Ruokamatkailu

Suomalainen ravintola komeili näyttävästi televisiossa Yhdysvalloissa

Yllä: Tv-juttu ravintola Nokasta. Jos upotus ei toimi, voit katsoa videon CBS:n verkkosivuilta.

Helsinkiläinen ravintola Nokka komeili keskiviikkona television CBS Mornings Plus -aamuohjelmassa Yhdysvalloissa.

Toimittaja haastatteli Nokan keittiöpäällikköä ja ravintoloitsijaa Ari Ruohoa, joka valmisti ruokaa ravintolan tyyliin. Nokan toiminta perustuu lähiruokaan ja kestäviin arvoihin.

CBS:n jutussa Ruoho kävi hirvimetsällä, sorsajahdilla, poroerotuksessa, kalastamassa ja kuningasrapualuksellakin.

Lopputuloksena syntyi vauhdikas uutisjuttu, jossa toimittaja ihasteli kuusenkerkkää, kirjolohenmätiä, itse kuivatettua Suomenlahden rakkolevää ja omin käsin ammuttua riistaa.

”Meille tutut ja turvalliset maut koetaan ulkomailla todella eksoottisina. Olemme pysyneet maailmalla yllättävän hyvin pimennossa niin, että kukaan ei oikein tiedä mitä täällä on. Suomessa on kuitenkin turvallista matkustaa, ja ruokia on turvallista syödä”, Ari Ruoho sanoo Avecmedialle.

Juttu tehtiin jo edellistalvena odottelemaan julkaisua. Kuvausryhmä vietti Nokassa yhden kokonaisen päivän, Ruoho kertoo. Kalastuksesta ja metsästyksestä Nokalla oli entuudestaan valmiina runsaasti videokuvaa, jonka ravintola luovutti CBS:n käyttöön. Videot leikkasi Nokan some- ja videotekijä Rasmus Tikkanen, joka ne oli alkujaan somekäyttöön kuvannut.

Videoita on kertynyt Nokan henkilökunnan yhteisiltä vierailuilta ruoan alkulähteille.

”Vierailemme paljon lähialueen tiloilla. Olemme käyneet esimerkiksi ankkalassa, lampolassa, tomaattitarhoilla, kyyttötilalla, olutpanimossa, viinitiloilla ja osa on ollut peura- ja sorsajahdissa. Pisimmillään koko henkilökunta on ollut yhdessä Sallassa poroerotuksessa”, Ruoho luettelee.

”Haluan, että henkilökunta näkee, mistä ruoka tulee. Silloin he osaavat puhua asiakkaille omakohtaisen kokemuksensa perusteella eikä heidän tarvitse kerrata minun sanojani. Yhdessä vaiheessa ravintoloissa oli trendikästä kertoa ruoan alkulähteistä, ja tarjoilijan tarina saattoi olla ihan puuta heinää. Haluan, että meillä asiat kerrotaan oikein.”

Yhteiset reissut myös sitouttavat henkilökuntaa, Ruoho sanoo. Moni Nokan työntekijöistä on ollut talossa yli kymmenen vuotta. Ruoho itse ja toinen ravintoloitsija Terhi Vitikka ovat olleet pesteissään noin viisitoista vuotta kumpikin.

Luut astioiksi

Ruoho kiittelee Helsingin kaupunkia, jonka matkailutyöntekijöiden vinkistä CBS:n kuvausryhmä Nokkaan hakeutui.

”He osaavat hyvin vinkata Nokasta, kun joku on kiinnostunut suomalaisista ruoka-aiheista”, Ruoho sanoo.

Michelin-opas on palkinnut Nokan vastuullisuudestaan vihreällä tähdellä. Tunnustus on tuonut Ruohon mukaan runsaasti uusia asiakkaita, mutta televisionäkyvyyden tuomaa mahdollista kävijäpiikkiä on hänenkään vaikea ennustaa. CBS kuuluu Yhdysvaltojen suurimpiin tv-yhtiöihin. CBS Mornings Plus -ohjelma lähetettiin televisiossa osassa yhtiön kanavista ja verkossa CBS News 24/7 -palvelussa.

Vuonna 2002 perustetun Nokan toiminta perustuu luonnonläheisyyteen ja sesonkiajatteluun.

”Se tie ei ole aina ollut helppo, mutta mukavaa että välillä se saa näkyvyyttä. Toivotaan, että tästä on hyötyä sekä Nokalle että matkailulle yleisemmin. Suomalaiset eivät aina osaa itse arvostaa näitä meidän omia hienoja juttujamme”, Ruoho sanoo.

Nokassa eläin hyödynnetään nokasta häntään.

”Kävin ampumassa toissa syksynä hirven, josta lihat tulivat tietenkin Nokan käyttöön. Talja otettiin talteen. Luista tehtiin liemi ja liemestä kastike. Luut kalsinoitiin 900 asteessa, jonka jälkeen ne pystyi jauhamaan jauhoksi ja keraamikko Mari Paikkari teki niistä meille pieniä astioita. Hirven karvoista sidoin kalastusperhoja”, Ruoho antaa esimerkin.

Ei laamanjalkaa

Lauantaina Ruoho lentää työmatkalle Ecuadorin pääkaupunkiin Quitoon, jossa hän kokkaa sikäläisen yliopiston järjestämässä Gastromonde-tapahtumassa.

Kutsu tuli yllättäen. Ruoho oli vuosia sitten Tukholman Franzén-ravintolassa vieraillessaan tavannut ecuadorilaisen työntekijän, joka muisti Ruohon ja kutsui tämän nyt kotimaahansa.

”Teen ruokaa yhteensä kahdellesadalle hengelle, joten mistään lomareissusta ei ole kyse. Suunnitelma ruoista piti tehdä todella nopealla aikataululla, loppupeleissä siihen jäi yksi päivä aikaa. Sieltä tuli kaavake, että suunnittele tähän annokset. Tavaran tilaamiseen piti jättää viikko aikaa”, Ruoho kertoo.

”Siellä olisi alpakkaa ja laamanjalkaa ja marsua. Minulla ei ole mitään hajua miltä ne maistuvat, joten valmistan kalaa. Otan savustuspuruja mukaan ja maustan vähän leppäsavulla, se tuo Suomi-kulmaa. Koko kala hyödynnetään. Nahka friteerataan ja luut käytetään hyväksi.”

CBS:n vierailu Nokassa näkyy videona jutun alussa. Aamuohjelman voi katsoa kokonaisuudessaan Youtubesta tästä linkistä.

Lue myös: Kävimme metsästämässä ravintoloitsija Ari Ruohon kanssa, joka kaipaa muutosta koulutukseen ja suomalaisten lihankäyttöön

Ari Ruohon (oik.) ottamassa yhteiskuvassa CBS Newsin toimittaja Chris Livesay ja Nokan toinen ravintoloitsija Terhi Vitikka.
Kulissien takana. KUVA Terhi Vitikka

Lue myös: Jättipotti ruokamatkailulle: Suomesta aletaan tehdä kansainvälisesti suosittua ruokakohdetta isolla rahalla

25.4.25 klo 17.40: Tarkennettu nimistöä: tv-yhtiö on CBS, kanava CBS News ja ohjelma CBS Mornings Plus.

25.4.25 klo 21.19: Korjaus: ohjelma esitettiin useammalla CBS:n tv-kanavalla ja verkossa CBS News 24/7 -palvelussa.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi