Haaga-Helian palvelukokemusten laboratorio LAB8:n juomien trendiraportti Kippis ja skål! paljastaa, mitkä juomat trendaavat meillä ja maailmalla.
Sesonkivegaanit
Joka vuosi lanseerataan kuhunkin vuodenaikaan kuuluvia juomia ja makuja. Syksyllä kahvista löytyy kurpitsaa, kanelia ja muskottipähkinää. Sesongin juomia kannattaa muokata vegaanisilla ainesosilla, sillä yhä useampi kuluttaja etsii ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja rakastamalleen sesonkimaulle.
LUE MYÖS: Cocktailiin tyrniä tai sieniä – 7 suomalaista baarimestaria antaa vinkit syksyyn
Kuplateetä twistillä
Taiwanilaisen kuplateen suosio kasvaa ympäri maailmaa. Se on saanut baaritkin laajentamaan juomavalikoimaansa alkoholillisilla teevaihtoehdoilla.
Puhdas alkoholi
Alkoholia markkinoidaan ruuan tapaan ”puhtaana” eli mahdollisimman prosessoimattomana. Puhtaiden juomien tuotannossa panostetaan terveellisempiin ainesosiin ja vähennetään sokeria sekä gluteenia. Trendi näkyy Suomessa hard seltzerin eli kovan soodan nosteena. Kova sooda voidaan valmistaa käymisteitse tai lisäämällä tislattua alkoholia hiilihapotettuun veteen, minkä ansiosta tuotteessa on vain alkoholin sisältämät kalorit.
Terveyttä pullosta
Suomen markkinoilla trendaavat nyt terveysvaikutteiset juomat. Hyllyt notkuvat sokerittomia proteiinipitoisia BCAA-proteiinijuomia. Monissa on kofeiinia, mutta ei suinkaan kaikissa. Teepohjaiset virvoitusjuomat ja vihreä tee -uutetta sisältävät juomat piristävät luonnollisten ainesosien ja vitamiinien ansiosta ilman kofeiinia.
Myös immuniteettia vahvistavat juomat ovat raportin mukaan kovassa nosteessa. Kauppojen hyllyiltä voi bongata esimerkiksi pakurikääpää sisältävää terveysvaikutteista eliksiiriä, joka on C-vitamiiniin yhdistettynä lyömätön immuniteetin vahvistaja.
Mikä trendaa, mikä ei?
Kippis ja skål! -raportin laatijat pyysivät Hospitality-paneelia arvioimaan trendiennustettaan. Kyselyyn vastanneet asiantuntijat työskentelevät Suomessa koulutus-, ravintola-, tapahtuma-alalla sekä majoituksen, matkailun ja markkinoinnin parissa.
Panelistit pitivät raportin merkittävimpinä trendeinä Suomessa sesonkivegaaneja ja vähäkalorisia alkoholipitoisia juomia. Moni nosti esiin tasokkaiden alkoholittomien tuotteiden kysynnän ja tarjonnan lisääntymisen. Alkoholia sisältävää kuplateetä ei pidetty meillä erityisen merkittävänä trendinä.
Alkoholittomien oluiden, siiderien ja mocktailien suosio näkyy vastaajien mielestä vahvana ja sen odotetaan kasvavan edelleen. Näissä tuotteissa kannattaa vastaajien mielestä panostaa laatuun. Suomessa siihen panostetaan myös alkoholittomien tisleiden muodossa. Juomatuotteiden terveellisyys nousi myös vastauksissa esiin.
Terveellisten juomien lisäksi panelistit nostivat esille vegaaniset ja vastuulliset juomatuotteet. Erään vastaajan mukaan ”Tiskillä kysellään vegaanisuuden tai hiilijalanjäljen perään.”
Vastaajat olivat yhtä mieltä siitä, että alkoholilliset vähäkaloriset hard seltzerit ovat jo rantautuneet Suomeen. Kuluttajat kaipaavat selkeästi terveellisempiä alkoholipitoisia vaihtoehtoja.
Pinnalla
- Vähäkaloriset alkoholipitoiset juomat
- Juomatuotteiden terveellisyys
- Vegaanisuus
- Hiilijalanjälki
Asiantuntijoiden ääni – näin trendit vaikuttavat Suomessa
- Sesonkivegaanit 3.2
- Puhdas alkoholi 3.0
- Alkoholipitoiset kuplateet 2.2
Arviointiasteikko 1–5: 1 = ei vaikuta lainkaan, 5 = vaikuttaa erittäin paljon