Kokin jääkaapilla

Kurkistimme ”Hodariukko” Ossi Lahtisen jääkaappiin – reissumiehen viikonloppuherkku on brittiläinen klassikko

Ossi Lahtinen tekee kotona usein ruokia, jotka muistuttavat häntä maailmalla tapahtuneista kohtaamisista kokkien ja muiden ihmisten kanssa. KUVA Laura Hujanen

Ossi Lahtisella on kiire. Burgerimiehet-ohjelman ja muiden tv-tuotantojen ku­vaukset vievät häntä ympäri maailmaa, ja omasta hodari-intohimosta syntynyt Pups Hot Dogs & Fries -konsepti on rantautumassa Woltin ja kivi­jalkaravintoloiden lisäksi ruokakauppoihin.

Kun kyläilemme hänen luonaan Helsingin Punavuoressa, on Lahtinen juuri palannut työmatkalta Japanista ja Koreasta, ja seuraava kuvausreissu on jo nurkan takana. Matkojen jälkeen hodarimies kaipaa tuttua kotiruokaa. Kun kuukauden päivät nauttii lähes joka aterian ravintolassa, ei ulkona syöminen hetkeen innosta.

”Siinä tulee yliannostus raflaa. Kun tulen himaan, haluan syödä kasviksia ja perusruokaa. Saattaa mennä kuukausikin niin, että syön mieluummin kotona”, Lahtinen kertoo.

Tuttujen kotiruokien lisäksi jääkaapista on reissun jälkeen löydyttävä Lahtisen herkkua, Marmite-oluthiivalevitettä. Peribrittiläinen tuote vakiintui osaksi Lahtisen arkea, kun hän seurusteli englantilaisen naisen kanssa.

”Silloin tuli vietettyä paljon aikaa Briteissä. Aina kun joku käy siellä, pyydän tuomaan purkillisen.”

Marmitea Lahtinen levittää leivälle joka aamu. Viikonloppuisin yhdistelmä jalostuu brittiklassikko Dippy Eggs & Soldiersiksi. Keitetty kananmuna jätetään löysäksi, ja siihen dipataan Marmitella ja voilla valeltuja paahdettuja leipätikkuja.

Ennakkoluuloton elämänasenne

Matkoilta Lahtisen mukaan on tarttunut myös avarakatseisuutta. Kun reissatessa näkee monenlaisia ihmiskohtaloita, tuntuvat koti-Suomen murheet pieniltä.

”Matkustamisen myötä on jäänyt pois turha niuhotus ja asioista valittaminen. Täällä putkikatseisesti tuijotetaan vain lähelle. Toivoisin avarakatseisempaa näkemystä, kun Suomessa asiat ovat kuitenkin hyvin.”

Lahtinen liputtaa myös suvaitsevaisen elämänkatsomuksen puolesta. Muiden tuomitseminen tai arvostelu on hänelle iso punainen vaate, oli sitten kyse ihmisen koosta, ihonväristä tai seksuaalisesta suuntautumisesta.

”Antaa ihmisten tehdä ja touhuta mitä tahansa. Kun on nähnyt maailmaa, ei voi kuin ihmetellä, miten jotkut ovat niin keskittyneitä muiden juttujen arvosteluun.”

Kokin jääkaapilla Ossi Lahtinen
Lahtisen jääkaapista löytyy aina erilaisia sipuleita, voita, juustoa ja vaihtuva valikoima kasviksia. Maailmalta mukaan tarttuneet maustekastikkeet tuovat fiilistä arkikokkailuun. KUVAT Laura Hujanen

Ennakkoluuloja Lahtinen on kohdannut itsekin. Burgerimiehet-ohjelmaa tulkitaan usein hänen mukaansa niin, että he olisivat Akseli Herlevin kanssa äijämätön ja lihan ylistyksen sanansaattajia. Lahtinen itse kuitenkin kokee, että heidän tehtävänsä ei ole arvostella muiden maiden ruokatapoja hyvässä tai pahassa vaan enemmänkin raportoida siitä, mitä maailmalla syödään.

”Raportoimme ottamatta kantaa, onko se hyvä vai paha. Välillä se otetaan väärällä tavalla.”

Kaappi täynnä kasviksia

Kotioloissa Lahtinen itse asiassa syö mielellään kasvispitoisesti ja kokkaa usein vegeruokaa. Äijäporukoissa tulee vastaan tilanteita, joissa naureskellaan kasvissyönnille. Sitä Lahtinen pitää typeränä.

”Se on sinun oma keittiösi. Syö mitä tykkäät, ja muilla ei pitäisi olla mitään sanomista.”

Muutamien viime vuosien aikana terveellinen ruokavalio on alkanut kiinnostaa Lahtista enemmän. Kun ikää kertyy, on ollut pakko alkaa keskittyä omaan terveyteen. Kasvispainotteinen lähestyminen ei kuitenkaan tarkoita mausta tinkimistä.

”Edelleen mennään aina maku edellä. On tyhmää tuhlata hyvä nälkä huonoon ruokaan.”

Lahtisen kotikokkailut ovat monipuolistuneet huomattavasti vaikka viiden vuoden takaisesta. Nykyään hän syö joka viikko kasvisruoan lisäksi sekä kanaa, kalaa että punaista lihaa. Tuoreesta turskasta syntyy kalapuikkoja, ja kerran viikkoon pitää tehdä joku perinteinen jauheliharuoka.

Kasviksista palsternakka on Lahtisen suosikki, ja se taipuu usein osaksi uunijuureksia. Silloin kun päällä on monta projektia samaan aikaan, mennään kuitenkin helpoimman kautta. Pakkasesta löytyy aina pakastettuja japanilaisia gyoza-nyyttejä ja kuivakaapista soba-purkkinuudeleita. Kun reissun raflaähkystä on päästy, myös wolttaaminen on Lahtisen arjessa iso helpottaja.

”Viikonloppuisin kerkeän enemmän kokkaamaan, mutta arkena syön paljon nuudelia, laatikkoruokia ja keittoja.”

Kokin jääkaapilla Ossi Lahtinen
Vaikka Ossi Lahtinen on tyytyväinen itse remontoituun keittiöön, on maku kolmessa vuodessa jo muuttunut. Unelmien keittiössä olisi vielä nykyistäkin isompi saareke. KUVAT Laura Hujanen

Hodaribisnes alkoi nakkikärrystä

Viime aikoina kotikeittiöstä on tullut myös koelaboratorio hodaribisnekselle. Vaikka suurelle yleisölle Lahtinen on tullut tutuksi burgereiden parissa, on hänen sydämensä sykkinyt aina nakkisämpylöille.

Monissa liemissä keitetyllä sarjayrittäjällä oli jo 10 vuotta sitten Nakkipartio-niminen hodarikärry, jonka kanssa hän kiersi tapahtumissa. Viime kesänä Lahtinen palasi näille juurille Pups Hotdogs & Fries -hodarikojun kanssa useilla festareilla.

Varsinaista kokin koulutusta Lahtisella ei ole, mutta hän on touhunnut ruoka-alalla monissa rooleissa: nuorempana ravintoloissa blokkarina ja sittemmin ruoka-aiheisissa tv-tuotannoissa ja tuotekehityksessä.

Kotonakin Lahtisella on ruokatuotteiden kaupallistaminen aina mielessä, ja reseptiikkaa tulee testailtua jatkuvasti. Esimerkiksi hänen bravuureihinsa lukeutuva kirpeä etikkamajoneesi on jalostumassa omaksi tuotteeksi kauppojen hyllyille. Hodareita Lahtinen taas kokkaa erityisesti silloin, kun kylään on tulossa paljon porukkaa.

”Teen usein hodaribuffan isolla valikoimalla täytteitä.”

Hodarit kulkevat Lahtisen mukana myös kesällä, jolloin hän viettää paljon aikaa veneellä ystävien kanssa.

”Hodarit on helppo ottaa mukaan, ja kaikki diggaa aina.”

Kun kokkailu on tullut tiiviimmin osaksi omaa työnkuvaa, ruoanlaitto kotikeittiössä on muuttunut. Aiemmin Lahtinen saattoi valmistaa kotona monimutkaisempia makuja ja kokkailla fiilistellen, mutta nyt hän keskittyy perusruokaan. Kylään mennessään hän arvostaa näpertelyn sijaan hyvin tehtyä arkisafkaa.

”Jos tarjolla on makaronilaatikkoa, se on parasta.”

Perusteellisesti rempattu avokeittiö

Kotona keittiö on Lahtiselle tärkeä, ja siihen hän on panostanut. Kolme vuotta sitten hän osti Punavuoresta huonokuntoisen asunnon, joka remontoitiin kokonaan.

”Keittiö oli rempassa tosi tärkeä osa. Toki se olisi erinäköinen, jos rahaa olisi hurjasti enemmän, mutta olen siihen silti tyytyväinen.”

Avokeittiön keskipisteeksi rakentui saareke, jonka äärellä voi kokata ja seurustella. Lahtisen keittiöstä löytyy sekä induktio- että kaasuliesi. Kaasulieden hankintaa helpotti asunnossa jo ollut kaasuhana. Tasoiksi valikoitui käytännöllisyys edellä kivi, johon voi huoletta nostaa kuumat pannut. Lahtisella on japanilaiset kasarit, joilla hän valmistaa suurimman osan ruuista. Myös paremmat kokkausveitset ovat japanilaiset, minkä lisäksi Lahtisella on heppoisemmat arkipuukot.

”Minulla on aika paljon kaikenlaisia veitsiä. Japanilaiset ovat hyvät fiiliksen puolesta, ne ovat teräviä ja hyviä käyttää.”

Keittiössä surraa usein myös tehosekoitin erityisesti aamuisin, jolloin Marmite-leivän kaveriksi syntyy yleensä smoothie.

Ossi Lahtinen on panostanut keittiöönsä. KUVA Laura Hujanen

Vaikka Lahtinen arvostaa laadukasta keittiötä, kokkaa hän mielellään myös askeettisissa oloissa. Veneellä ruoka syntyy avonuotiolla ja taittopannulla. Burgerimiehet-ohjelman kuvauksissa taas kokkaillaan milloin parkkipaikalla auton takakontissa kulkevalla grillillä, milloin hotellihuoneessa.

”Kerran paistettiin hotellissa burgeripihvit silitysraudalla. Sen on oppinut, että ei hirveän monimutkaisia vehkeitä tarvitse, vaikka tekisi monimutkaista safkaa. Kun misat ovat hallussa, simppelilläkin pärjää.”

LUE MYÖS: Yeastie Boi -ravintolan Johanna Nelsonin jääkaapista ei eineksiä löydy – arkiruoka valmistuu puolessa tunnissa


Aina kun jääkaappini on tyhjä…

wolttaan intialaista, erityisesti viikonloppuna. Olen tilannut tuhat kertaa kanaa tikka masala, se on suosikkini ja paras. Jos en tee safkaa sunnuntaina, tilaan tätä ja pidän sunday roastin sijaan curry sundayn.
Se on sunnuntaiklassikkoni.

Ossi Lahtinen

 • ”Hodariukko”, Pups Hotdogs & Fries -ravintolakonseptin perustaja ja yrittäjä.
 • Asuu kahden makuuhuoneen asunnossa Helsingin Punavuoressa tyttöystävänsä kanssa.
 • Vapaalla tykkään… kokkailla luonnossa.
 • Olen taitava… delegoija.
 • Bravuurini kotikeittiössä… pakastegyoza kiireisinä päivinä.
 • Panostan… hyvään fiilikseen.
 • Pihistän… en mistään, tai ainakaan parmesaanista.

Dippimunat ja Marmite-paahtoleipää

1 annos

10 minuuttia

2 kananmunaa

2 viipaletta paahtoleipää

voita

Marmite-hiivauutetta

 1. Keitä kananmunat löysäksi, noin 5 minuuttia.
 2. Paahda leipäviipaleet paahtimessa. Sivele pinnalle reilu määrä voita ja kevyt sipaus Marmite-hiivauutetta. Leikkaa leipä ohuiksi soiroiksi.
 3. Aseta kananmunat munakuppiin. Naputa kuori auki ja dippaa leipätikkuja löysään kananmunaan.
Lahtisen lasagne
Lahtisen lasagne. KUVAT Laura Hujanen

Lahtisen lasagne

6 annosta

90 minuuttia

1 pieni munakoiso

suolaa

Jauhelihakastike

400 g sika-nautajauhelihaa

1,5 tlk Mutti-tomaattimurskaa

2 sipulia

4 valkosipulin kynttä

1-2 porkkanaa

1 dl valkoviiniä

3 laakerinlehteä

suolaa

pippuria

öljyä ja voita paistamiseen

Juustokastike

1 l punaista maitoa

60 g voita

60 g vehnäjauhoja

150–200 g gruyère-juustoa

1 tl suolaa

1/4 muskottipähkinää

Kokoamiseen

lasagnelevyjä

gruyère-juustoa

 1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen (kiertoilma).
 2. Leikkaa munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna itkettyä 30 minuuttia.
 3. Pyyhi suola pois ja paahda viipaleet uunissa kullanruskeiksi.

Valmista jauhelihakastike

 1. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
 2. Kuumenna pannussa öljy ja voi. Kuullota kasviksia, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää valkoviini ja anna hautua, kunnes neste on haihtunut.
 3. Paista jauhelihaan väri ja lisää kasvisten joukkoon tomaattimurskan kanssa.
 4. Mausta suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä. Anna porista miedolla lämmöllä juustokastikkeen valmistuksen ajan.

Valmista juustokastike

 1. Kuumenna maito kattilassa.
 2. Kuumenna voi toisessa kattilassa ja lisää vehnäjauho. Sekoita noin 2 minuuttia, älä ruskista.
 3. Kaada kuuma maito voi-jauhoseoksen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna seoksen kiehahtaa ja sekoita samalla, kunnes koostumus on vaniljakastikkeen paksuista.
 4. Raasta juusto ja lisää kastikkeen joukkoon. Mausta suolalla ja raastetulla muskottipähkinällä.

Kokoa lasagne

 1. Kerrosta vuokaan jauhelihakastiketta, juustokastiketta, munakoisoviipaleita ja lasagnelevyjä. Jätä päällimmäiseksi kerros jauhelihakastiketta ja juustokastiketta.Raasta juustoa pinnalle.
 2. Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut. Anna vetäytyä 15–20 minuuttia peitettynä ennen tarjoilua.
 3. Riivi pinnalle tuoretta basilikaa.
 4. Tarjoile tuoreen patongin kera, jotta lautasen voi kaapia lopuksi.

Vinkki! Lahtisen suosikkijuusto lasagneen on sveitsiläinen Le Gruyere Kaltbach, jota on kypsytetty vähintään 12 kuukautta luonnonkiviluolassa.

LUE MYÖSKuvat Dani Hännisen kotoa: huippukokin jääkaapin sisältö yllättää – ”Kokkaan hyvin eri tavalla ammatikseni”


 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi