Olut

Olutliiton Hyvä Tuomas 2024 on Marjokaisa ”Sahti-Kaisa” Piironen

Marjokaisa Piironen tunnetaan Sahti-Kaisana. KUVA Olutliitto

Sahdintekijä, kouluttaja ja olutseura-aktiivi Marjokaisa “Sahti-Kaisa” Piironen on Olutliiton vuotuinen Hyvä Tuomas.

Olutliitto myöntää Hyvä Tuomas -kiertopalkinnon ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi vuosittain Tuomaan päivänä 21. joulukuuta. Nimityksen tekevät aikaisemmat Hyvät Tuomaat.

Sahti-Kaisa eli Marjokaisa Piironen on pitkän linjan sahdintekijä. Olutliiton tiedotteessa hänen kuvaillaan sekä kunnioittavan perinteitä että huomioivan nykytrendit sahdissa.

Piironen on tunnettu hyväsydämisenä, kotinsa kaikille avoimena pitävänä hahmona, joka on tutustuttanut lukuisia uusia ihmisiä sahdin maailmaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän neuvoo, rohkaisee ja jakaa tietoa uusille sahdintekijöille ja avaa sahtipajansa myös olutseurojen sahdinteolle, tiedotteessa kehutaan.

Piironen voitti Sahdinteon SM-kilpailut vuonna 2008. Sen jälkeen hän on jatkanut kisan toimikunnassa muun muassa tuomaroiden ja kouluttaen uusia sahdintekijöitä.

”Olen monena vuonna ollut läsnä, kun uusi Hyvä Tuomas on nimetty, ja aina ajatellut, kuinka mahtavaa porukkaa Hyvissä Tuomaissa on, todella monipuolinen joukko olutkulttuurin asiantuntijoita. Kun kuulin omasta nimityksestäni, olin hämmästynyt ja sitten erittäin iloinen, yhtä iloinen kuin voittaessani Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut eli ilon kyyneleitähän siitä seurasi. Arvostan siis suuresti pääsyäni tähän Hyvien Tuomasten joukkoon”, Piironen sanoo.

Piironen on mainittu sahdinteosta kertovissa kirjoissa, artikkeleissa ja podcasteissa Suomessa ja ulkomailla. Hän on toiminut luottamustehtävissä Olutliitossa ja vaikuttanut aktiivisesti sahti- ja muissa olutseuroissa.

”Marjokaisa on ollut aarre sekä Olutliitolle että olutseuroille, koska hänen kaikki mukaanottava asenteensa, sydämellisyytensä ja toimeliaisuutensa on ollut todella tärkeää meille”, Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen kertoo.

”Sahdin asema on tärkeä Olutliitolle osana suomalaista olutkulttuuria, ja siksi olemme tuplasti onnellisia että tämän vuoden Hyvä Tuomas on Sahti-Kaisa – sekä olutseurojen että sahdin puolesta.”

Hyvä Tuomas -palkinto julkistettiin olutravintola Pikkulintu Puotilassa lauantaina. Kiertopalkintona toimivan tammitynnyrin Piiroselle luovutti vuoden 2023 Hyvä Tuomas Matti Heikkilä.

Aikaisemmat Hyvät Tuomaat

2024: Marjokaisa “Sahti-Kaisa” Piironen, sahdintekijä, kouluttaja ja olutseura-aktiivi

2023: Matti Heikkilä, panimojohtaja ja olutkilpailun vetäjä

2022: Petri Heino, yrittäjä

2021: André Brunnsberg, järjestövaikuttaja ja oluttuomari

2020: Reino Aikasalo, ohranjalostaja, agronomi, MMM

2019: Mariaana Nelimarkka, ruokatoimittaja ja Jussi Rokka, oluttoimittaja

2018: Olli Majanen, Bryggeri Helsingin ravintolapäällikkö, olutsommelier ja Rakuuna Oy:n toimitusjohtaja

2017: Mikko Salmi, olutkouluttaja, tietokirjailija ja kokenut oluenpanija

2016: Timo Huttunen, ETM, mallastuksen asiantuntija, panimomestari

2015: Esko Pajunen, olutalan grand old man ja Tuomas Markkula, panimomestari

2014: Pertti Oksa, panimoyrittäjä, ravintoloitsija ja Sakari Nupponen, päätoimittaja

2013: Lassi Puupponen, pienpanimokouluttaja

2012: Ilkka Hyttinen, panimomestari

2011: Eve Vaittinen, olutkouluttaja, kunniapuheenjohtaja

2010: Thomas Aschan, ravintoloitsija ja Markku Ristevirta, ravintoloitsija, maahantuoja ja tukkuri

2009: Mika Heikkinen, ravintoloitsija & olut- ja viskimestari

2008: Kari Ylänne, toimituspäällikkö

2007: Rami Aarikka, panimomestari

2006: Sam Viitaniemi, panimomestari

2005: Otto Lamberg, ravintoloitsija (postuumisti)

2004: Anssi Pyysing, ravintoloitsija

2003: Kari Likovuori, olutasiantuntija

2002: Silja Home, johtava tutkija

2001: Pentti Salmi, alkoholivirkamies

2000: Juha Lehto, ravintoloitsija

1999: Unto Tikkanen, olutjournalisti

1998: Kimmo Jääskeläinen, panimomestari ja Seppo Bonsdorff, keräilijä-tietokirjailija

1997: Markku Korhonen, ravintoloitsija

1996: Jarkko Kovasiipi, ravintoloitsija

1995: Boris Orlo, ylipanimomestari

1994: Pekka Kääriäinen, sahtiyrittäjä

Lue myösHyvä tahti, lasissa sahti – perinteinen juoma tekee uutta nousua


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker