Uusi ravintola

Kiinnostavin töölöläinen ravintola-avaus sitten Tellerin: tällainen on Third Place

Third Place -ravintola tavoittelee konstailematonta olohuoneen tuntua. KUVA Jaakko Sandqvist

Ravintola Third Place tarjoaa kohtaamisia, simppeliä lohturuokaa, viiniä ja musiikkia, lupaa ravintoloitsija Justine Caoibes. Hänet tunnetaan Annankadun suositusta Pobre-ravintolasta ja sen pikkusiskosta Pobrecitosta.

Third Place avasi ovensa Arkadiankadulla Töölössä viime viikon keskiviikkona.

Lähellä sijaitsee Helsingin ravintolavuoden 2024 ehkä puhutuin avaus, Teemu Laurellin kumppaneineen Fredrikinkadulle perustama Teller. Etu-Töölö ei perinteisesti ole ollut kaupungin vilkkainta ravintola-aluetta, ja Teller teki siitä kertaheitolla kiinnostavamman.

”Arvasin, että kysyisit Telleristä”, Caoibes virnistää.

”Töölö ei ole mikään Punavuori tai Kallio, mutta Teemu Laurellkin lienee tunnistanut potentiaalia alueessa. Asuin pitkään Taka-Töölössä ja kuljin tästä ohi töihin Kamppiin. Töölössä on paljon kahviloita, mutta kuumia ravintola-avauksia ei ole kovin usein ollut. Ohikulkijoita tässä on paljon, ja se tuo mukanaan ison mahdollisuuden. Ravintolassa on isot ikkunat ja sen edustalla vehreä puistikko. Toivottavasti saamme järjesteltyä kaupungin kanssa kesäksi terassin”, Caoibes pohtii.

Suomeen 14 vuotta sitten muuttanut Caoibes on ehtinyt pyörittää Pobren ja Pobreciton lisäksi Paisano-ravintolaa Korkeavuorenkadulla, kunnes talon remontti pakotti sulkemaan ovet.

Pobre yhdistää filippiiniläistä ja espanjalaista keittiötä. Third Placen on määrä olla luonteeltaan toisenlainen ravintola.

”Pobressa käyminen on elämys ja poikkeus arjen keskelle. Harvemman alkaa tehdä spontaanisti mieli espanjalais-filippiiniläistä ruokaa, kun taas Third Placen simppelimpi lohturuoka vastaa monien mielitekoihin täydellisesti. Third Place on matalan kynnyksen paikka, jossa voi käydä vaikka useamman kerran viikossa.”

150-grammaiset pasta-annokset tehdään oman talon tuorepastaan, jota avauslistan annoksissa on tarjolla viittä laatua: agnolotti, fettuccine, bucatini, lumache ja mafaldine.

Ravintoloitsija Justine Caoibes tuntee Töölön kulmat hyvin. KUVA Jaakko Sandqvist

Pasta-annoksissa ndujan kaverina on votkakastike ja ragussa jauhelihan seurana luuydintä. Eksoottisimmassa ja samalla pastalistan (18-24 e) kalleimmassa annoksessa on lumitaskurapua ja konbu-levää.

Kokonaisen pizzan sijaan tarjolla on pienempiä pizzettoja (12-13 e). Lisäksi löytyy jaettavaksi tarkoitettuja pikkuannoksia (5-10 e) ja savustettujen mantelien tapaisia baarisnackseja (5-8 e).

Third Placen ei ole tarkoituskaan olla autenttinen italialaisravintola, Caoibes sanoo. Hän korostaa laadukkaiden raaka-aineiden merkitystä.

Keittiössä huseeraa Juho Saralehto, jonka oma Outo-ravintola on määrittelemättömän mittaisella tauolla. Third Placessa Saralehto ei työskentele talon palkkalistoilla, vaan konsulttina.

”Juho on ollut kehittämässä ruokalistaa ja ravintolan ruokatuotetta. Yhteistyöstä hänen kanssaan on tarkoitus tehdä pitkäaikainen ja ruokalistasta tasapainoinen, sesonkien mukainen ja inklusiivinen. Se tarkoittaa erilaisten ruokavalioiden ja allergioiden huomioimista”, Caoibes valottaa.

Useammassakin Michelin-tason ravintolassa urallaan kokannut Juho Saralehto (vas.) on valjastanut tietonsa ja taitonsa Third Placen käyttöön. Kuvassa myös Jonathan Caoibes ja Patrick Valencia. KUVA Jaakko Sandqvist

Cocktaileja avauslistalla on neljä (10-12 e) ja yksi mocktail (9 e).

Viinien pullohinnat ovat 55 ja 70 euron välissä, ja osaa myydään laseittain.

”Viinilista on vielä suppea, mutta huolella laadittu. Apuna on Pobren sommelier, ja teemme yhteistyötä Soilin, Intan ja muiden viinimaahantuojien kanssa. Toimimme samaan tapaan kuin aikoinaan Pobressa, jossa lista oli aluksi pieni ja nykyisin todella kattava”, Caoibes kuvailee.

Helsingissä on käynnissä uusien italialaisten ravintoloiden buumi: löytyy Välimäkien Bistro Gina, Pekka Terävän Scolare, Passio-miesten Retro Enoteca sekä Kallion rempseä Segreto.

Pastaan erikoistuneiden ravintoloiden etujoukoissa on ollut Eerikinkadun Goose Pastabar.

Third Placen ravintoloitsija Justine Caoibes kehuu Goosea, jossa on juuri hiljattain syntymäpäivänsä kunniaksi käynyt.

Goose on ollut ajoittain niin suosittu, että sinne on joutunut jonottamaan. Third Placesta Caoibes toivoo spontaania ja konstailematonta menestystarinaa.

Ravintolan nimi perustuu sosiologian termiin kodin ja työpaikan ulkopuolisesta kolmannesta paikasta, jossa ihmiset viettävät vapaa-aikaansa.

”Meille voi tulla sen kummemmin suunnittelematta arkena tai viikonloppuna, missä vaatteissa tahansa, yksin tai porukassa. Pöydistä on tarkoituksella jätetty viinilasit ja servetit pois, jotta ihmisille ei tulisi mielikuvaa turhan fiinistä ravintolasta”, Caoibes sanoo.

55-paikkaisen ravintolan pöydät on aseteltu väljästi. KUVA Jaakko Sandqvist
Levykulmauksessa voi selailla vinyylejä, ja niitä voi ostaa mukaansa ravintolan kassalta. KUVA Jaakko Sandqvist

Musiikki on ravintolassa se juttu, Caoibes korostaa. Yhteistyökumppaniksi löytyi We Jazz -kollektiivi.

Levykulmauksesta löytyy selailtavaksi sekä uusia että käytettyjä vinyylejä, joita voi ostaa mukaansa. Tulossa on myös kuuntelupiste kuulokkeineen. Levynjulkaisutilaisuudet ja keikatkin saadaan tulevaisuudessa onnistumaan, sanoo ravintoloitsija.

Salin keskellä on dj-piste. Musiikki soi 18 kaiuttimesta.

”Soittolistat on laadittu huolella. Viikonloppuisin soittavat dj:t, ja musiikki on kaikenlaista 80-luvun funkista souliin. Ohjelmassa on esimerkiksi tietokilpailuja ja bingo. Ystävänpäiväksi on tulossa pikatreffitapahtuma sinkuille”, Caoibes kertoo.

Dj-kalusto on aseteltu keskeiselle paikalle. KUVA Jaakko Sandqvist
Third Place avattiin toimistotalon kivijalkaan Etu-Töölössä. Liiketilassa toimi aikaisemmin Antellin kahvila. Antellilta vapautui myös kerrosta alempaa tila, ja siellä Caoibes kumppaneineen pyörittää nyt 200-paikkaista Kantin Lunch Club -lounasravintolaa. KUVA Jaakko Sandqvist

Lue myös: Michelin-kokin tähdittämän uuden ravintolan ruokalista Helsingin paraatipaikalla yllättää: kalakukkoa


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi