Ruokatapahtumat

Avec-reportaasi: Ahvenanmaan Sadonkorjuutapahtuma veti 15 000 kävijää nauttimaan paikallisista herkuista

Ahvenanmaan jokasyksyinen Sadonkorjuutapahtuma eli Skördefesten på Åland houkutteli 16.-18.9.2022 laivojen täydeltä vieraita nauttimaan saarimaakunnan ravintoloiden ja maatilojen tarjoamista paikallisista herkuista.

Lyhyiden etäisyyksien ansiosta kohteet on helppo tavoittaa. Jo yhden päivän aikana ehtii tutustua moniin erilaisiin tuotteisiin, ruoka-annoksiin ja palveluihin. Tapahtuma oli maanviljelijöiden, kuten hedelmä- ja marjankasvattajien, ruokateollisuuden sekä ravintoloiden näytös, joka esitteli saarimaakunnan uusia tuotteita ja palveluja asiakkailleen. Sadonkorjuutapahtuman aikana kävijöiden oli mahdollista tutustua kymmeniin maatiloihin, ravintoloihin ja kulttuurikohteisiin.

”Olemme todella tyytyväisiä tämän vuoden tapahtumaan, ja osallistujilta olemme kuulleet, että myös he ovat tyytyväisiä”, toiminnanjohtaja Ida Segerström-Wester Skördefestens Vänner -yhdistyksestä kertoo.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Kalastaja ja ruoka-artesaani

Kävijöitä oli hieman enemmän kuin viime vuonna ja suomalaisten vieraiden ohella kävijöitä oli runsaasti myös Virosta ja Latviasta.

Sadonkorjuuviikonlopun ja sitä edeltävän viikon ajan 12 paikallista ravintolaa juhlisti ahvenanmaalaisuutta tarjoamalla Herkuttele ahvenanmaalaisella -teemalla asiakkailleen paikallisista raaka-aineista valmistettuja ruokia.

Mukana hankkeessa oli Geta-vuoren huipun tuntumassa toimiva Soltuna Restaurang & Café. Sadonkorjuuviikonvaihteessa ravintolan saliin oli katettu sadonkorjuujuhlabuffet, joka notkui kylmiä ja lämpimiä herkkuja. Komea oli myös puuveneeseen katettu jälkiruokapöytä.

Geta on yksi Ahvenanmaan korkeimmista kohdista. Aina 107 metriin kurottuvan Getan huipulta on komea näköala ympäröivään saaristoon.

Toisessa teemaravintolassa, lähellä Ahvenanmaan eteläisintä kohtaa toimivassa Västerro-ravintolassa oli tarjolla paikallisen kalastajan Anders Westerbergin sadonkorjuulautanen, jolle koottiin buffetpöydästä muun muassa savustettuja kampeloita, graavisuolattua kirjolohta sekä villiä merilohta. Westerberg on luova kalastaja ja ruoka-artesaani, joka hiillostaa tai savustaa paikallisten mukaan puulastuilla melkein mitä tahansa.

Maarianhaminassa kauppakeskus Galleriassa toimivassa Ravintola Boquerianissa voi herkutella ahvenanmaalaisilla tapaksilla. Sadonkorjuujuhlan kunniaksi ravintolassa oli oma lista ruokailijoiden kesken jaettavista, paikallisista raaka-aineista valmistetuista pienistä annoksista.

Näkemistä ja kokemista oli tänä vuonna niin paljon, että esimerkiksi Micke Björklundin Smakbyn jäi tällä kertaa käymättä.

LUE MYÖS: Tässä kolme ahvenanmaalaisinta ruokaa – pannukakku jyräsi ylivoimaiseen äänestysvoittoon

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Kasvihuoneessa toimivan Västerro-ravintolan Sadonkorjuulautaselle koottiin muun muassa savustettuja kampeloita, graavisuolattua kirjolohta sekä villiä merilohta. KUVA Kari Martiala

Ahvenanmaalla viljellään nyt myös aprikooseja ja luumuja

Piipahdimme tapaamassa myös Ålands Trädgårdshallin toimitusjohtaja Tord Sarlingia, joka esitteli kauden uutuuksia. ÅTH huolehtii ahvenanmaalaisten maatilojen hedelmien ja vihannesten toimittamisesta Manner-Suomen kauppoihin.

Koeviljelyn tuloksena saadut aprikoosit olivat jo ehtineet parempiin suihin, mutta Sarlingilla oli tarjolla muita houkuttelevia uusia tuotteita, jotka ilmaantuvat parin viikon kuluessa K- ja S-ryhmän kauppoihin.

Syksyn uutuuksia ovat makea päärynä Celina ja punainen omena Rosette, jonka hedelmäliha on myös punaista ja maistuu hieman mansikalta. Kannattaa kokeilla esimerkiksi piirakoihin ja jälkiruokiin.

”Celina on upea ja vähän erikoinen, punaposkinen päärynä, Sarling kertoo. Sitä voisi luulla vaikka mangoksi.”

Päärynä on parhaimmillaan, kun sen säilyttää jääkaapissa ja ottaa huoneenlämpöön ennen syömistä.

”Huoneenlämmössä päärynä pehmenee, makeutuu ja muuttuu mehukkaammaksi”, hän neuvoo.

Tänä syksynä marketteihin tuli ensimmäiset Ahvenanmaalla kasvatetut luumut. Sarlingin mukaan kyse on vielä koeviljelystä.

”Selvitämme, milloin on paras hetki poimia luumut, miten ne kannattaa pakata ja mitä mieltä kauppaketjujen asiakkaat ovat niistä”, Sarling kertoo.

Vierailijoiden iloksi järjestäjät olivat rakentaneet Omenakierroksen, joka tarjosi paikallisille ruoanvalmistajille ja leipureille mahdollisuuden esitellä vuoden omenasatoa ja sen hyödyntämistä. Piipahdimme Grannasin, Öfvergårdsin ja Daniel´sin tiloilla, joilla kasvatetaan muun muassa omenia ja päärynöitä.

Maatilakohteissa kumisaappaat olivat tarpeen, sillä vettä ripotteli viikonlopun aikana välillä reilumminkin.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Kalaherkkuja ravintola Soltunan Sadonkorjuujuhlabuffetista. KUVA Kari Martiala
Amelias limonadfabrikin naapurit olivat lapsivieraiden suosikkeja. KUVA Kari Martiala

Kaksi olutpanimoa ja limonaditehdas

Ahvenanmaalla on kaksi mainiota olutpanimoa. Meille mannersuomalaisille Stallhagen on niistä tutumpi tapaus. Stallhagenissa odotettiinkin viikonlopun ajaksi todellista yleisöryntäystä, 40 bussilastillista vieraita. Toinen paikallinen oluentekijä, OpenWaterBrewery houkutteli sekin tontilleen runsaasti yleisöä maistelemaan oluita ja siidereitä, ja syömään monenlaisia herkkuja.

Panimo toimii paikallisesti ja tuottaa hyviä artesaanioluita ja -siidereitä. Kauden uutuus oli Sadonkorjuutapahtuman nimikko-olut.

Amelias limonadfabrik on saarimaakunnan ainoa limonaditehdas ja se valmistaa myös lonkeroita ja muita juomia luonnon raaka-aineista perinteisin käsityömenetelmin. Tuotteita, kuten samassa rakennuksessa sijaitsevan Mercedes Chocolaterien suklaatuotteita, voi ostaa tilamyymälästä.

Kauden uutuuksia ovat omenalla ja tyrnillä maustetut limonadit, lonkerot ja suklaakonvehdit.

Ja jos vaikka kaipaat uusia astioita, Judys Keramik & Konst valmistaa astioita uusissa jännittävissä väreissä. Judy osallistuu myös taidetapahtumiin ja hyödyntää luonnon väriskaalaa.

Kävimme myös Maarianhaminan Merikorttelissa maistelemassa silakkahampurilaisia, ja hyviä olivat. Merikortteli on elävä merellinen miljöö, josta löytyy monenlaisia takorauta- ja muita käsitöitä, paikallisia koruja valmistava Guldviva, veneveistämö, museo, venevajoja ja paljon muuta. Sadonkorjuujuhlan aikana Merikorttelissa järjestettiin perinteiset markkinat, joille saapuu joukko käsityöläisiä ja ruoan myyjiä.

LUE MYÖS: Finnlines tuo Suomenlahdelle uusia laivoja kylpylöineen ja ravintoloineen – kokeille kova kysyntä

Sadonkorjuutapahtuman kunniaksi OpenWaterBrewery oli valmistanut Skördeöl -olutta. KUVA Kari Martiala
Safstugan oli yksi Sadonkorjuutapahtuman suosituista kohteista. KUVA Kari Martiala


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi