Kahvilat

Herttoniemen uudessa leipomo-​kahvilassa Helsingissä ei ole mitään erikoista – silti jonoa on ollut kadulle asti

Iida Ericson (oik.), Hannu Tikkanen ja Maria Tuominen tulivat Bolleen pullalle. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski

Herttoniemen kaupunginosassa Helsingissä sijaitsevalle Erätorille avattuun leipomo-kahvila Bolleen kahville tullut Hannu Tikkanen, 38, sanoo Helsingin Uutisille tulleensa katsomaan hypeä.

Hypellä Tikkanen tarkoittaa tässä tapauksessa paikkaa, jota moni on hypettänyt eli suitsuttanut ja suositellut.

”Olen kuullut, että täällä on uusi paikka, jota on kehuttu. Piti tulla testaamaan. Olen kuullut, että tuotteet loppuvat usein kesken.”

Tikkasen seurassa oleva Maria Tuominen, 38, sanoo, että kävelymatka rattaiden kanssa kahvilalle kannatti. Vielä kello 12 leipiä ja pullia on edelleen hyllyssä.

Tikkanen kertoo kuulleensa, että tuotteet ovat premiumeja. Ne ovat kuulemma vähintäänkin parempia kuin normipullat. Ne voisivat olla ehkä pullien mersuja ja ferrareita.

”Ja onhan tämä lottovoitto näille ihan lähellä asuville ihmisille, että tänne tuli tällainen paikka”, toteaa kaksikon seurassa oleva Iida Erickson, 38.

Bollen Maija Eerikäinen leipoo ja puoliso Petteri Matikainen hoitaa myyntiä. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski
Pullat ovat erityisen suosittuja. Niitä menee päivittäin niin paljon kuin niitä leivotaan. KUVA Emilia Kukkonen

Bolle avattiin Kettutielle tammikuussa ja sen jälkeen hypeä onkin riittänyt. Itse asiassa valikoimassa ei ole mitään erityisen ihmeellistä, enemmänkin perinteistä. Silti asiakkaita on riittänyt.

Ensimmäiset kuukaudet asiakkaita oli niin paljon, että tuotteita ei riittänyt muutamaa tuntia pidemmälle.

”Alkuun täällä oli jo puoli kymmenen aikaan ihmisiä ovella odottamassa, kun tulin töihin. Lauantait ovat edelleen kiireisiä päiviä”, toteaa Petteri Matikainen, joka vastaa myynnistä.

Matikaisen puolison Maija Eerikäisen päivät alkavat edelleen viideltä aamulla. Hän vastaa leipomopuolesta.

Leipomo-kahvila on auki tiistaista lauantaihin kello 10–14. Moni on ehtinyt jo ihmetellyt, miksi paikka ei ole auki useammin ja pidempään. Hieman mystisyyttä on aiheuttanut myös se, että yrityksen Instagram-sivuilla on tammikuun jälkeen julkaista vain kolme postausta, eikä puhelinnumeroakaan löydy mistään.

Matikainen sanoo, että aika ja rahkeet eivät tammikuisen avaamisen jälkeen ole kerta kaikkiaan riittäneet someen tai markkinointiin. Aika on mennyt täysillä leipomon pyörittämisen ja perheeseen. Päivät olleet pitkiä. Kulosaaressa asuvalla pariskunnalla on 6- ja 10-vuotiaat lapset.

Leipomon suosio tuli nimittäin pariskunnalle totaalisena yllätyksenä.

”Kun aloitimme, Maija pelkäsi, että tuleeko tänne yhtään ketään. Sitten olikin tällaista”, hymähtää Matikainen.

Unelmat toteen

Leipomoa on hehkutettu erityisesti Herttoniemen omilla Facebook-sivuilla, jossa on julkaistu myös kuvia kadulle asti ulottuvista jonoista.

Kahville ja pullalle tullut Pirjo Sallmén kehuu Bollen pullaa. – Reuna on rapea. Mehevä. Selkeästi voilla leivottu. Vieressä puoliso Ari Ukkola. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski
Minna Maunula, 32, pyöräili Bolleen hakemaan pullia. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski

Päiväkahville tulleet maunulalaiset Pirjo Sallmén ja puoliso Ari Ukkola, 74 kertovat kuulleensa kahvilasta.

”Pitää kokea kaikenlaista uutta. Olemme eläkkeellä. Kuulimme, että tällainen uusi paikka avattiin”, sanoo Sallmén.

Herttoniemessä asuva Minna Maunula, 32, sanoo, että Bollen kaltaisia lähileipomoita ehdottomasti tarvitaan.

”Tällaista ei Helsingissä muualta löydy. Tulin heti ensimmäisenä päivänä ja rakastuin pulliin. Jonoista päätellen tämä on ollut myös muiden mieleen.”

Pikkuinen leipomo ja muutaman istumapaikan Bolle on Matikaisen mukaan Eerikäisen unelma. Hän sanoo tukevansa puolisoaan sen toteuttamisessa kaikin tavoin. Matikainen itse opiskelee musiikkipedagogiksi ja opettaa kitaransoittoa yksityisesti.

Eerikäisen unelma oli perustaa leipomo-kahvila ja tehdä siitä juuri sellainen kuin Bolle on: Leipomo, jossa myydään itse tehtyä pullaa sekä hapanjuureen leivottua leipää. Sisustus olisi yksinkertainen ja henkisi skandinaavisuutta.

Leipomisen taito ja halu Eerikäisellä oli itsellään, mutta sisustusta suunnittelemaan palkattiin ammattilaisia. Sisustuksen suunnittelusta vastasi Mattila & Merz.

Sisustuksessa ei ole mitään ylimääräistä. Se on pelkistetty, mutta viimeistelty. Kalusteet ovat vaaleaa puuta. Muuten kaikki on valkoista.

Oman leipomo-kahvilan perustaminen on ollut Maija Eerikäisen pitkäaikainen unelma. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski

Pariskunnalla ei kummallakaan ollut aiempaa yrittäjätaustaa, mutta niin vaan yritystä lähdettiin perustamaan ja sopiva tila löytyi Herttoniemestä.

Leipominen oli kiinnostanut Eerikäistä jo teinistä. Leipomisesta olisi voinut tulla ammatti jo nuorena, mutta kohtalo päätti toisin. Hän haki aikoinaan Helsingin yliopistoon kielenkääntäjäksi, pääsi, valmistui ja teki hommia vuosia. Työ kuitenkin muuttui vuosien varrella perinteisestä kääntäjän työstä enemmän editoimiseksi. Tekoäly muutti työtä paljon.

”Työ ei ollut enää sitä mitä hän halusin tehdä.”

Ikäkin alkoi painaa päälle, ja ajatukset alkoivat pyöriä alanvaihdon ympärillä. Sitten Eerikäinen opiskeli aikuisena leipurikondiittoriksi.

”Täytän 40. Ajattelin, että en jää miettimään, että olisiko pitänyt toimia, vaan aloin toimia.”

Nimi Bolle tuo tuulahduksen Eerikäisen entisestä työstä kielenkääntäjänä, vähän pullastakin ja rakkaudesta Ruotsiin, jossa hän asui vuosia.

”Minua suretti jättää kielet, joten ajattelin että otan bollen sieltä mukaan. Kielet kulkevat aina mukanani”, hymähtää Eerikäinen.

Bolle tarkoittaa palloa.

Maija Eerikäinen leipoo kahvilan takatilassa olevassa leipomossa pullat, leivät ja sämpylät. KUVA Sanna Jompero-Lahokoski
Myytävänä on myös keksejä. KUVA Emilia Kukkonen

Kahvilan hyllyssä on kardemumma-, kaneli- ja sitruunaunikonsiemenpullaa sekä mantelikeksejä ja banaanikakkua. Erityisesti 3,50 euroa maksavat pullat saavat kehuja. Niiden salaisuus on Matikaisen mukaan yksinkertainen: voita, täysmaitoa ja paljon kardemummaa.

Kaikki leivät on leivottu hapanjuureen.

”Sellaisia ei juurikaan enää tehdä”, sanoo Matikainen.

Herttoniemeläinen Eve Saarinen, 65, sanoo tunteneensa alueen 60-luvulta alkaen. Erätorilla eli Ertsulla oli aikoinaan oma elokuvateatterikin.

”Tämä oli aikoinaan virkeä kylä. Hyvä että tänne tulee taas elämää. Pikku Hukkakin lähti, mutta tilalle tulee kuulemma tosi suosittu paikka. Eihän se kilpaile teidän kanssa, eihän?” Saarinen huikkaa tiskin taakse.

Vastapäätä leipomoa toimi pitkään ravintola Pikku Hukka. Juhannuksen aikaan paikalle avataan Way Café, joka on suositun kalliolaisen Way Bakeryn omistajien uusi hanke. Kahvila tarjoaa aamiaista, pastaa, leivoksia ja viinejä.

Bollessa ei uskota, että uusi tulokas kilpailisi heidän kanssaan. Tuotteet ovat osin samoja, mutta leipomossa ei ole esimerkiksi alkoholimyyntiä.

”Ihanaa, että tulee uusia paikkoja. Me olemme alusta asti olleet enemmänkin leipomo”, Eerikäinen sanoo.

Heinäkuun Bolle on kiinni. Elokuusta alkaen aukiolotunteja on Matikaisen mukaan tarkoitus saada lisättyä. Tällä viikolla tullut uusi jääkaappi takaa ainakin sen, että hapanjuurileipiä saadaan enemmän kylmätiloihin odottamaan paistamista.

Herttoniemessä on muitakin uusia ruokatulokkaita, kuten Mr. Pastrami.

Hertsin kauppakeskukseen avattiin huhtikuussa ainakin friteerattua kanaa ja aasialaisia makuja tarjoava FryDay sekä napolilaistyyppistä artesaanipizzaa valmistava Bistro Hugo. Ruokalistalla on pizzojen lisäksi muun muassa monen keskustan trendiravintolan tapaan burrataa, tartaria ja lohicrudoa. Pääruokana on esimerkiksi paistettua nieriää.

Lue myös: Julia Pihlström tekee Helsingissä leivonnaisia, jotka väräyttävät erikoisuudellaan

Lue myös: Omassa kahvilassa saa tehdä mitä haluaa – Tomi Oksasen päivät ovat pitkiä mutta palkitsevia (2023)


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi