Kokin jääkaapilla

Eila Kiilamaa jakaa parhaat vinkkinsä perhearkeen, jossa kaikki saavat tehdä ruokaa – tältä näyttää leipurimestarin oma jääkaappi

Eila Kiilamaa on yksi kahdestatoista suomalaisesta, jotka on nimetty Mestarikillan Viktor Julius von Wright -ritaristoon. Kyseessä on korkea tunnustus käsityöaloilla toimineille ammattilaisille. KUVA Laura Hujanen

Kun kondiittori- ja leipurimestari Eila Kiilamaa valmistui opettajaksi vuonna 1996, oli kouluruoka arvossaan. Ammattikoulussa ruoka-alalle opiskelevat nuoret söivät Kiilamaan mukaan kunnolla eivätkä valittaneet pienestä. Hän harmittelee sitä, että vaikka kouluruoka on noista ajoista kehittynyt huimasti, on nirsoilun kulttuuri hiipinyt ruokaloihin.

”Nykyään tulee moitetta, että ruoka ei ole muka hyvää. Silloin ei ollut varaa valita ja syötiin nälkään.”

Kiilamaa toivoisi, että nuoret ymmärtäisivät ruoan ja syömisen vaikutuksen jaksamiseen niin koulunpenkillä kuin myöhemmin työelämässä.

”Lautasella saattaa olla yksi peruna ja vähän kastiketta. Otetaan vain vähän ruokaa ja maistetaan. Sitten on iltapäivällä jo nälkä.”

Nyt jo eläkkeellä oleva Kiilamaa muistelee, että aikoinaan yksi opettajista kierteli ruokalassa ja katsoi, mitä oppilaat ottivat lautaselleen. Syömisen tärkeydestä muistutettiin aktiivisesti.

Pitkä ura alan opettajana ja kisatuomarina

Kiilamaalle kasvoi jauhopeukalo varhain. Yrittäjän lapsi oppi jo 10-vuotiaana äitinsä leipomossa tekemään kaikkia alan töitä. Tulevia leipureita hän opetti 25 vuoden ajan, minkä lisäksi hän on toiminut ammattiosaamisen suomenmestaruuskisojen eli Taitaja-kilpailun tuomaristossa konditorialajin päätuomarina. Tuomarointitehtäviä on riittänyt ulkomailla asti myös World Skills -kilpailussa. Nuorten lisäksi Kiilamaa on arvioinut leipomoalan yrittäjien suorituksia, kun nämä ovat tehneet näyttöjä tutkinnon suorittamista varten.

Suurelle yleisölle Kiilamaa on tullut tutuksi Nelosen Mestarileipurit-ohjelman mummotuomarina.

”Olen viettänyt paljon aikaa ympäri Suomea eri leipomoissa ja järjestänyt teoriaopetusta. Sieltä on niin ikään tullut vahva osaaminen alalle.”

Kiilamaa on jättänyt laajemmankin jäljen alan tulevaisuuteen, sillä hän on työstänyt Opetushallitukselle elintarvikealan ja leipomoalan opetussuunnitelmia. Kiilamaa on ehtinyt työskennellä myös miehensä Kauko Kiilamaan leipomossa opettajan työn ohella. Nuo vuodet olivat kiireisiä, kun muu perhe asui Jyväskylässä ja Kiilamaa toimi opettajana Lahdessa. Viikonloppuisin hän leipoi tilauskakkuja häihin ja hautajaisiin.

Eila Kiilamaa
Eila Kiilamaa ei itse käytä valmiita jauhoseoksia, mutta kehuu niiden parantuneen vuosien saatossa ja olevan hyvä apu kiireeseen. KUVA Laura Hujanen

Ruoan valmistaminen alusta asti on Kiilamaalle sydämen asia. Nyt eläkkeellä ollessaan hän kasvattaa itse kasvikset ja juurekset, nostaa järvestä kalaa verkolla ja leipoo leipää. Kiireisen työelämän ja lapsiperhearjen aikana otettiin kuitenkin välillä oikoteitä – luonnonmukaisuudesta kuitenkaan tinkimättä. Siinä apuna oli entisen työpaikan Jyväskylän koulutusyhtymä Gradian myymälä, johon oppilaat valmistivat tuotteita.

”Melkein joka päivä kävin katsomassa, mitä siellä on. Se oli meille työelämässä tosi hyvä apu: sieltä sai ruoat, ja kotona tarvitsi vain lämmittää.”

Koko perhe mukaan ruoanlaittoon

Kiilamaa toivoisi, että perheissä opittaisiin muutenkin hyödyntämään arkea helpottavia kikkoja. Esimerkiksi uuniruokia voisi tehdä enemmän, sillä ne eivät sido vanhempia keittiöön koko valmistuksen ajaksi. Hän kannustaa luopumaan ajatuksesta, että joka päivä pitäisi olla eri ruokaa.

