Tapahtumat

Shinobin, Finnjävelin ja Robuston joukkueet kohtasivat ravintolaväen futisturnauksen finaalissa – Goblet Cup luo yhteishenkeä alalle

Horeca-alan jalkapalloturnaus Goblet Cup pelattiin Väinö Tannerin kentällä Helsingin Haapaniemessä maanantaina 19. elokuuta. Edustettuina olivat muun muassa helsinkiläiset ravintolat Toppa, Grön, Nolita, Maukku, Shinobi, Robusto, Lilja, Vintero, Hobo sekä SW/W Restaurants. Tampereelta mukana oli ravintola Kajo, joka sijoittui turnauksessa neljänneksi. Voiton vei helsinkiläisen ravintola Shinobin henkilökunnasta koostunut FC Ichiban.

Kaikille horeca-alan työntekijöille avoin turnaus pelattiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, jolloin mukana oli yhdeksän joukkuetta. Tilausta yhdessä tekemiselle tuntui olevan, sillä tänä vuonna turnaukseen otti osaa 16 horeca-alan ammattilaisista kasattua joukkuetta.

”Olimme tilanteessa, jossa piti rajoittaa osanottajien määrää ehtiäksemme ratkoa mestaruuden yhden päivän aikana”, kertoo Tomas Forsman, yksi tapahtumavastaavista.

Hän vastaa omissa päivätöissään viinien maahantuonnissa toimivan Let Me Winen myyntipäällikön tehtävistä ja edusti turnauksessa Kruna Unitedia, joka koostui Helsingin Kruununhaassa toimivien ravintola Kuurnan, Bona Fiden ja Let Me Winen edustajista.

Turnauksen järjestäjät Efe Yetiskul (ravintola Outo), Tomas Forsman (Let Me Wine) ja Marko Simunaniemi (Kajo) KUVA Mikko Laitinen

Yhteisöllisyyttä ja joukkuehenkeä

Kentällä on kova kuhina ensimmäisten otteluiden käynnistyessä aamukymmeneltä. Aurinko ei vielä paahda aivan täydellä teholla, mutta sää enteilee kuumaa, hikistä iltapäivää. Sponsoreilta saadut vissyt ja proteiinipatukat ovat kovaa huutoa viimeistään keskipäivän paahteessa. Pienellä kentällä viisi vastaan viisi joukkueilla pelattujen otteluiden tempo on kova.

”Välillä porukka herää oman fyysisen kuntonsa tilanteeseen huomatessaan, että jo kymmenen minuutin peli alkaa vetää hapoille. Moni tosin vannoi jo viime vuonna ottavansa itsestään niskalenkin, vaan samoista suista nämä kommentit nytkin tulevat”, Forsman sanoo.

Ravintola Kajo pelasi välierissä ravintola Topan tiimistä koostunutta FC 2 goals 1 cup -joukkuetta vastaan. KUVA Mikko Laitinen

Goblet Cupin taustalla on ollut vahvasti ajatus yhteishengen luomisesta alalle, joka on kokenut viime aikoina kovia. Alalla työskennelleet tietävät, mikä merkitys hyvällä joukkuehengellä on pitkien päivien venyessä.

Tavoitteena on samalla innostaa suhteellisen raskaan työn tekijöitä innostumaan liikunnasta ja pitämään huolta itsestään.

”Monesti työn ulkopuolella yhdessä vietetty aika jää viinittelyyn ja syömiseen. Ajattelimme, että jos pystymme innostamaan muutamankin ystävän liikunnan pariin, olemme saavuttaneet paljon.”

Jalkapallo on matalan kynnyksen laji

Olkoonkin, että pelit ovat leikkimielisiä, on jalkapallo tasosta riippumatta tunteikas laji. Ensimmäisten pudotuspelien päättyessä rangaistuspotkuilla unelmiin mestaruudesta ja toisaalta karvaaseen kalkkiin, täyttyy kenttä kovaäänisestä juhlinnasta. Turnauksen lopettamaan joutuneet joukkueet näyttävät mietteliäiltä.

Jalkapallo valikoitui Goblet Cupin lajiksi varsin selkeistä syistä. Forsman on itse futannut 4-vuotiaasta lähtien ja pelit jatkuvat yhä kolmosdivari-tasolla.

”Jalkapallo on varsin matalan kynnyksen laji, moni on sitä joskus vähintään kokeillut eikä pelaamiseen tarvita kuin kengät sekä pallo”, Forsman toteaa.

Goblet Cup -turnaus pelattiin sekajoukkuein. Kuvassa Carusel kohtaa FC Ichibanin. KUVA Mikko Laitinen.

Tavoitteena kaksipäiväinen turnaus

Vaikka valtaosa joukkueista tuleekin pääkaupunkiseudulta, oli tänä vuonna saatu jo neljänneksi lopulta sijoittunut Kajon joukkue Tampereelta mukaan.

”Käytännössä ainoa rajoite osallistumiselle on, että joukkueen jäsenten tulee olla horeca-alalla jollakin tavalla töissä”, Forsman sanoo.

Collusionin maalivahtina toimi Mohammad Abdelgayed.

Suunnitelmat vuodelle 2025 ovat kunnianhimoiset.

”Olisi upeaa saada niin monta joukkuetta, mukaan, että voisimme järjestää turnauksen kaksipäiväisenä.”

Vaikka pelit ovat lyhyitä, on viisi peliä putkeen pelattuna aika paljon.

”Se näkyy jo viimeisissä matseissa, että jalka painaa,” hän perustelee kaksipäiväiseen turnaukseen siirtymistä.

Miten Goblet Cupiin pääsee mukaan?

”Halukkaat voivat olla minuun suoraan yhteyksissä esimerkiksi Instagramissa, viestiä nimimerkille @foppaa”, Forsman kannustaa.

Finaalipeli Robuston Jävelit vastaan FC Ichiban oli täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. KUVA Mikko Laitinen

Tiukkaa taistelua mitalipeleissä

Loppuottelun koittaessa on ykköskentän reunalle kasaantunut koko joukko kannustajia. Pettymys on pyyhkiytynyt jo pois naamoilta, kun jännitetään mestaruuden ratkeamista. Finaaliin tiensä selvittäneet Robuston Jävelit ja FC Ichiban, mahdollisesti kaksi turnauksen vauhdikkainta jalkapalloa pelannutta joukkuetta valmistautuvat ottamaan yhteen.

Kovaa mennään nytkin, eikä finaalitilanne näytä luovan turhia paineita joukkueiden selkään. Voittomaalikisaa ei tällä kertaa tarvita, FC Ichiban on vahvempi 2-1 ja vie mukaansa Goblet Cupin vuosimallia 2024.

Entä miten Tomaksen kilpailuhenkisyys kesti, kun Kruna Unitedin tie katkesi ennen mitalipelejä?

”Onhan voittaminen aina kivaa, mutta näissä karkeloissa tärkeintä on yhteisöllisyyden rakentaminen ja hymyistä päätellen siinä onnistuttiin.”

Turnauksen voiton vei ravintola Shinobin henksusta koottu FC Ichiban. Keskellä ravintoloitsija Jesper Björkell.
Voittaja sai kotiin vietäväksi Goblet Cupin pokaalin. KUVA Mikko Laitinen

Lue myös: Helsinkiläinen ravintola-ammattilainen rakensi New Yorkissa hyväntekeväisyystapahtuman nollasta suomalaiskokkien kanssa

Juttua päivitetty 23.8. klo 13.20. Korjattu ja täydennetty kuvatekstien tietoja.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi