Uusi ravintola

Helsingin keskustan maamerkkiin avattiin hätkähdyttävä kattoravintola, josta saa ruoan sekä lounassetelin hinnalla että ökymmin

Tommi Tuominen keräsi avajaisiltana merkintöjä muistikirjaansa. Ravintoloitsijan selän takana, ikkunan toisella puolen avautuu Topan terassi. KUVA Mariaana Nelimarkka

Tommi Tuominen on kontrastien ihminen: hänestä katuruoka korostaa historiallista miljöötä. Myös yhteistyö sisustustoimisto Franz Designin kanssa saa kiitosta. Ravintolaan valittiin metallirunkoinen sisustus, jolla vältetään museaalinen tunnelma.

Autotallin kupeesta nousevat hissit tuovat asiakkaat suoraan pääsaliin, jossa on paljon tuttua, onhan talon arkkitehti Alvar Aalto ja hänen kädenjälkensä vähän kuin kansallisomaisuuttamme. Satapaikkaisessa salissa on myös kaikuja alkuperäisestä käytöstä: se oli henkilöstöruokala, kun talo palveli Enso Gutzeitin pääkonttorina vuodesta 1962 lähtien.

Baarin puolella on säilytetty alkuperäisiä sermejä ja luotu tummilla väreillä lämmin, kutsuva tunnelma. Talon länsipäädyn kabineteissa on säilytetty alkuperäinen kalustus. Kahdeksan hengen kulmakabinetti, joka on sisustettu kahdella pyöreällä pöydällä, tarjoaa näkymän Helsinkiin: silmien edessä avautuu sekä Uspenskin katedraali että Tuomiokirkko.

Sokeripalana tunnettu rakennus kuuluu Helsingin keskustan maamerkkeihin. Toppa avattiin sen kattokerrokseen. KUVA Mariaana Nelimarkka

Erilainen lihamuki

Toppa lupaa katuruokaa maailman eri kolkilta. Tommi Tuominen hehkuttaa syöneensä maailman läpi, joten makumuistoja riittää jaettavaksi.

Lista esittelee pieniä suupaloja, snackseja, sitten parille hengelle jaettavaksi sopivia ruokia kalasta, lihasta ja kasviksista sekä lopuksi vielä isompia jaettavia annoksia. Hintahaitari on laaja, kuudesta eurosta aina 76 euroon, sillä menulla leikitellään myös luksusraaka-aineilla. Pääosa annoksista on hinnoiteltu maltillisesti noin 15 euroon.

Lahtelainen grillikioskiklassikko lihamuki saa yksinkertaisen toteutuksen. Se on flank steakia täydellisesti grillattuna, pikku kuppiin siivutettuna. Lihamukista saa wagyu-härästä valmistetun luksusversion, jonka hinta on listan kallein, 76 euroa. Tässä kohtaa peliin astuvat myös ravintoloitsijalle rakkaat kastikkeet.

”Soosit ovat kaiken ydin. Niitä kuuluu maistaa kaikkien ruokien kanssa. En halua suositella, mikä kastike on millekin ruoalle, mutta aiomme tehdä kastikkeille all-in-pakettihinnan, jotta mahdollisimman moni maistaisi niitä kaikkia”, Tuominen summaa avajaisillan oppeja.

Samosalle kuuluu persilja-korianterikastike, muuten kastikkeita valitaan oman maun mukaan seitsemän soosin listalta. Esimerkiksi lihamukin kanssa osuvia ovat chimichurri ja seesamikastike.

Pöytään voi tilata paljon kaikkea, tai voi tehdä täsmäiskun yksittäisten annosten pariin. Possurulla ja muutama sivusalaatti voisivat olla nopean illallisen ytimessä, pidempään viihtyvä kurkistaa jokaiseen mahdolliseen pikku kuppiin. Sämpylälistalla on tällä hetkellä niin hummerileipä kuin chorizotäytteinenkin versio. Flatbreadin voi viimeistellä kaviaarilla, joka tuo hintaan muutaman kympin lisää.

Lounarilla tai leveämmin

Keittiö on tilava. Kokit ovat tilanneet sinne kaikki laitteet, joista ovat haaveilleet. Tandooriuuni ei läpäissyt ensimmäistä tarkastusta, mutta Tuominen on toiveikas, että sekin saadaan pian käyttöön. Pehmiskoneeseen tuunataan massa itse. Ensimmäisellä jälkiruokalistalla on kaksi pehmisannosta, toinen perinteisesti kastikkeiden kanssa kupista ja toinen sandwichina, jossa pehmis on cookieiden täytteenä.

Henrik Packalén vetää keittiötä, josta nousee ruokaa myös lounasaikaan. Uuteen ravintolaan voi tutustua lounassetelin enimmäisarvon hinnalla, joka on tätä nykyä 13,50 euroa.

Juomalistalla silmään pistää suhteellisen iso samppanjavalikoima pulloittain. Se antaa osviittaa siitä, miten ravintoloitsija uskoo illan etenevän: nautitaan paljon hyviä juomia, syödään vähän tai vähän enemmän, hengaillaan DJ:n rytmittämissä tahdeissa – eivätkä bileet lopu auringonlaskuun.

Topan terassi reunustaa rakennusta kahdelta seinältä. Näkymä eteläsatamaan ja kaupungin kattojen yli on komea, ja paikasta voi povata kesän the terassia. Kuvien napsiminen jää keväämmälle, sillä terassi ei vielä avajaisissa ollut käytössä.

Tommi Tuominen kantaa ravintoloitsijana päävastuun siitä, että kaikki onnistuu käytännön työssä. Avajaisiltana hän hyöri vieraiden joukossa punakantinen muistikirja kädessään – merkintöjä kertyi ”ihan kivasti”, ja niiden pohjalta ravintola petraa yksityiskohtia. Kahden vuoden projekti kulminoitui lauantaihin 16.3. kun ravintola avasi ovensa yleisölle.

LUE MYÖS: Toimintansa lopettava ravintola Demo tullaan muistamaan uudistajana – Tommi Tuominen kertoo, mistä hän on erityisen ylpeä

LUE MYÖS: Alvar Aallon piilotettu luomus Helsingin Kulttuuritalon kellarissa jytisee nyt elektronisen musiikin tanssiklubina – kuvat hurjasta muutoksesta

”Toppa niinkuin toppahousut, olemme kaiken kansan paikka. Toppa niin kuin toppen, olemme huipulla. Ja sitten tietysti vielä sokeritoppa, joka viittaa talon Sokeripala-lempinimeen”, ravintolatoimenjohtaja Katariina Sommerschield iloitsee tiimin keksimästä monimerkityksellisestä nimestä. KUVA Mariaana Nelimarkka
Tommi Tuomisen selässä komeileva logo ja Topan koko visuaalinen ilme on Tuomisen luottomiehen Kimmo Kivilahden käsialaa. KUVA Mariaana Nelimarkka

LUE MYÖS: Roni Kerttula ja Ina Niiniketo pyörittävät pientä ravintolaansa Helsingissä eri tavalla kuin muut – ja he tietävät hyvin, miten suomalainen asiakas eroaa ruotsalaisesta

LUE MYÖS: Tältä näyttää Helsinkiin avautunut hulppea kattoravintola Bistro O Mat – ravintoloitsija iloitsee muutoksesta: ”Ei olisi onnistunut menneinä vuosina”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi