Avec tutustui ruoka- ja juoma-aiheisista tatuoinneista koottuun Food Tattoo -näyttelyyn Helsingissä torstaina.
Suomalaisille työ on iso osa identiteettiä, joten ravintola-ammattilaiselle on luontevaa ottaa ruoka-aiheinen tatuointi. Tatuoinnilla voi korostaa myös esimerkiksi paikallisidentiteettiä tai luontosuhdetta, sanoo sosiaali- ja kulttuuriantropologi Suvi Jaakkola.
”Siellä missä on ihmisiä, siellä on ruokaa ja juomaa, vähintään kahvia ja pullaa. Ruoka ja sosiaalisuus kietoutuvat toisiinsa”, ulkopuolisena asiantuntijana Food Tattoo -projektissa toiminut Jaakkola sanoo.
Näyttelyä varten Hotelli- ja ravintolamuseolle jaettiin keväällä 2022 yli sata erilaista ruoka- ja juomatatuointia ja niihin liittyvää tarinaa. Näyttelyyn valitut 12 kuvaa otti palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi.
Kuvaamisessa oli oma hommansa, Koutaniemi kertoo. Lihaksen jännittäminen vaikuttaa siihen, miltä tatuointi kuvissa näyttää.
Koutaniemi halusi osoittaa, että tatuoinnit ovat muutakin kuin kovuutta ja alakulttuuria. Hän kuvasi mallit pehmeässä valossa, puuterinväristen kankaiden keskellä.
”Maassa saattoi olla kolmekin ihmistä vetämässä eri suuntiin, jotta kankaan linjat saatiin menemään niin, että saatiin haluttu rauhanomaisuuden tuntu. Kangas tuo pehmeyttä, jatkuvuutta ja kerroksellisuutta”, Koutaniemi kertoo.
Food Tattoo – Lentävä karjalanpiirakka ja muita ruokatatuointeja -näyttely on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingissä 27.1.2023–7.1.2024.