Michelin-tähdet

Jättiyllätys: Michelin-tähti Kuusamoon! Tässä kaikki Suomen Michelin-ravintolat

Johanna Mourujärven ja Connor Laybournen ravintola Tapio palkittiin Michelin-tähdellä. Suomalais-englantilainen pariskunta poseerasi palkintojenjaon jälkeen Esplanadin puistossa Helsingissä. KUVA Mariaana Nelimarkka

Suomen ja muiden Pohjoismaiden Michelin-tähdet julkistettiin palkintojuhlassa Helsingissä maanantaina. Suomalaisten tähtiravintoloiden joukkoon lisättiin keittiömestari Kozeen Shiwanin nimikkoravintola The Room Helsingistä sekä kuusamolainen ravintola Tapio. Molemmat palkittiin yhdellä Michelin-tähdellä.

Helsinkiläinen Palace säilytti kaksi tähteään. Myös kaikki aikaisemmat kuusi yhden tähden ravintolaa pitivät luokituksensa. Suomessa on nyt yksi kahden Michelin-tähden ja kahdeksan yhden tähden ravintolaa.

Michelin-ravintolat kasautuivat Suomen kartalla pitkään ainoastaan Helsinkiin. Vuonna 2022 turkulainen Kaskis pääsi ensimmäisenä pääkaupungin ulkopuolisena ravintolana yhden tähden Michelin-kerhoon. Viime vuonna joukkoon lisättiin porvoolainen Vår.

Tänä vuonna mentiin kertaheitolla pohjoiseen. Rukan laskettelukeskuksessa Kuusamossa sijaitseva Tapio on englantilaisen Connor Laybournen ja hänen vaimonsa Johanna Mourujärven ravintola.

”Olo on helpottunut, tunnustus tuntuu hyvältä. Luulen, että me taidamme olla maailman pohjoisin Michelin-tähdellä palkittu ravintola”, Laybourne sanoi palkintopuheessaan.

Connor Laybourne ja Johanna Mourujärvi avasivat ravintolansa Rukalle 23.12.2023 toimittuaan sitä ennen pienen hetken Kuusamon keskustassa. Alun perin ravintola perustettiin vuonna 2018 Posiolle, josta Mourujärvi on kotoisin.  

Connor Laybournella riitti onnittelijoita Michelin-palkintoseremonian jälkeen. KUVA Mariaana Nelimarkka

Suomalais-englantilainen pariskunta pyörittää pikkuruista ravintolaansa kahden hengen voimin. Mourujärvi vastaa 18-paikkaisesta salista ja Laybourne keittiöstä. Kaikki tehdään itse siivoamista ja tiskaamista myöden, apukäsiä ei ole.  

Tapiossa tarjoillaan yhtä menua. Ravintolan verkkosivuilla esillä oleva kevätmenu on hinnoiteltu 105 euroon. Ravintola kuvailee menua tasapainoiseksi yhdistelmäksi liha-, kala- ja kasvisannoksia. Raaka-aineita puolestaan kuvataan sanoilla korkealaatuinen, tuore, paikallinen, villi ja suomalainen.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Restaurant tapio (@restaurant_tapio) jakama julkaisu

Yllä: Esimerkki Tapion ruokalistalta. Voit katsoa kuvan myös ravintolan Instagram-tililtä.

Pohjois-Esplanadilla Helsingin keskustassa sijaitseva The Room by Kozeen Shiwan on viime aikojen puhutuimpia ravintola-avauksia Suomessa.

”Elämä on mahtavaa. Uskokaa unelmiinne. Kaikki on mahdollista. Kiitos niin paljon”, ravintoloitsija Kozeen Shiwan riemuitsi palkintopuheessaan.

Lue myös: Kozeen Shiwanille Suomen nopein Michelin-tähti: ”Vuosien ajan minulle on sanottu, että jätkä vaan puhuu”

Kozeen Shiwan, tässä vielä hetki ennen Michelin-tähteä. KUVA Outi Tuomivaara

Kestävästä gastronomiasta myönnettävän vihreän tähden pokkasi Ari Ruohon kipparoima ravintola Nokka Helsingistä.

Hyvästä hinta-laatusuhteesta kertovan Bib Gourmand -maininnan saivat uusina suomalaisravintoloina helsinkiläiset 305 ja Plein.

Michelin-opas julkistaa Pohjoismaiden ravintolalistauksensa vuosittain vaihtuvissa kaupungeissa. Viime vuonna kunnian sai ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina Turku. Helsinki isännöi seremoniaa ensimmäistä kertaa.

Yhtä Michelin-tähteä vuodesta 2007 pitänyt ravintola Demo lopettaa toimintansa heinäkuussa. Ovi suljetaan tähtikoristeisena, sillä helsinkiläisravintola säilytti tähtensä myös vuoden 2024 listauksessa.

Michelin-oppaassa on nyt kaikkiaan 29 suomalaista ravintolaa. Niistä yhdellä on kaksi tähteä ja kahdeksalla ravintolalla yksi tähti.

Tanskalaiselle Jordnærille ja norjalaiselle Re-naalle jaettiin kolme Michelin-tähteä. Suomen ensimmäinen kolmen tähden ravintola antaa vielä odottaa itseään.

Pohjoismaissa nimettiin kaikkiaan kaksi uutta kahden tähden Michelin-ravintolaa ja yhdeksän uutta yhden tähden ravintolaa. Neljälle ravintolalle myönnettiin kestävästä gastronomiasta kertova vihreä tähti. Kahdeksan ravintolaa sai hyvästä hinta-laatusuhteestaan Bib Gourmand -merkin.

Suomen Michelin-ravintolat 2024

Kolme tähteä on Michelinin tunnustuksista arvostetuin. Kolmen, kahden tai yhden Michelin-tähden lisäksi ravintola voi saada vihreän tähden (Green Star) kestävästä gastronomiasta ja Bib Gourmand -merkinnän erityisen hyvästä hinta-laatusuhteesta.

Kaksi Michelin-tähteä:

Palace, Helsinki: kaksi tähteä

Yksi Michelin-tähti:

Demo, Helsinki, yksi tähti
Finnjävel Salonki, Helsinki, yksi tähti
Grön, Helsinki: yksi tähti ja Green Star
Olo, Helsinki: yksi tähti
Kaskis, Turku: yksi tähti
The Room by Kozeen Shiwan, Helsinki: yksi tähti
Tapio, Kuusamo: yksi tähti
Vår, Porvoo: yksi tähti ja Green Star

Maininta Michelin-oppaassa:

305, Helsinki (Bib Gourmand) (uusi)
Bardot, Helsinki (uusi)
Bona Fide, Helsinki (Bib Gourmand)
Boon Nam, Helsinki
Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
Café Savoy, Helsinki
Ego, Helsinki
Gaijin, Helsinki
Le Ankka, Helsinki (uusi)
Muru
, Helsinki
Natura, Helsinki (Green Star)
Nokka, Helsinki (Green Star)
Nolla, Helsinki (Green Star ja Bib Gourmand)
Plein, Helsinki (Bib Gourmand) (uusi)
Savoy, Helsinki
Smör, Turku
Sekel, Helsinki
Shelter, Helsinki
Vinkkeli, Helsinki
Young Hearts, Helsinki

Artikkelia korjattu 27.5.2024 kello 21.35: Ravintola Demo lopettaa toimintansa heinäkuussa. Toisin kuin jutussa luki, se palkittiin silti tänäkin vuonna Michelin-tähdellä.

Lue myösHarvinainen haastattelu yksinoikeudella: Michelin-tarkastaja paljastaa, miten hän operoi ravintoloissa

Lue myös: Suomeen tulee uusia tähtiä, arvioivat Michelin-konkarit – Hans Välimäki vinkkaa, miten tarkastajan voi houkutella ravintolaan

Pohjoismaisia palkittuja voittokuvassa. KUVA Jaakko Sandqvist

Yllä: Pohjoismaiden Michelin-gaalan palkintoseremonia lähetettiin suorana Youtubessa.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi