Alkoholiton

Ravintola voisi tehdä isot tienestit muuttamalla muutamaa asiaa alkoholittomien tarjonnassaan

Alkoholittomia juomia kaipaavat myös he, jotka haluavat kohtuullistaa juomistaan, muistuttaa brittiläisen tiedostavampaan juomakulttuuriin kannustavan Club Soda -yhteisön perustanut Laura Willoughby. KUVA Club Soda

Terveyden ja hyvinvoinnin trendit heijastuvat myös suomalaisten juomapoihin, ja kiinnostus alkoholittomia ja vähäalkoholisia juomia kohtaan kasvaa vauhdilla. Sober curious -elämäntapa kiehtoo etenkin z-sukupolvea, ja alkoholittomia juomia kuluttavat myös he, jotka nauttivat myös alkoholia.

Kasvava kysyntä luo tarjontaa, ja alkoholittomilta juomilta osataan jo odottaa laatua, elämyksellisyyttä ja valinnanvaraa. Enää ei riitä, että baarissa on tarjolla yksi alkoholiton olut. Kattava valikoima ja alkoholittomiin juomiin panostaminen on osoitus hyvästä palvelusta ja ajan hermolla olemisesta.

Alkoholittomat oluet ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa kuluttajien huulilla, ja valikoiman kasvaessa niiden maku ja laatu on parantunut huomattavasti. Myös siidereitä ja lonkeroita on melko hyvin saatavilla alkoholittomina versioina. Alkoholittomat cocktailit eli mocktailit ovat trendanneet jo pidemmän aikaa. Alkoholittomien tisleiden avulla mocktaileihinkin saadaan aidon cocktailin tuntua.

Alkoholittomille viineille on vaihtoehtoja

Viinienkin kategoriassa alkoholitonta tarjontaa on, ja kiinnostus niitä kohtaan kasvaa. Moni perinteinen viinitalo on ottanut tuotantoon myös alkoholittomia viinejä. Osa tuottajista keskittyy nimenomaan alkoholittomiin juomiin.

Alkoholittomien viinien haasteena on kuitenkin se, että kun viinistä poistetaan alkoholi, sen maku ja suutuntuma muuttuu merkittävästi. Makua saatetaan tasapainottaa sokerilla, jolloin juomasta voi tulla liiankin makea. Myös käymättömistä rypälemehuista valmistettuihin viineihin jää usein makeutta, mikä hankaloittaa juoman parittamista ruokien kanssa.

Osa viinintuottajista on keskittynyt kokonaan alkoholittomiin juomiin. KUVA Kaisa Paavilainen

Monissa ravintoloissa alkoholiton juomapaketti onkin koottu kokonaan tai osittain mehuista ja teepohjaisista juomista sekä alkoholittomista oluista. Kombuchat, itsetehdyt mehut ja kylmäuutetut teejuomat tarjoavat sommelierille mahdollisuuden päästää luovuutensa valloilleen ja löytää jokaiselle annokselle täydellisen makuparin. Esimerkiksi mustassa teessä on luonnollisia tanniineja, ja erilaisilla mausteilla siitä voi luoda sopivia juomia ruoille, joiden kanssa tavallisesti tarjottaisiin punaviinejä.

Myös juomavalmistajat ovat huomanneet, että alkoholittomille viineille kaivataan vaihtoehtoja – juomia, jotka eivät yritäkään imitoida viinejä, mutta sopivat ruokapöytään siinä missä viinitkin. Esimerkiksi tanskalainen Copenhagen Sparkling Tea ja liettualainen Acala valmistavat fermentoituja teepohjaisia juomia nimenomaan ravintolakäyttöön.

”Tärkeintä on sopivuus ruoan kanssa. Sommelierina haen alkoholittomasta juomasta samoja asioita kuin viinistäkin: kompleksisuutta, tekstuuria, hapokkuutta, balanssia”, sanoo Acalan perustaja Martynas Zemavicius.

Sommelier Martynas Zemaviciuksen perustama Acala valmistaa teepohjaisia juomia Michelin-ravintoloille. KUVA Kaisa Paavilainen

Brittiläinen Jukes puolestaan valmistaa omenasiiderietikkapohjaisia juomia, jotka on tehty viinien tapaan nautittaviksi, muttei niiden jäljitelmiksi.

Juomapaketin ei aina tarvitse olla joko tai. Mixed pairing -juomapaketeissa yhdistellään alkoholittomia juomia ja viinejä, mikä on oiva valinta tilanteisiin, kun aterian yhteydessä kanssa halutaan maistella viinejä kohtuudella. Mixed pairing -viinipaketit trendaavat jo Ruotsissa, ja Suomessa mixed pairingia voi kokeilla esimerkiksi ravintola Tellerissä.

Valikoima kasvattaa katetta

Alkoholittomia juomia kaipaavat myös he, jotka haluavat kohtuullistaa juomistaan, muistuttaa brittiläisen tiedostavampaan juomakulttuuriin kannustavan Club Soda -yhteisön perustanut Laura Willoughby.

On monia tilanteita, jolloin asiakas kaipaa hyviä alkoholittomia vaihtoehtoja: joku on autolla, toinen raskaana ja kolmas haluaa mennä aamulla salille. Aina ei edes tarvitse olla erityistä syytä valita alkoholitonta juomaa.

Jos alkoholittomana vaihtoehtona tarjotaan vain limua, harva jaksaa kumota kovinkaan monta lasillista illan aikana. Pelkällä vedellä katteet jäävät olemattomiksi.

”Bisneksen kannalta on iso menetys, jos vaihtoehtoja ei ole”, Willoughby sanoo.

Brittiläisen tutkimuksen mukaan neljännes aikuisista tyytyy baarissa hanaveteen alkoholittomana vaihtoehtona, mikä tarkoittaa 800 miljoonan punnan eli noin 930 miljoonan euron menetystä myynnissä vuosittain. Jos tarjolla olisi monipuolisempi valikoima alkoholittomia juomia, moni olisi valmis niistä myös maksamaan.

”Yhä useampi hakee ravintoloista elämyksiä ennemmin kuin alkoholia. He ovat valmiita maksamaan laadusta.”

Asiakkaat ovat valmiita maksamaan laadukkaista alkoholittomista juomista. Kuvan cocktail on valmistettu alkoholittomasta rommista. KUVA Kaisa Paavilainen.

Laaja alkoholittomien juomien valikoima voi houkutella paikalle isompiakin seurueita, vaikka joukossa olisi vain yksi, joka ei käytä alkoholia.

”Alkoholittomien asiakkaiden huomioiminen on viesti siitä, että kaikki ovat tervetulleita, ja siitä palvelualalla on kyse”, Willoughby sanoo.

Valikoimasta kannattaa viestiä

Willoughby suosittelee suunnittelemaan alkoholittomien juomien valikoiman ravintolan brändiin sopivaksi.

”Ota koko tiimi mukaan prosessiin kokkeja myöten. Maistelkaa erilaisia vaihtoehtoja ja miettikää, mikä sopii teille parhaiten.”

Kannattaa seurata myös, millaisia vaihtoehtoja muilla ravintoloilla on tarjolla, ja mitkä juomat ovat voittaneet palkintoja alan kilpailuissa.

Valikoimasta kannattaa viestiä niin, ettei se jää asiakkaalta huomaamatta. Moni tutustuu ravintolaan etukäteen jo netissä, joten alkoholittomasta juomavalikoimasta kannattaa kertoa niin nettisivuilla kuin somessakin.

Henkilökunnan suosittelulla on iso vaikutus. Jos asiakas tilaa vanhasta tottumuksesta vettä tai limua, kannattaa hänelle kertoa myös muista vaihtoehdoista ja suositella tilanteeseen sopivaa juomaa. Siksi on tärkeää, että henkilökunta on hyvin perillä myös alkoholittomasta valikoimasta. Monilla saattaa olla vielä ennakkoluuloja alkoholittomia juomia kohtaan, jolloin suosittelun merkitys korostuu.

Ennakkoluulojen karistamiseksi alkoholittomiin juomiin olisikin hyvä suhtautua täysin omana kategorianaan. Alkoholitonta viiniä ei pidä verrata viiniin.

LUE MYÖS: Alkoholiton cocktail: yli 30 reseptiä ilmaiseksi

LUE MYÖS: Alkoholiton olut on muuttunut oluen irvikuvasta nautiskelujuomaksi ja janonsammuttajaksi

Laura Willoughby on omistautunut alkoholittomille juomille. KUVA Club Soda
Alkoholittomat tisleet tuovat mocktaileihin cocktailin tuntua. KUVA Kaisa Paavilainen


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker