Uusi ravintola

Tällainen on Teemu Laurellin uusi ravintola – Tellerin juomalistalla kokeillaan mielenkiintoista käytäntöä

Helsinki sai jälleen uuden ravintolan, joka on avattu vanhaan pankkisaliin. Siitä kertoo jo nimi Teller – suomeksi pankkivirkailija.

Vuonna 1921 valmistunut Fredrikinkatu 71 on huomiota herättävä rakennus, jossa on aiemmin toiminut muun muassa Levykauppa X.

Nyt kivijalan isäntinä ovat kehutusta Shelter-ravintolasta tunnetut Teemu Laurell ja Lennart Sukapää.

”Rakennus ja sen makeat ikkunat ovat hyvin tunnistettavia. Olen asunut lähistöllä ja miettinyt, että tämä olisi hieno paikka ravintolalle”, Laurell kertoo Helsingin Uutisille.

Laurell sattui ottamaan asian puheeksi samaan aikaan, kun taloyhtiö oli suunnitellut liiketilan muuttamista ravintolaksi.

”Olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan.”

Teller on hakenut inspiraatiota New Yorkista.

”Ravintolan suunnittelu on vienyt noin vuoden. Sinä aikana olemme käyneet kahdesti tutustumassa New Yorkin ravintoloihin. Yksi suosikkini siellä on Estela.”

Pippuripihvi valmistetaan kotimaisesta lihasta. KUVA Päivi Tuovinen
Tellerin tiloissa on aiemmin toiminut muun muassa KOP-pankki ja Levykauppa X. KUVA Päivi Tuovinen
Teemu Laurell (keskellä) tunnetaan Top Chef ohjelman voittana vuodelta 2012. Tellerin lisäksi hän on ollut perustamassa Helsinkiin muun muassa Shelter-ravintolaa. KUVA Päivi Tuovinen

Makuja ympäri maailmaa

Laurell haluaa palan Estelan maagista tunnelmaa myös Töölöön. Estelalla on Michelin-tähti, mutta Laurell ei sellaista Tellerille odota.

”Amerikassa tällainen konsepti voi saada tähden, mutta Suomessa ei. Olemme iso ravintola, jolla on laaja ruokalista. Monta alkuruokaa, pääruokaa ja jälkiruoat. Suomessa Michelin-tähtiä saavat ravintolat, jotka tarjoavat ennalta määrättyä menua. Jos saamme Michelin-oppaaseen bib gourmand -mainninan laadukkaasta ruoasta, niin olen supertyytyväinen.”

Laurell sanoo, että Michelin-tähti vaatisi myös huomattavasti enemmän henkilökuntaa.

”Henkilökunta maksaa hitosti. Olemme kahden miehen yritys, joka haluaa kuolettaa riskit ja tehdä liiketoimintaa. Keskitymme laadukkaan ruoan tekemiseen.”

Yhdysvaltojen lisäksi makuja on haettu etenkin välimeren keittiöstä, Ranskasta ja Suomesta. Listalla on siikaa, paahdettua munakoisoa, puikulaperunaa, hamachi-kalaa, piimäkastiketta…

Tellerin paikalla ei ole ollut aiemmin ravintolaa. Miten asiakkaat osaavat perille?

”Tämä on kulma, jonka ohi moni kulkee bussilla ja ratikalla. Ravintola tulee kyllä nähdyksi. Naapurissa on hyvin pärjännyt Ateljé Finne. Syntyykö tähän isompikin keskittymä”, Lennart Sukapää pohtii.

Taloustilanne on heikko. Riittääkö ihmisillä rahaa käydä ravintoloissa?

”Nyt on tiukemmat ajat, mutta uskomme tilanteen kääntyvän. Ravintoloissa käy nyt uusi sukupolvi, joille ulkona syönti ei liity enää pelkästään juhlaan. Ravintolassa saatetaan käydä monta kertaa viikossa ja silloin saatetaan syödä sadan euron menun sijaan yksi annos ja juoda lasi viiniä. Se onnistuu Tellerissä hyvin”, Sukapää sanoo.

Alkuruoat maksavat 13–18 euroa, pääruoat 24–41 euroa.

Lennart Sukapää on Tellerin toinen ravintoloitsija. Ravintolassa on paljon isoja ikkunoita. KUVA Päivi Tuovinen
Tammipöydät ovat virolaisen puuseppä Vladimir Popon käsialaa. Ravintolassa on paljon tarinankerrontaan liittyviä yksityiskohtia ja yllätyksiä. KUVA Päivi Tuovinen
Endiiviä, taatelia, hasselpähkinää ja fromage blanc -juustoa. Annoksen voi syödä käsin tai veitsellä sekä haarukalla. KUVA Päivi Tuovinen

Iso panostus alkoholittomiin

Tellerissä on Euroopankin mittakaavassa poikkeuksellisen laaja alkoholittomien viinien lista.

”Menulle on mahdollisuus valita esimerkiksi joka toinen juoma alkoholittomana. Malli on tullut Ruotsista”, ravintolapäällikkö Heidi Martikainen sanoo.

Tällä hetkellä listalla on 18 alkoholitonta viiniä. Lisäksi on tee-, marja- sekä hedelmäpohjaisia juomia.

”Tulevaisuudessa haluaisimme nähdä enemmänkin laadukkaita alkoholittomia viinejä markkinoilla”, Martikainen sanoo.

Ravintolan nimeen liittyy monta sanaleikkiä. Teller viittaa myös tarinankertojaan. Mitä se tarinallisuus teidän kohdallanne tarkoittaa?

”Töölö tunnetaan vahvasti vanhoista ravintoloista, joissa ovat istuneet ketkä lie taiteilijat. Olemme uuden ajan töölöläisravintola, joka tarjoaa konstailematonta ja elämyksellistä ruokaa. Haluamme olla tässä tosi pitkään”, Laurell sanoo.

Ravintolasalista on suora näköyhteys keittiöön. Aiemmin samalla paikalla oli muun muassa pankkiholvi. KUVA Päivi Tuovinen
Juomalistalla on paljon alkoholittomia viinejä. KUVA Päivi Tuovinen
Tellerin seinillä on paljon taidetta. Valoteos on Espanjassa asuvan Stefan Bummin käsialaa. Kokoelmiin kuuluu myös Reino Hietasen teoksia. Ravintolan sisustuksen on suunnitellut Silja Kantokorpi. Salihenkilökunnan vaatteet on suunnitellut Katri Niskanen. KUVA Päivi Tuovinen

Pankkiholvista tuli tiskausnurkka

Laurell ja Sukapää ovat pyörittäneet kahdeksan vuoden ajan Katajanokan kehuttua Shelter-ravintolaa. Laurellilla oli aiemmin myös Holy Døner -kebabravintola Punavuoressa. Se suljettiin vuosi sitten koronan ja työvoimapulan rampauttamana.

”Se oli raskas projekti, eikä mennyt taloudellisesti hyvin. Siinä oppi, ettei fast casual -ruoka ole maailman helpointa hommaa.”

Teller ei ole ainoa Helsingin ravintola, joka sijaitsee entisen pankin tiloissa.

Yksi tunnetuimmista on vanhan Postipankin tilalle 2000-luvun alussa rakennettu juhlatila Bank ja ydinkeskustan Salutorget.

Myös Runeberginkadun Sognon tilalla oli ennen KOP. Solo Sokos Hotel Helsingin juhlatilat toimivat nekin vanhassa pankkisalissa.

Vanhat pankkitilat tunnistaa jykevästä holvista. Tellerissä siitä on purettu katto.

”Paikalla on tiskausnurkka”, Sukapää kertoo.

LUE MYÖS: Helsingin keskustan maamerkkiin avattiin hätkähdyttävä kattoravintola, josta saa ruoan sekä lounassetelin hinnalla että ökymmin

Maanantaina avattuTeller sijaitsee Fredrikinkadun ja Arkadiankadun kulmassa. KUVA Päivi Tuovinen

Ikkunan viereen on jätetty muutamia ”walk in” -paikkoja, joihin ei oteta pöytävarauksia. KUVA Päivi Tuovinen


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi