Baarikierros

5 kiinnostavaa baaria Kööpenhaminassa: kiersimme paikallisen baarimestarin suosikit Vesterbron alueella

Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa kasvanut baarimestari Colin Edie on asunut Kööpenhaminassa 12 vuotta. Sinä aikana Vesterbron alue on muuttunut eläväiseksi ravintolakeitaaksi. KUVA Laura Hujanen

Yksi Kööpenhaminan tämän hetken suosituimmista ravintola- ja baarialueista on Vesterbro. Se on erityisen tuttu baarimestari Colin Edielle. Kun alueen baareissa kiertää hänen kanssaan, tuttuja tulee vastaan joka kulmalla.

Se ei ole ihme, sillä Edie on viettänyt viimeiset 12 vuotta tiiviisti juuri Vesterbrossa. Skotlannissa kasvanut Edie on nähnyt Vesterbron kehityksen trendikkääksi ruoka- ja juomakohteeksi.

”Vesterbro on nyt paljon eläväisempi kuin ensi kertaa tullessani tänne”, Edie kertoo Avecmedialle.

Alueen baariyhteisö on hyvin tiivis, vaikka tyyliltään baarit ovat erilaisia.

”Käymme toistemme baareissa ja suosittelemme niitä asiakkaille.”

Edie vei Avecin baarikierrokselle Kööpenhaminan Vesterbrohon.

KUVAT Laura Hujanen


The House of Machines – korttelibaari laatucocktaileilla ja moottoriestetiikalla

Aloitetaan Edien omasta baarista, jonka nimi on The House of Machines. Vuonna 2023 perustettu baari on saavuttanut nopeasti suosiota, ja baarimestarit valitsivat sen parhaaksi uudeksi cocktailbaariksi Bartenders’ Choice Awards -gaalassa.

The House of Machines herättää kiinnostuksen jo ulkomuodollaan.

The House of Machines on osa ravintoloiden rypästä, joiden lippulaiva sijaitsee Kapkaupungissa.

Alkuperäisen The House of Machinesin perustivat kahvi- ja olutinnovaattori Brad Armitage, muotisuunnittelija Paul van der Spuy ja yrittäjä Drew Madacsi, joita yhdisti rakkaus moottoripyöriin.

The House of Machine löytyy lisäksi New Yorkista Yhdysvalloista ja Chengdusta Kiinasta.

Kyse ei kuitenkaan ole ketjuravintolasta, vaan korttelibaarista, jolla vain sattuu olemaan taustallaan kansainvälinen brändi.

Baarin sisustus on rouhean rento yhdistelmä puuta, kierrätyskalusteita ja moottoriestetiikkaa.

Juomalistalla on kymmenen olutta, kymmenen viiniä ja kymmenen cocktailia. Juomatuotteen lisäksi baarissa panostetaan livemusiikkiin. Ajoittain tarjolla on myös ostereita.

The House of Machinesin sisustuksessa on rosoa.

The House of Machines

Osoite: Enghavevej 31

Maista ainakin tämä: Talon versio Scotch & sodasta on kunnianosoitus Colin Edien synnyinmaalle Skotlannille.


Duck and Cover – pohjoismaisia makuja 50-luvun designympäristössä

Jatketaan matkaa alueen pääkadun Vesterbrogaden kautta. Muutaman korttelin päässä rauhallisella sivukadulla sijaitsee cocktailbaari Duck and Cover, joka on niin ikään Edielle läheinen paikka.

Hän työskenteli aiemmin lähellä sijaitsevassa Lidkoebissä, josta työntekijät tulivat afterworkille usein juuri tänne.

Baarimestari Simon Fresco kuvailee Duck and Cover -cocktailbaaria yhtä aikaa cooliksi ja kotoisaksi.

”Olen aina rakastanut tätä baaria. Täällä on kiva tunnelma, joka ei ole mitenkään mahtaileva.”

Edie kehuu myös baarin tuotteita ja ystävällistä henkilökuntaa.

”Tuntuu aivan kodilta.”

Duck and Cover on erikoistunut paikallisiin tuotteisiin ja pohjoismaiseen makumaailmaan. Sen konsepti on jo vakiintunut, ja asiakkaat tietävät tulevansa juuri cocktaileihin erikoistuneeseen baariin. Edien mukaan se mahdollistaa cocktaillistalla tarinallisuuden eri tavalla, kuin vasta perustetussa The House of Machinesissä.

”Tämä on vakiintunut paikka, ja siksi listalla voi olla pidempiä tarinoita.”

Itse Edie ei usein tarinoita jää lukemaan, vaan hän luottaa henkilökunnan suosituksiin. Tänään meidät ottaa vastaan Simon Fresco, joka on työskennellyt alalla 12 vuotta. Hänen mukaansa Duck and Cover tarjoaa joka kerran jotain uutta, koska listaa vaihdetaan usein.

”Tämä on hyvä paikka ihmisille, jotka kaipaavat vaihtelua.”

Baarin sisustus puolestaan tuo vaihtelun sijaan tuulahduksen menneisyydestä: tyyliltään baari ammentaa 50-luvun estetiikasta. Kotoisan näköinen sisustus ja selkeiden kylttien tai muiden ravintolaelementtien puuttuminen saattaa jopa hämätä ohikulkijaa. Fresco kannustaa astumaan sisään.

”Ovesta saa kulkea aina kun valot ovat päällä!”

Duck and Cover

Osoite: Dannebrogsgade 6

Maista täällä ainakin: mitä vain henkilökunta suosittelee, heihin voi täällä luottaa!


Lidkoeb – kolmen kerroksen verran laatujuomia historiallisessa rakennuksessa

Kurvataan seuraavaksi kulman taakse Lidkoebiin, jossa Edie työskenteli kymmenen vuoden ajan. Hän myös omisti baarista pienen osuuden, ennen kuin myi sen pois viime vuonna. 

Suojellussa ikonisessa rakennuksessa sijaitseva baari levittäytyy kolmeen kerrokseen.

Fani Velagic muutti Tanskaan kolme vuotta sitten ja alkoi samalla työskennellä baarialalla.

”Tämä on tosi monipuolinen baari eri kerroksineen.”

Suojaisa sisäpiha on parhaimmillaan kesällä, ja yläkerran tunnelmallinen viskibaari takan loimutessa talviaikaan. Ensimmäisen kerroksen pääbaari on eläväinen drinkkibaari.

”Lidkoebin pitäisi ehdottomasti olla kaikkien Kööpenhaminassa vierailevien listalla.”

Istumme pääbaarin pitkälle baaritiskille, jota koristavat persoonalliset, puusta sorvatut oluthanat.

Juomalistat meille ojentaa Fani Velagic, joka on asunut Tanskassa kolme vuotta. Kokemusta baarialalta on saman verran. Hänen mukaansa historiallinen rakennus tuo baariin luonnetta, samoin kuin työntekijät.

”Täällä työskentelevät ihmiset täyttävät huoneen hymyllään. Tarjoamme aina parasta palvelua mitä pystymme.”

Jotain baarin tunnelmasta kertoo se, että Velagic käy siellä myös vapaapäivinään ystäviensä kanssa.

Jos yläkerran baari on keskittynyt viskiin, ollaan alakerrassa cocktailien pauloissa. Alusta alkaen listalla on ollut lakritsicocktail Østersø Cola, jonka maku tuo mieleen ruotsinlaivoilta tutut lakupiiput. Edien mukaan se yritettiin kerran jättää pois listalta, mutta asiakkaat nousivat barrikadeille.

”Tanskalaiset rakastavat lakritsia.”

Oluthanoissa on komeat puiset yksityiskohdat.
Colin Edien mukaan asiakkaat alkoivat protestoida, kun lakritsainen Østersø Cola meinattiin pudottaa drinkkilistalta. Siitä on muodostunut Lidkoebin nimikkococktail.

Lidkoeb

Osoite: Vesterbrogade 72B

Maista täällä ainakin: Lasi viskiä tai viskicocktail yläkerran tunnelmallisessa baarissa.


Kennedy’s Irish Bar – aitoa irkkupubitunnelmaa ja englantilaista urheilua

Seuraavaksi Edie vie meidät toiseen afterwork-suosikkiinsa. Kennedy’s Irish Bar muistuttaa häntä pubeista kotona Skotlannissa.

Hänen mukaansa pohjoismaalaiset viettävät baarissa aikaa mieluiten omalla porukalla, kun Englannissa pubikulttuuri on yhteisöllinen.

Eron huomaa ihan käytännössä: ei kestä kauaa, kun Kennedy’sin baaritiskillä Edie jo juttelee tuttavallisesti Guinnessiä hörppivän skotin kanssa.

Kevin Dillon on työskennellyt baarialalla vasta muutaman kuukauden.

”Skotilantilaiset ja irlantilaiset baarit ovat aika erilaisia. Tämä on hyvin nostalginen paikka.”

Baarissa käy iloinen puheensorina, ja ilma on kuuman kosteaa, vaikka ulkona riehuu kylmä syystuuli. Edie kertoo suuntaavansa Kennedy’sin myös silloin, kun haluaa katsoa enlantilaista urheilua.

”Sunnuntai iltapäivisin tämä on hyvä paikka katsoa enlantilaisten pelaavan.”

Tilaamme tuopit Guinnessiä, jotka kaataa baarimikko Kevin Dillon. Hän kertoo työskennelleensä alalla vain kolme kuukautta. Vaahtokukka syntyy silti ammattitaidolla.

Kennedy’s Irish Bar

Osoite: Gl. Kongevej 23

Maista täällä ainakin: Guinness on täällä aina hyvää ja oikein kaadettu.


Bird – moderneja cocktaileja vinyylilevyjen sointujen tahdissa

Viimeisenä suuntaamme moderniin skandinaaviseen cocktailbaari Birdiin, joka nousi vuonna 2024 maailman parhaiden baarien listalla sijalle 77.

Bird ammentaa Duck and Coverin tapaan 50-luvusta, mutta lähestymistapa on hyvin erilainen. Jos Duck and Cover on hämyinen ja tunnelmallinen, on Bird kuulas ja kepeä.

Seinää koristaa satojen vinyylilevyjen kokoelma, jotka ovat aktiivisessa käytössä baarin musiikkisoitossa.

Baarimestari Göran Azizilla ei kestä cocktailin tarjoilussa pitkään. Tuotteen esivalmistelu pulloon säästää aikaa.

”Täällä on hyvä fokus musiikissa. Fiilis myös on erilainen kuin muualla.”

Birdin cocktaillista on jaettu väkeviin, mietoihin ja alkoholittomiin cocktaileihin. Edie kehuu, että alkoholittomat cocktailit ovat täällä erityisen hyviä. Lista vaihtuu usein, joten aina on tarjolla jotain uutta. Juomista löytyy myös erikoisempia makuja, kuten shiitake-sientä, paahdettua kauraa ja paprikaa. Cocktailit pullotetaan etukäteen, ja tarjolla on myös mukaan ostettavien pullococktailien valikoima.

Baarimestari Göran Aziz suosittelee listalta talon versiota Cosmopolitanista, joka valmistuu rypälepohjaisesta eau de viestä, karpalosta ja kvittenistä. Maku on hienostuneen kukkea.

Bird

Osoite: Gl. Kongevej 102

Maista täällä ainakin: Alkoholittomat cocktailit ovat täällä erityisen hyviä.


Maailman parhaiden tuntumassa

Kööpenhaminan baarikulttuuri on kasvanut käsi kädessä 2000-luvun alkupuolella kirkastuneen uuden pohjoismaisen keittiön kanssa.

Ei siis mikään ihme, että arvostetulle The World’s 50 Best Bars -listalle ylsi ensimmäisten pohjoismaisten baarien joukossa juuri kööpenhaminalainen Charlie’s Bar. Sen sijoitus vuonna 2010 oli 35:s. Samana vuonna listalle nousi myös toistaiseksi ainoa suomalainen baari, kun helsinkiläinen Sling In oli sijalla 38.

Sittemmin listalle on Kööpenhaminasta noussut useana vuonna myös cocktailbaari Ruby.

Lue myös: 5 salaista baarihelmeä Tukholmasta – paikallinen baarimestari paljastaa suosikkinsa

Lue myösTässä ovat Jyväskylän viisi kiinnostavinta baaria – saimme oppaaksi paikallisen neljännen polven baariammattilaisen

Lue myös7 erinomaista baaria Oulusta – oululainen baarimestari esittelee suosikkinsa

Lue myösJoensuun parhaat baarit: huippubaarimestari esitteli Avecille kotikaupunkinsa helmet

Lue myös5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista

Lue myösTampereen 5 persoonallisinta baaria: teimme kierroksen Mansessa ammattilaisen kanssa


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker