Tapahtumatilat

Jokerit unelmoi paluusta Helsinki-halliin: ”Ennemmin tai myöhemmin”

Helsinki-areenassa ei ole järjestetty tapahtumia yli puoleentoista vuoteen. Halli on ollut pois käytöstä keväästä 2022 lähtien. KUVA Jaakko Sandqvist

PÄIVITYS 19.9. kello 12.59: Helsinki-hallin pakkolunastaminen vuokrarästin perusteella ei ole enää ajankohtaista, sillä hallin taustayhtiö on maksanut rästinsä Helsingin kaupungille. Maavuokran seuraava erä erääntyy lokakuussa. Vuokrarästin maksusta kertoi MTV Uutiset tiistaina.

Jääkiekkoseura Jokerien entinen kotihalli, Hartwall-areenaksi aikaisemmin kutsuttu Helsinki-halli on seissyt pitkään tyhjillään. Hallin venäläisten omistajien talouspakotteiden vuoksi toimintaa ei ole ollut sitten Venäjän hyökkäyssodan alkamisen.

Venäläisvetoisesta KHL:stä kotimaan kaukaloihin palannut Jokerit pelaa alkavalla kaudella Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestiksessä. Kotiotteluitaan joukkue pelaa kahdessa eri hallissa: Helsingin vanhassa jäähallissa ja Keravalla.  Jokerien toimitusjohtaja Antti-Jussi Niemi myöntää, että tilanne ei siltä osin ole ideaali.

”Ei kahdessa eri hallissa pelaaminen ole optimaalista. Huollolle tulee reissaamista, ja teknisestikin meillä on kaksi eri ottelutapahtumaa, joissa on omat lipunmyynnit ja muut toimijat. Tuplatyö niin urheilupuolelle kuin toimistollekin”, Niemi kertoo Avecille.

Antti-Jussi Niemi aloitti Jokerien toimitusjohtajana kesäkuun alussa. KUVA Mikko Taipale / Jokerit

Niemen toiveissa on, että Jokerit palaa jossain vaiheessa pitkäaikaiseen kotipyhättöönsä Helsinki-halliin.

”Ihan jo Helsingin tapahtumien kannalta toiveena on, että halli palaisi tapahtumakäyttöön ja että me pääsemme pelaamaan sinne ennemmin tai myöhemmin. Emme kuitenkaan pysty vaikuttamaan hallin tilanteeseen ja olemme itsekin asian suhteen lehdistötietojen varassa. Seuraamme tietenkin asian etenemistä.”

3–5 vuodessa paluu Suomen huipulle

Jokerit tekee paluutaan uudella johto- ja omistuspohjalla. Seura on asettanut tavoitteekseen palata korkeimmalle sarjaportaalle eli Liigaan heti, kun se on mahdollista. Nousu tapahtuu aikaisintaan kaudella 2025–26, sillä seuraaville kahdelle kaudelle ei Liigan mukaan myönnetä uusia lisenssejä.

”Rakennamme urheilupuolta ja kumppanuuspohjaa tämän tiedon pohjalta, ja toivomme mahdollisuutta päästä liigaan kahden vuoden päästä. 3–5 vuoden tähtäimessä meillä on nousu Suomen jääkiekon huipulle sekä urheilullisesti, brändin ja näkyvyyden että tuloslaskelman osalta”, Niemi kertoo.

Peruskivet uuteen nousuun on rakennettu ja askelmerkit katsottu Jokerien toimistolla maltillisesti mutta määrätietoisesti. Kentältä kuulunut palaute Jokerien paluusta antaa vahvoja viitteitä siitä, että tavoitteet ovat jopa realistisia.

”Palaute kentältä on ollut hyvää, soraääniä ei ole juurikaan kuulunut. Omat fanimme ovat tietenkin olleet tosi iloisia ja sitoutuneita, mistä kertoo faneille suunnatun osakeanninkin suuri suosio. Myös muualla on oltu positiivisia paluumme suhteen.”

Paluu näyttää olleen piristysruiske Mestikselle lipunmyynnin suhteen, sillä kauden avauspeli Kiekko-Espoota vastaan myytiin jo loppuun. Osa joukkueista on siirtänyt kotipelejään isommille areenoille, kun Jokerit tulee vastaan.

”Urheilun pitää tuottaa viihdettä ja elämyksiä, jotta ihmiset lähtevät kotoa halleille. Me haluamme olla raikas uusi Jokerit. Aikoinaan Jokerien perustaja Aimo Mäkinen määritti, että Jokerien pitää pelata aktiivista ja railakasta jääkiekkoa, missä yleisö viihtyy. Sitä lähdemme toteuttamaan”, Niemi sanoo.’

Ulkoministeri Elina Valtonen toivoo, että halliasiaan löydetään ratkaisu. KUVA Sami Kuusijärvi

Halliasiaa edistetään ministerivoimin

Tilanne Helsinki-hallin suhteen on hankala. Ulkoministeri Elina Valtonen kertoi Ylen Ykkösaamussa elokuun lopussa, että tilanteeseen valmistellaan ratkaisua ministeritasolla.

Mediassa on kirjoitettu erilaisista ratkaisumalleista, kuten lainsäädännön muutoksesta tai maksamattoman maavuokran seurauksena mahdollisesta pakkolunastuksesta, mutta tällä hetkellä eletään vielä pattitilanteessa.

”On tärkeää sekä pääkaupungille että koko Suomelle, että meillä on kulttuurille ja urheilulle sopivia areenoita tai muita sisätiloja, joihin mahtuu riittävästi yleisöä, koska Suomessa kelit ovat mitä ovat. Helsingissä tapahtumia on järjestetty väistötiloissa Olympiastadionilla tai niitä on siirretty Tampereelle sisätiloihin”, Valtonen kommentoi hallin tilannetta Avecille syyskuun alussa.  

”Tapahtumat ja tapahtumateollisuus ovat keskeinen osa kansantaloutta, ja ne ovat erittäin tärkeitä ihmisten viihtyvyyden kannalta. Suomessa asuvien ja muualta tulevien turistien kannalta tämä on niin keskeinen osa elinvoimaamme, että emme voi olla tekemättä mitään tämän asian suhteen.”

”En pysty vielä sen kummemmin kommentoimaan Helsinki-halliin liittyvää aikataulua ja prosessia, mutta yleisen edun nimissä on tärkeää, että löydämme halliasiaan ratkaisun. Meillä on nyt pöydällä muutama ratkaisu, joita edistetään ja tiedotamme heti lisää, kun se on mahdollista.”

LUE MYÖS: Flow Festival saa sittenkin jatkoa Suvilahdessa! – valitukset asemakaavasta lykkäävät alueen rakennustöitä


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento