Pasta

Ravintoloissa on käynnissä iso pastamullistus, vaikka Suomen ilmasto on tuorepastalle vaikea

Helsinkiläisessä Peloton Eateryssa pasta valmistetaan alusta loppuun käsin. KUVA McCall Huus

Strozzapreti mustapippurilla, voilla ja parmesaanilla saapuu pöytään. Ruoka on äärimmäisen yksinkertaista, mutta siinä on kaikki kohdallaan. Kastike tarttuu kiinni pastaan, eikä lautasen pohjalle jää juuri mitään. Olemme Peloton Eateryssa Helsingin Suvilahdessa. Pasta on tuoretta, ohutta ja ilmavaa, mutta siinä on silti suutuntumaa. Tällaisen kokemuksen saa vain harvoin. Muutamia vuosia sitten vielä harvemmin.

Noin kymmenen vuotta sitten aloittaneen Basbas Bistron välipastat olivat pitkään parasta, mitä Helsingistä sai. Sittemmin Helsinkiin on saatu myös esimerkiksi Locanda Scappi (2019), Goose Pastabar (2020) ja viime vuonna Retro Enoteca. Uusimpia tulokkaita ovat Basbasia vastapäätä toimiva Osteria dei Mancini, Itä-Helsinkiin alkuvuodesta avattu Ragazza sekä Töölön Third Place. Ei ole poikkeuk­sellista, että asiakkaita on pastaravintoloissa jonoksi asti.

Peloton Eatery on tiettävästi Suomen ainoa ravintola, jossa pasta tehdään alusta loppuun käsin. Koneita ei käytetä apuna lainkaan.

Pelotonin keittiömestari ja sfoglino Mukesh Mulmi esittelee erilaisia taikinoita. Toisessa on käytetty kananmunia, toisessa on vain vettä ja jauhoja. Hän asettelee vaaleamman eli vesitaikinan laudalle ja alkaa kaulia pitkällä mattarellolla. Kaulimistekniikka on äärimmäisen sulavaa, ja vain muutamassa minuutissa taikina on niin ohutta, että sen läpi melkein näkee. Sopivassa valossa taikinaan jääneet ilmakuplat on helppo nähdä.

Mukesh Mulmi
Pastan raaka-aineiden suhteen ei voi tehdä kompromisseja, sanoo Mukesh Mulmi. KUVA McCall Huus

”Toisin kuin koneella, käsin kaulimalla ei ole tarpeeksi voimaa poistaa ilmakuplia. Nuo kuplat osaltaan tekevät pastasta hyvin kevyttä ja sulavaa”, Mulmi sanoo.

Kaulimisen jälkeen taikina leikataan ohuiksi viipaleiksi, pyöräytetään kämmenien välissä ja repäistään jokaisen pyöräytyksen jälkeen sopivan kokoisiksi paloiksi. Voilà, strozzapreti on valmista keittiössä käytettäväksi.

”Pasta ei ole koskaan täysin samanlaista. Jokaisella kappaleella ja muodolla on oma luonteensa. Se tekee myös syömisestä mielenkiintoisempaa, kun suupaloilla on aina vähän erilainen tekstuuri ja tuntuma”, Mulmi sanoo.

Mulmi on opiskellut ”pasta mattarellon” salat VSB:ssä eli Bolognan vanhassa kokkikoulussa maestra Alessandra Spisnin alaisuudessa. Mulmi sai koulusta korkeimman mahdollisen arvosanan.

”Haluan esitellä perinteitä ja siksi teen pastaa yleensä asiakkaiden edessä. Samoin jaan tietojani mieluusti jokaiselle kiinnostuneelle.”

Pastataikina
Kaulitsemiseen käytetään puista mattarelloa. KUVA McCall Huus

Suomen kuiva talvi-ilma on haaste

Pasta edustaa italialaista keittiötä tyypillisimmillään. Ruoka tehdään edullisista ja yksinkertaisista mutta hyvin laadukkaista raaka-aineista. Pastan ei koskaan pitäisi olla tarkoituksellisen kallista, Mulmi muistuttaa.

Pelotonissa pasta maksaa lounaalla 14–16 euroa, illallisella 19–23 euroa.

Kun annokset ovat yksinkertaisia, laskennallisesti suurin yksittäinen kustannus eli 1,5–2 euroa per annos tulee yleensä Mulmin käsin tekemästä pastasta.

Samalla se on kuitenkin koko Pelotonin annosten juju. Mulmi selittää, että kaupallinen pasta menee yleensä kastike edellä. Kastikkeessa täytyy olla potkua, koska itse pasta on vain parin suupalan jälkeen yksitoikkoista. Kun pasta on käsin tehtyä, sillä on tekijänsä luonne eikä sitä kannata piilottaa kastikkeen alle. Siksi kastikkeissa on vain pari kolme raaka-ainetta ja niitä on helppo vaihdella sesongin mukaan.

”Kastikkeen täytyy palvella pastaa.”

”Kun teet tuorepastaa, pidä homma yksinkertaisena ja ole rohkea. Anna pastan ohjata sinua.”