”Esimerkiksi kalakeittoa syö vaikka kaksi päivää, jos tekee kerralla riittävästi.”

Keittiö
Kotityöt jakautuvat pariskunnan kesken tasaisesti, kun kumpikin vinkkailee toiselle, missä tarvitsisi apua. ”Jos pakotetaan, ei ole mukavaa.” KUVA Laura Hujanen

Myös tähteitä voisi katsoa uusin silmin. Edellisenä päivänä keitetyt perunat saavat uuden muodon, kun ne paistaa pannulla tai pyöräyttää muusin kautta rieskoiksi.

Kiilamaan perheessä arjen pyörittämisessä on ollut apuna, että molemmat vanhemmat ovat osallistuneet ruoanlaittoon ja muihin kotitöihin. Tutkimusten mukaan monet päivittäiset tehtävät ovat kuitenkin suomalaisissa perheissä edelleen enemmän naisten kuin miesten vastuulla, vaikka sukupuolittaiset erot ovat kaventuneet.

Kiilamaa korostaa, että tulevaisuuden roolit rakennetaan jo pikkulapsiperheissä. Huomiota tukevat myös tutkimukset, joiden mukaan lapsuudessa opitut sukupuoliroolit vaikuttavat kotityön jakoon myös myöhemmin elämässä. Siksi Kiilamaa pitää tärkeänä, että myös pojat otetaan mukaan keittiöön.

”Meillä myös poika opetettiin tekemään ruokaa, ja nyt isänä hän osallistuu oman perheensä ruoanlaittoon. Pitää tehdä perheen kanssa yhdessä. Pienempänä lapsia saattaa harmittaa, jos kaikki ei onnistu. Mutta pitää vain kehua ja antaa maistaa.”

Leipää
Leipomoalalta on tullut arvostus tuoretta leipää kohtaan. Pakastimesta saa aiemmin tehdyt sämpylät, pullat ja kaupan leivät vastaleivotun oloisina, kun ne sulattaa ja käyttää uunin kautta. KUVA Laura Hujanen

Lasten lennettyä pesästä ovat Kiilamaan talouden ruokamäärät pudonneet. Pienempään syöjämäärään on totuteltu, ja Kiilamaat pyrkivät ostamaan vain sen verran ruokaa kuin tarvitsevat, jotta mitään ei mene hukkaan. Jos jotain jää yli, pyöräyttää kompostori sen mullaksi kasvimaalle. Hyvän ruoan poisheittämistä Kiilamaa ei katso hyvällä.

”Ihmisten pitäisi katsoa, mitä ostetaan, jotta tämä hulluus muuttuu.”

Säästeliästä elämää helpottaa se, että omasta maasta saadaan perunat, tomaatit, kurkut, marjat, omenat ja sienet.

Mistä keittiökoneista leipuri ei luovu?

Viikonloppuisin lapset ja lapsenlapset käyvät kylässä tiuhaan, ja silloin pöytä laitetaan koreaksi. Isossa avokeittiössä kelpaakin kokata suuremmallekin porukalle. Lapsenlapsiakin saa pidettyä silmällä, kun ikkunat aukeavat suoraan rantaan.

Kota
Kiilamaan pihassa sijaitsevassa kodassa paistuu usein makkaraa, joka on hyvä hätävara. KUVA Laura Hujanen

Talvella takan kyljessä olevassa leivinuunissa paistuu viisikiloisia keskisuomalaisia ruisleipiä tai tyttären puolison tuomaa hirveä. Monet Kiilamaan resepteistä ovat peruja hänen omalta äidiltään, ja hän luottaa muutenkin perinteisiin.

Entä mitkä ovat leipurin tärkeimmät keittiövälineet kotona? Vispauskoneita Kiilamaalla on sekä pienenä että suurena eri tarpeisiin. Niillä kuohkeutetaan kermat sekä tuorejuustot ja sekoitetaan taikinat.

Kondiittorin työkaluista Kiilamaa mainitsee yleisimmin käytössä olevan kaulimen. Se käy niin marsipaanin työstämiseen kuin pikkuleipien ohentamiseen. Molemmat välineet ovat avuksi myös, kun Kiilamaa käy lempipuuhansa kimppuun eli valmistaa hyydytettyjä kakkuja. Niiden tekemiseen hänellä on arkea helpottava vinkki: tee kakku hyvissä ajoin pakkaseen ja ota käyttöä edeltävänä päivänä sulamaan jääkaappiin.

”Sitten vain pääruoan jälkeen viimeistellään kakku.”  


Perunarieskat
Edellisenä päivänä keitetyt perunat Eila Kiilamaa pyöräyttää muusin kautta rieskoiksi. KUVA Laura Hujanen

Perunarieska

8 rieskaa, 30 min

3 dl perunamuusia

1 tl suolaa

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

  1. Laita uuni lämpenemään 275 °C.
  2. Sekoita edellisenä päivänä valmistettuun perunamuusiin suola, munat ja jauhot.
  3. Jauhota alusta ja kaada taikina jauhojen päälle. Pyöritä taikina pötköksi, paloittele, pyöritä palloiksi ja litistä pyöreiksi rieskoiksi leivinpaperin päälle pellille. Pistele rieskat haarukalla.
  4. Paista rieskoja noin 8 minuuttia.
  5. Tarjoa esimerkiksi savustetun kalan ja voisulan kera.

 

Omena-juustohyydykekakku
Omena-juustohyydykekakun voi valmistaa jo etukäteen pakkaseen, jolloin juhlapäivälle jää vain koristelu. KUVA Laura Hujanen

Omena-juustohyydykekakku

12 annosta, 18 tuntia

Kääretorttupohja

4 kananmunaa

1,5 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoa

1 tl leivinjauhetta

  1.  Laita uuni lämpenemään 225 °C.
  2. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Sekoita keskenään vehnäjauho, perunajauho ja leivinjauhe.
  4. Siivilöi muna-sokerivaahtoon ja kääntele varovasti sekaisin.
  5. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Paista noin 7 minuuttia.
  7. Jäähdytä.

Kääretortun täyte

omenahilloa

kermavaahtoa

  1. Levitä jäähtyneen pohjan päälle omenahilloa ja kermavaahtoa.
  2. Rullaa tiukaksi rullaksi ja laita kylmään.
  3. Leikkaa kääretorttupohjasta puolentoista senttimetrin paksuisia paloja.
  4. Öljyä reunavuoka (halk. 23 cm). Kakku irtoaa silloin helpommin. Asettele kääretorttupalat vuoan pohjalle.

Kakun täyte

7 liivatelehteä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

0,5 dl sokeria

2 dl kermaa

2 tl vaniljasokeria

200 g omenahilloa

0,5 dl omenamehua

  1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  2. Sekoita tuorejuusto ja sokeri.
  3. Vaahdota kerma ja kääntele tuorejuuston joukkoon. Lisää vaniljasokeri ja omenahillo.
  4. Kuumenna omenamehu, lisää liivatteet ja sekoita, kunnes liivate on liuennut.
  5. Sekoita liivateseos varovasti täytemassaan.
  6. Täytä kakku massalla. Painele tarvittaessa kääretorttupaloja alaspäin, jotta ne jäävät massan alle ja pinta on tasainen.
  7. Vie kylmään ja anna hyytyä vähintään 3–4 tuntia.

Kakun koristelu

2liivatelehtiä

0,5 dl omenamehua

marsipaanikoristeita

  1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  2. Kuumenna omenamehu, lisää liivatteet ja sekoita, kunnes liivate on liuennut.
  3. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos kakun pinnalle. Anna jäähtyä.
  4. Koristele marsipaanikoristeilla.

Eila Kiilamaa

  • Koti Asuu aviomiehensä kanssa 180-neliöisessä hirsitalossa Leppälahdella.
  • Töissä Eläkkeellä. Toimi aiemmin kondiittori- ja leipurimestarina ja leipomoalan opettajana. Tuomari alan kilpailuissa ja Mestarileipurit-ohjelmassa.
  • Vapaalla tykkään… mennä lenkille.
  • Olen taitava… valmistamaan kondiittorituotteita.
  • Bravuurini kotikeittiössä… on leipominen.
  • Panostan… luontaisesti hyviin raaka-aineisiin.
  • Pihistän… voin käytöstä. Sitä ei saa käyttää liikaa, koska se ei ole terveellistä. Se antaa kuitenkin hyvän maun erityyppisille ruoille.

Aina kun kutsun vieraita…

alkaa aivoissani raksuttaa, mistä ruoasta he pitäisivät ja mitä heille voisi laittaa. Jos muistan jonkun ruoan, josta vieraat ovat aiemmin tykänneet, teen sitä. Meillä on aina pääruoka ja salaatit ja jälkiruoaksi jonkinlainen kakku. Teen yleensä hyydykekakkuja, joiden viimeistelystä nautin: siinä kondiittori saa käyttää omaa käsialaansa. Kakkuni ovat aina vähän erinäköisiä.

Kokin jääkaapilla
Eila Kiilamaan jääkaapista löytyy aina voita, kermaa, itse tehtyä sinappia ja erilaisia mausteita. Kasvihuoneen antimista tehdyt säilykkeet ovat niin ikään vakiokasvoja hyllyillä. KUVA Laura Hujanen

Lue myös: Kurkistimme ”Hodariukko” Ossi Lahtisen jääkaappiin – reissumiehen viikonloppuherkku on brittiläinen klassikko

Lue myös: Varuskuntaravintolan kokki ruokkii tuhat suuta päivässä – järjestelmällisyys on valttia myös Sonja Veijan kotikeittiössä


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi