Ruokatapahtumat

Tuomaan markkinoiden erikoisuus on aasialaistyylinen riisipuuro: ”Monilla pyöri silmät päässä”

Tuomaan markkinat tuo Senaatintorille lähes sata käsityöläistä ja pientuottajaa ympäri Suomen sekä yli 20 herkkumyyjää ja kahvila- ja ravintolatoimijaa. Tivoli Sariolan puuhevoskaruselli pyörii maksutta. KUVA Vessi Hämäläinen / Events Helsinki

Tuomaan markkinoiden ravintolapihalla on 11 toimijaa, joista pääosa luottaa perinteisesti glögiin ja moni myös puuroon. Tuomaan markkinat on käynnissä Senaatintorilla 1.–22.12.2023. Avec kävi tutustumassa tarjontaan.

Kåska & N4ku -puurobaari tarjoilee puuro- ja glögiannoksia sekä perinteiseen tyyliin että 2020-luvulle sopivalla twistillä. Matalampialkoholisiin tuotteisiin erikoistunut juomayritys, viime vuonna Tuomaan Markkinoilla ensi kertaa glögiä kuumentanut Kåska haki tälle vuodelle uuden kumppanin ja isomman yhteismökin.

”Viime vuonna huomasimme, että jos on ruokaa tarjolla, kysyntää näyttää olevan enemmän. Siksi halusimme tänä vuonna kylkeen mukaan superhyvän ruokatoimijan. Olemme tehneet Nakun kanssa pop upeja pitkin vuotta ja huomanneet, että operoimme samalla aaltopituudella”, Kåskan Fred Karlsson taustoittaa.

Kåskan parina on vuodenvaihteessa Kulmavuorenkadulle Helsingin Sörnäisiin aukeava N4ku-ravintola. Metsäravintola Nielusta tutun keittiömestari Valtteri Sinkkosen uudessa ravintolassa listalla on vietnamilaistyylisiä bánh mì -patonkeja, mutta joulumarkkinoilla hän kokkaa riisipuuroa. Koska Sinkkosen tulevaisuuden makumaailma tulee Vietnamista, on luontevaa tehdä myös puuro aasialaisittain.

”Tarjoilemme puuron varta vasten sitä varten valmistetun omenan, kanelisokerin, misokinuskin ja ruskistetun voin kanssa”, Sinkkonen kertoo.

”Monilla pyöri silmät päässä, kun he maistoivat; onpa puuro hyvää, ja kun sana kiiri, meillä oli aikamoinen puurojono. Myynnin kannalta on hyvä, kun on laajempi kattaus!”

Kåskan varta vasten Tuomaan markkinoille valmistetuissa miedoissa ja alkoholittomissa glögeissä maistuu kotimainen kuusenkerkkä sekä aromikkaat sitrukset.

”Sen myös huomaa, että alkoholiton glögi kiinnostaa kansaa tosi paljon – holittomia versioita myytiin ensimmäisenä viikonloppuna enemmän”, Karlsson kertoo.

Lörtsyjen kuumin sesonki starttasi

Vallilan Lörtsy lanseerasi savolaisuutta ja stadilaisuutta yhdistävän tuotteensa Tuomaan Markkinoilla vuonna 2022. Puuhamies Henry Linnamurto kertoo, että yritys halusi uudelleen markkinoille isommalla satsauksella.

”Huomasimme, että yksikkömökki oli liian pieni, kun on sekä juoma- että ruokatarjoilua. Siitä ei saanut vastattua viikonloppuisin menekkiin. Nyt tuplasimme myynnin heti ensimmäisenä viikonloppuna, joten kannatti iskeä tuplasti isompi koju!”

Vallilan Lörtsy on laajentanut sortimenttiaan muun muassa keittoihin ja makeaan lörtsyyn.

”Myydyin tuote on alun perusteella savolainen glögi, jolle makua antaa mustikka. Makea versio lörtsystä on lakkalörtsy, mutta täytyy myöntää, että parhaiten markkinoilla liikkuvat höyryävän kuumat ruoat”, Linnamurto kertoo.

Avausviikonloppuna markkinat löydettiin hyvin – jonoa riitti pitkin päivää. KUVA Mariaana Nelimarkka

Linnamurto kertoo kumppanusten kehittäneen lörtsyjä vaivihkaa vuoden mittaan ja panostaneen muutenkin toiminnan kehittämiseen. Esimerkiksi kaakao ei enää pala kattilan pohjaan, kun sitä varten hankittiin kone.

Tämän vuoden uutuus on riistamakkara, joiden myynnistä yritys lahjoittaa Apuna ry:lle 50 senttiä kappaleelta. Ilmeisesti makkaroita on kuitenkin tullut tilattua liian vähän, tuhat makkaraa ei riitä alkuunkaan. Myös vastapäinen Kåska & N4ku tekee hyväntekeväisyyttä: osa glögimyynneistä tilitetään yksinäisyys-, ystävyys- ja yhdenvertaisuustyöhön.

Makea lörtsy. KUVA Almost Vege oy

Linnamurto itse on kasvissyöjä, ja myös kasvislörtsyä hiottiin makkaran innoittamana: ”Etsimme riistamakkaran rinnalle kasvisversion, ja tämä vegaaninen bratwurst on ylivoimaisesti paras, jota olen syönyt. Sen kanssa lörtsyä saattelee kaalihöystö. Mutta toisin kuin viime vuonna ennustin, näyttää siltä, että poro-auralörtsy on kuitenkin paljon suositumpi.”

Toinen kumppanuus, jonka Vallilan Lörtsyn yrittäjät solmivat tälle vuodelle, syntyi Stadin ammattiopiston kanssa, sillä koulun opiskelijat vahvistavat kojun miehitystä työharjoittelijoina.

Linnamurrolla on myös pieni uutinen: ensi vuonna Vallilan Lörtsy starttaa isommin. Tuomaan Markkinoille lähdettiin kovin odotuksin: tavoitteena on vähintään tuplata myynti viime vuodesta.

Flow Bar on Tuomaan markkinoilla ensimmäistä kertaa. KUVA Mariaana Nelimarkka

Glögiä ja kuumia cocktaileja

Glögin ystävällä on varaa valita Tuomaan markkinoilla. Perinteisen Glühweinin perässä kannattaa suunnistaa Börje’s Bavarian Bazaarille, viskin ja ginin ystävän taas paikallistislaamo The Helsinki Distilling Companyn tiskille.

Uutena yrittäjänä mukaan tulleen Flow Barin erikoisuus glögin ja viinin ohessa on kuuma siideri. Flow Bar avautui kesällä Kallioon.

Hot Stuff by Valkoinen Sali puolestaan tekee kuumia cocktaileja. Valkoisen Salin cocktailmestarin Jari Mellinin luomalla kuumien cocktailien listalla on muun muassa Ginger & Coconut konjakilla terästettynä ja Vanilla & Strawberry, joka saa terää yrttilikööristä.

LUE MYÖS: Italialainen on nyt nosteessa Helsingissä – Kalle Tanner toteuttaa Scolaressa omaa visiotaan

LUE MYÖS: Osso buccoa ja muita lempiruokia tarjoileva viinibaari Dagmar on paikka, johon sen pomo itse haluaisi istahtaa

Kaakaota on tarjolla useammalla myyntikojulla. Kermavaahdon päällä voi kokeilla vaahtokarkkeja tai suklaanappeja. KUVA Mariaana Nelimarkka


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi