Maailman paras ravintola 2024 on barcelonalainen Disfrutar. Vuosittainen The World’s 50 Best Restaurants -listaus -julkistettiin Las Vegasissa torstain vastaisena yönä Suomen aikaa.
Toiseksi sijoittui Asador Etxebarri, joka sijaitsee Baskimaassa Espanjassa. Kolmossijan vei nimiinsä pariisilainen Table by Bruno Verjus.
Pohjoismaisista ravintoloista listalle ylsivät kööpenhaminalainen Alchemist (8:s) ja tukholmalainen Frantzén (35:s).
Maailman parhaaksi valittua ravintola Disfrutaria vetää keittiömestarikolmikko Mateu Casañas, Oriol Castro ja Eduard Xatruch. Kymmenen vuotta sitten perustettu ravintola tarjoaa kahta erilaista 30 ruokalajin listaa. Menun hinta on 290 euroa, ja viiniparituksen saa 160 eurolla.
Voittajan julkistuksessa 50 Best ylistää Disfrutarin teknistä taitoa, uudistusmielisyyttä ja nykyaikaista otetta. Myös leikkisyys kerää kehut: kaviaari löytää tiensä donitsin täytteeksi, ja jäädytetystä gazpachosta syntyy voileipä.
The World’s 50 Best Restaurants on ravintolalistauksista arvostetuimpia. Ensimmäinen lista julkaistiin vuonna 2002. Ravintolat päätyvät listalle anonyymien valitsijaraatien äänestyksillä. Edellisvuosien ykkösiä ei voi enää äänestää, vaan ne siirretään omaan kunniagalleriaansa. Avec kysyi 50 Best -sisältöjohtaja William Drew’lta, miten äänestykset toimivat ja mitä asioita arvostelussa painotetaan.
Raatinne koostuvat 1080 äänestäjästä ympäri maailmaa. Onko heitä Suomessa? Kuinka paljon ja mitä voitte kertoa heistä?
”Raadit koostuvat ruokakriitikoista ja toimittajista, kokeista, ravintoloitsijoista ja maailmaa kiertäneistä kulinaristeista ympäri maapalloa. Sukupuolia raadissa on tasasuhteessa 50/50.
Teidän alueenne raadin valitsee Skandinavian ja Baltian alueen hallituksen puheenjohtaja Per Styregård. Hän on yksi kolmestakymmenestä puheenjohtajasta: heistä jokainen valitsee omalta toimialueeltaan 40 äänestäjän raadin, jonka jäsenistä vähintään 25 prosenttia ovat joka vuosi uusia. Kovin paljon muuta en voi kertoa, koska äänestäjät ovat sataprosenttisen anonyymejä.”
Suomalaisia ravintoloita ei ole listalla vielä nähty. Mitä neuvoja antaisit maamme parhaille ravintola-ammattilaisille listalle pääsyyn?
”Suomella on seitsemän ravintolaa 50 Best Discovery -alustallamme – Grön, Nolla, Olo, Ora, Palace ja Savoy Helsingissä ja Kaskis Turussa. Alustalla esitellään niitä asiantuntijaraatimme valikoimia ravintoloita, jotka eivät vielä mahdu viralliselle 50 parhaan listalle. Mukana on maailmalta yli 3200 baaria, ravintolaa ja hotellia, jotka ovat keränneet riittävästi ääniä.
Äänestäminen on täysin nimetöntä, luottamuksellista, turvallista ja Deloitte-konsulttiyhtiön valvomaa, joten taikatempuilla listalle ei pääse. Ravintolakokemuksen täytyy vain olla loistava.”
Mitä asioita raati painottaa arvostelussaan?
”Erinomaisen palvelun määritteleminen vaihtelee aina ihmisestä riippuen. Päätökset perustuvat arvostettujen ja maailmaa nähneiden kulinaristien arvioihin. Ei ole mitään tiettyä kriteeristöä, joka ravintolan tulee täyttää. Listalla ei pidä olla mitään tiettyä tuotetta. Ei ole väliä, montako vuotta ravintola on ollut toiminnassa tai onko se voittanut aikaisempia alan tunnustuksia.
Jokaisella akatemian jäsenillä on kymmenen ääntä, ja niillä he nimeävät kymmenen parasta ravintolakokemusta edellisten 18 kuukauden ajalta. Ravintolat eivät lähetä hakemuksia eikä niitä erikseen nimetä listalle. Äänestää voi mitä tahansa ravintolaa maailmassa, kunhan se ei ole Best of the Best -ryhmässä, pysyvästi suljettu tai sulkeutumassa pian.”
The World’s 50 Best Restaurants 2024
1. Disfrutar, Barcelona, Katalonia, Espanja
2. Asador Etxebarri, Atxondo, Baskimaa, Espanja
3. Table by Bruno Verjus, Pariisi, Ranska
4. Diverxo, Madrid, Espanja
5. Maido, Lima, Peru (Etelä-Amerikan paras)
6. Atomix, New York, Yhdysvallat (Pohjois-Amerikan paras)
7. Quintonil, México, Meksiko
8. Alchemist, Kööpenhamina, Tanska
9. Gaggan, Bangkok, Thaimaa
10. Don Julio, Buenos Aires, Argentiina
11. Septime, Pariisi, Ranska
12. Lido 84, Gardone Riviera, Italy
13. Tresind Studio, Dubai, Arabiemiraatit (Lähi-idän paras)
14. Quique Dacosta, Denia, Espanja
15. Sezanne, Tokio, Japani
16. Kjolle, Lima, Peru
17. Kol, Lontoo, Iso-Britannia
18. Plenitude, Pariisi, Ranska
19. Reale, Castel di Sangro, Italia
20. Wing, Hongkong* (Korkeimmalle sijoittunut tulokas)
21. Florilege, Tokio, Japani
22. Steirereck, Wien, Itävalta
23. Suhring, Bangkok, Thaimaa**
24. Odette, Singapore
25. El Chato, Bogota, Kolumbia
26. The Chairman, Hongkong
27. A Casa do Porco, Sao Paulo, Brasilia
28. Elkano, Getaria, Espanja
29. Borago, Santiago, Chile
30. Restaurant Tim Raue, Berliini, Saksa
31. Belcanto, Lissabon, Portugali
32. Den, Tokio, Japani
33. Pujol, México, Meksiko
34. Rosetta, México, Meksiko
35. Frantzen, Tukholma, Ruotsi
36. The Jane, Antwerpen, Belgia
37. Oteque, Rio de Janeiro, Brasilia**
38. Sorn, Bangkok, Thaimaa**
39. Piazza Duomo, Alba, Italia
40. Le Du, Bangkok, Thaimaa
41. Mayta, Lima, Peru
42. Ikoyi, Lontoo, Iso-Britannia
43. Nobelhart & Schmutzig, Berliini, Saksa (Kestävyyspalkinto)
44. Mingles, Soul, Etelä-Korea *
45. Arpege, Pariisi, Ranska **
46. Single Thread, Healdsburg, Yhdysvallat
47. Schloss Schauenstein, Furstenau, Sveitsi
48. Hisa Franko, Kobarid, Slovenia
49. La Colombe, Kapkaupunki* (Afrikan paras)
50. Uliassi, Senigallia, Italia
* Tulokas
** Palasi listalle
Aikaisemmat voittajat
50 Best -listan voittajat on vuodesta 2019 lähtien sijoitettu Best of the Best -kunniagalleriaan. Sama ravintola ei siis enää nykyään voi voittaa äänestystä useaan otteeseen.
- El Bulli (2002, 2006-2009)
- The French Laundry (2003-2004)
- The Fat Duck (2005)
- Noma – vanha sijainti (2010-2012, 2014)
- El Celler de Can Roca (2013, 2015)
- Osteria Francescana (2016, 2018)
- Eleven Madison Park (2017)
- Mirazur (2019)
- Noma – nykyinen sijainti (2021)
- Geranium (2022)
- Central (2023)
Lue myös: Jättiyllätys: Michelin-tähti Kuusamoon! Tässä kaikki Suomen Michelin-ravintolat