Mukesh Mulmi

Erityisesti Suomen talvessa pastataikinaa on Mulmin mukaan välillä hankala saada kunnolliseksi kuivan ilman takia. Ilmankosteus ei vain ole riittävä. Pelotonissa tuorepasta-asema on hyvin minimalistinen.

Pastalaboratorioissa on yleensä ilmastointilaite lämpötilan ja kosteuden säätelyä varten. Emilia-Romagnassa sen sijaan sää ja kosteus suosivat pastan tekoa ympäri vuoden. Samoin ragù on mahdotonta saada samanlaiseksi täällä kuin maestra Spisnin versio Bolognassa.

”Jonkin aikaa olin jopa vähän masentunut siitä, ettei Suomessa yksinkertaisesti ole Italian raaka-aineita. Mutta sitten tajusin, että kokin ammattitaitoon kuuluu myös tietää, miten paikallisten raaka-aineiden makuja korostetaan.”

Pasta
Osteria dei Mancinista saa pastaa monessa muodossa. KUVA Anni Johansson

Itse pastan raaka-aineiden osalta kompromisseja ei kuitenkaan voi tehdä. Jauhot tulevat Italiasta, sillä suomalaiset jauhot ovat vähän liian vahvoja ja proteiinipitoisia. Niistäkin voi silti tehdä pastaa, Mulmi sanoo. Ja mikäli Italiasta haluaa saada parhaat raaka-aineet, täytyy tuntea siellä oikeat ihmiset.

Pastaa ja mereneläviä

Helsingin Tehtaankadulle marraskuussa avautunut Osteria dei Mancini keskittyy rohkeasti pastaan ja mereneläviin. Se on nopeasti löytänyt varsin laajan asiakaskunnan. Näin spesifiä italialaista ravintolaa ei Helsingissä ole aiemmin tainnut olla.

Osteria dei Mancini on Töölössä sijaitsevan Osteria dei Gustin sisarravintola. Gustin aglio e olio on maailmanluokan suoritus. Se on maailman yksinkertaisin pasta, kastike on käytännössä vain oliiviöljyä, pastavettä ja valkosipulia. Mancinin mereneläväannoksissa on aglio e oliota jonkin verran enemmän kompleksisuutta ja toisaalta myös hintaa.

Kysytään myös italialaisilta itseltään. Miten pastasta pyydetään niin sanotusti ravintola-annoksen hinta?

”Pastan lisäksi myymme kokemusta”, kokki Franco de Todaro vastaa. Sekä Mancinissa että Gustissa laatuun yhdistyy siis kokemus.

Franco de Torado
Osteria dei Gustin Franco de Torado. KUVA Anni Johansson

De Todaro arvelee, että vieraanvaraisuus ja ystävällisyys on italialaisesta ravintolakokemuksesta 60–70 prosenttia.

”Kun astuu ovesta sisään, kaikki ongelmat saa unohtaa ja vain nauttia ruoasta ja seurasta. Kuin olisi osa perhettä.”

Miksi todella hyvän italialaisen pastan tulossa Helsinkiin kesti sitten niin kauan?

”Ehkä se vaati tietyn kokemustason ylittymisen”, Apuliasta kotoisin oleva de Todaro arvelee.

Ihmiset ovat matkustaneet tarpeeksi tai ainakin nähneet tarpeeksi pastavideoita somessa, ja toisaalta italialaiset ovat alkaneet ymmärtää, että EU:ssa on helppo muuttaa minne vain ja tuoda keittiö mukanaan. Lisäksi aiemmin pitkälti Italian omasta jutusta eli tuorepastasta on tullut valtava trendi, ja se auttaa myös pastaravintoloiden pystyttämisessä.

Suola ei kuulu pastataikinaan

Sekä Gustin että Mancinin tuorepastat tulevat heidän omasta erillisestä putiikistaan. Ratkaisuun päädyttiin, koska asiakkaita on ollut niin paljon, etteivät ravintoloiden omat tilat ole enää riittäneet kaikelle pastan valmistukselle. Kaikki pasta tehdään siis yhä itse, vain eri paikassa.

Valmistuksessa käytetään koneita apuna ja pasta on tyyliltään hyvin erilaista kuin Pelotonissa. Erityisesti tonnarelli on erinomaista. Siinä on suutuntumaa mutta pasta ei tunnu liian tiheältä, vaikka niin voi helposti käydä koneiden kanssa.

”Oma ’pastatehdas’ on helpotus, mutta haluamme tehdä pastaa myös itse. Aloitamme pian raviolien ja joidenkin muiden pastojen valmistuksen täällä paikan päällä”, keittiömestari Tamas Mancini sanoo. Hän on kotoisin Rooman läheltä.

Tamas Mancini
Tamas Mancini ja scorfano eli punasimppu. KUVA Anni Johansson

Pelotonin tyyliin täälläkään pastataikinaan ei lisätä suolaa. Se alkaisi kypsyttää taikinassa olevaa kananmunaa, ja niin ei saa käydä, Mancini sanoo.

Entä mikä on sopiva suolan määrä pastavedessä? Mancini sanoo, ettei hän koskaan mittaa suolaa vaan maistaa, että pitoisuus on sopiva. 24 litran kattilaan menee yleensä 10–15 grammaa suolaa.

Pastaravintoloiden taso nousussa

Pastaravintoloiden taso näyttää nousevan Suomessa vuosi vuodelta.

De Todaro sanoo, että heidänkin on parannettava tekemistään koko ajan. Seuraava askel Osteria dei Mancinissa on, että entistä suurempi osa merenelävistä on paikallista kalaa. Tätä varten ravintola on jo tehnyt alustavia kyselyjä paikallisten kalastajien palveluksista.

Keittiömestari Tamas Mancini sanoo myös pitävänsä heille heitetystä haasteesta: miten näyttää paikallisella Itämeren kalalla, kuinka italialaiset syövät kalaa.

”Se on hyvin yksinkertaista: grillaus, öljyä, sitruunaa ja persiljaa.”

Mancini valmistaa annoksen piikkikampelaa ja tonnarelli-pastaa. Lautasella on meri, ja tonnarelli imenyt sitä itseensä juuri sopivasti. Kun raaka-aineet ovat kohdillaan, kokin täytyy vain antaa niiden loistaa.

Osteria dei Mancinin ravioli
Osteria dei Mancinin raviolit tehdään käsin. KUVA Anni Johansson
Tortellonit
Tortellonien taittelu vaatii sorminäppäryyttä. KUVA Anni Johansson


Peloton Eateryn pastataikinat

  1. Kananmunataikina (kananmunia ja 00-jauhoja): pastalevyt, tagliatelle, pappardelle
  2. Vesitaikina (vettä ja 00-jauhoja): strozzapreti, corzeti
  3. Perunapohjainen (perunaa, kananmunaa ja 00-jauhoja): perunagnocchi
  4. Ricottapohjainen (ricottaa, kananmunaa ja 00-jauhoja): ricottagnocchi
  5. Semolinapohjainen (kananmunaa ja semolina- ja 00-jauhoja): semolinagnocchi

Mukesh Mulmin vinkit tuorepastaan

  • Taikinaan ei koskaan lisätä suolaa. Vain keitinvedessä on suolaa, ja sen määrä riippuu kastikkeesta.
  • Nesteen ja jauhojen vatkaamisessa taikinan sisään pitää saada paljon ilmaa. Vaivaamista tulee jatkaa, kunnes taikina on sileä ja yhtenäinen.
  • Taikinaan panostaminen on tuorepastan tekemisessä ylivoimaisesti tärkeintä, kuin rakennuksen perustukset.

 

Cacio e pepe
Cacio e pepe. KUVA Anni Johansson

Cacio e pepen salainen ainesosa

Cacio e pepe on teoriassa yksinkertainen annos: spagettia ja pecorino romanoa, mustapippuria ja pastavettä, joista tulee kermainen kastike, kunhan muistaa pitää huolta lämpötilan hallinnasta.

Kun tärkkelyspitoisesta pastavedestä ja erittäin hienoksi raastetusta pecorino romanosta tehdään tahna, vesi ei saa olla kiehuvan kuumaa. Se klimppiyttää juuston proteiinit hetkessä. Pastaveden pitää antaa jäähtyä parin minuutin ajan noin 80-asteiseksi ennen juustoraasteen kanssa yhdistämistä.

Toinen vaaran paikka on, kun spa­getti ja juustotahna yhdistetään. Ne kannattaa yhdistää kylmällä pannulla, jolle annetaan hieman lämpöä vasta sitten, kun yhdistäminen on tehty. Samalla sekaan raastetaan yleensä lisää juustoa. Pastavettä lisätään tarpeen mukaan.

Koska pecorino romanon klimppiytyminen on hyvin pienestä kiinni ja sen välttäminen vaatii lämpötilan pitämistä kohtalaisen pienenä, ravintoloissa tulee nopeasti ongelmia viimeistään tarjoiluvaiheessa: annos onkin kylmä, kun asiakas saa sen.

Monissa pastaravintoloissa muun muassa Roomassa käytetään tämän takia kikkaa, jonka avulla pasta ja kastike saavat kiehua pannulla vailla pelkoa juuston klimppiytymisestä. Kikka on muutama gramma maizenaa, joka sekoitetaan ensin kylmään veteen ja lisätään sitten juustotahnaan.

Mikäli pecorinon terävää makua haluaa pehmentää, kastikkeeseen voi raastaa mukaan myös grana padanoa. Juustojen suhde on usein 2:1.

Lue myös: Ravintola Third Place – keskiössä rentous, pasta ja musiikki

Lue myös: Kehuttu ravintola Armiina väistyi – tilalle avattiin rennompi Ragazza

Lue myös: Via Tribunali on napolilaisen pizzan pioneeri Suomessa

Juttua muutettu 14.4.25 klo 15.52: Erilaisia pastalaatuja esittelevä Anni Johanssonin kuva on Osteria dei Mancinista, ei Pelotonista.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi