Vodka

Jääkylmänä kaviaarin kanssa? Cocktailina? Kaksi baarimestaria kertoo, miten vodka nautitaan nyt Tukholmassa

Hyvät välit baariammattilaisten ja alkoholimerkkien edustajien välillä ovat aina tärkeitä, mutta erityisen tarpeellisia ne ovat vodkalle, kokevat tukholmalaisen Lucy’s Flower Shop -baarin perustajat Ola Carlson ja Alex Skärlén. Eurooppalaisen lainsäädännön mukaan vodkan valmistuksessa tulee vähentää valikoivasti käytetyistä raaka-aineista peräisin olevia aistinvaraisia ominaisuuksia. Tuloksena on neutraali tuote, ja erot eri vodkamerkkien välillä ovatkin marginaalisia.

”Muissa alkoholikategorioissa makuerot tuotteiden välillä ovat merkittävämpiä, minkä takia oman suosikin valitseminen on helpompaa. Vodkan kohdalla suhteet brändeihin vaikuttavat tuotevalikoimaan enemmän”, sanoo Carlson.

Tukholmassa vodka on nautittu perinteisesti highball-lasista pidennettynä esimerkiksi soodalla, energiajuomalla tai karpalomehulla. Nykyään vodka tosin löytää yhä useammin tiensä pikemminkin Espresso Martiniin tai Moscow Muleen, kertoo Skärlén. Muut ison maailman viimeaikaiset vodkatrendit eivät ole juurikaan rantautuneet Ruotsiin.

”Esimerkiksi Yhdysvalloissa on ollut innostus hipsterimäiseen käsityövodkaan, mutta emme ole nähneet sitä Ruotsissa”, Skärlén sanoo.

Cocktaileissa vodkaa käytetään erityisesti silloin, kun halutaan saada jokin muu juoman raaka-aine loistamaan. Neutraalina tuotteena vodka tuo juomaan kaivatun alkoholin ilman lisämakuja.

”Vodkaa käytettäessä itse tisleen maku ei peitä alleen muita makuja”, Skärlén sanoo.

Tukholmassa vodkan pariksi nostetaan nykyään raaka-aineita, joissa on vahva ominaismaku. Erityisesti kasvikset, kuten tomaatti, selleri, punajuuri ja kurkku, viihtyvät vodkan kavereina.

”Vihanneksissa on voimakas maku, ja niihin ei tarvitse lisätä paljoakaan. En ole ajatellut asiaa aiemmin, mutta niin taidamme itsekin käyttää vodkaa Lucy’sissa”, Carlson pohtii.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Lucy's Flower Shop
Tukholmalaisbaarin sisustuksessa on käytetty punaisen ja purppuran sävyjä, ja tällä sohvalla kelpaisi hyvin kallistella kuparista Moscow Mule -mukia. KUVAT Lucy’s Flower Shop

Vodka ei kuitenkaan aina ole ollut vihannescocktailien neutraali selkäranka. Kun Carlson aloitteli baariuraansa göteborgilaisessa yökerhossa vuosituhannen vaihteessa, elettiin ensimmäisten vaniljalla maustettujen vodkien huumaa. Tuolloin yhden maun makuvodkat olivat isoja tuotteita.

”Niiden käyttö on kuitenkin vähentynyt huomattavasti 20 vuodessa”, sanoo Carlson.

Carlson ja Skärlén itse juovat vodkansa mieluiten jääkylmänä kaviaarilusikallisen kera.

”Se on ehdottomasti suosikkitapamme nautiskella vodkaa.”

Cocktailina vodka maistuu heille niin ikään suolaisten makujen kanssa, kuten tomaattisessa Bloody Maryssa. Myös sitruuna ja sitruunankuori istuvat vodkan pariksi. Skärlénin suosikki onkin sitruunankuorella aateloitu Vesper, Carlson taas liputtaa Cosmopolitanin puolesta.

”Kunhan se on tehty oikein ja vähemmällä määrällä karpalomehua!”

Tukholman Stureplanilla sijaitsevassa Lucy’s Flower Shopissa vodka näyttelee isoa roolia esimerkiksi talon Vodka Sodassa. Tavoitteena on ollut rakentaa raikas ja virkistävä makumaailma. Tämänhetkinen versio on maustettu tillillä ja kurkulla. Tillietikka ja kurkkumehu viritetään sokerilla, maitohapolla ja viinihapolla. Seos lingotaan sentrifuugilla, jotta se kirkastuu ja maut tiivistyvät. Lopputuloksena on kirkas juoma, jonka koruton ulkonäkö johtaa harhaan, sillä jo ensisiemauksella paljastuu kerroksittain kiinnostavia makuja.

Baarissa on panostettu myös klassikkococktailien makuun, ja esimerkiksi vodkapohjaiseen Moscow Muleen käytetään valmiin inkiväärioluen sijaan muun muassa tuoreesta inkiväärimehusta tehtyä siirappia ja soodaa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

LUE MYÖS: Pullo vodkaa pöytään! Porukalle kannattaa tarjoilla pilke silmäkulmassa ja huumori myy, tietää Minttu Tapiola


Vodka Soda
Puhtaan makuinen Vodka Soda antaa tilaa laadukkaille raaka-aineille ja sopii myös pikkupurtavien pariksi. KUVAT Lucy’s Flower Shop

Moscow Mule Lucy’s Flower Shopin tapaan

4,5 cl Absolut Vodkaa

1 cl inkiväärisiirappia (saman verran tuoretta inkiväärimehua ja sokeria painon mukaan)

1 cl sokerisiirappia (saman verran sokeria ja vettä painon mukaan)

2 cl tuorepuristettua limemehua

5 cl soodaa

Valmistustapa rakentaminen

Lasi highball

Koriste limekiekko ja Angos-tura Bittereitä

Mittaa highball-lasiin vodka, siirapit ja limemehu. Lisää jäitä ja sooda, sekoita kevyesti. Koristele limekiekolla ja Angostura Bittereillä.

Lucy’s Flower Shop

 • Keski-Tukholmassa kellarissa sijaitseva cocktailbaari.
 • Sijalla 49 The World’s 50 Best Bars -listalla vuonna 2022.
 • Ola Carlson on työskennellyt baarialalla yli 20 vuotta. Ensimmäinen työpaikka oli Park Lane -yökerho Göteborgissa.
 • Alex Skärlén aloitti uransa niin ikään yökerhosta Gotlannissa vuonna 2005.
 • Baarin cocktailfilosofiassa maku ja tuottajat ovat pääroolissa ja alkoholi on sivuosan esittäjä.
 • Talon omien cocktailien lisäksi klassikkodrinkit on viilattu huippuunsa.

 

LUE MYÖS: Tee retki suomalaiseen tislaamoon – 10 mainiota kohdetta baariammattilaiselle

LUE MYÖSAvecin ilmaisessa cocktailkoulussa opit suosituimmat drinkit tosi, tosi hyvin


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker