Ammattilaisen ottein
”Salaatit säilyvät rapeina kesälläkin, kun revit tai leikkaat salaatinlehdet pienemmiksi vasta tarpeen mukaan ja sekoitat salaatin mahdollisimman hellävaroen.
Valmiiksi leikatut yrtit kannattaa säilyttää omassa rasiassaan ja ruukulliset yrtit ja salaatit omassa suojapussissaan. Kylmälle herkkää basilikaa ja sitruunamelissaa lukuun ottamatta oikea säilytyspaikka on kasviskylmiön alle kuuden asteen lämpötila. Ruukkusalaatit säilyvät hyvinä noin viikon ja ruukkuyrtit, lajikkeesta riippuen, 5–9 päivää. Huolehdi koko säilytyksen ajan ruukkujen juurien kosteudesta ja säilytä salaatit erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaatista.
Kotimaisia puhtaasti kasvaneita yrttejä ja salaatteja ei tarvitse välttämättä pestä. Toisaalta uuvahtaneen salaatin saa jälleen rapeaksi kylmällä jääkylvyllä. Upota irtonaiset salaatinlehdet jääpaloilla ja vedellä täytettyyn GN-vuokaan, jolloin salaatti imee itseensä vettä ja rapeutuu. Paras lopputulos syntyy, kun salaatit kylvetetään jäissä edellisenä päivänä ennen tarjoilua, kuivataan ja säilytetään yön yli suojattuna kylmiössä.
Kun rakennat salaattipohjia, valitse salaatteja, jotka tasapainottavat ja täydentävät toistensa makuja, rakenteita ja värejä. Yhdistä siis rapeaa ja pehmeää, vaaleaa ja tummaa sekä pähkinäistä ja pippurista. Ruukkulehtikaalista voi jopa soseuttaa kauniin värisen pohjan raikkaille kesäisille juomille. Yrttejä, kuten minttua, voi pakastaa jääpalojen sisään. Ruukkuyrteistä saa myös näyttäviä kesäisiä pöytäkoristeita, joista ruokailijat voivat halutessaan napsia tuoreita lehtiä annoksiinsa.”
Kesäinen pehtoorin salaatti
10 annosta
4 kpl Pehtoorin salaattia
2 ruukkua (50 g) vesikrassia
250 g mansikoita
Lisäksi
noin 10 kpl viikunoita
250 g ilmakuivattua kinkkua
400 g briejuustoa (tai muuta juustoa)
yrttiöljyä tai vinaigrettea
- Kokoa salaatti kerroksittain tarjoiluastiaan.
- Mausta haluamallasi yrttiöljyllä tai vinaigretella.
Vinkki! Salaatinlehtien sekaan kannattaa aina rouhaista ripaus suolaa. Se nostaa salaatin maun esiin.
Salvia-lehtipersiljatahna
10 annosta
1 ruukku (30 g) salviaa
1 ruukku (30 g) lehtipersiljaa tai persiljaa
25 g öljyä
400 g maustamatonta tuorejuustoa
5 g suolaa
4 g sokeria
- Silppua yrtit ja lisää sekaan öljy. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderillä.
- Lisää joukkoon tuorejuusto, suola ja sokeri. Anna maustua mielellään yön yli.
- Nauti leivän kanssa tai tarjoa pihvin, kanan tai paistetun kalan lisukkeena.
Vinkki! Voit käyttää mitä tahansa muutakin yrttiä tai hyödyntää tahnaan hävikkiin jäämässä olevat yrtit.
Yrttiöljy vartaille ja marinointiin
10 annosta
4 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 dl chilikastiketta
2 rkl hunajaa
20 g tuoretta timjamia
20 g tuoretta meiramia
20 g tuoretta oreganoa
10 g tuoretta ranskalaista rakuunaa
6 valkosipulin kynttä
2 rkl soijakastiketta
rouhittua mustapippuria
- Hienonna yrtit ja valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Anna maun tasaantua puoli tuntia.
- Käytä marinointiin taikka sivele pihvejä tai vartaita kypsymisen aikana mausteöljyllä.
Vinkki! Mausteöljy sopii täydellisesti myös kasvisten marinointiin.
Vihervoimainen jäätelö
10 annosta
2 l vaniljajäätelöä
1 ruukku thaibasilikaa tai 30 g Aasian minttua
88 g juoksevaa hunajaa
10 g matcha-jauhetta
- Hienonna yrtit ja sekoita ne hunajan ja matcha-jauheen kanssa vaniljajäätelömassaan.
- Pakasta ennen tarjoilua.
Vinkki! Tarjoile jälkiruokalisukkeena tuoreiden marjojen kanssa.
Lehtikaalicollins
1 annos
4 cl giniä
2 cl tuorepuristettua sitruunamehua
1 cl sokerisiirappia (1 osa sokeria, 1 osa vettä)
15 g lehtikaalia
maun mukaan inkivääriolutta tai soodavettä
Lisäksi
jääpaloja ja sitruunankuori
- Tee haluamasi määrä collinsin pohjaa valmiiksi. Mittaa kaikki ainekset, paitsi inkivääriolut, tehosekoittimen kannuun ja soseuta tasaiseksi. Varo kuumentamasta juomaa.
- Siivilöi seos tiheän siivilän läpi runsaasti jäitä sisältävään cocktail-ravistimeen. Ravista juomaa huolellisesti noin 10–15 sekuntia.
- Kaada juoma jäillä täytettyyn (korkeaan) lasiin. Jätä tilaa inkiväärioluelle. Viimeistele juoma lorauksella inkivääriolutta ja koristele sitruunan kuorella.
Vinkki! Viimeistele juoma halutessasi jääpalalla, jonka sisään olet jäädyttänyt sitruunan kuorta tai vaikkapa rosmariinin- tai timjaminoksan.
Henna Vainio-Roodt
- Töissä Järvikylän yrttien tuotepäällikkö Famifarm oy:ssä
- Vapaalla Nauttii hyvästä ruuasta hyvässä seurassa
- Keittiössä Improvisoi usein ja inspiroituu uudesta
- Motto Mennään fiiliksen mukaan