
Täydellinen croissant on yhtä aikaa ilmava ja rapea, mehevä ja lehtevä.
Ranskalainen klassikkoleivonnainen on oikein valmistettuna taideteos jo itsessään, ja siitä on helppo myös tehdä erilaisia variaatioita.
Klassisimmat versiot croissantista ovat ranskalaisten rakastama suklaacroissant pain au chocolat sekä Suomessakin laajaa suosiota nauttiva mantelicroissant.
Sosiaalisessa mediassa on viime aikoina trendannut flaffin eli flat croissant, jota kutsutaan myös nimellä smash croissant.
Edellispäivältä ylijääneet croissantit kaulitaan litteiksi, paistetaan rapeiksi ja höystetään erilaisilla suolaisilla tai makeilla täytteillä.
Lahtelaisessa Kahiwa Cafe & Bakeryssa yksi suosituimmista tuotteista on cruffini eli croissanttaikinasta valmistettu muffini, joka täytetään esimerkiksi nutellalla, vadelmalla tai mango-passiontäytteellä.

Etenkin Yhdysvalloissa suosittu croissanthybridi on cronut, New Yorkissa vaikuttavan leipurin Dominique Anselin kehittämä leivonnainen, joka valmistetaan muotoilemalla croissanttaikina donitsin muotoon.
Suomalaiskahviloissa vitriinit ovat tänäkin talvena täyttyneet laskiaiscroissanteista, joista on muodostunut jokatalvinen sesonkihitti.
Perinteisen hillo- ja mantelimassatäytteen lisäksi kermavaahdon makuparina on kokeiltu esimerkiksi pistaasia, sitruunaa, matchaa ja kuusenkerkkää. Vain mielikuvitus on rajana – kuten croissantjohdannaisten kehittelyssä muutenkin.
”Croissanttaikinasta voi tehdä ihan mitä vaan”, sanoo Teemu Aura, jonka croissanteja nautitaan niin Patisserie Teemu Aura -leipomokahviloissa kuin ravintola Albinan aamiaisella Helsingissä.
”Esimerkiksi ruotsalaisen Bedros Kabranianin tavaramerkki on paistaa croissantit kuutioiksi neliskanttisessa metallimuotissa. Sitten sen voi täyttää kuin munkin.”
Patisserie Teemu Auran perusvalikoimassa on perinteisen croissantin lisäksi aina tuoreita mantelicroissanteja.
Isoin hitti on kuitenkin laskiaiscroissant, jonka sesonkia on kysynnän vuoksi jatkettu vielä laskiaisen jälkeenkin.

Aura arvelee, että nimenomaan sosiaalisen median kautta erilaiset leivontatrendit voivat levitä nopeasti ja nousta vuosienkin takaa uudelleen pinnalle.
”Ei se ihan uutta ole, että croissanteja tehdään erilaisilla tavoilla, mutta kyllä sen ilmiön ymmärtää tosi hyvin, kun rapea, suolainen ja voi on yhdistelmä, joka toimii aika kivasti.”
6 x Croissant
- Pain au chocolat
Ranskalainen suklaacroissant - Mantelicroissant
Mantelimassalla täytetty croissant - Laskiaiscroissant
Laskiaispullan tapaan täytetty croissant - Cronut
Donitsin muotoon paistettu ja glaseerattu croissant - Cruffin
Muffinin muotoon paistettu täytetty croissant - Flaffin
Litistetty croissant suolaisella tai makealla täytteellä