Lonkero

Elämme lonkeron kulta-aikaa – tällaiset trendit piristävät suomalaisten rakastamaa juomaa juuri nyt

Talon lonkero, kiitos!

Perinteinen talon lonkero syntyy, kun mietoon, noin 2,5-prosenttiseen, hanalonkeroon lisätään pari senttilitraa giniä. Nykyään talon lonkero saa makua ginin lisäksi makusiirapeista. Kokeile vaikkapa passiohedelmää tai mustikkaa. Oma baariklassikkonsa on Änkerö eli lonkero appelsiinimehulla ja jäillä.

Hartwall
Perinteinen Hartwallin ”Harmaa” käy yllättävän hyvin myös ruokajuomana. KUVA Hartwall

Maku marjoista ja hedelmistä

Suosituin lonkeromaku on aina ollut greippi, mutta myös erilaiset sitrukset, kuten appelsiini, lime ja sitruuna, ovat suomalaisten suosiossa.

Eksoottisemmat makulonkerot tulivat markkinoille 2000-luvun alussa, silloin joimme muun muassa Kaktus-, Piraija- ja Kultalonkeroa. Nyt lonkeroita maustavat fantasiamakujen sijaan hedelmät ja marjat. Rohkeammat saattavat heittää joukkoon myös yrttejä tai metsän antimia, kuten Kyrö Distilleryn mustikka-kanervalonkerossa tai Ägräksen nokkoslonkerossa.

Helsinki Distilling Company
Helsinki Distilling Companyn verigreippi-lonkero on raikas ja hapan. KUVA Helsinki Distilling Company

Mehukkaat premiumlonkerot

Premium-lonkeroiden valikoima on kasvussa, ja laadusta kielii juoman korkeampi mehupitoisuus, joka tekee lonkeron suutuntumasta hieman paksumman ja cocktailia muistuttavan. Tämäntyyppisiä lonkeroita löytyy esimerkiksi Sinebrychoffilta ja Helsinki Distilling Companylta.

Kombot kiinnostavat

Enää ei yksi hedelmä riitä, vaan kombot ovat lonkeroissa valttia. Varsinkin trooppiset hedelmät mango ja ananas ovat nousussa lonkeromakuina, usein sitruksen kaverina.

Kevään lonkerouutuuksissa näkyykin mehukkaiden hedelmien ja marjojen makukimara, josta esimerkkeinä Hartwallin Gin & Lemonade, joka yhdistää limen, sitruunan ja yuzu-hedelmän, sekä Sinebrychoffin Koff Long Drink Twist, jossa maistuvat ananas, mansikka ja sitruuna.

Arctic Blue Beverages
Myös tislaamona tunnettu Arctic Blue Beverages toi tänä keväänä markkinoille omat lonkeronsa. KUVA Arctic Blue Beverages

Ginistä vodkaan

Potkua lonkero saa ginin lisäksi vodkasta. Helsinki Distilling Companylla on vodkapohjainen, pomelon makuinen lonkero, Hartwallilla taas hieman perinteisempi vodka-lime. Suurin osa lonkeroista on kuitenkin ginipohjaisia, mikä asettaa haasteita makujen yhdistämiselle, sillä ginin hieman aromaattisen katkera maku ei sovi kaikkien hedelmien tai esimerkiksi kahvin pariksi.

Maku Brewing
Maku Brewingin Vatelma-lonkero onkin yllättäen sähkönsinistä. KUVA Maku Brewing

Käymislonkerot

Oman mielenkiintonsa lonkerotrendeihin tuo istuvan hallituksen päätös jättää tislepohjaiset 8-prosenttiset alkoholijuomat Alkoon, kun käymisteitse valmistetut vahvat tuotteet tulevat kauppoihin. Nähtäväksi jää, tuoko tämä takaisin käymällä valmistetut makulonkerot, kuin 2000-luvun alkuopuolella. Ainakin Hartwall on ilmoittanut tuovansa Otto-lonkeron takaisin, nyt 8-prosenttisena.

Lue myös: Mitä viinejä ruokakaupasta kannattaa ostaa? Tässä asiantuntijan 6 valintaa

Kyrö Distillery
Kyrö Distilleryn lonkeroissa maistuvat metsän maut ja inkivääri. KUVA Kyrö Distillery


Lähteet: Haastattelut: Mikko Mykkänen / Helsinki Distilling Company, Heidi Rantala / Hartwall, Juhani Jalkanen / Sinebrychoff, Facebook-kysely, RT-Afterwork. Kirjallisuus: Jonna Pulkkinen: Lonkero (Minerva Kustannus 2016).


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker