Juttusarjassa esitellään ravintola-alan tulevaisuuden tekijöitä. Vuorossa on kokkiopiskelija Eemil Naumanen.
Minut innosti ravintola-alalle
Innostuin kokkaamaan kotona, kun aloimme tilata ruokabokseja, joissa oli ruokaohjeet ja raaka-aineet valmiina. Siitä sain liekin lähteä ravintola-alalle. Meillä on jo muutaman kaverin kanssa ollut aluilla pieni kevytyritys, jonka kautta olemme tehneet kokkauskeikkaa koteihin ja cocktailtilaisuuksiin. Nyt harjoittelen ruoanlaittoa joka päivä ja julkaisen ruokakuvia Instagramissa nimellä @chefeppe. Käytän palkkani siihen, että ostan lisää raaka-aineita ja opettelen käsittelemään niitä.
Koulutuksen paras anti
Koulussa olen oppinut, kuinka monipuolisesti ruokia ja raaka-aineita voi käsitellä. Miten vaikka jostain perunasta voi tehdä kymmeniä ja kymmeniä erilaisia reseptejä – mahdollisuudet ovat rajattomat. Ruoanlaitto on fysiikkaa ja kemiaa, ja on upeaa, miten raaka-aineista pystyy tekemään aina jotain uutta ja luovaa.
Innostavin työharjoittelu
Olin jyväskyläläisessä ravintola Harmoonissa keittiöharjoittelijana yhden viikonlopun, kun Lauri Kaivoluoto oli siellä vierailevana kokkina. Olen aina fanittanut Laurin videoita, kun hänellä on niin palava meininki ruoanlaitossa. Kun kuulin, että voisin päästä tekemään ruokaa hänen kanssaan, innostuin heti ja mietin, että nyt voi olla minun hetkeni näyttää, mitä osaan.
Kilpailuiden paras anti
Olin mukana Taitaja-kilpailun Jyväskylän karsinnassa. Silloin jäi vain yhdestä pisteestä kiinni, että olisimme päässeet mukaan finaaliin. Kilpailutilanteessa kaikki piti tehdä hyvin rauhassa ja harkiten mutta ripeästi. Se avasi silmiä siihen, millaista myös oikeassa ravintolakeittiössä on. Ensi vuonna menen uudestaan. Kyllä finaaliin pitää päästä.
Inspiroin muita
Yleinen positiivisuus ja ystävällisyys ovat ne kaksi tärkeintä asiaa keittiössäkin, silloin kaikilla on mukava olla.
Esikuva, jota ihailen
Lauri Kaivoluodossa inspiroi innokkuus ja asenne ruoanlaittoon, kun itsekin olen nuori ja innokas. Olen seurannut pitkään myös Kape Aihista, ja minulla on tavoitteena päästä joskus hänenkin keittiöönsä oppimaan ja tekemään ruokaa. Minua koskettaa myös se, miten Kape puhuu ruoanlaitosta. Minäkin teen ruokaa rakkaudesta ruoanlaittoon. Kun teet ruokaa rakkaimmillesi, silloin sen maku on parhaimmillaan.
Kerron muille ravintola-alasta
Tämä on hyvin omalaatuinen ala, ja vaatii aika paljon sisukkuutta, että tätä jaksaa tehdä niinkin pitkään kuin vanhimmat tekijät. Vaatii sisua ja pitkäjänteisyyttä olla itse töissä, kun muut ovat vapaalla.
Viiden vuoden kuluttua
Olisi hienoa päästä kokiksi johonkin hienoon ravintolaan Suomeen tai ulkomaille, ja joskus ihan keittiömestariksi asti.
Eemil Naumanen
- 18 vuotta, Jyväskylä
- Koulutus Kokkiopiskelija, Gradia
- Työkokemus Useita työharjoitteluja ja tilauskokkikeikkoja