FBSK

Cocktailiin tyrniä tai sieniä – 7 suomalaista baarimestaria antaa vinkit syksyyn

Syksy saapuu, ja cocktail syntyy satokauden antimista. Kysyimme Suomen baarimestarien ja kannattajien kerhon (FBSK), mitkä raaka-aineet innostavat jäseniä juuri nyt. FBSK on Suomen baarimestarien ja kannattajien kerho

Omena

Noora Mommo, Jumpru Pub ja Dyynit-tapahtuma, Oulu ja Kalajoki
Oma bravuurini on kotimaisista omenoista tehty hillo tai sose. Itse kun tekee, niin voi määritellä happamuus- ja makeusasteen oman maun ja käyttötarkoituksen mukaan. Tarvittaessa sen voi myös maustaa vaikka vaniljalla tai puolukalla. 

Hilla eli lakka eli suomuurain
Hilla eli lakka eli suomuurain: rakkaalla marjalla on monta nimeä. KUVA Istock

Hilla

Matias Pietarinen, Chihuahua Julep, Helsinki
Syksyn kotimaiset raaka-aineet ohjaavat minut joko lapsuuden takapihalle tai sitten metsään ruskan keskelle. Takapihan helmistä omena, päärynä ja varsinkin luumu toimivat hyvin cocktailkäytössä. Itse tehdyistä raaka-aineista voi vaikka mainita marmeladit ja hillokkeet. Näiden avulla saadaan juomasekoituksiin mielenkiintoista paksua ja jopa öljyistä tekstuuria.

Metsän ja ruskan ehdottomat kruununjalokivet ovat elegantti ja hentoinen hilla sekä aina klassinen karpalo, jonka avulla saadaan juomiin aitoa pohjoisen karun luonnon luomaa hapokkuutta. Jos haluat kokeilla jotain uutta, niin oma tämänhetkinen suosikkitapani käyttää hillaa juomasekoituksissa on itse tehty orgeat-siirappi, jossa hilla pääsee loistoonsa, kermaisessa ja täyteläisessä kokonaisuudessa valkoisen mantelin kanssa.

Puolukka

Riina Uusimäki, Bank Food&Wine, Vaasa
Puolukka on oma syksyn all time favourite raaka-aineeni. Siitä saa hyvin tehtyä baarisiirapin, se tuo juomiin happamuutta sellaisenaan. Tietysti koristeena se on myös kauniin houkutteleva.

Branch of ashberry with green leaf
Pihlajanmarja on syksyn juttu. KUVA Istock

Pihlajanmarjat

Greta Grönholm, Loimaan Seurahuone, FBSK:n puheenjohtaja
Oma suosikkini on pihlajanmarjat, joilla saa juomiin sekä kaunista väriä että happaman kirpeää makua.

Karpalo

Laura Suutari, Omnia ja Kämp Bar, Espoo ja Helsinki
Syksyn marjat toimivat aina: puolukka, mustikka ja karpalo. Näitä voi käyttää vaikka siirappina ja cordialina. Myös inkivääri ja hunaja toimivat hyvin siirappina syksyisten juomien pohjaksi. Sienet taas ovat uudempi juttu. En itse ole niitä vielä juomiin yhdistänyt, mutta joissakin baareissa sieniä on käytetty, ja aion tänä syksynä kokeilla.

Tyrni

Iida Järvelin, Arctic Blue Beverages Oy, Oulu
Tyrni toimii cocktaileissa kaikissa muodoissaan, niin happamuuden säätäjänä, siirappina, mehuna kuin ”pölynäkin”. Tämä supervitamiini taipuu moneen, eikä ole kallistakaan, kun itse poimii! Aronia kiinnostaa, kun sitä on niin paljon joka puolella. En ole vielä käyttänyt sitä kuin mehuna, ehkä tänä syksynä kokeilen. 

Fresh porcini mushrooms isolated on withe Background
Sienistä on moneksi. KUVA Istock

Sienet

Karoliina Pekkala, Kåska, Helsinki
Sienet toimivat useissa cocktaileissa. Tanskalaisessa Tørst-baarissa teimme sienibitteriä ja käytimme tummaa suklaata, sieniä ja espressoa yhdessä jälkiruokajuomassakin. Hyvää tuli! Ruusunmarja on myös kiinnostava raaka-aine. Saa nähdä, mitä siitä syntyisi.

LUE MYÖS: Horsmaa lasiin! Suomen baarimestarit käyttävät kesällä yllättäviäkin raaka-aineita

LUE MYÖS: Suomen baarimestarien Greta Grönholm: Vaikka töissä on mukavaa, palkkaakin pitää saada

LUE MYÖS: Vermutti sopii klassikkococktailien lisäksi pitkiin raikkaisiin juomiin – yleinen moka on jättää avattu pullo lämpimään


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker