Tyyli

Kampaukset, meikit ja pukeutuminen – nappaa vinkit loppuvuoden juhliin

Kestävää, ysäriä ja kuultavaa

Vaatteet. Juhlapukeutumisessa nousussa on laadun ja kestävyyden arvostus. Stylisti Kati Vasellin mukaan saman juhlapuvun käyttöä useaan otteeseen ei enää katsota pahalla, vaan on hyvä, jos vaatteet kestävät aikaa.

Naisten juhlapukeutumisessa nähdään tänä talvena paljon neutraaleja värejä, kuten musta, valkoinen ja harmaa. Myös metallisävyt, kuten hopea, ovat pinnalla. Tehostevärinä punainen nousee trendeihin. Vaatekappaleista Vasell nostaa esiin valkoisen peruspaidan. Pitkää kauluspaitaa voi käyttää mekon tavoin ja asustaa juhlavasti. Miesten pukeutumisessa esillä on luonnonläheisiä sävyjä, kuten ruskeaa ja harmaata. Trendien kärkenä on liituraitainen puku, erityisesti syvän sinisenä.

Meikki. Juhlameikissä taas näkyy vahvasti 1990-luku, toteaa meikkaaja-maskeeraaja Heidi Viskari. Esiin nousevat vahvat huulipunat, ruskeansävyiset silmämeikit ja grunge-henkiset, suttuiset rajaukset. Ihoon haetaan kuultavaa ja kiiltävää loppusilausta aiempien mattameikkipohjien sijaan. Kulmakarvatkin ovat ohenemassa viime aikojen tuuheasta ja paksusta tyylistä.

Kampaus. Kampauksissa painopiste siirtyy niskasta ylemmäs. Trendikästä on kiinnittää osa hiuksista päälaelle ja jättää osa auki. 90-luku näkyy myös kampauk­sissa: nyt hauskuutellaan leteillä. Ajalle tyypillisten pikkulettien sijaan palmikoita nähdään isommassa mittakaavassa ja irtonaisina, ei niinkään lettikampauksena. Hiukset voidaan kerätä poninhännälle ja letittää sitten jopa viidelle letille.

Meikki ensin, vaatteet sitten

Juhlatyyli pysyy parhaassa kuosissa, kun meikki ja hiukset tehdään ensin ja juhlavaatteet puetaan viimeisenä. Mahdollisuuksien mukaan juhlavaate kannattaa vaihtaa päälle vasta tapahtumapaikalla tai aivan viimeiseksi ennen lähtöä. Pukiessa on hyvä pitää kasvojen suojana kevyttä huivia, jotta meikki tai vaatteet eivät sotkeennu.

Kestävä meikki kerrostamalla

Maskeeraaja Heidi Viskarin mukaan juhlatyylin rakentaminen kannattaa aloittaa ihon kosteutuksella.  Sen jälkeen vuorossa on hiusten föönaus ja mahdollinen kihartaminen ennen meikin tekoa. Näin kosteustuote ehtii imeytyä ihoon, ja toisaalta meikkipohja ei sotkeudu kuumuuden takia.

Meikkipohjaan käytettävää tuotetta kannattaa levittää ohuita kerroksia, taputella iholle ja antaa asettua ennen seuraavaa kerrosta. Välissä voi aloittaa silmämeikin tekoa ja lopuksi vasta palata viimeistelemään meikkipohjan, kun se on saanut hetken jo asettua iholle. Näin kerrostamalla pieniä määriä tuotteita saa kauniimman ja pysyvämmän lopputuloksen.

Silmämeikkiin kannattaa valita vedenkestävät tuotteet niin ripsiin kuin rajaukseen. Huulimeikistä saa pysyvän käyttämällä huultenrajauskynää koko huulten alueelle. Huulipunaa levitetään yksi kerros, minkä jälkeen huulet taputellaan paperilla ja lisätään uusi kerros. Meikki viimeistellään kiinnityssuihkeella.

Kampaus viimeistellään vasta lopuksi. Tyylikokonaisuuden voi täydentää lakkaamalla kynnet.

Oikeilla välineillä juhlatyyli siistiksi

Kun juhla-asun nostaa esille ajoissa, ehtii vielä tarkistaa, että se on siisti, ja poistaa mahdolliset tahrat ja lemmikkien karvat. Vaatehöyrystin on hyvä apuväline. Karvojen poistoa varten kannattaa ottaa tarraharja mukaan vielä juhlapaikalle.

Pukupussissa kuljetettava vaate pysyy rypyttömänä, mutta vain riippuessaan suorana. Erityisesti talvella matkustamiseen kannattaa varata erilliset ulkojalkineet, jotta juhlakengät pysyvät siistinä kenkäpussissa. 

Vältä paniikki varautumalla

Ennakoimalla voi karttaa isoimmat sudenkuopat. Mahdollinen hiusten värjäys kannattaa tehdä viikkoa ennen juhlaa, jotta hius ehtii asettua. Juhlameikin perusta taas on hyvä ihonhoito. Kosmetologilla käynti kannattaa ajoittaa muutamaa viikkoa ennen tilaisuutta, koska iho voi olla punakka käynnin jäljiltä. Kotona heleyttävän kasvohoidon voi tehdä pari päivää ennen juhlaa.

Jos iho oireilee esimerkiksi kuivana tai ruusufinnillä, kannattaa juhlaa varten hankkia täsmätuotteet ihon hoitoon, toteaa maskeeraaja Heidi Viskari. Myös meikkituotteet kannattaa käydä etukäteen läpi. Kesällä ruskettuneelle iholle ostettu meikkivoide ei välttämättä olekaan oikean sävyinen talvella.

Juhlassa meikkiä saa ylläpidettyä puuteripaperin tai puuterin avulla. Vanupuikko on hyvä väline silmä- ja huulimeikin siistimiseen. Huulituote kannattaa myös olla mukana.

Stylisti Kati Vasell suosittelee naisia ottamaan juhlaan aina varasukkahousut, jopa kahdet. Runsaasti hikoilevat miehet voivat varata ylimääräisen kauluspaidan. Vasell itse lähtee juhlaan mukanaan vaihtovaate ja varakengät vahinkojen varalle, erityisesti ollessaan näkyvässä roolissa, kuten juontajana.

Juhlameikki omilla ehdoilla

Tavallinen haaste juhlameikin tekemisessä on valaistus: meikataan pimeässä kylpyhuoneessa ilman luonnonvaloa. Toinen on liiallinen kokeilevuus ja huono valmistautuminen, toteaa meikkaaja-maskeeraaja Heidi Viskari. Hänen erikoisalaansa ovat muotinäytökset, muoti- ja mainoskuvaukset sekä promootiotapahtumat.

Viskarin mukaan juhlameikiltä saatetaan haluta jotain ihan muuta kuin arkiehostautumiselta. Uudenlaisen meikin tekeminen saattaa kuitenkin olla haastavaa.

”Äärikokeiluja ei kannata jättää juhlapäivään, vaan kannattaa testata etukäteen. Sillä välttää turhautumisen kiireessä. Näyttävässä meikissä on muistettava myös hyvä häivytys.”

Ammattimaskeeraajan avulla meikistä ei tarvitse huolehtia itse. Tilanteesta riippuen meikki voidaan suunnitella maskeeraajan kanssa etukäteen, tai vasta paikan päällä. Jos toiveissa on jotain erikoista, kannattaa siitä mainita hyvissä ajoin.

”Jos on menossa naamiaisiin tai on villi idea, pitää siitä sanoa etukäteen, jotta maskeeraaja osaa varata oikeat välineet ja tuotteet.”

Maskeeraaja voi antaa suosituksia, mutta asiakkaan oma näkemys on tärkein.

”Minun lähtökohtani on, että asiakkaan pitää tuntea olonsa mukavaksi.”

Miesten ehostautumiseen suhtaudutaan tänä päivänä aiempaa avoimemmin. Suomen muotialan yhteisö Fashion Finlandin mukaan miesten kosmetiikkabisnes on rajussa kasvussa ja kiinnostusta on erityisesti kulmakarvojen korostamiseen ja meikki- ja peitevoiteisiin. Viskarin mukaan ehostautumisessa tärkeintä on kuunnella omaa tunnetta, niin miehillä kuin naisilla.

”Jos se tuo hyvän olon, niin siitä vaan!”

Vaatteet: Kekäle 

Kuvauspaikka: Original Sokos Hotel Tripla: Kylä Baari & Kahvila


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento