Rekrytointi

Sampo Kaulanen etsii työntekijöitä uuteen tasokkaaseen ravintolaan Lappiin, apuna Hans Välimäki – ”Päättäväisyydestä ei jää kiinni”

Kuvassa vasemmalta rakennusyritys Mammuttihirren yrittäjä Ilpo Nylander, hankkeen puuhamies Sampo Kaulanen, keittiömestari Joonas Rautio, Head of Culinary Services Patricia Lacon-Siitonen sekä keittiömestari Hans Välimäki. KUVA Jänkä Resort

Yrittäjä Sampo Kaulanen avaa lomakyläänsä Lappiin ravintolan, johon hän etsii parhaillaan työntekijöitä. Ravintolan konseptista ja ruokatuotteen suunnittelusta vastaa keittiömestari Hans Välimäki.

Jänkä Resort rakentuu Äkäslompoloon viiden kilometrin päähän Ylläksen laskettelukeskuksesta. Alueelle tulee loma-asuntoja, ravintola ja ohjelmapalveluita. Tavoitteena on tarjota kansainvälisille matkailijoille elämys, jossa yhdistyvät luksusmajoitus, Lapin luonto ja korkeatasoinen ruokakulttuuri.

Ravintolan on määrä avata ovensa joulukuun alussa, jolloin ensimmäiset 13 lomahuvilaa otetaan käyttöön.

Ravintolan konseptin, menun ja reseptiikan suunnittelijaksi Kaulanen on palkannut Suomen tunnetuimpiin ravintoloitsijoihin kuuluvan Hans Välimäen. Inspiraatioksi on valittu Michelin-oppaassakin noteerattu ranskalaistyylinen Bistro Bardot, joka on yksi Välimäen ravintoloista Helsingissä.

Kun Välimäki tammikuussa julkisti uuden Brasserie Lionne -ravintolahankkeensa Helsingissä, hän kertoi toimittajille rekrytoinnin hankaluudesta: koronapandemian kurittamalla ravintola-alalla ei ole helppoa löytää riittävästi hyviä työntekijöitä.

Kun tilanne on tämä Helsingissä, niin miten Lapin perukoille saadaan houkuteltua tekijöitä?

”Sama ongelma täälläkin. Osaavaa porukkaa on vaikea löytää”, Sampo Kaulanen toteaa Avecmedialle.

”Toinen tulppa on kohtuuhintaisen majoituksen löytäminen. Sitä ei ole, kun ihmiset vuokraavat kaikki kämpät turisteille. Siksi meilläkin yksi tyttäristä lähtee oppiin sinne Brasserie Lionneen. Koitetaan silläkin ratkaista pulmaa. Myös ulkomailta on tarkoitus värvätä työntekijöitä.”

Entä miten työntekijät ulkomailta saadaan houkuteltua Ylläkselle?

”Se jää nähtäväksi. Meillä on huomenna palaveri työnvälitystoimiston kanssa, joka sanoo tuoneensa Suomeen paljon työvoimaa ulkomailta. Palkkataso täällä on korkeampi kuin Filippiineillä, ja moni voi repiä duunia kevään yli ja palata sen jälkeen kotimaahan”, Kaulanen sanoo ja muistuttaa samalla, ettei ravintolaa pyöritetä pelkillä ulkomaalaisilla työntekijöillä jo kielimuurinkaan takia.

”Haluamme paikallista väestöä töihin niin paljon kuin mahdollista, jotta voimme tarjota asiakkaille aidon paikallisen elämyksen.”

Pohjois-Suomeen on viime vuosina noussut laadukkaita ravintoloita. Rovaniemellä on useampikin tasokas paikka. Kuusamossa sijaitseva Tapio palkittiin viime keväänä Michelin-tähdellä. Sirly Ylläsjärven pyörittämä ravintola Elsa sijaitsee Jänkä Resortin tapaan Äkäslompolossa.

”Matkailu on kehittynyt alueella aika lailla. Ylläksellä ja monessa muussa hiihtokeskuksessa tarjonta on ollut pizzaa ja burgeria. Korkealaatuisempi tarjonta on aikaisemmin loistanut poissaolollaan”, Kaulanen sanoo.

”Ulkomailta tulevat ihmiset ovat reissanneet paljon, ja he haluavat hyvää sapuskaa ja makuelämyksiä. Iso osa lomaa on, että pääset tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja hemmottelemaan itseäsi hyvän ruoan avulla. Koitamme vastata kysyntään.”

Sampo Kaulanen ja hänen vaimonsa Michele Murphy-Kaulanen ovat tunnettuja televisiokasvoja. Kaulanen ponnahti julkisuuteen nostamalla sukunsa kyläkaupan koko Suomen tietoisuuteen. Vipuvartena hän käytti aluksi Facebook-arvontojen kaltaista aktiivista somemarkkinointia ja hyödynsi sen jälkeen myös henkilökohtaista näkyvyyttään.

Kaupan hän on myynyt eteenpäin, ja huomio on nyt Jänkä Resort -matkailuhankkeessa.

”Tavoitteet ovat yhtä kunnianhimoiset kuin kaupan kanssa. Tavoitteena on tehdä tästä vastaava ilmiö kuin Jounin Kaupasta. Kaipaan ympärilleni saman henkisiä intohimoisia ihmisiä. Itse olen sykähtänyt niin vahvasti majoitus- ja elämysalalle, että innosta tai päättäväisyydestä ei jää kiinni”, Kaulanen sanoo.

”Kaikki on mahdollista, jos vain jaksaa runnoa kunnolla. Esimerkkinä siitä on K-kauppias, joka onnistuu voittamaan Kultaisen Venlan”, Kaulanen nauraa.

Lue myös: Maailman pohjoisimman Michelin-tähtikokin mielenterveys oli koetuksella – muutto Rukalle pelasti ravintola Tapion

Lue myös: Sirly Ylläsjärven iso uutinen: uusi ravintola- ja saunakompleksi Lappiin

Lue myös: Erikoinen tempaus pohjoisessa: ravintola Finnjävel tarjoilee illallisen jäänmurtajalla keskellä merta


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi