Ruokatapahtumat

Tampereen suosittu ruokafestivaali laajentaa Helsinkiin – ”Tuodaan nyt sitten pintxotkin”

Helsingin pintxoviikkoa vietetään elokuussa 2023. Ilmoittautuminen on nyt käynnissä ydinkeskustan ravintoloille. KUVA Janica Brander

Tamperrada-festivaalia on järjestetty Tampereella vuodesta 2013 lähtien. Tapahtumasta on kehittynyt kaupunkilaisten epävirallinen kesäkauden päätösjuhla, joka houkuttelee tuhansia ihmisiä Tampereen ravintoloihin.

Helsingissä järjestetään elokuussa ensimmäistä kertaa Tamperradan sisarfestivaali, Helsingin pintxoviikko. Tapahtumaan osallistuvat ravintolat tarjoilevat tuolloin edullisia pikkuannoksia eli pintxoja, joista yleisö voi äänestää suosikkiaan. Myös ammattilaisraati arvioi kilpailuannokset ja valitsee festivaalin parhaan pintxon.

Ilmoittautuminen Helsingin pintxoviikkoon on nyt käynnissä. Helsingin tapahtumaa vietetään 13.–17.8. Tuomaristo saa huilata festivaalien välissä viikon, ja Tamperradaa juhlitaan 27.–31.8.

Helsingissä kisataan keskustassa

Tapahtumien isä, tamperelainen ravintolavaikuttaja Mikko Reinikka kertoo, että tapahtumaa on pintxoviikkoa Helsinkiin useamman vuoden ajan.

Pekka Terävä on ollut Tamperradan tuomaristossa kolme vuotta ja viime kesänä hänkin ehdotti, että eikö tapahtuma voisi laajentua myös Helsinkiin.”

Molempien tapahtumien ydinidea on sama, mutta Helsingissä kilpailualue on rajattu postinumeroalueisiin 00100–00170.

”Helsingissä on niin paljon ravintoloita, että tuomarointi menisi vaikeaksi, jos vaikka Vuosaari ja Espoo olisivat mukana. Alueen pitää olla kompakti, jotta tuomarit ehtivät kiertää kaikki paikat viiden päivän aikana.”

Reinikka on tietoinen myös muista eroista kaupunkien ravintolaelämässä. Vaikka Tamperrada on saanut tamperelaiset hyvin liikkeelle arkena, alkuviikko on Tampereen ravintoloissa hiljaisempi kuin Helsingissä. Tampereella lähdetään syömään jo alkuillasta, Helsingissä myöhemmin.

”Lisäksi Helsingin ravintola-asiakkaissa on valtavasti enemmän turisteja kuin Tampereella. Toisaalta tapahtumasta tiedottaminen heille on vaikeaa, joten suurin osa turisteista löytää Helsingin tapahtuman aika ex tempore.”

Ei tapaksia, vaan pintxoja

Pintxoviikon esikuva löytyy Baskimaan itsehallintoalueelta Pohjois-Espanjasta. San Sebastianissa vietetään vuosittain vuorokauden pituista Tamborrada Fiestaa, joka on juhla hyvän ruoan ja kokkien kunniaksi.

Suomalaisten puheessa pintxot ja tapakset menevät usein sekaisin, mutta baskit ovat asiasta tarkkoja. Tapas tarkoittaa mitä tahansa jaettavaa annosta, vaikka lihapullavadillista. Pintxo taas on useista komponenteista koostuva miniatyyriannos, ja tällaista haetaan myös Helsingin ja Tampereen tapahtumissa.

Lapland Hotel Arenan ravintola Saivo Bar & Kitchen voitti vuoden 2023 Tamperradan ennätyspisteillä. Tuhkakuorella päällystetty keltavahveropallo on ollut myös ravintolan listalla keittiön tervehdyksenä. KUVA Janica Brander

Ammattilaisraadin jakama maksimipistemäärä annoksen mausta on 60, ulkonäöstä 20 ja innovatiivisuudesta 20. Yksikään annos ei ole saanut vielä täyttä sataa pistettä, mutta ennätystä hätyyteltiin viime vuoden Tamperradassa.  

Voiton vei Lapland Hotel Arenan ravintola Saivo Bar & Kitchen, jonka pintxo sai 92 pistettä. Rapealla tuhkalla kuorrutettu pyörykkä kätki sisäänsä pehmeää keltavahverotäytettä.

”Se annos erottui. Ulkonäön perusteella ei voinut päätellä yhtään, mitä oli tulossa.”

Tampere vastaan Helsinki

Tamperradaan osallistuu vuosittain reilut 40 ravintolaa, jotka suhtautuvat kilpailuun kunnianhimoisesti.

”Ennen koronaa osallistujia oli jopa 62. Se alkoi olla aika iso määrä, ja annosten laatu vaihteli rajustikin. Nyt osallistujamäärä on hyvä ja taso on yleisesti noussut. Viime vuonna kaikki top tenissä olleet annokset saivat yli 80 pistettä.”

Tampere on paistatellut viime aikoina positiivisessa huomiossa. Se on tutkitusti Suomen vetovoimaisin kaupunki ratikoineen ja Nokia-areenoineen. Mutta mistä löytyy Suomen paras pintxo, Helsingistä vai Tampereelta?

Reinikka uskoo, että kaupunkien välinen leikkimielinen kisailu tuo tapahtumiin oman jännityksensä.

”Sanoin Terävän Pekalle, että kun sähkövalo tuotiin aikoinaan Tampereelta Helsinkiin, niin tuodaan nyt sitten pintxotkin.”

LUE MYÖS: Suomen suurin ravintolafestivaali valtaa Tampereen – viisi päivää ihania 3,5 euron pintxoja

Sosiaalisuus on olennainen osa pintxoviikkoa. Tampereella ravintoloita kierretään porukalla, monesti useana päivänä putkeen. KUVA Janica Brander


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi