Kartonkiset kertakäyttöastiat on perinteisesti päällystetty ohuella muovikerroksella, jotta ne kestäisivät kuumia juomia ja rasvaisia ruokia. Esimerkiksi pahvisissa kahvimukeissa on usein ohut muovikerros, joka suojaa kartonkia mutta hankaloittaa sen kierrätystä.
Pyhtäällä toimiva Colombier Finland valmistaa elintarvikepakkauksiin soveltuvaa muovitonta kartonkia. Kartonki päällystetään pinnoitteella, jonka ansiosta pakkaus kestää rasvaa ja kosteutta siinä missä muovipinnoitettu kartonki.
Suomessa Colombierin materiaaleista valmistetaan tällä hetkellä kahvikuppeja, Iso-Britanniassa muun muassa jäätelöpikareita ja muita muovittomia elintarvikepakkauksia, jotka voi kierrättää suoraan paperijakeeseen tai kompostoida.
Colombier Finlandin liiketoimintajohtaja Jani Puroranta kertoo, että Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa pakkausmateriaalien kierrätettävyyttä koskevat säädökset ovat jo tiukentuneet, ja EU:ssa on valmisteilla direktiivi, joka edellyttäisi kertakäyttöpakkauksilta parempaa kierrätettävyyttä.
Hän uskoo, että lainsäädäntö ja haittaverot tulevat ohjaamaan pakkausten käyttöä siihen suuntaan, että myös Suomessa pakkausten on oltava tulevaisuudessa sellaisenaan kierrätettäviä.
”Huonosti kierrätettävillä pakkauksilla voi olla jatkossa isokin veroseuraamus”, Puroranta sanoo.
Euroopassa kierrätettävyyden vaatimus näkyy myös uudelleenkäytettävien pakkausten suosiossa. Esimerkiksi Puroranta nostaa Saksan, jossa McDonald’sissa ja Burger Kingissä juomia ei tarjoilla enää paperikupissa vaan kovamuovista tehdyssä pestävässä mukissa.
Moni kansainvälinen yritys on asettanut omaksi tavoitteekseen vaihtaa pakkauksensa täysin kierrätettäviksi tietyn aikavälin sisällä, vaikka laki ei sitä vielä vaatisikaan.
Puroranta kehottaa seuraamaan lainsäädäntöä ja olemaan ajan hermolla. Kun EU-direktiivi astuu voimaan, laki voi muuttua nopeasti.
”Uskoisin, että vuoden 2024 aikana nämä mietinnöt saadaan niin pitkälle, että direktiivi voi valmistua nopeallakin aikataululla.”
Jos asiaan ei ole varautunut ennakkoon, voi muutos tulla yllättäen.
Vuonna 2021 EU-maissa kiellettiin muun muassa muovipillien ja muovisten kertakäyttöaterimien käyttö.
”Samanlainen murros voi olla edessä, ja moni varautuu siihen jo nyt. Ne, jotka ovat etukenossa tässä, ovat hyvissä asemissa, kun lainsäädäntö tulee muuttumaan. Kahvikupista on helppo aloittaa.”
Vinkit pakkaamiseen
Kotiinkuljetuspalveluiden myötä yhä useampi ravintola-annos nautitaan kotona. Jotta annos pysyisi kuljetuksen ajan lämpimänä ja hyväkuntoisena, kuljetukseen on syytä valita oikeanlainen pakkaus. Kysyimme Woltilta, mitä ravintolan kannattaa ottaa huomioon ruokaa pakatessaan.
- Valitse oikean kokoinen pakkaus. Liian pienestä pakkauksesta ruokaa voi vuotaa yli. Liian suuressa pakkauksessa annos voi lähteä kuljeksimaan ja menettää muotonsa.
- Pakkaa kylmät ja kuumat ruoat erillisiin pakkauksiin.
- Mukeihin pakatut juomat kannattaa pakata mukitelineisiin. Käytä mukissa tiivistä kantta, joka ei aukea kuljetuksen aikana.
- Aterimia ei tarvitse pakata automaattisesti mukaan. Tilauksen yhteydessä voi kysyä, tarvitseeko asiakas aterimia.
- Pakkausmateriaaleissa on hyvä suosia kierrätettäviä materiaaleja.
Pakkaus on viesti
Ilman kertakäyttöastioitakin voi hyvin tulla toimeen. Esimerkiksi helsinkiläisravintola Canvas Canteen ei myy lounasta lainkaan mukaan, ellei asiakkaalla ole mukanaan omaa astiaa, johon annoksen voi pakata. Kertakäyttöiset take away -astiat ovat turhaa roskaa, ravintoloitsijat perustelevat.
Kestävät valinnat ovat arvo, joka ravintolan kannattaa hyödyntää viestinnässään. Asiakkaita voi myös ohjata pestävien ja uudelleenkäytettävien take away -pakkausten käyttöön. Ne ovat jo esimerkiksi Saksan ravintoloissa arkipäivää, ja Suomessakin kestäviä pakkauksia on otettu käyttöön useissa ravintoloissa, kuten Picnic-kahviloissa, Sodexolla, Palmialla ja useissa Woltin yhteistyöravintoloissa. Käytön jälkeen asiakas palauttaa pantillisen astian ravintolaan pestäväksi, jonka jälkeen se on valmis uudelleenkäytettäväksi. Pestäviä ja uudelleenkäytettäviä elintarvikepakkauksia valmistaa esimerkiksi suomalaisyritys Kamupak.