin Ammattikeittiöosaajien syksyn seminaarissa Helsingissä.

Kilpailun tuomaristo, Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta kertoo tiedotteessa valinnan olleen vaikea. Tuomaristo oli kuitenkin varsin yksimielinen voittajasta.

”Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa näyttäytyy vahva motivaatio pysyä ajan hermolla ja kehittää osaamista omatoimisesti.  Muutoksiin suhtaudutaan tyynesti ja rohkeasti koko henkilökunta muutokseen sitouttaen. Toimiva vuorovaikutus ja hyvä esihenkilötyö ovat auttaneet nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Haastavien aikojen keskellä ei ole unohdettu ammattikeittiön vastuullisia toimintatapoja ja turvallisia työskentelyolosuhteita”, tuomaristo perustelee valintaansa.

Ruokapalveluissa sopeuduttu muutoksiin

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa työskennellään kollegoita arvostavasti ja avoimesti viestien. Viime vuosien organisaatiomullistuksiin on Siilinjärvellä suhtauduttu ammattimaisesti ja pidetty huolta ajantasaisesta osaamisesta sekä osaamisen jatkuvasta kehittämisestä.  Esimerkiksi kylmätuotantovalmistukseen keittiöissä siirryttiin ripeästi.

Viime vuosien voimakkaat muutokset ovat ravistelleet Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluita. Hyvinvointialueiden uudistuksen myötä sote-sektorin ateriatuotanto kunnan tuottamana loppui ja henkilöstöä siirrettiin hyvinvointialueen työntekijöiksi.

”Piti opetella kylmävalmistustekniikka ja sen mukaiset toimintatavat. Samaan aikaan tuotannonohjausjärjestelmä päivitettiin uusien prosessien mukaisesti”, kunnan ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki kertoo tiedotteessa.

Samalla työntekijöiden työajat muuttuivat ja henkilöstövaihdoksia tuli paljon. 

”Tänä syksynä keittiön tuotanto kasvoi kahden koulun ja päiväkodin tarvitsemilla aterioilla. Viimeistään vuoden 2026 alusta alkaen tuotanto kasvaa vielä uuden ison yläkoulun ja lukion annosmäärillä.”

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissapidetään kiinni ajantasaisesta osaamisesta ja osaamisen jatkuvasta kehittämisestä. Yhteiseen suunnitteluun ja kehittämiseen on sitouduttu koko henkilökunnan toimesta, ja uudenlaista ruokatuotantoa on lisätty asteittain.

Ammattitaito ja kehittyminen osaamisen ytimessä

Työyhteisön monimuotoisuutta arvostetaan.

”Meille ovat kaikki tervetulleita töihin. Kohtelemme työntekijöitä tasaveroisesti kansallisuuksista ja taustoista riippumatta”, Kurki sanoo.

”Otamme mielellämme vastuuta alan tulevaisuudesta ohjaamalla työssä oppijoita ja työkokeilijoita. Pyrimme löytämään jokaiselle omaa kiinnostusta ja osaamista vastaavia tehtäviä ja mahdollistamaan kehittymisen ja etenemisen oman halukkuuden mukaan. Työntekijöiden perehdyttäminen on tärkeää myös kokeneille työntekijöille esimerkiksi silloin kun tuotantoprosessit muuttuvat.”

Siilinjärven ruoka- ja puhtauspalveluissa on paljon moniosaajia, jotka pystyvät toimimaan kaikissa keittiön työpisteissä ja -tehtävissä. Työnkierto on koettu tärkeäksi ja kuormittavuutta helpottavaksi tekijäksi. Moniosaajat hallitsevat ammattitaitoisesti keittiön eri laitteiden työturvallisen käytön ja pystyvät työn ohessa myös perehdyttämään ja ohjaamaan toisia tarpeen mukaan.

Omaa toimintaa arvioidaan ja kehitetään Siilinjärvellä jatkuvasti. Painetta kehitystyölle tulee uudistuvista kansallisista ravitsemussuosituksista, asiakastyytyväisyyskyselyistä, kustannustehokkuuden vaatimuksista sekä aidosta kiinnostuksesta kehittää palveluliiketoimintaa.

”Myös yhteistyö eri toimijoiden välillä ja ammattilaisten verkostoituminen on meille erittäin tärkeää.”

Lue myös: Eliisa Matinmikko on pidetty johtaja ammattikeittiön monikulttuurisessa työympäristössä: ”Aito kiinnostus ihmisiä kohtaan on avaintekijä”

Lue myös: Ammattikeittiössä voi oikaista puolivalmiilla – viisi reseptiä, joilla säästät aikaa ja energiaa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi