Ruokakulttuuri

Ulla Liukkonen, Aira Viitaniemi ja Tarmo Wasenius palkittiin elämäntöistään karjalaisen ruokakulttuurin edistäjinä

Aira Viitaniemi, Ulla Liukkonen ja Tarmo Wasenius palkittiin ansioistaan Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön vuosijuhlassa Joensuun kaupunginteatterilla lauantaina. KUVA Matti Koukkari / Rookie Communications

Karjalainen ruokakulttuuri piirakoineen ja sultsinoineen tunnetaan koko Suomessa. Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö myöntää vuosittain henkilölle tai yhteisölle erityispalkinnon karjalaisen ruokakulttuurin eteen tehdystä merkittävästä työstä.

75 vuotta täyttävä säätiö palkitsi juhlavuotensa kunniaksi kolme henkilöä, jotka valittiin pidemmän tarkastelujakson perusteella. Säätiö palkitsi vuosijuhlassaan Joensuussa lauantaina kolme karjalaisen ruokakulttuurin vaalijaa 1 500 euron elämäntyöpalkinnoilla.

Alla säätiön kuvaukset palkituista ja heidän ansioistaan.

Aira Viitaniemi, Kaarina

  • Kotiseutuneuvos, karjalaisen ruokakulttuurin lähettiläs. Syntynyt luovutetussa Karjalassa Koivistolla vuonna 1939.
  • Saanut Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnon ja pulikoinut yli miljoona piirakkaa.
  • Järjestää edelleen piirakkakursseja ja opastaa ahkerasti, miten syntyy aito käsin rypytetty karjalanpiirakka.
  • Tunnettu myös kansainvälisesti ja keittänyt lukemattomissa tilaisuuksissa niin presidenteille kuin suurlähettiläille.

Tarmo Wasenius, Joensuu

  • Opettanut ammattiopistolla tulevia kokkeja yli 40 vuotta, 1983–2023, jatkaa edelleen muun muassa kokkien kilpailuvalmennusta.
  • Toiminut Pohjois-Karjalan Keittiömestarit ry:n puheenjohtajana yli 20 vuotta.
  • On levittänyt karjalaista ruokakulttuuria koko uransa ajan, muun muassa pitänyt Petroskoissa karjalaista ravintolaa pian 20 vuoden ajan.
  • Luonut lukemattomia reseptejä, muun muassa laajaa mainetta levittäneen körpäkän (keksinyt myös kyseisen sanan, katso Kielikello).

Ulla Liukkonen, Lappeenranta

  • Suomen keittiömestarit ry:n pitkäaikainen puheenjohtaja (14 vuotta).
  • Saanut Vuoden keittiömestari -palkinnon sekä Maailman keittiömestareiden liiton käädyt, eli kunniajäsenyyden.
  • Vienyt karjalaista ruokakulttuuria eteenpäin yli 50 vuoden ajan ja saanut uransa aikana lukuisia palkintoja.

Lue myös: Sirkka Gustafsson, 90, kertoo Palacen hulluista vuosista – nuorille kokeille hänellä on selkeä neuvo

Lue myös: Hurstinapu palkittiin joulujuhlastaan ja elämäntyöstään – Sini Hursti toivoo näkyvyyttä uudelle kesätapahtumalle


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi