
Kaupungin teurastamolla Helsingin Sörnäisissä leikattiin 1990-luvun alkuun asti lihaa. Nimi ja rakennusten seinät ovat ennallaan, mutta nykyään Teurastamo palvelee ravintola- ja tapahtumakeskittymänä.
Entisiä teollisuusrakennuksia on yksi kerrallaan muutettu uusiin käyttötarkoituksiin. Viimeisimpänä uuteen uskoon on laitettu entinen kylmävarasto, jossa avattiin lauantaina monitoimitila R4.
Varastokäytössä ollut rakennus oli jokusen vuoden tyhjillään, kunnes Sampo Axelsson kumppaneineen päätti kokeilla mihin tila taipuu.
”Rakennuksen omistaa Helsingin kaupunki, joka vuokraa sitä eteenpäin”, Axelsson taustoittaa Avecmedialle.
”Julkisivu on suojeltu. Koko rakennus on menossa peruskorjaukseen, ja Helsingin Kaupunkitilat toivoi ennen remonttia kokeiluja erilaiselle toiminnalle, jotta hekin ymmärtävät paremmin mitä kaikkea siellä voisi tulevaisuudessa tehdä. Tartuimme tilaisuuteen, koska tila oli hieno ja löysimme sopivan toiminnallisen kulman”
Tilassa on Axelssonin mukaan tarkoitus järjestää kesän aikana mahdollisimman paljon erilaisia tapahtumia.
Perjantaisin ja lauantaisin dj:t soittavat musiikkia aamukolmeen. Kesällä baarin on määrä palvella myös keskiviikkoisin ja torstaisin, silloin iltayhteentoista asti.
Yllä: Tältä näyttää R4. Siirry eteenpäin painamalla ruudun reunaa.
Axelsson on kaupunkikulttuurin kehittäjä, joka tunnetaan tapahtumajärjestäjänä ja esiintyjänä Helsingin musiikkiklubeilta ja radiosta. Hän kuuluu myös Lifesaver-levykaupan perustajiin.
Hiljattain hän oli kalliolaisen taloyhtiön hallituksen jäsenenä toteuttamassa projektia, jossa asuinkerrostalon kivijalkaan remontoitiin tilat muun muassa ravintola Maukulle ja kahvila Cafelitolle.
Päivätöikseen Axelsson tekee strategista konsultointia ja tutkimusta. Lisäksi hän on hiljattain perustanut yrityksen, joka kokeilujen kautta hakee uusia käyttömahdollisuuksia vanhoille ja korjaamattomille kiinteistöille.
Juuri sellainen projekti on monitoimitila R4.
Avajaisiltana yhdeksän aikoihin baarissa näkyi monen ikäistä ja näköistä asiakasta. Se miellytti Axelssonia.
”Toivoisimme asiakaskuntaan iästä ja taustasta riippumatta kaikkia, jotka tykkäävät musiikista, kaupunkikulttuurista ja tällaisista uusista jännittävistä asioista. Olemme valikoineet DJ:t laajalla skaalalla, ja hakusessa ei ole mikään skenefokus.”
Korkea ja valoisa tila soveltuu moneen. Heti avajaisviikonlopun jälkeen luvassa oli muun muassa joogaan keskittyvä aamuisin järjestettävä työpajojen sarja. Teurastamo Jytää -tapahtumassa 12. kesäkuuta järjestetään opisto-opiskelijoiden ohjaama maksuton tanssityöpaja lapsiperheille.
”Olemme pyrkineet rakentamaan tilan sellaiseksi, että toimintaa on teknisesti helppo järjestää myös silloin, kun baari ei ole toiminnassa. Tilassa tehdään paljon myös niin sanotusti epäkaupallista toimintaa, esimerkiksi työpajoja ja tanssitunteja. Muutamia popup-ravintoloita on tulossa kesäksi. Tilaan saa pitkän 30 hengen pöydän, jossa voi järjestää helposti yhden illan dinnerikattauksia. Keittiötä voimme lainata naapurista”, Axelsson kertoo.
”Elokuulle on työn alla videotaidetta, kun valon määrä alkaa vähentyä. Perusajatuksena on pakata tila mahdollisimman täyteen erilaista toimintaa, koska tila on väliaikainen.”



Baari avataan kello neljältä, ja DJ voi aloittaa soittonsa sään salliessa jo päivällä terassin puolelta.
Sampo Axelsson kuvailee baarin valikoimaa simppeliksi, mutta laadukkaaksi. Viinit tulevat useammalta pieneltä maahantuojalta. Cocktail-lista on tiivis. Hanassa on japanilainen Asahi-olut.
Listalta löytyy myös muutama yksinkertainen cocktail, esimerkiksi japanilaistyylinen viskipohjainen highball-drinkki eli sikäläisittäin haiboru.
”Haluamme kehittää myös alkoholittomien juomien valikoimaa, koska monessa eventissä alkoholi ei ole niin keskiössä”, Axelsson sanoo.
Axelssonilla on kumppaninaan ravintolakentässä ansioitunut monialayrittäjä Antti Eerikäinen, jonka ansiolistalta löytyvät muun muassa helsinkiläisbaari Jackie ja sen edeltäjä We Got Beef sekä ravintolat Ateljé Finne sekä Pontus.
Ydintiimin kolmas jäsen Axelssonin ja Eerikäisen lisäksi on Victoria Kosonen, joka on työskennellyt mm. Kulttuuritalon Kultissa, Coolhead-panimossa Viikissä sekä Kuudes Linja -ryhmittymän baareissa.


Lue myös: Hakaniemen torikioskiin avataan viinibaari ja sen ympärille terassi