MAINOS

Lappiin töihin? Ota kaikki irti pohjoisesta

Tunturissa työskentely on monelle unelma, johon yhdistyvät kimaltelevat hanget ja monipuoliset harrastusvaihtoehdot. Lapin työmahdollisuudet ovat kuitenkin talvikuukausia kattavammat. Lisääntyneen kotimaanmatkailun ansiosta töitä löytyy talven lisäksi myös syksyllä ja kesällä. Bolt.Worksin Lapin aluejohtaja Anna Paloniemi ja rekrytointikonsultti Linda Kinnari hehkuttavat syyssesongin mahdollisuuksia. Ja myös kesällä ravintolat ja ohjelmapalveluyritykset tarvitsevat lisäkäsiä oman henkilökunnan lisäksi.

“Kyllähän se Lapin ruska on hieno, ja jos tykkää myös retkeillä tai patikoida, niin vapaa-ajan tekemistä löytyy hyvin”, Anna Paloniemi summaa.

Linda Kinnari huomauttaa, että erityisesti ensimmäiseksi kaudeksi Lappiin tuleva hyötyisi syksyllä aloittamisesta myös työn näkökulmasta. Silloin pääsee mukaan toimintaan ajoissa ja ehtii valmistautua kiireisimpään kauteen paikan päällä.

“Silloin ei ole myöskään kaamos vielä päällä, eli valoisasta ajasta pääsee nauttimaan”, Paloniemi lisää.

Avainasiakaspäällikkö Mikko Hokkanen haluaa ravistella käsitystä Lapin työmarkkinoista: kotimaan matkailu on kasvattanut alueen työvoimatarpeita myös kesäksi.

“Matkailun lisäksi myös paikalliset käyttävät entistä enemmän elämyspalveluita. Täällä voisi olla paljon potentiaalia myös kesätyöhön. Levi, Ylläs ja Ruka ovat kesällä nykyään yhtä lailla bookattuja kuin kuumimpina hiihtolomaviikkoina ja pääsiäisenä.”

Töitä tarjolla laidasta laitaan: tarvetta tekijöille kokista hissityöntekijään

Tulevaan syys- ja talvisesonkiin Lapissa suhtaudutaan Bolt.Worksillä luottavaisesti. Toivon mukaan koronarajoitukset ovat menneen talven lumia, ja rekrytointeja päästään toteuttamaan normaaliin tapaan. Työvoimalle on ollut jatkuvasti tarvetta, mutta koronasta johtuen ennakointi on ollut hankalaa.

“Yleensä talvisesonkiin on rekrytoitu henkilökuntaa viimeistään elokuussa, mutta nyt kaikki rekryt ovat olleet myöhässä ennakoitavuuden vaikeuden vuoksi”, Paloniemi toteaa.

Työtehtäviä on tarjolla laidasta laitaan. Ravintola-alalla nimikkeinä ovat muun muassa kokki, tarjoilija, avustava keittiötyöntekijä ja pikaruokalan työntekijä. Hotellipuolella taas haussa on esimerkiksi vastaanottovirkailijoita ja kerroshoitajia. Tarvetta on myös hissikeskustyöntekijöille ja oppaille. Ensi kaudeksi Bolt.Worksin Lapin rekrytointia laajennetaan ravintola-alalta kiinteistöpuolelle, jossa on tarjolla esimerkiksi lumitöitä ja pyöräkonekuskin hommia.

“Töitä on todella monipuolisesti niin kokeneille konkareille kuin vasta-alkajille”, Kinnari huomauttaa.

Paloniemi nostaa vähän kokemusta omaavien työntekijöiden kohdalla pikaruokaravintolat hyväksi astinlaudaksi Lapin sesonkiin.

“Nuorelle tekijälle pikaruokapaikat ovat hyviä paikkoja lähteä sesonkityöhön, jos vain on reipas ja näppärä.”

KUVA Bolt.Works

Hyvä valmistautuminen ja asenne takaavat onnistuneen sesongin

Miten Lapin hektisestä sesongista sitten saa kaiken irti? Asenne on ratkaisevassa roolissa. Sesonkityö saattaa olla kiireistä, tilanteet muuttuvat nopeasti ja töitä on oltava valmis tekemään. Bolt.Worksin Lapin tiimi painottaa, että ajoittaisesta kiireestä huolimatta ajasta pohjoisessa kannattaa nauttia.

“Parhaiten tunturissa pärjää, kun sinne lähtee nöyrästi, tekee parhaansa ja muistaa nauttia matkasta”, Hokkanen toteaa. 

Hyvä valmistautuminen on myös tärkeää. Silloin kaamos tai työmäärä ei tule yllätyksenä. Paloniemi painottaa, että sesonkiin tullaan tekemään töitä.

“Jos lähtee harrastus edellä ja ajattelee välillä tekaisevansa vähän töitä, saattaa pettyä. Vapaapäiviä toki on, mutta koko ajan ei ole aikaa harrastaa. Tässäkin nöyryys on tärkeää.”

Alueeseen kannattaa tutustua etukäteen, jotta ympäristö ei ole aivan uusi. Esimerkiksi välimatkojen pituus ja julkisen liikenteen vähäisyys saattavat yllättää. Omasta autosta onkin hyötyä, vaikka toki ilmankin pärjää. Tiiviissä työyhteisössä ja kimppakämpissä kyydit työpaikalle onnistuvat aina.

“Kun tutustuu ympäristöön etukäteen, niin ennakko-odotukset vastaavat todellisuutta. Me pyrimme myös kertomaan etukäteen mahdollisimman hyvin, minne ollaan menossa ja mitä on luvassa”, Hokkanen huomauttaa.

Levin toimistolla rekrytointikonsultti Linda Kinnari avustaa työntekijöitä kaikissa eteen tulevissa käytännön asioissa asunnon hankinnasta hygieniapassin suorittamiseen.

Bolt.Worksin tiimi tukee tunturiin tulevaa jo työnhakuprosessissa. Paloniemi muistuttaa, että hyvien paikallisten verkostojen avulla Boltilta pystytään suosittelemaan kullekin hakijalle sopivaa paikkaa ja tehtävää.

“Ei tarvitse tietää, mihin ottaa yhteyttä tai minkälaista työtä haluaisi tehdä. Me etsimme osaamista vastaavan työn.”

Levillä työskentelevällä Kinnarilla on omakohtaista kokemusta henkilöstövuokrauksen kautta työllistymisestä. Ensimmäiseen sesonkiin tullessaan 10 vuotta sitten hän haki alkuun suoraan muutaman yrityksen kirjoille, mutta ei saanut vastausta hakemuksiinsa.

“Menin sitten vuokrafirman kautta haastatteluun, ja kahdessa päivässä minulla oli työpaikka.”

Sittemmin Kinnari on muuttanut kokoaikaisesti Leville asumaan. Hän huomauttaa, että rekrytointiosaaja pystyy nostamaan jokaisesta hakijasta esiin sellaisetkin puolet, joita ei itse osaisi korostaa. Lisäksi tuetaan hakemuksen rakentamisessa.

“Osaamme kertoa, jos hakemuksessa on puutteita. Sitä kautta on parempi mahdollisuus työllistyä.”

Kuvassa vasemmalta lukien Bolt.Worksin Lapin aluejohtaja Anna Paloniemi, avainasiakaspäällikkö Mikko Hokkanen ja rekrytointikonsultti Linda Kinnari. KUVA Bolt.Works

Ennakoimalla parhaat tekijät ehdolle

Rekrytointi syys- ja talvisesonkia varten kannattaa aloittaa ajoissa, jotta saadaan parhaat hakijat ehdolle. Paloniemi korostaa, että henkilöstövuokrausyritys kannattaa nähdä yrityksen strategisena kumppanina sesongin suunnittelussa, eikä viimeisenä oljenkortena, jonka puoleen käännytään sesongin jo alettua. Vaikka tiedossa ei olisi vielä tarkkaa kokonaiskuvaa sesongin tarpeista, voi keskusteluyhteyden jo avata.

“Mitä aiemmin yhdessä mietitään, sitä paremmin voidaan keksiä ratkaisuja. Kansainvälisen rekrytoinnin kautta voidaan tuoda osaajia. Voidaan miettiä myös koulutusvaihtoehtoja ja oppisopimusta.”

Tarvittaessa Bolt.Worksin toimistollakin voidaan kouluttaa työntekijöitä. Tiimillä on vahva tausta ravintola-alan eri tehtävistä.

“Kyllä tiukan paikan tullen vaikka nopea cocktailkoulu onnistuu!”, Hokkanen heittää naureskellen.

Pääsääntöisesti koulutuksen järjestäminen kuitenkin vaatii suunnittelua, joten ennakointi on tärkeää.

Jos haut hoidetaan jo kesän aikana, on työsuhdeasiat hoidettu valmiiksi, ja sesongin alkaessa voidaan keskittyä olennaiseen eli asiakkaiden palveluun.

Rekrytoinnin ulkoistaminen henkilöstövuokrausyritykselle kannattaa, koska silloin säästyy arvokasta aikaa muuhun toimintaan. Bolt.Worksin tiimi koostuu huippuammattilaisista, jotka hoitavat rekrytoinnin asiakkaan puolesta.

“Riittää, että meillä on tieto siitä, mitä tarvitaan: minkälaisia tekijöitä ja millaisiin työtehtäviin. Me hoidamme kaiken muun: työnhakuun liittyvän markkinoinnin, haastattelut, taustojen tarkistamisen ja tarvittaessa tekijöiden tuonnin ulkomailta ja hakijoiden lisäkoulutukset sekä työsuhteen aloittamiseen liittyvät toimenpiteet. Asiakkaan tarvitsee vain valikoida parhaat päältä ja pistää töihin”, Paloniemi summaa.

Kinnari muistuttaa, että henkilöstövuokrausfirmoja on nykyään paljon, ja oikean kumppanin valinta on tärkeää.

“Me haluamme aidosti tuntea asiakkaat ja työntekijät, jotta voimme löytää heistä oikean matchin.”

Tutustu Bolt.Worksin työmahdollisuuksiin: https://www.bolt.works/jobs/avoimet-tyopaikat/#

Valmistaudu sesonkityöhön näin

 • Tutustu alueeseen etukäteen, jotta ennakko-odotuksesi vastaavat todellisuutta.
 • Etäisyydet tuntureissa ovat pitkät ja julkinen liikenne vähäistä, eli oman auton hankkiminen kannattaa – ilmankin toki pärjää.
 • Selvitä asumisjärjestelyt – Bolt.Worksin tiimi on tässä avuksi.
 • Huolehdi tarvittavista dokumenteista, kuten hygieniapassista ja anniskelupassista. Bolt.Works tarjoaa tarvittaessa näihin vaadittavaa koulutusta.
 • Valmistaudu tekemään paljon töitä!

 • Tilaa Lehti

  Aromi
  Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

  Tilaa Aromi
  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker
  Evento
  Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

  Tilaa Evento