Tekoäly

Kaikkea ajattelua ei kannata ulkoistaa tekoälylle, Perttu Pölönen muistuttaa

Juttu on osa tapahtuma-ammattilaisten Evento-lehden Kuulolla-juttusarjaa, jossa esitellään kiinnostavia podcasteja. Sarjan aiemmat osat löydät täältä.

Futuristi, kirjailija ja yrittäjä Perttu Pölösen uusimpia projekteja on Ihminen vs. algoritmi -pod­cast, jossa Pölönen ja asiantuntijavieraat arvioivat, miten tekoäly suoriutuu työtehtävistä eri aloilla. Mutta mitä Pölönen itse ajattelee tekoälystä ja sen vaikutuksesta työelämään?

Pölönen korostaa, että tekoäly muuttaa työelämää perusteellisesti, mutta tärkeimmät kysymykset liittyvät teknologian rooliin ihmisen rinnalla.

”Ihmisen ja koneen suhde on maailman kiinnostavin asia”, hän kiteyttää.

Podcastin idea syntyi tarpeesta tuoda esiin ammattilaisten näkemyksiä siitä, missä tekoäly on nyt ja mitä siltä voidaan odottaa.

”Moni pelkää, että tekoäly vie heidän työnsä, mutta ei tiedetä, mitä työ oikeasti pitää sisällään. Esimerkiksi lääkärin työstä diagnoosin tekeminen on vain pieni osa – kokonaisvaltainen arviointi on jotain, mihin tekoäly ei yllä.”

Liiallinen helppouden tavoittelu ei ole sekään hyväksi

Pölönen näkee, että tekoäly voi tehdä elämästä helpompaa, mutta varoittaa samalla liiallisesta helppouden tavoittelusta.

Koneet eivät hengitä, eivät katso silmiin, eivätkä tuo mukanaan lapsuuden kokemuksia. Haavoittuvuus ja läsnäolo luovat yhteyksiä, joita tekoäly ei voi korvata.

”Jos jatkuvasti ulkoistamme ajattelun tekoälylle, vaarana on, että menetämme kyvyn kriittiseen ajatteluun ja päätöksentekoon.”

Pölönen itse käyttää tekoälyä päivittäin. Hän kertoo, että hän on oppinut hyödyntämään sitä entistä fiksummin.

”Se toimii sparraajana, oppimisen tukena ja ideointikumppanina. Esimerkiksi kirjoittaessa saatan pyytää tekoälyltä ehdotuksia tai näkökulmia aiheeseen. Puhelimella on helppoa keskustella tekoälyn kanssa ideoista liikkeellä ollessani.”

Inhimillisyys tärkeää myös tulevaisuudessa

Tulevaisuuden työelämässä Pölönen uskoo tekoälyn täydentävän ihmistä, mutta inhimillisyyden säilyttäminen on olennaista.

”Koneet eivät hengitä, eivät katso silmiin, eivätkä tuo mukanaan lapsuuden kokemuksia. Haavoittuvuus ja läsnäolo luovat yhteyksiä, joita tekoäly ei voi korvata.”

Tekoäly herättää myös uusia kysymyksiä arvoista ja etiikasta. Pohjoismaille tunnuksenomainen vahva luottamuskulttuuri voi rapautua, jos synteettiset suhteet ja botit alkavat korvata ihmiskontakteja.”

 ”Mitä tekoäly tarkoittaa luottamukselle, kun emme enää tiedä, mikä on aitoa ja mikä ei?”

Kaiken kaikkiaan Pölönen kannustaa suhtautumaan tekoälyyn avoimesti mutta kriittisesti.

”Meidän on kysyttävä itseltämme: miten tekoäly voi tehdä meistä parempia ihmisiä itsellemme ja muille? Jos löydämme oikean tasapainon, tekoäly voi olla voimakas työkalu, mutta inhimillisyys on aina pidettävä etusijalla.”


  • Podcast Ihminen vs. algoritmi
  • Puhujat Perttu Pölönen ja asiantuntijavieraat
  • Kesto Noin 30 minuuttia per jakso, yhteensä 10 jaksoa
  • Missä Yle Areena
  • Kenelle Podcastissa testataan tekoälyn kykyä suoriutua erilaisista työtehtävistä

  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento