Avec
  • Luetuimmat
  • Bisnes
  • Ura
  • Ihmiset
  • Tapahtumat
  • Keittiö
  • Juoma
  • Ravintolat ja baarit
  • Aromi
  • Shaker
  • Evento
  • PRO-palkinnot
  • Evento Awards
  • Facebook
  • Twitter Black
  • Twitter White
  • Instagram
  • LinkedIn


  • Yhteystiedot
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Kauppa
  • Kumppanihaku
  • Uutiskirjeet
  • Tietosuoja
Skip to content
Avec
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Kauppa
  • Kumppanihaku
  • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
  • Haku
  • Bisnes
  • Ura
  • Ihmiset
  • Tapahtumat
  • Keittiö
  • Juoma
  • Ravintolat ja baarit
  • Aromi
  • Shaker
  • Evento
  • PRO-palkinnot
  • Evento Awards
ShakerTilaa
SUOSITTELEMME: Paco Ndiaye haastaa suomalaisten kapeat odotukset maahanmuuttajien ravintoloita kohtaan
SUOSITTELEMME: Helsinkiin avattu kiehtova uutuus on sykkivä klubi öisin ja päivällä kaikkea muuta

Etusivu / Juoma / Muutakin kuin gin & tonic – ginin tyylit, cocktailit, historia ja valmistus

Väkevät

Muutakin kuin gin & tonic – ginin tyylit, cocktailit, historia ja valmistus

Viljasta tislatun ja katajanmarjalla maustetun ginin juuret juontavat Alankomaihin.

Gin pullo
Giniä lasiin! KUVA iStock

Jaakko Väyrynen
30.5.201820.1.2022
Päivitetty viimeksi 20.1.2022 klo 05:42:40.

Ginin historia ja valmistus

Erilaisia giniluokkia on useita, mutta niille kaikille on yhteistä päämausteena käytetty katajanmarja. Katajanmarjan lisäksi gini voidaan maustaa myös muillakin botanikaaleilla, kuten mausteilla, yrteillä, hedelmillä ja marjoilla. Tätä modernit ginituottajat ovatkin hyödyntäneet tuottaessaan yhä erilaisempia ginejä, joissa erilaisten botanikaalien määrän noustessa monesti useisiin kymmeniin. Ginin valmistus voidaan jakaa kahteen vaiheeseen; neutraalin korkeapitoisen alkoholitisleen tislaamiseen vodkan tapaan ja maustamiseen.

Vaikka giniä pidetäänkin usein puhtaasti brittiläisenä luomuksena, juontavat sen juuret kuitenkin Alankomaihin ja siellä tuotettuun geneveriin, josta se myös on saanut nimensä. Geneverin tultua Englantiin hollantilaisten valloittajien mukana, se saavutti nopeasti suosiotaan. Samalla se alkoi myös muuttaa muotoaan, kun geneverin mallaspohjainen tisle alettiin korvaamaan neutraalimmalla jyvätisleellä. Noiden aikojen ginit olivat kuitenkin vielä selvästi makeampia kuin nykyiset London Dryt.

EU-lainsäädännön mukaan kaikkien ginien luokasta riippumatta tulee olla vähintään 37,5 til-%, ja päämauste ja -maku tulee olla katajanmarja. Pohjatisle valmistetaan usein kuten vodkat, joka sitten tislataan uudestaan botanikaalien kanssa, poislukien bathtub ginit.

Ginin käyttö cocktaileissa

Gini esiintyy cocktailresepteissä todennäköisesti useammin kuin yksikään muu alkoholi, ja erilaisten ginien kirjo tekeekin siitä mitä mainioimman cocktailraaka-aineen. Koska ginejä on maustettu hyvin eri tavoin, löytyy kaikentyyppisille cocktaileille juuri sopiva gini, joka tukee juoman muita raaka-aineita. Joihinkin klassikkojuomiin, kuten Negroniin ja Dry Martiniin saakin aina tuotua hieman jotain uutta vaihtamalla käytettyä giniä.

Ginin tyylit

London Dry Gin

Vaikka tämän kategorian nimi viittaa Lontooseen, voidaan London Dry Gin valmistaa missä päin maailmaa tahansa. Käytetty neutraali alkoholi tulee olla korkeampaa laatua kuin muissa kategorioissa, ja metanolin määrä hehtolitrassa 100 % alkoholia tulee jäädä alle 5 gramman. London Dry tulee tislata vähintään 70 % vahvuiseksi botanikaalien kanssa, josta tisle laimennetaan vedellä haluttuun vahvuuteen. Veden lisäksi London Dryhyn saa lisätä ainoastaan sokeria, mutta sokeripitoisuuden tulee jäädä 0,1 grammaan per litra (0,5 grammaa sisältävät ginit voivat käyttää nimeä London Gin, mutta eivät Dry-etu-liitettä). Tämä kategoria on säilyttänyt asemansa suosituimpana ginikategoriana.

Distilled Gin

EU-lainsäädännön mukaan hieman vapaampi kategoria kuin London Dry. Katajanmarjat tulee tislata neutraalin alkoholin mukana, mutta muita maku- ja väriaineita voidaan lisätä tislaamisen jälkeen. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi makeammat Old Tom -ginit, joissa on käytetty makeampia mausteita ja lisättyä sokeria. Maksimissaan 0,1 grammaa sokeria sisältävät ginit taas voivat käyttää nimitystä Dry Gin.

Gin tai ”bathtub gin”

Tämä ginikategoria valmistetaan infuusio-menetelmällä, eli uuttamalla katajanmarjat ja muut mausteet valmiiseen tisleeseen. Nimensä bathtub gin tämä luokka sai kieltolain aikaan, kun laitonta giniä valmistettiin usein isoja eriä ammeissa tai isoissa sammioissa tarjoiltavaksi speakeasyissä. Tämän kategorian ginit ovat usein laadultaan heikompia kuin tislatut ginit, mutta myös korkealaatuisia tuotteita löytää tästä kategoriasta, jotka jäljittelevät menneiden vuosien tyyliä.

Gin & Tonic

Ehdottomasti suosituin ginin käyttötapa, joka kehitettiin alun perin peittämään kiniinin katkeraa makua tonicvedessä, jota käytettiin malarian torjuntaan Brittien siirtomaissa. Tässä juomatavassa koristeella on väliä, ja aina tulisikin valita koriste, mikä tukee ginin makua ja aromia mahdollisimman hyvin.


Resepti: Dry No. 10

50 ml Tanqueray No. 10

5 ml kuivaa vermuttia

2 dash appelsiinibitteriä

Hämmennä ja tarjoile cocktaillasista verigreipinkuoren kanssa.

Julkaistu Shakerissa 30.5.2018.


Lisää näistä aiheista:

Cocktailit Drinkit Väkevät Gini

Jaa tämä artikkeli


Tilaa lehti

Shaker
Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

Tilaa Shaker

Lue Lisää

Ola Carlson ja Alex Skärlén

Vodka

Jääkylmänä kaviaarin kanssa? Cocktailina? Kaksi baarimestaria kertoo, miten vodka nautitaan nyt Tukholmassa

Kilpailut

Suomen ginit, viskit, vodkat ja liköörit menestyivät – tässä kaikki 16 kultamitalia ja tiivistys siitä, mistä IWSC-kilpailussa on kyse
Janette Bertényi

Väkevät

Rommi on uusi vodka, sanoo Janette Bertényi – kokeile näitä makupareja
  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker
  • Luetuimmat

    1. Kahvilat | Herttoniemen uudessa leipomo-​kahvilassa Helsingissä ei ole mitään erikoista – silti jonoa on ollut kadulle asti
    2. Michelin-ravintolat | Michelin-tähdellä palkittu ravintola Tapio lopettaa
    3. Lähiruoka | Tiesitkö, että Helsingin paraatipaikalla surisee mehiläistarha? Huippuravintolan katolla on kiehtova maailma
    4. Kilpailut | Kansainvälisen International Barlady -cocktailkilpailun voitto Suomeen! Janette Bertényi sai voittodrinkkiinsä inspiraation mustikkamaidosta
    5. Pääkirjoitus | Pääkirjoitus: Ilmaiset ämpärit vetävät ihmisiä jonoksi asti – mikä olisi ravintoloiden ”ämpäri”?
  • Juttuvinkki


    Lähetä juttuvinkki Avecille!

    WhatsAppKuva

  • Tilaa uutiskirje

  • Uusimmat

    Bocuse d'Or | Suomen Bocuse d’Or -edustaja on Johan Kurkela – ”Olen panostanut tähän koko elämän”
    Vaikuttaja | Paco Ndiaye haastaa suomalaisten kapeat odotukset maahanmuuttajien ravintoloita kohtaan
    Pääkirjoitus | Pääkirjoitus: Ilmaiset ämpärit vetävät ihmisiä jonoksi asti – mikä olisi ravintoloiden ”ämpäri”?
    Kilpailut | Tässä ovat Vuoden kokki- ja Vuoden tarjoilija -kilpailujen finalistit
    Klubit | Helsinkiin avattu kiehtova uutuus on sykkivä klubi öisin ja päivällä kaikkea muuta
  • Avecmedia.fi
    ruoan, juoman ja tapahtumien ammattilaisten paras kaveri

    Tule mukaan

    • Facebook
    • Twitter Black
    • Twitter White
    • Instagram
    • LinkedIn

    Avecmedia.fi
    • Etusivu
    • Bisnes
    • Ura
    • Ihmiset
    • Tapahtumat
    • Keittiö
    • Juoma
    • Ravintolat ja baarit
    SKM Tapahtumateollisuus FBSK
    Lehdet ja kumppanit
    • Aromi
    • Shaker
    • Evento
    • PRO-Palkinnot
    • Evento Awards
    • Chefs.fi
    • Tapahtumateollisuus
    • F.B.S.K.
    Somppa-uus Hovimestari Tarjoilijat
    Ota yhteyttä
    • Yhteystiedot
    • Mediatiedot
    • Asiakaspalvelu
    • Kauppa
    • Kumppanihaku
    • Uutiskirjeet
    • Tietosuoja
    • Evästevalinnat
    SKM Tapahtumateollisuus FBSK Somppa-uus Hovimestari

    © Avecmedia.fi 2025


    ©



    Kamua Helsinki | Mediakonserni Keskisuomalainen