Kilpailut

Maailman paras ravintola julkistettiin – Avec kysyi, miten 50 parhaan listalle oikein pääsee

Barcelonalainen ravintola Disfrutar kerää kehut kokeellisella ja leikkisällä otteellaan. Litsihedelmästä syntyy helmikaulanauha. KUVA The World’s 50 Best Restaurants / Francesc Guillamet

Maailman paras ravintola 2024 on barcelonalainen Disfrutar. Vuosittainen The World’s 50 Best Restaurants -listaus -julkistettiin Las Vegasissa torstain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Toiseksi sijoittui Asador Etxebarri, joka sijaitsee Baskimaassa Espanjassa. Kolmossijan vei nimiinsä pariisilainen Table by Bruno Verjus.

Pohjoismaisista ravintoloista listalle ylsivät kööpenhaminalainen Alchemist (8:s) ja tukholmalainen Frantzén (35:s).

Maailman parhaaksi valittua ravintola Disfrutaria vetää keittiömestarikolmikko Mateu Casañas, Oriol Castro ja Eduard Xatruch. Kymmenen vuotta sitten perustettu ravintola tarjoaa kahta erilaista 30 ruokalajin listaa. Menun hinta on 290 euroa, ja viiniparituksen saa 160 eurolla.

Voittajan julkistuksessa 50 Best ylistää Disfrutarin teknistä taitoa, uudistusmielisyyttä ja nykyaikaista otetta. Myös leikkisyys kerää kehut: kaviaari löytää tiensä donitsin täytteeksi, ja jäädytetystä gazpachosta syntyy voileipä.

The World’s 50 Best Restaurants on ravintolalistauksista arvostetuimpia. Ensimmäinen lista julkaistiin vuonna 2002. Ravintolat päätyvät listalle anonyymien valitsijaraatien äänestyksillä. Edellisvuosien ykkösiä ei voi enää äänestää, vaan ne siirretään omaan kunniagalleriaansa. Avec kysyi 50 Best -sisältöjohtaja William Drew’lta, miten äänestykset toimivat ja mitä asioita arvostelussa painotetaan.

Raatinne koostuvat 1080 äänestäjästä ympäri maailmaa. Onko heitä Suomessa? Kuinka paljon ja mitä voitte kertoa heistä?

”Raadit koostuvat ruokakriitikoista ja toimittajista, kokeista, ravintoloitsijoista ja maailmaa kiertäneistä kulinaristeista ympäri maapalloa. Sukupuolia raadissa on tasasuhteessa 50/50.

Teidän alueenne raadin valitsee Skandinavian ja Baltian alueen hallituksen puheenjohtaja Per Styregård. Hän on yksi kolmestakymmenestä puheenjohtajasta: heistä jokainen valitsee omalta toimialueeltaan 40 äänestäjän raadin, jonka jäsenistä vähintään 25 prosenttia ovat joka vuosi uusia. Kovin paljon muuta en voi kertoa, koska äänestäjät ovat sataprosenttisen anonyymejä.”

William Drew vastasi Avecille sähköpostilla. KUVA The World’s 50 Best Restaurants

Suomalaisia ravintoloita ei ole listalla vielä nähty. Mitä neuvoja antaisit maamme parhaille ravintola-ammattilaisille listalle pääsyyn?

”Suomella on seitsemän ravintolaa 50 Best Discovery -alustallamme – Grön, Nolla, Olo, Ora, Palace ja Savoy Helsingissä ja Kaskis Turussa. Alustalla esitellään niitä asiantuntijaraatimme valikoimia ravintoloita, jotka eivät vielä mahdu viralliselle 50 parhaan listalle. Mukana on maailmalta yli 3200 baaria, ravintolaa ja hotellia, jotka ovat keränneet riittävästi ääniä.

Äänestäminen on täysin nimetöntä, luottamuksellista, turvallista ja Deloitte-konsulttiyhtiön valvomaa, joten taikatempuilla listalle ei pääse. Ravintolakokemuksen täytyy vain olla loistava.”

Mitä asioita raati painottaa arvostelussaan?

”Erinomaisen palvelun määritteleminen vaihtelee aina ihmisestä riippuen. Päätökset perustuvat arvostettujen ja maailmaa nähneiden kulinaristien arvioihin. Ei ole mitään tiettyä kriteeristöä, joka ravintolan tulee täyttää. Listalla ei pidä olla mitään tiettyä tuotetta. Ei ole väliä, montako vuotta ravintola on ollut toiminnassa tai onko se voittanut aikaisempia alan tunnustuksia.

Jokaisella akatemian jäsenillä on kymmenen ääntä, ja niillä he nimeävät kymmenen parasta ravintolakokemusta edellisten 18 kuukauden ajalta. Ravintolat eivät lähetä hakemuksia eikä niitä erikseen nimetä listalle. Äänestää voi mitä tahansa ravintolaa maailmassa, kunhan se ei ole Best of the Best -ryhmässä, pysyvästi suljettu tai sulkeutumassa pian.”

The World’s 50 Best Restaurants 2024

1. Disfrutar, Barcelona, Katalonia, Espanja

2. Asador Etxebarri, Atxondo, Baskimaa, Espanja

3. Table by Bruno Verjus, Pariisi, Ranska

4. Diverxo, Madrid, Espanja

5. Maido, Lima, Peru (Etelä-Amerikan paras)

6. Atomix, New York, Yhdysvallat (Pohjois-Amerikan paras)

7. Quintonil, México, Meksiko

8. Alchemist, Kööpenhamina, Tanska

9. Gaggan, Bangkok, Thaimaa

10. Don Julio, Buenos Aires, Argentiina

11. Septime, Pariisi, Ranska

12. Lido 84, Gardone Riviera, Italy

13. Tresind Studio, Dubai, Arabiemiraatit (Lähi-idän paras)

14. Quique Dacosta, Denia, Espanja

15. Sezanne, Tokio, Japani

16. Kjolle, Lima, Peru

17. Kol, Lontoo, Iso-Britannia

18. Plenitude, Pariisi, Ranska

19. Reale, Castel di Sangro, Italia

20. Wing, Hongkong* (Korkeimmalle sijoittunut tulokas)

21. Florilege, Tokio, Japani

22. Steirereck, Wien, Itävalta

23. Suhring, Bangkok, Thaimaa**

24. Odette, Singapore

25. El Chato, Bogota, Kolumbia

26. The Chairman, Hongkong

27. A Casa do Porco, Sao Paulo, Brasilia

28. Elkano, Getaria, Espanja

29. Borago, Santiago, Chile

30. Restaurant Tim Raue, Berliini, Saksa

31. Belcanto, Lissabon, Portugali

32. Den, Tokio, Japani

33. Pujol, México, Meksiko

34. Rosetta, México, Meksiko

35. Frantzen, Tukholma, Ruotsi

36. The Jane, Antwerpen, Belgia

37. Oteque, Rio de Janeiro, Brasilia**

38. Sorn, Bangkok, Thaimaa**

39. Piazza Duomo, Alba, Italia

40. Le Du, Bangkok, Thaimaa

41. Mayta, Lima, Peru

42. Ikoyi, Lontoo, Iso-Britannia

43.  Nobelhart & Schmutzig, Berliini, Saksa (Kestävyyspalkinto)

44. Mingles, Soul, Etelä-Korea *

45. Arpege, Pariisi, Ranska **

46. Single Thread, Healdsburg, Yhdysvallat

47. Schloss Schauenstein, Furstenau, Sveitsi

48. Hisa Franko, Kobarid, Slovenia

49. La Colombe, Kapkaupunki* (Afrikan paras)

50. Uliassi, Senigallia, Italia

Tulokas
** Palasi listalle

Disfrutarin ravintolasali. KUVA The World’s 50 Best Restaurants
Palkittujen yhteisposeeraus. KUVA The World’s 50 Best Restaurants

Aikaisemmat voittajat

50 Best -listan voittajat on vuodesta 2019 lähtien sijoitettu Best of the Best -kunniagalleriaan. Sama ravintola ei siis enää nykyään voi voittaa äänestystä useaan otteeseen.

  • El Bulli (2002, 2006-2009)
  • The French Laundry (2003-2004)
  • The Fat Duck (2005)
  • Noma – vanha sijainti (2010-2012, 2014)
  • El Celler de Can Roca (2013, 2015)
  • Osteria Francescana (2016, 2018)
  • Eleven Madison Park (2017)
  • Mirazur (2019)
  • Noma – nykyinen sijainti (2021)
  • Geranium (2022)
  • Central (2023)

Lue myös: Jättiyllätys: Michelin-tähti Kuusamoon! Tässä kaikki Suomen Michelin-ravintolat


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi