Ilmiö

Croissantin uudet kuviot – tiedätkö mikä on cruffin, flaffin tai cronut?

Lahtelaisen Kahiwan mantelicroissantit viimeistellään mantelilastuilla ja tomusokerilla. KUVA Cahiwa Cafe & Bakery

Täydellinen croissant on yhtä aikaa ilmava ja rapea, mehevä ja lehtevä.

Ranskalainen klassikkoleivonnainen on oikein valmistettuna taideteos jo itsessään, ja siitä on helppo myös tehdä erilaisia variaatioita.

Klassisimmat versiot croissantista ovat ranskalaisten rakastama suklaacroissant pain au chocolat sekä Suomessakin laajaa suosiota nauttiva mantelicroissant.

Sosiaalisessa mediassa on viime aikoina trendannut flaffin eli flat croissant, jota kutsutaan myös nimellä smash croissant.

Edellispäivältä ylijääneet croissantit kaulitaan litteiksi, paistetaan rapeiksi ja höystetään erilaisilla suolaisilla tai makeilla täytteillä.

Lahtelaisessa Kahiwa Cafe & Bakeryssa yksi suosituimmista tuotteista on cruffini eli croissanttaikinasta valmistettu muffini, joka täytetään esimerkiksi nutellalla, vadelmalla tai mango-passiontäytteellä.

Kahiwan vetonaula on täytetty cruffini. KUVA Kahiwa Cafe & Bakery

Etenkin Yhdysvalloissa suosittu croissanthybridi on cronut, New Yorkissa vaikuttavan leipurin Dominique Anselin kehittämä leivonnainen, joka valmistetaan muotoilemalla croissanttaikina donitsin muotoon.

Suomalaiskahviloissa vitriinit ovat tänäkin talvena täyttyneet laskiaiscroissanteista, joista on muodostunut jokatalvinen sesonkihitti.

Perinteisen hillo- ja mantelimassatäytteen lisäksi kermavaahdon makuparina on kokeiltu esimerkiksi pistaasia, sitruunaa, matchaa ja kuusenkerkkää. Vain mielikuvitus on rajana – kuten croissantjohdannaisten kehittelyssä muutenkin.

”Croissanttaikinasta voi tehdä ihan mitä vaan”, sanoo Teemu Aura, jonka croissanteja nautitaan niin Patisserie Teemu Aura -leipomokahviloissa kuin ravintola Albinan aamiaisella Helsingissä.

”Esimerkiksi ruotsalaisen Bedros Kabranianin tavaramerkki on paistaa croissantit kuutioiksi neliskanttisessa metallimuotissa. Sitten sen voi täyttää kuin munkin.”

Patisserie Teemu Auran perusvalikoimassa on perinteisen croissantin lisäksi aina tuoreita mantelicroissanteja.

Isoin hitti on kuitenkin laskiaiscroissant, jonka sesonkia on kysynnän vuoksi jatkettu vielä laskiaisen jälkeenkin.

Patisserie Teemu Auran laskiaiscroissant paistetaan rullatusta ja kiekoiksi leikatusta croissanttaikinasta. KUVA Patisserie Teemu Aura

Aura arvelee, että nimenomaan sosiaalisen median kautta erilaiset leivontatrendit voivat levitä nopeasti ja nousta vuosienkin takaa uudelleen pinnalle.

”Ei se ihan uutta ole, että croissanteja tehdään erilaisilla tavoilla, mutta kyllä sen ilmiön ymmärtää tosi hyvin, kun rapea, suolainen ja voi on yhdistelmä, joka toimii aika kivasti.”


6 x Croissant

  • Pain au chocolat
    Ranskalainen suklaacroissant
  • Mantelicroissant
    Mantelimassalla täytetty croissant
  • Laskiaiscroissant
    Laskiaispullan tapaan täytetty croissant
  • Cronut
    Donitsin muotoon paistettu ja glaseerattu croissant
  • Cruffin
    Muffinin muotoon paistettu täytetty croissant
  • Flaffin
    Litistetty croissant suolaisella tai makealla täytteellä

  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi